Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Domyślnie grip MB-D10, a Alfa Digital

Rozglądam się za gripem do D300s.
    Powiedzcie mi proszę jakie są praktyczne różnice między gripem Nikona, a gripem Alfa Digital za ok 200zł. Nie chodzi mi o nazwę , ale o problemy z kompatybilnością, ergonomią trwałością itd.
    Przecież grip to nie obiektyw, a różnica w cenie znaczna

Domyślnie

Poszukaj w dziale o zasilaniu.
    Było na ten temat kilka długaśnych wątków.
    Ogólnie dosyć często występuje problem z tzw. kompatybilnością,
    choć dotyczy to głównie sytuacji, gdy dodatkowo sama bateria też jest zamiennikiem.
    Poza tym różnią się przede wszystkim solidnością budowy, jakością użytych materiałów.
    Jak zwykle jest też wielu zadowolonych użytkowników zamienników, którzy chwalą sobie i tani grip i baterie.
    Ja osobiście nie podłączyłbym czegoś takiego do tak drogiego sprzętu jak D300/D700,
    ale to oczywiście tylko moje zdanie.
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Smile

Nie warto ryzykować. Postawiłem na oryginał.
    puszki...słoiki... trochę popsutych przetworów...

Domyślnie

Dziękuję wszystkim. Oryginalnością chyba nie błysnąłem. Poczytam sobie starsze wątki

Domyślnie

a ja jestem smaobójca i uzywam alfy ale jak tylko gotówka przyjdzie to na nikonowski sie przesiadam chociaz z alfą problemów nie mam ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawoj400 Zobacz posta
    a ja jestem smaobójca i uzywam alfy ale jak tylko gotówka przyjdzie to na nikonowski sie przesiadam chociaz z alfą problemów nie mam ;]
    więc czemu planujesz przesiadkę?

używam zamiennika i jestem zadowolony
    Nie chodzi o to, na co się patrzy, ale co się widzi - H.D. Thoreau

Domyślnie

Używam alfy i nie mam powodów do narzekań, wykonany z solidnych materiałów, ergonomia świetna, problemów z zasilaniem nie mam może dlatego, że używam oryginalnych baterii. Przyciski chodzą rewelacyjnie, dla porównania podam, iż posiadam oryginał do d90 i ku mojemu zdziwieniu, no zgadnijcie...? oczywiście gumy się odklejają, a w alfie nie
    hihi czyżby chinole trzymali "fason". Kupując alfe stwierdziłem, że jak coś będzie nie tak to sprzedam i kupię oryginał ale po co skoro alfa na prawdę jest dopracowana. To tyle wybór pozostawiam Tobie...A dodam jeszcze, że używam wspomnianego gripa z d700 Pozdrawiam

Domyślnie

Kupiłem kiedyś zamiennik do D700, ponieważ szkoda mi było znacznej kasy na pudełko na baterię. To był mój najgorszy zakup. Alfa jest mało precyzyjnie spasowana z korpusem, jakaś taka giętka, ciągle luzowała się główna śruba łącząca z korpusem, powodując przerwy w zasilaniu objawiające się wariowaniem AF lub ekspozycji. O samoczynnym otwieraniu się pojemnika z baterią i jego wypadaniu na glebę pisał nie będę, po prostu siara!
    Ponieważ bez gripa aparat z dużymi szkłami po prostu wyłaził mi z ręki, zmusiłem się do zakupu oryginała. I jest OK. Doceniam niezależnych producentów, ale to jest przypadek, gdzie tylko oryginał.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów