Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pancerne Nikony

mswilk
04-01-2007, 16:56
Firma Made Products inc. zaprojektowała strój ochronny dla lustrzanek firm Canon i Nikon. Silikonowa powłoka ma chronić przed wyślizgnięciem się z dłoni i absorbować uderzenia.

Po założeniu zbroi praktycznie cały aparat otoczony jest gumą, z małymi wycięciami na lampę błyskową i sloty karty, USB itp. Wyświetlacz chroniony jest dodatkowa sztywna wkładka z przezroczystym okienkiem. Specjalnie zabezpieczona jest też końcówka obiektywu.

Dla każdego modelu jest oczywiście specjalnie dedykowany "pancerz". Z tego co można zobaczyć na stronie, firma oferuje na razie ochronę jedynie dla aparatów: Canon 30D i Nikon D70.

Aparat w czymś takim na prawdę robi wrażenie, ale czy tak w ogóle to coś daje to już inna sprawa, tym bardziej ze producent nie napisał nic o wynikach ewentualnych testów lustrzanek chronionych i bez ochrony.

Cena nie wydaje jakaś szczególnie wygórowana - 50$.
Info ze strony: http://www.fototok.tkb.pl/pt/news_full.php?n=120

http://www.camerarmor.com/camera-armor.html
http://www.camerarmor.com/nid80slrcaar.html

Tekla
04-01-2007, 21:31
Ciekawe co jeszcze wymyślą.To chyba dla kogoś kto aparat trzyma w skrzynce z narzędziami:)Jak ktoś aparat po skałach targa to moze być.Ale już widze te ślady po ziarenkach piasku które się dostały między tą zbroje a body.Dokładnie jak z silikonem na telefony.

Gamling
04-01-2007, 21:45
Ogladalem to cudo na Photokinie, IMO nie warte wiekszego zainteresowania.

Megazordon
04-01-2007, 22:29
Jak będą kręcić trzecią część "Żołnierzy Kosmosu", to D70 zapakowane w taki silikonowy skafander będzie grać laser naprowadzający plazmowe pociski termojądrowe. Przerost formy nad treścią.

glisek
04-01-2007, 22:38
no a ja kanapka z maslem spada ze stolu to zwykle leci na maslo.
podobnie, jak aparat leci na ziemie to pod takim katem, jaki jest najgrozniejszy dla mocowania bagnetu obiektywu.
wniosek 1. przyczepic do wyswietlacza kota, to kot spadnie na 4 lapy a bagnetowi sie nic nie stanie
wniosek 2. zaspawac bagnet i po problemie.
wniosek 3 . ide po piwo :D

RaB
04-01-2007, 23:54
drugi watek przy ktorym sie ubawilem :)

PS ja juz po...piwie :)

december
05-01-2007, 09:21
właśnie projektuje w garażu tytanową obudowę ochronną na nikony. z czujnikami laserowymi i ogniwami wodorowymi. można wykonać 10000000 zdjęć na 1 ładowaniu. oprócz tego jako wyposażenie opcjonalne bateria atomowa, ddzięki której aparat będzie działał 2000 lat.

life
05-01-2007, 11:40
@december - to ja też poprosze :)

Seeker
05-01-2007, 13:27
Glisek, to troche nie tak...

Kotu mocujemy do grzbietu kromke maslem do gory i otrzymujemy perpetum mobile ;)

Erie
05-01-2007, 13:30
wniosek 1. przyczepic do wyswietlacza kota, to kot spadnie na 4 lapy a bagnetowi sie nic nie stanie

Jak wiadomo kot spada zawsze na cztery łapy, kanapka posmarowana masłem zaś zawsze na stronę z masłem. Co jednak się stanie, gdy posmarujemy kanapkę masłem, a następnie przyczepimy tą kanapkę do grzbietu kota (masłem go góry) i zrzucimy kota z kanapką na ziemię. Otóż... kot będzie próbował spaść na cztery łapy, jednakże kanapka mu nie pozwala, bo 'chce' spaść na masło. Tak więc wynaleźliśmy antygrawitację - kot nie spadnie. teraz wystarczy wmotdować kotu w ... aparat i będziemy bezpieczni o sprzęt - nigdy nam nie upadnie (problem z sierścią i nie tylko w obiektywie nalezy rozwiązać jakoś inaczej ;) ).

Pozdrawiam
Erie

PS GRRRRRRRrr Seeker mnie ubiegł :D

adrian
05-01-2007, 13:34
no a ja kanapka z maslem spada ze stolu to zwykle leci na maslo.
podobnie, jak aparat leci na ziemie to pod takim katem, jaki jest najgrozniejszy dla mocowania bagnetu obiektywu.

Znam ten ból, kiedyś spadł mi nikon FM2 z 50 1.8 i metrzem 45CL4 prosto na obiektyw :/
Szlag trafił słoik.

Megazordon
08-01-2007, 00:43
Biorąc za pewnik fakt, że kromki spadają na ziemię zawsze tą stroną posmarowaną masłem (czemu zaprzeczyli już pogromcy mitów :) ), można przeprowadzić test i posmarować masłem aparat w miejscu, które jest najmniej newralgiczne i na które aparat może spadać. Trzeba jedynie wybrać takie miejsce i ktoś musi zgłosić się na ochotnika i to sprawdzić w praktyce.

Nivelen
08-01-2007, 16:46
fakt ze aparat ma troche niekorzystna budowe jesli chodzi o upadki ( odstajace obiektywy.. :P ) wiec czasem nawet taki armor nie zamortyzuje uderzenia :)

MilekS
18-11-2015, 21:05
Jakież głębokie posty! Nie posiadam się z podziwu.
Próbowałem nabyć taką obudowę do D90 a później do D600 ale, niestety, w pobliskich sklepach nie było akurat odpowiedniego wariantu a bez wypróbowania, czy nie ogranicza funkcjonalności korpusu, nie zamówię w sieci. Jeśli nie ogranicza - to jest to bardzo praktyczny dodatek. Obładowuję swoje plecaki fotograficzne na maksa (czasem zabieram większy, czasem mniejszy), wkładając oprócz aparatu kilka obiektywów a czasem i lampę. Aparatom jest ciasno i nie wychodzi to na zdrowie ich obudowom/ekranikom.

Johny42
19-11-2015, 11:08
@MilekS
Złota łopata jest Twoja :mrgreen: