PDA

Zobacz pełną wersję : Oiektyw do Nikona d90

pointer11
31-10-2010, 11:59
Witam,,!

potrzebuje dobrego w miare taniego obiektywu do robienia dobrych zdjec w ruchu ,, ale takze statycznych psom i koniom oraz roslinom...Bardzo prosze o pomoc rady.

Marcin Borkowski
31-10-2010, 12:05
w miare taniego to znaczy ile? 500zł? 1.000zł? 10.000zł?

pointer11
31-10-2010, 12:28
do 2 000 ;p

kh29228
31-10-2010, 12:52
Witam,,!

potrzebuje dobrego w miare taniego obiektywu do robienia dobrych zdjec w ruchu ,, ale takze statycznych psom i koniom oraz roslinom...Bardzo prosze o pomoc rady.

to brzmi jak żart...

absolutnie KAŻDY obiektyw może służyć do robienia zdjęć w ruchu jak w zdjęć statycznych.

Umbra
31-10-2010, 12:58
Może 35 mm f/1.8? Zależy też z jakiej odległości strzelasz zdjęcia tym koniom i psom. Równie dobrze może być 50 mm lub 85 mm.

tomek67
31-10-2010, 14:19
Może 35 mm f/1.8? Zależy też z jakiej odległości strzelasz zdjęcia tym koniom i psom. Równie dobrze może być 50 mm lub 85 mm.
50mm 1.4G odpada do zdjęć w ruchu bo jest wolna jak muł, być może starsze wersje są lepsze.
Mam psiaka i moim zdaniem najlepiej sprawdza się jednak zoom z w miarę szybkim AF.
Np. mój 18-105 wyrabia się prawie zawsze.

TOP67
31-10-2010, 14:45
Sigma 50-150/2.8 HSM. Szybka i ostra. Doskonała też do portretu. Najmniej do kwiatków, bo ostrzy od 1m. Nowy przekracza budżet, ale używane chodzą po ok 1500 zł.

Jacenty Z.
01-11-2010, 10:47
50mm 1.4G odpada do zdjęć w ruchu bo jest wolna jak muł, być może starsze wersje są lepsze.
Mam psiaka i moim zdaniem najlepiej sprawdza się jednak zoom z w miarę szybkim AF.
Np. mój 18-105 wyrabia się prawie zawsze.

Przepraszam, ale dla mnie brzmi to trochę jak (kolejny już w tym wątku) kiepski żart. Fotografowałem tym szkłem, także w pochmurne dni, obiekty poruszające się z prędkością rzędu 100 km/h i jakoś nadążyło. Zaś nietrafianie to najczęściej kwestia małej ilości światła i/lub małej kontrastowości, małej GO, dużej skali odwzorowania czy... użycia techniki fotografowania niezbyt optymalnej dla danych warunków.

tomek67
01-11-2010, 11:24
Przepraszam, ale dla mnie brzmi to trochę jak (kolejny już w tym wątku) kiepski żart. Fotografowałem tym szkłem, także w pochmurne dni, obiekty poruszające się z prędkością rzędu 100 km/h i jakoś nadążyło. Zaś nietrafianie to najczęściej kwestia małej ilości światła i/lub małej kontrastowości, małej GO, dużej skali odwzorowania czy... użycia techniki fotografowania niezbyt optymalnej dla danych warunków.
Żeby było jasne mam ten obiektyw.
Widocznie mój Wilczek przekracza 100km/h bo nie udało mi się zrobić nawet jednego zdjęcia na wprost nawet gdy truchtał do mnie ;)
Tylko z boku mi się udawało.
Gdy miałem Sony bez silniczka to przy f3.5 w zbliżonych warunkach czasem mi się udawało.
Mówię o zdjęciach z niewielkiej odległości przy dobrym oświetleniu.
Mam krótko ten obiektyw i nie chce się wypowiadać zbyt stanowczo.
Ogólnie mi się podoba tylko na razie prędkość czasem mnie podłamuje.

Sapphiron
01-11-2010, 11:49
tomek67 a może trzeba uruchomić tryb ciągły AF :) też używam 50/1.4 z S5 i daje radę. jest pieruńsko szybkie. zapewne są szybsze obiektywy ale napewno ten do wolnych nie należy. No chyba ze S5 ma taką mocną wiertarkę...

A wracając do tematu to w miarę uniwersalnym szkiełkiem byłoby nawet 18-105VR. AF-S robi swoje mimo wszystko :) a skoro autor wątku jest mało zdecydowany to cóż... A do Macro dokupi sobie Raynoxa, bardzo przyjemniej współpracuje z tym szkłem :)

tomek67
01-11-2010, 15:10
tomek67 a może trzeba uruchomić tryb ciągły AF :) też używam 50/1.4 z S5 i daje radę. jest pieruńsko szybkie. zapewne są szybsze obiektywy ale napewno ten do wolnych nie należy. No chyba ze S5 ma taką mocną wiertarkę...

Oki muszę jeszcze się pobawić bo na razie tylko dwa razy robiłem fotki co prawda całkiem sporo.
Masz nową wersję 1.4G czy starszą 1.4D ??

A wracając do tematu to w miarę uniwersalnym szkiełkiem byłoby nawet 18-105VR. AF-S robi swoje mimo wszystko :) a skoro autor wątku jest mało zdecydowany to cóż... A do Macro dokupi sobie Raynoxa, bardzo przyjemniej współpracuje z tym szkłem :)
Myślę, że to idealny obiektyw do wszystkiego i dla kogoś kto jeszcze nie bardzo wie co chce.
A szybkość AF-S w dobrym świetle wiele razy mnie zaskoczyła w tym obiektywie.
Mój psiak ma bardzo długie nogi i jest szybszy jak wiatr, a mimo to prawie wszystkie fotki mają złapaną ostrość

Jacenty Z.
01-11-2010, 19:43
Żeby było jasne mam ten obiektyw.
Widocznie mój Wilczek przekracza 100km/h bo nie udało mi się zrobić nawet jednego zdjęcia na wprost nawet gdy truchtał do mnie ;) Tylko z boku mi się udawało.

Tomku, żeby było jasne - to nic osobistego :) Chodziło tylko o to, że czytają nas też ludzie, którzy przyjąć mogą taką opinię za pewnik i dojść do fałszywych wniosków, że jasne stałki są do niczego, a kitowe zoomy są the best. A z tym chyba się trudno zgodzić...

Gdyby tak przetestować 50/1.4 G na f/4...f/5.6, czyli w tym samym zakresie przysłon, od którego można pracować na 18-105, wnioski mogłyby być zupełnie inne. Inna sprawa, że do zwierzaków, które są raz tu, a za chwilę tam, zmienna ogniskowa pewnie rzeczywiście lepiej się sprawdza. Przestawienie trybu AF z AF-S (lub AF-A) na AF-C (na poziomie korpusu) też powinno zrobić różnicę.

pointer11
01-11-2010, 22:16
Ja posiadam 18-105,,ale nie jestem z niego az tak zadowolona jesli chodzi fotki w ruchu i makro.;/

Sapphiron
02-11-2010, 13:01
A może skoro masz już ten obiektyw teraz czas na naukę? bo zapewne to jest problem małej wiedzy na tematy foto niż wady sprzętu...