Zobacz pełną wersję : Corel PaintShop Photo ProX3
Lento Violento
03-11-2010, 16:58
Mam prośbę do użytkowników - o ile tacy są - o podzielenie się swoimi doświadczeniami, czy polecacie ten program do amatorskiej obróbki zdjęć ? W chwili obecnej waham się pomiędzy tym Corelem, a Photosopem Elements 8/9. Z góry wielkie dzięki za info zwrotne.
Nie znam ProX3, więc może moja opinia będzie niemarodajna, bo używałem X2 i Elements 8. W mojej opinii Elements 8 jest lepsze od Corela. Wprawdzie w porównaniu z dużym Photoshopem nie ma np. masek warstw rastrowych oraz np. edycji krzywych (te dwa braki są najbardziej dotkliwe, chociaż z piewszym można sobie poradzić za pomocą Google'a ;)), ale ogólny komfort pracy, stabilność i szybkość są po stronie PE. Gdybym teraz musiał wybierać, postawiłbym na Elements (zwłaszcza, jeśli chciałbyś kiedyś przejść na dużego PS - jednak Corela, mimo wielu podobieństw, obsługuje się nieco inaczej).
silverpaul
03-11-2010, 18:17
Witam!
Posiadam Corela ProX2 i Elementsa 8. Mimo podobieństw to są dwa różne programy. Jeśli miałbym Ci doradzić to bierz Elementsa 9, jest dużo wygodniejszy
Lento Violento
03-11-2010, 18:30
Dzięki za info, a duża jest różnica funkcjonalna PE8 vs. PE9 ?