Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Oiektyw do Nikona d90

Witam,,!

potrzebuje dobrego w miare taniego obiektywu do robienia dobrych zdjec w ruchu ,, ale takze statycznych psom i koniom oraz roslinom...Bardzo prosze o pomoc rady.

Domyślnie

w miare taniego to znaczy ile? 500zł? 1.000zł? 10.000zł?
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

do 2 000 ;p

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pointer11 Zobacz posta
    Witam,,!

potrzebuje dobrego w miare taniego obiektywu do robienia dobrych zdjec w ruchu ,, ale takze statycznych psom i koniom oraz roslinom...Bardzo prosze o pomoc rady.
    to brzmi jak żart...

absolutnie KAŻDY obiektyw może służyć do robienia zdjęć w ruchu jak w zdjęć statycznych.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Może 35 mm f/1.8? Zależy też z jakiej odległości strzelasz zdjęcia tym koniom i psom. Równie dobrze może być 50 mm lub 85 mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Może 35 mm f/1.8? Zależy też z jakiej odległości strzelasz zdjęcia tym koniom i psom. Równie dobrze może być 50 mm lub 85 mm.
    50mm 1.4G odpada do zdjęć w ruchu bo jest wolna jak muł, być może starsze wersje są lepsze.
    Mam psiaka i moim zdaniem najlepiej sprawdza się jednak zoom z w miarę szybkim AF.
    Np. mój 18-105 wyrabia się prawie zawsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    50mm 1.4G odpada do zdjęć w ruchu bo jest wolna jak muł, być może starsze wersje są lepsze.
    Mam psiaka i moim zdaniem najlepiej sprawdza się jednak zoom z w miarę szybkim AF.
    Np. mój 18-105 wyrabia się prawie zawsze.
    Przepraszam, ale dla mnie brzmi to trochę jak (kolejny już w tym wątku) kiepski żart. Fotografowałem tym szkłem, także w pochmurne dni, obiekty poruszające się z prędkością rzędu 100 km/h i jakoś nadążyło. Zaś nietrafianie to najczęściej kwestia małej ilości światła i/lub małej kontrastowości, małej GO, dużej skali odwzorowania czy... użycia techniki fotografowania niezbyt optymalnej dla danych warunków.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    Przepraszam, ale dla mnie brzmi to trochę jak (kolejny już w tym wątku) kiepski żart. Fotografowałem tym szkłem, także w pochmurne dni, obiekty poruszające się z prędkością rzędu 100 km/h i jakoś nadążyło. Zaś nietrafianie to najczęściej kwestia małej ilości światła i/lub małej kontrastowości, małej GO, dużej skali odwzorowania czy... użycia techniki fotografowania niezbyt optymalnej dla danych warunków.
    Żeby było jasne mam ten obiektyw.
    Widocznie mój Wilczek przekracza 100km/h bo nie udało mi się zrobić nawet jednego zdjęcia na wprost nawet gdy truchtał do mnie
    Tylko z boku mi się udawało.
    Gdy miałem Sony bez silniczka to przy f3.5 w zbliżonych warunkach czasem mi się udawało.
    Mówię o zdjęciach z niewielkiej odległości przy dobrym oświetleniu.
    Mam krótko ten obiektyw i nie chce się wypowiadać zbyt stanowczo.
    Ogólnie mi się podoba tylko na razie prędkość czasem mnie podłamuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek67 Zobacz posta
    Żeby było jasne mam ten obiektyw.
    Widocznie mój Wilczek przekracza 100km/h bo nie udało mi się zrobić nawet jednego zdjęcia na wprost nawet gdy truchtał do mnie Tylko z boku mi się udawało.
    Tomku, żeby było jasne - to nic osobistego Chodziło tylko o to, że czytają nas też ludzie, którzy przyjąć mogą taką opinię za pewnik i dojść do fałszywych wniosków, że jasne stałki są do niczego, a kitowe zoomy są the best. A z tym chyba się trudno zgodzić...

Gdyby tak przetestować 50/1.4 G na f/4...f/5.6, czyli w tym samym zakresie przysłon, od którego można pracować na 18-105, wnioski mogłyby być zupełnie inne. Inna sprawa, że do zwierzaków, które są raz tu, a za chwilę tam, zmienna ogniskowa pewnie rzeczywiście lepiej się sprawdza. Przestawienie trybu AF z AF-S (lub AF-A) na AF-C (na poziomie korpusu) też powinno zrobić różnicę.

Domyślnie

Sigma 50-150/2.8 HSM. Szybka i ostra. Doskonała też do portretu. Najmniej do kwiatków, bo ostrzy od 1m. Nowy przekracza budżet, ale używane chodzą po ok 1500 zł.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów