Zobacz pełną wersję : Monitor 22"-24", do 2500zl.
Dzisiaj stała się rzecz straszna. Mój zewnętrzny monitor padł:/ Belinea 102035W. Gwarancja niestety minęła 3 miesiące temu. Prawdopodobnie nie da się już go odratować, a przynajniej tak twierdzi facet w serwisie monitorów (na ekranie widać jedynie czerń i kilka czerwonych i pionowych pasków na 1px szerokości).
W tym momencie rozglądam się*za czymś nowym. Obecnie miałem Belinea 102035W, czyli 20.1" przy 1680x1080, matryca mva lub pva - nie pamiętam dokładnie. Wiadomo monitor nie był najwyższych lotów, ale byłem zdecydowanie zadowolony stosunkiem jakości do ceny (3 lata temu 1450zl). 20" to już jednak dla mnie troche za mało i kierowałbym się*najchętniej ku 24" - w pracy mam imaca o takich rozmiarach i pracuje mi sie wygodniej zdecydowanie. Kwestia większej rozdziałki.
Jakie zastosowania? Grafika, głównie strony internetowe, logotypy, czasami coś do druku - wizytówki, ulotki. Poza tym oczywiście fotografia i tu zapewne wielu uzna, że w tej cenie nie ma niczego godnego do fotografii, ja jednak byłem zadowolony z mojego poprzedniego monitora i zdecydowanie dawałem sobie radę z obróbką, stąd szukam czegoś co da mi niegorszą jakość niż wspomniana Belinea.
Przeglądnąłem kilka opcji i zastanawiam się nad Dell U2410 (dostępny) oraz HP LP2475w (ten już gorzej). Ewentualnie w rolę wchodzi jakieś 22", choć nie chciałbym wydawać na taką przekątną tych 2,5k.
Prosiłbym forumowych znawców o odniesienie się do tych modeli, w porównaniu do wspomnianej Belineii, a jeśli jest inny ciekawy model to o polecenie go.
PS inna sprawa, jak się ma taki Dell 2209WA jakością obrazu do mojej starej Belineii?
witam
proponuje przyglądnąć się EIZO S2243W - cena około 2500
monitor na matrycy s-pva, z portami cyfrowymi, 5 lat gwaranci, 95% odwzorowania AdobeRGB, bardzo równomierne podświetlenie, 1900x1200 px..... no iprodukcja JAPONIA :)
pozdrawiam
proponuje przyglądnąć się EIZO S2243W - cena około 2500 ... 1900x1200 px
22" i taka rozdzielczość niestety odpada. Teraz mam 20" i 1680x1050 i punkt jest juz na pograniczu wygody. Ponizej a w tym eizo jest juz ponizej tego, trzymalbym glowe w monitorze. Sklaniam sie jednak do 24".
krolewicz
30-10-2010, 23:14
kilka osób z FotoTeja ma i chwali Della 2209WA, może ktoś Cie zaprosi na oględziny ;)
witaj
to 22" - ale panoramiczne - do pracy naprawdę fajna sprawa - zajmuje mało miejsca na "biurku" a obraz ..... i stałość wyświetlania kolorów...... naprawdę warto :)
pozdrawiam
to moze zerknij na to: http://www.ceneo.pl/2142544
taki młodszy brat serii PA. kilerstwo cenowe moim zdaniem przy tych parametrach.
witaj
to 22" - ale panoramiczne - do pracy naprawdę fajna sprawa - zajmuje mało miejsca na "biurku" a obraz ..... i stałość wyświetlania kolorów...... naprawdę warto :)
pozdrawiam
No być może dla Ciebie, ja jednak nie chce sobie psuć wzroku. Przy kompie spędzam zdecydowanie dużo czasu i taka rozdziała strasznie by mnie męczyła. Mimo fajności tego monitora jeśli chodzi o kolory, wygoda pracy też jest dla mnie bardzo ważna.
PA231W - czysta perfekcja, normalny gamut (sprawdzi się w projektowaniu stron www), spora plamka, wysoka rozdzielczość w poziomie.
Czornyj, fajny sprzęt, ale niestety cena za wysoka. To 2,5 to i tak już takie wyżyłowane maksimum :( Dochodzi do tego fakt, że najprawdopodobniej jak będzie taka możliwość brałbym na raty ten sprzęt.
Bartekkw
31-10-2010, 10:43
Tu http://allegro.pl/nec-pa231w-1920x1080-16-9-ips-dvi-x-2-dp-sklep-wwa-i1283488181.html
masz za 2,6k pln. Poza allegro opuszczą Ci pewnie stówkę i zmieścisz się w kosztach. Faktycznie wygląda rewelacyjnie. Pod koniec roku będzie stał u mnie na biurku ;)
22" i taka rozdzielczość niestety odpada.
Jest też wersja ze standardową rozdzielczością i tańsza: S2233W, 22", 1680x1050. Na dobrą 24-kę za 2,5 tys zł nie ma co liczyć.
W jakim sensie dobrą? Bo pewnie mamy różne pojęcia tego ;) Z tego co widze w wątku o polecanych monitoram oba modele:
24" [16x10] Dell U2410 (*)
24" [16x10] HP LP2475w (*)
oznaczyłeś jako godne uwagi. Zdaje sobie sprawe, że to nie będzie jakość NECa czy EIZO, ale skoro sam je zamieściłeś na tej liście to chyba czymś się wybiły z tłumu.
Jest też wersja ze standardową rozdzielczością i tańsza: S2233W, 22", 1680x1050.
A jak wypada do tego S2233W ten EV2333?
Wiesz może jak ten dell u2410 wypada przy mojej starej belinei 102035w? I ewentualnie jak się mado ekranu który był w 24" iMacu - ten mam w pracy. Z Belinei bylem jak najbardziej zadowolony, jak również ze służbowego imaca ;)
A kolejna sprawa. Dzisiaj będąc w Vobisie widzialem jakiś model HP zr24w. Orientujesz się jak wypada w porównaniu do swojego brata LP2475w? Czy znacząco niższa cena spowodowana jest przez coś poza obcięciem go z dodatkowych wejść czy może jest coś jeszcze?
ZR24W jest na e-IPSie, czyli na ekonomicznej wersji matrycy IPS. W przeciwieństwie do LP2475W i U2411 na H-IPS nie jest szerokogamutowy. Sporo problemów z bad pixelami, minimalna jaskrawość aż 130cd/m2, bardzo kiepsko zlinearyzowany.
To w takim razie odpada w przedbiegach.
Prosiłbym o opinie jak wypada ten u2410 w porównaniu do iMac'ych 24", bo zapewne mieliście z obydwoma do czynienia. Mojej starej Belinei zapewne nikt nie zna więc już nie pytam o porównanie.
I inna sprawa, jak w tym wszystkim wypada ten EV2333? Polecacie tutaj S2233W, ale to 22" z rozdzielczością taką jaką miałem na 20.1", a wolałbym jednak zwiększyć też powierzchnie. Najchętniej brałbym coś z 16:10, ale przy tej rozdziałce i 23" 16:9 może nie być złe.
iMac 24 jest cholerycznie jasny, ale Apple ma tyle przyzwoitości, że zawsze b. ładnie linearyzuje swoje monitorki do gamma 2,2. Dell nie jest tak cholerycznie jasny, natomiast z liniowością jest tam trochę gorzej. Nieźle by było rzucić okiem przed zakupem, czy nie ma większych problemów z murą temperatury barwowej, bo to szerokogamutowiec. Ogólnie jednak przepaści między nimi być nie powinno.
EV2333W jest niewiele tańszy od PA231W, a jakościowo to zupełnie nie ta liga.
W jakim sensie dobrą? Bo pewnie mamy różne pojęcia tego ;)
Dobrą, znaczy porównywalną do polecanych Eizo S2233W i S2243W.
Z tego co widze w wątku o polecanych monitoram oba modele oznaczyłeś jako godne uwagi.
Bo są o niebo lepsze od wszelakiej maści Samsungów i Gateway'ów, ale nie znaczy że są naprawdę dobre. Monitory z gwiazdkami są*na liście warunkowo, gdyby stosować o włos wyższe kryteria poleciałyby z niej w diabły.
A jak wypada do tego S2233W ten EV2333?
EV ma niepełne sterowanie. Do prac biurowych nadają się dobrze, ale fotografii znacznie gorzej.
Wiesz może jak ten dell u2410 wypada przy mojej starej belinei 102035w? I ewentualnie jak się mado ekranu który był w 24" iMacu - ten mam w pracy. Z Belinei bylem jak najbardziej zadowolony, jak również ze służbowego imaca ;)
DELL U2410 jest lepszy od każdej Belinei, jednak gorszy od iMaców, niezależnie od wersji.
Nieźle by było rzucić okiem przed zakupem, czy nie ma większych problemów z murą temperatury barwowej, bo to szerokogamutowiec.
A na co dokładnie zwrócić uwagę? I jak najlepiej na szybko to ocenic? Bo wielkich testów robić raczej nie będe niestety.
DELL U2410 jest lepszy od każdej Belinei, jednak gorszy od iMaców, niezależnie od wersji.
Niezaleznie od wersji? Ale chyba pomijamy te poprzednie 20" iMaci z TNką? ;) W tamtych seriach tylko 24" z tego co wiem miały IPS.
Niezaleznie od wersji? Ale chyba pomijamy te poprzednie 20" iMaci z TNką? ;) W tamtych seriach tylko 24" z tego co wiem miały IPS.
Oczywiście TN'y pomijamy. :)
Oczywiście TN'y pomijamy. :)
Uff ;)
I ponowie moje pytanie bo pewnie na dniach będę odbierał tego Della.
Na co dokładnie zwrócić uwagę przy oględzinach monitora? I jak najlepiej na szybko to ocenic? Bo wielkich testów robić raczej nie będe niestety.
Na co dokładnie zwrócić uwagę przy oględzinach monitora? I jak najlepiej na szybko to ocenic? Bo wielkich testów robić raczej nie będe niestety.
Wypadałoby sprawdzić czy względnie równo rozświetlony i czy nie ma pikseli.
Wypadałoby sprawdzić czy względnie równo rozświetlony i czy nie ma pikseli.
Ok. Dzięki wielkie za pomoc :)
Podczepie się pod wątek:
zastanawiam się nad 2 monitorami:
EV2333W
PA231W
EV pare stówek tańszy i dodatkowo 1" większy... Co polecacie ?
Obydwa mają ten sam rozmiar, ale NEC PA to zupełnie nie ta półka. W porównaniu do EIZO EV jest o dwie klasy lepszy.
Szybkie pytanie:) Wlasnie przegladalem oferte sklepu w ktorym chcialem kupi u2410 i natknalem sie na monitor della u2311h. Cena baardzoo niska 999zl. Pytanie co to za jeden:)
Szybkie pytanie:) Wlasnie przegladalem oferte sklepu w ktorym chcialem kupi u2410 i natknalem sie na monitor della u2311h. Cena baardzoo niska 999zl. Pytanie co to za jeden:)
Pewnie używany/wystawa/oddany w rozliczeniu. *
* - niepotrzebne skreślić
Pewnie używany/wystawa/oddany w rozliczeniu. *
* - niepotrzebne skreślić
No wlasnie nie. Nówka, rozmawiałem ze znajomym, to mówi, ze w firmie maja takie i wlaśnie po tysiaka kupowali.
Pytanie jak z jakością obrazu w tym modelu. Bez względu jak wygląda cena. Głównie w porówaniu do u2410.
No wlasnie nie. Nówka, rozmawiałem ze znajomym, to mówi, ze w firmie maja takie i wlaśnie po tysiaka kupowali.
No to proponuję pojechać i sprawdzić opakowanie. Cudów nie ma, DELL to nie instytucja charytatywna. Na bank opakowanie niefabryczne a dane pierwszego klienta wycięte z etykiety.
http://www.ceneo.pl/7660325
Nie tylko ten sklep sprzedaje w takiej kwocie ten monitor - na ceneo jest ich przynajmniej kilka.
Pytanie o jakość obrazu w porównaniu do u2410, pozostaje nadal aktualne ;)
PS pisałem o tym sklepie http://kuplaptopa.pl/. u2410 jest nie jest w złej cenie. Z tym, że ja brałbym na raty, więc odrobine drożej mi wyjdzie.
http://www.ceneo.pl/7660325
Nie tylko ten sklep sprzedaje w takiej kwocie ten monitor - na ceneo jest ich przynajmniej kilka.
Bo DELL nie wyprzedaje jednostkowo. Jak się pojawi wysyp to wszędzie pełno.
Pytanie o jakość obrazu w porównaniu do u2410, pozostaje nadal aktualne ;)
U2410 jest lepszy, równiejszy, wyższy ma odrobinę lepszą regulację*jaskrawości.
Bo DELL nie wyprzedaje jednostkowo. Jak się pojawi wysyp to wszędzie pełno.
Czyli ten model jest w wyprzedazy z della. Ale wyprzedawane sa uzywane lub powystawowe?
U2410 jest lepszy, równiejszy, wyższy ma odrobinę lepszą regulację*jaskrawości.
Rozumiem, ze na tyle lepszy ze warto doplacic te 1,5k zl? :)
Czyli ten model jest w wyprzedazy z della. Ale wyprzedawane sa uzywane lub powystawowe?
Różnie. Nie sposób wyrokować nie widząc. Jedyne co można powiedzieć na pewno, to że przy dużej różnicy cenowej nie jest to fabrycznie nowy i zapakowany sprzęt.
Rozumiem, ze na tyle lepszy ze warto doplacic te 1,5k zl? :)
U2410 da się kupić za ok 2 tys zł z tego co się orientuję.
U2410 da się kupić za ok 2 tys zł z tego co się orientuję.
No w tym sklepie tak. Mimo to pytanie pozostaje to samo, tyle ze kwota sie zmienia, roznica tysiaca.
No w tym sklepie tak. Mimo to pytanie pozostaje to samo, tyle ze kwota sie zmienia, roznica tysiaca.
Zawsze warto lepszy monitor. Wszak to jest jedno z urządzeń z którymi mamy bezpośredni kontakt i od jego jakości pracy zależy jakość i komfort pracy z komputerem.
PS. W przypadku osiągnięcia 2 tys zł zbliża się Pan już do naprawdę niezłych monitorów, zamiast półśrodków.
Zdaje sobie sprawe z tego wlasnie. Jednak akurat mój padł w najmniej spodziewanym i komfortowym momencie. Stąd konieczność brania na raty, a to już stwarza dodatkowe koszty :/
Musze wszystko przemysleć, 22" jak dla mnie odpadają bo powierzchni nie zyskam a przyznam ze czesto brakowalo mi jej wlasnie na 20". Za to 22 z wieksza rozdzialka (1980x...) to już dpi niewygodne dla moich oczu. Optymalnym rozwiazaniem jest wlasnie 24" z taka rozdzielczoscia, ja krowniez na upartego 23" z 16x9 - choc te proporcje tak srednio sprawdzaja sie w pracy w lightroomem :/
Za to 22 z wieksza rozdzialka (1980x...) to już dpi niewygodne dla moich oczu. Optymalnym rozwiazaniem jest wlasnie 24" z taka rozdzielczoscia, ja krowniez na upartego 23" z 16x9 - choc te proporcje tak srednio sprawdzaja sie w pracy w lightroomem :/Lightroom jest tak napisany że skalowanie nie działa?
Lightroom jest tak napisany że skalowanie nie działa?
Skalowanie nie ma tu nic do rzeczy. Kwestia tego, że w 16:9 marnuje się dużo powierzchni po prawej i lewej od zdjęcia. Obraz przy tej samej szerokości jest mniejszy na wysokość co powoduje pomniejszenie zdjęcia (jego proporcje sie przeciez nie zmieniaja) wiec zostaje puste miejsce. Poza tym kolejny problem z tabletem, ktory ma proporcje 16:10. Nie wykorzystywalbym czesci jego powierzchni.
Miałem na myśli kwestię dpi ekranu, a nie proporcje ;)
Miałem na myśli kwestię dpi ekranu, a nie proporcje ;)
Ale proporcje, konkretnie wysokość, decyduje o postrzeganiu wielkości. I nie tylko u ludzi w świecie zwierzęcym również. Format 16x9 lub węższe są akceptowalne tylko wówczas kiedy wysokość w pionie osiąga minimalną decydująca o komforcie pracy. IMO przy 27" 16x9 się pracuje, przy innych nie bardzo.
Lightroom jest tak napisany że skalowanie nie działa?
Ale na LR się nie kończy. Nadal pozostają choćby strony internetowe które na wysokim dpi ekranu są nieczytelne. I nie wyobrażam sobie powiększania tekstu bo strona zacznie się rozjeżdżać.
IMO przy 27" 16x9 się pracuje, przy innych nie bardzo.
Dokładnie. Porównując np iMaca 24" (16:10) i 27" (16:9) mamy praktycznie taką samą wysokość ekranu, za to więcej miejsca po bokach. Pomijając kwestie różnych dpi na obydwu pracuje sie wygodnie. Ale np przy 20" czy 22" nie wyobrazam sobie takiej szerokiej panoramy.
Ale na LR się nie kończy. Nadal pozostają choćby strony internetowe które na wysokim dpi ekranu są nieczytelne. I nie wyobrażam sobie powiększania tekstu bo strona zacznie się rozjeżdżać.W Firefox control+rolka w górę. Skaluje się wszystko i nie rozłazi. Ja mam piksel 0,282mm a i tak wszystko o kilka % mam podciągnięte ;)
ps. rastrowa grafika po przeskalowaniu w górę stron www wiadomo jak wygląda, aby była jakość idealna po skalowaniu w górę trzebaby na stronach zamieszczać np. zamiast elementy 120x240 (1:1) to 240x480 przeskalowane w dół do 120x240 - ale innego wyjścia nie ma by jakość obrazu była na prawdę wysoka
Widzę że kupowanie monitora z większym pikselem (np. 0,294 jak w monitorach 19" 1280x1024) nie jest wyjściem, bo widać bardziej siatkę pikseli, jest gorsza ostrość czcionek po zastosowaniu cleartype (niż na mniejszym pikselu z powiększonymi czcionkami) - to tyle odnośnie moich spostrzeżeń ;)
Taki 0.294 to rzeczywiscie przesada, ale 0.270 jest jak najbardziej optymalny. Ponizej jest juz ciezko. Predzej czy pozniej i tak wejdzie jakis standard nowych wielkosci. Cos jak dwa tryby aplikacji na iphone'a - klasyczne i pod retina display.
PS a powiedzcie mi jak wygląda sprawa badpikseli w dellach? Ile moze wyskoczyc i przez jaki czas? I jesli juz jakis babol sie pojawi to jak wyglada sama wymiana?
qwerty44
06-11-2010, 22:45
Kilka słów o moim doświadczeniu z DELL U2410.
Monitor ten użytkuję od grudnia 2009 r. Zakupiłem go w sklepie internetowym czyli "w ciemno". Niestety "na dzień dobry" pojawił się problem - monitor posiadał tzw. zafarb różowo-zielonkawy (dopiero póżniej na forum Della doczytałem się, że wielu użytkowników U2410 ma tą przypadłość).
SERWIS DELLA PL - TOTALNIE mnie zaskoczył IN PLUS.
Po zgłoszeniu telefonicznym wady (zafarb różowo-zielonkawy) praktycznie na drugi dzień zjawił się kurier z nowym monitorem (zabrał wadliwy).
Niestety - drugi monitor miał to samo - zafarb.
Koleiny telefon do Dell PL - bez najmniejszych oporów wymieniono mi monitor na następny NOWY (fabrycznie zapakowany, zaplombowany) monitor.
I ten trzeci jest już OK - nie ma zafarbu - wszystko jest OK.
Odnośnie użytkowania - ja jestem zadowolony. Posiadam kalibrator - kolorymetr X-Rite (i1) Eye-One Display 2.
Po skalibrowaniu - w 100 % mogę potwierdzić rezultaty otrzymane w tym teście - mam takie same a nawet lepsze.
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2410.htm
Podsumowując - za cenę 1800 zł U2410 i parę stówek za kolorymetr - uważam że jest dobrze, żeby nie powiedzieć bardzo dobrze.
POZDRAWIAM
Kalibrowałeś szerokogamutowca Display 2 ? Kurde, a ponoć tego kolorymetrem się nie da...
dać się da, tylko jaki będzie efekt...:-)
qwerty44
07-11-2010, 14:33
Soft - iColor Display 3
http://www.quato.de/english/icdisplay3.php
Cytat:
"White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
"Supports Xrite EyeOne series, Quato Silver Haze Pro and Datacolor Spyder 2/3"
Kalibracja kalibracją - mam jeszcze oczy i widzę jak "świeci" monitor.
Wiem, że optymalnym sprzętem do kalibracji byłby spectrophotometer.
Jednak "da się" i kolorymetrem skalibrować szerokogamutowca.
POZDRAWIAM
Po skalibrowaniu - w 100 % mogę potwierdzić rezultaty otrzymane w tym teście - mam takie same a nawet lepsze.
Sądzi Pan, że monitor niekalibrowalny ma po kalibracji programowej mniejsze defekty niż przed? Niestety wszelkie opisy/testy/recenzje monitorów mają wspólny błąd. Zakładają, co wnioskują z wyników kalibracji pokazanych w postaci słupków/wykresów/wielkości dE, że po kalibracji jest lepiej, co jest nieprawdą. Monitor jak miał defekty tak ma, tylko w innych przedziałach jasności.
"White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
"Supports Xrite EyeOne series, Quato Silver Haze Pro and Datacolor Spyder 2/3"
Niestety to nie jest cała prawda.
qwerty44
07-11-2010, 15:09
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzi Pan, że "Monitor jak miał defekty tak ma, tylko w innych przedziałach jasności."
Czy chce Pan powiedzieć, że "mi się wydaje" że mam skalibrowany monitor ?
Może powiem TAK: po obróbce fotografii w odpowiednim sofcie a następnie wrzuceniu tej fotki w dobrym fotolabie na papier - porównując obie fotografie (na monitorze i papierze np. 21x30) mam IDENTYCZNE fotografie - to chyba oto chodzi ?
POZDRAWIAM
Czyli generalnie nie ma jakiegokolwiek sensu kalibrowania tego u2410? W robocie mamy kilka różnych sprzętów do kalibracji monitorów i myślalem zeby potraktować go którymś z nich.
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzi Pan, że "Monitor jak miał defekty tak ma, tylko w innych przedziałach jasności." Czy chce Pan powiedzieć, że "mi się wydaje" że mam skalibrowany monitor ?
Ma Pan monitor niekalibrowalny, czyli taki w którym nie można usunąć defektów. Podobnie jest np z dziurą w drodze. Jeśli z pewnych odgórnych względów nie można jej załatać kładąc nową nawierzchnię w tym miejscu, można postawić znak "uwaga przełomy" i uznać sprawę za załatwioną. Niby prawda bo kierowcy będą ją omijać. Jest to jednak ograniczenie możliwości owej drogi. Jeśli zdarzy się szeroki pojazd, który nie będzie w stanie zmieścić się na dostępnej dobrej nawierzchni to i tak w tą dziurę wjedzie.
Podobnie jest właśnie z Pana monitorem. Wydaje się Panu że ma skalibrowany sprzęt. Formalnie nie jest skalibrowany tyko oprofilowany, w najlepszym wypadku ze zaznaczonymi w miejscach gdzie ma "dziury". W ogólnym odbiorze jest poprawa, jedzie Pan po równym, stosując się do znaków i omija dziury. Tak też robi program kalibracyjny do kalibracji programowej, przejeżdża tylko po równym, ale przy tym jest na tyle sprytny, że nie tyle stawia znaki gdzie są dziury, ale zabiera kawałek asfaltu z dobrej nawierzchni i kładzie tam gdzie była dziura. Przy czym stamtąd skąd zabrał nawierzchnię powstaje dziura, bo asfaltu za mało na całą drogę. Co gorsza w miejscu nowej dziury nie ma znaku uwaga dziura! Pan może na nią trafić w postaci np brązowej kamizelki która będzie zupełnie inaczej wyglądać na monitorze niż w pliku. Takich defektów jest w Pana monitorze mnóstwo, sęk cały w tym, że bez punktu odniesienia nigdy nie będzie Pan wiedział że patrzy na "dziurę".
Czyli generalnie nie ma jakiegokolwiek sensu kalibrowania tego u2410? W robocie mamy kilka różnych sprzętów do kalibracji monitorów i myślalem zeby potraktować go którymś z nich.
Kalibrować jest sens wszystko, trzeba tylko:
A. Pamiętać że kalibracja nie czyni cudów.
B. Zastosować na tyle mądrą korekcję żeby skutki uboczne nie przesłoniły korzyści.
qwerty44
07-11-2010, 15:38
Jak najbardziej ma sens kalibracja.
Ja polecam: iColor Display 3 (korekcja dla wide gamut), X-Rite (i1) Eye-One Display 2.
Poprostu sprawdziłem działanie tego zestawu i efekty są bardzo dobre.
A z kalibracją jest tak: kalibracja jest programowa - LUT karty graficznej. Można utworzyć sobie dowolną ilość profili a później przez System Zarzązania Kolorem używać ich lub nie.
POZDRAWIAM
qwerty44
07-11-2010, 15:47
Hmm ... bardzo ciekawa teoria z tymi "dziurami w drodze".
Cóż pozostaje mi żyć z myślą, że "Takich defektów jest w Pana monitorze mnóstwo".
POZDRAWIAM
Hmm ... bardzo ciekawa teoria z tymi "dziurami w drodze".
Nie teoria a praktyka.
Cóż pozostaje mi żyć z myślą, że "Takich defektów jest w Pana monitorze mnóstwo".
Ironia nie jest potrzebna. Napisałem to co napisałem aby był Pan bardziej świadomy właściwości posiadanego sprzętu. Nie twierdzę, że nie da się na Pana monitorze pracować i nie podważam tego co pan widzi. Tłumaczę Panu sposób w jaki oprogramowanie "poprawia" wyświetlanie i jakie są tego konsekwencje. Nie widzi Pan wszystkiego i jak sądzę z wypowiedzi, nawet Pan nie zdaje sobie z tego sprawy. Rozumiem Pańskie polepszenie samopoczucia po kalibracji, żeby nie powiedzieć hurra-optymizmu. Jednak swoimi wcześniejszymi wypowiedziami, choć nieświadomie, wprowadza Pan czytelników w błąd.
PS. Proszę nie powielać informacji typu "korekcja (kolorymetrów - przypis mój) dla wide gamut" bo to w sporej części jest bzdura. Prawdziwą korekcję dla kolorymetru można zrobić, ale musiałby Pan swój czujnik wysłać do Quato, technicy musieliby go pomierzyć a programiści wprowadzić tablicę korekcji w profiler. I ponawiać to co 3 miesiące. Inaczej to tylko puste słowa.
qwerty44
07-11-2010, 17:12
1. Nie powielam a cytuję producenta: "White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
Dalsze pytania w tej kwestii to raczej do firmy Quato.
2. Nigdzie nie znalazłem wzmianki o tym aby "Prawdziwą korekcję dla kolorymetru można zrobić, musiałby Pan swój czujnik wysłać do Quato, technicy musieliby go pomierzyć a programiści wprowadzić tablicę korekcji w profiler."
3. "Jednak swoimi wcześniejszymi wypowiedziami, choć nieświadomie, wprowadza Pan czytelników w błąd."
To również serwis:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2410.htm
wprowadza czytelników w błąd na temat U2410 jak i innych testowanych tam monitorów z różnych "półek cenowych" ?
PODKREŚLAM - nie mam zamiaru nikogo wprowadzać błąd.
TRWIERDZĘ, że U2410 - mimo swoich niezaprzeczalnych wad (loteria panelowa - "zafarb", w niektórych egzemplarzach dithering, niekalibrowalny tryb Custom Color Mode) jest godny uwagi przy zakupie monitora.
Przypominam, że rozmawiamy o monitorze ze średniej półki cenowej.
UWAŻAM, że za cenę 1600 - 1800 zł jest on godny polecenia pod warunkiem, że użytkownik zada sobie trud jego skalibrowania - oprofilowania (niestety tylko LUT).
Aby zakończyć tą dyskusję, niestety będę musiał odwołać się do poniższej ironii:
"Nie widzi Pan wszystkiego i jak sądzę z wypowiedzi, nawet Pan nie zdaje sobie z tego sprawy."
Życzę wszystkim aby mieli "taki przeszywający wzrok" i poczucie nieomylności jak Pan Tom01.
POZDRAWIAM I ŻEGNAM.
Nie powielam a cytuję producenta
Co jest tożsame...
Producenci publikują rozmaite informacje, od prawdziwych, przez naciąganie rzeczywistości po straszliwe bzdury. To się nazywa marketing.
Nigdzie nie znalazłem wzmianki o tym aby "Prawdziwą korekcję dla kolorymetru można zrobić, musiałby Pan swój czujnik wysłać do Quato, technicy musieliby go pomierzyć a programiści wprowadzić tablicę korekcji w profiler."
Proponuję wziąć 5 egzemplarzy I1 Display w różnym wieku, zrobić za ich pomocą taką samą kalibrację a wyniki odnieść do pomiarów o klasę lepszym urządzeniem. Na ten temat na tym i innych forach pisano wiele razy.
To również serwis: www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2410.htm wprowadza czytelników w błąd
A czy to pierwszy raz i ten jeden serwis internetowy? Większość recenzji jest pisane przez ludzi nie mających zielonego pojęcia o czym piszą, a jeśli je mają, to celowo podbarwiają fakty.
PODKREŚLAM - nie mam zamiaru nikogo wprowadzać błąd.
Ale robi Pan to. Biorąc pod uwagę informacje które Pan otrzymał, obecnie robi Pan to już świadomie, co jest naganne.
UWAŻAM, że za cenę 1600 - 1800 zł jest on godny polecenia pod warunkiem
Dlatego ma on swoje miejsce w liście: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374
Nie rozmawiamy jednak o jego wartości w kontekście polecania lub nie, a Pańskiej zdecydowanie przesadzonej opinii.
Życzę wszystkim aby mieli "taki przeszywający wzrok" i poczucie nieomylności jak Pan Tom01.
Drogi Panie, zagadnienia związane ze światłem i kolorem to moja praca od przeszło 20 lat. Fakty które Panu opisałem to przedszkole w tej branży. Nie pisałem nic co by Pana obrażało i nie życzę sobie impertynencji z Pana strony. Jeśli okopuje się Pan na swoim stanowisku zamiast skorzystać z wiedzy bardziej doświadczonych, proszę bardzo, to Pańskie prawo. Napisał Pan jednak głupstwa na forum gdzie jest znacznie wyższy poziom merytoryczny niż na fraz czy innych arenach. Jest całkowicie zrozumiałym że trzeba było to sprostować, jeśli nie zrobiłbym tego ja, to ktoś inny.
qwerty44
07-11-2010, 19:51
Ponieważ ponownie zostałem sprokowany do dyskusji, moja ostateczna opinia jest taka:
- wg Pana Tom01 takie recenzje jak:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews.htm
http://www.prad.de/en/monitore/review/2010/review-dell-u2410.html
to: Większość recenzji jest pisane przez ludzi nie mających zielonego pojęcia o czym piszą, a jeśli je mają, to celowo podbarwiają fakty.
- "White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
to wg Pana Tom01: Producenci publikują rozmaite informacje, od prawdziwych, przez naciąganie rzeczywistości po straszliwe bzdury. To się nazywa marketing.
Ciekawe co by na to powiedziała firma Quato - jak by nie patrzeć raczej znana i szanowana firma ?
Drogi Panie Tom01 - nie znam Pana i nie chcę znać Pana doświadczenia w pracy ze światłem i kolorem.
Powyższe moje przytoczenia świadczą tylko o jednym - Pan jest najmądrzejszy a wszyscy inni są głupcami i naciągaczami.
Rzeczony poziom merytoryczny jest faktycznie "bardzo wysoki" - dzięki np. Panu Tom01 który nie słucha co inni do niego mówią, jakie mają argumenty - on i tak wie najlepiej.
I z całą odpowiedzialnością podtrzymuję opinię, że w swojej klasie Dell U2410 jest bardzo dobrym monitorem (z zastrzeżeniem wcześniej wspomianych wad).
ŻEGNAM
moja ostateczna opinia jest taka:
Faktycznie, przyznaję że "ostateczna opinia" jest miażdżącą siłą argumentów. ;)
To ja może coś dodam od siebie. Wykonany przed chwilą szybki test, bardzo dobrego egzemplarza U2410, wybranego spośród 20 innych:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/DELL_U2410_test-1.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/DELL_U2410_test.jpg)
qwerty44
07-11-2010, 21:19
Chłopie Ty chyba nie czytasz tego co tu wypisujesz albo robisz sobie kpiny.
A ten "Wykonany przed chwilą szybki test, bardzo dobrego egzemplarza U2410, wybranego spośród 20 innych" to możesz sobie zamieścić na frazpc.
Żenada ...
http://www.prad.de/download/dell_u2410_ugra_report.pdf
Proszę wyjaśnić nam co jest w przytoczonym pliku i co nam mówi. A co do formy wypowiedzi, upominam Pana po raz drugi.
qwerty44
07-11-2010, 21:34
Powtórzę jeszcze raz: poziom dyskusji z Panem jest żenujący.
A w przytoczonym pliku - każdy zobaczy to co chce zobaczyć.
A w przytoczonym pliku - każdy zobaczy to co chce zobaczyć.
Wręcz przeciwnie, są to bardzo konkretne dane. Wycinek który Panu pokazałem, jest podsumowaniem podobnego raportu, ale pokażę cały kiedy udowodni Pan że potrafi zinterpretować co w nim jest napisane. Taki drobny test na okoliczność czy wiemy o czym mówimy. No więc słucham, co załączony raport mówi?
qwerty44
07-11-2010, 22:50
Przykładowe porównanie monitorów:
http://www.prad.de/download/nec_lcd2690wuxi2-bk_ugra_report.pdf
http://www.prad.de/download/eizo_s2433wh-bk_ugra_report.pdf
Powtarzam - w tych testach każdy zobaczy to co chce zobaczyć - ja nie widzę jakiejś porażającej różnicy między tymi monitorami mimo ich porażającej różnicy w cenie.
I co z tego, że Dell i Nec nie przechodzi pełnego testu UGRY - wszystko zależy od tego do jakich celów wykorzystujemy monitor.
I dla tych co mają wątpliwości czy można kalibrować monitor wide gamut kolorymetrem (za pomocą iColor Display 3.6)
http://www.prad.de/en/monitore/review/2010/review-dell-u2410-part15.html
I tutaj nie jest szkoła, żebym się poddawał jakimś testom - każdy kto ma odrobinę pojęcia co to jest punkt bieli, czerni, gamma, deltaE, przestrzeń barw sRGB, AdobeRGB itd. bez problemu zinterpretuje wyniki pomiarów.
Powyżej wyniki testów "naciągaczy" a każdy na swój sposób wyciągnie wnioski.
Czy w EIZO S2243W zrezygnowano z czujnika stabilizującego podświetlenie ? (wzgl. EIZO S2231W który ten czujnik posiada)
Przykładowe porównanie monitorów:
Ale to nadal jest cytowanie słów innych, a nie Pana własne. Czy ma Pan własne wyniki pomiarów i wnioski na ich podstawie?
Powtarzam - w tych testach każdy zobaczy to co chce zobaczyć
Nie tyle w testach widzimy co chcemy, tylko tester pisze w nim co chce. W imię sobie znanych celów. Proszę dopuścić do siebie taką możliwość. Świat nie jest piękny i uczciwy. Rządzą nim trzy rzeczy. Kasa, kasa i kasa.
ja nie widzę jakiejś porażającej różnicy między tymi monitorami mimo ich porażającej różnicy w cenie.
A widział Pan te monitory na żywo, czy tylko o nich czytał? Jeśli to pierwsze, to może właśnie DELL U2410 trafia w Pana wymagania jakościowe, ale jeśli drugie to nie jest dobra podstawa do czynienia porównań ani tym bardziej opiniowania innym.
I co z tego, że Dell i Nec nie przechodzi pełnego testu UGRY
Co to znaczy "nie przechodzi pełnego testu UGRY". Jakie kryteria przyjęte są przez prad.de wobec U2410? Co mówi pokazany raport? Konkretnie. Jeśli nie podał Pan PDF'a na zasadzie: "Patrzcie to są fachowe słupki i cyferki", powinien Pan wiedzieć jakie wnioski wypływają z raportu. Mam jednakowoż podskórne przeczucie, że gdyby Pan wiedział co raport oznacza wcale by go Pan nie wklejał.
I tutaj nie jest szkoła, żebym się poddawał jakimś testom - każdy kto ma odrobinę pojęcia co to jest punkt bieli, czerni, gamma, deltaE, przestrzeń barw sRGB, AdobeRGB itd. bez problemu zinterpretuje wyniki pomiarów.
Ja się kompletnie na tym nie znam, więc pytam: Co mówi podany raport?
I dla tych co mają wątpliwości czy można kalibrować monitor wide gamut kolorymetrem (za pomocą iColor Display 3.6)
Czy ustalony kolorymetrem punkt bieli zweryfikował Pan osobiście za pomocą wiarygodnego czujnika?
Czy w EIZO S2243W zrezygnowano z czujnika stabilizującego podświetlenie ? (wzgl. EIZO S2231W który ten czujnik posiada)
Czujnik jest jako i był. ;)
David Smolarz
19-12-2010, 17:11
Witam!!!
Widzę, że Państwo znają się na rzeczy, więc mam do Szanownych forumowiczów następujące pytanie... proszę o konkretną odpowiedź - który model wybraliby i dlaczego.
Waham się między :
NEC MultiSync LCD EA261WM , a wspominanym w tym wątku Dell U2410
NEC jest większy i to mi się bardzo podoba... czy ewentualnie znacie Dell'a 26'' z podobnymi danymi technicznymi co U2410 ???
Z dwojga złego U2411W - wprawdzie da się w nim albo poprawnie ustawić gammę, albo punkt bieli, ale w EA261WM nie da się poprawnie ustawić ani tego, ani tego.
Większy jest Dell U2711W
Witam!!!
Widzę, że Państwo znają się na rzeczy, więc mam do Szanownych forumowiczów następujące pytanie... proszę o konkretną odpowiedź - który model wybraliby i dlaczego.
Waham się między :
NEC MultiSync LCD EA261WM , a wspominanym w tym wątku Dell U2410
NEC jest większy i to mi się bardzo podoba... czy ewentualnie znacie Dell'a 26'' z podobnymi danymi technicznymi co U2410 ???
Bierz NECa. Jest w końcu większy.
A serio to nie porównuj tutaj tak kompletnie innych monitorów, zarówno w dziedzinie jakości jak i ceny. Della u2410 miałem przez kilka dni i nie polecam. Mocno się zawiodłem.
David Smolarz
19-12-2010, 17:21
Bierz NECa. Jest w końcu większy.
A serio to nie porównuj tutaj tak kompletnie innych monitorów, zarówno w dziedzinie jakości jak i ceny. Della u2410 miałem przez kilka dni i nie polecam. Mocno się zawiodłem.
Cześć lookash!!!
trochę liczyłem, że właśnie Ty się odezwiesz i powiesz mi jak się sprawiał Dell, bo wyczytałem, że byłeś nim zainteresowany... co się działo z Twoim Dellem, że nie polecasz go ??
Co do porównywania tych dwóch modeli.. to proszę o wybaczenie jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o monitory :(
Cześć lookash!!!
trochę liczyłem, że właśnie Ty się odezwiesz i powiesz mi jak się sprawiał Dell, bo wyczytałem, że byłeś nim zainteresowany... co się działo z Twoim Dellem, że nie polecasz go ??
Po pierwsze dlatego, że był strasznie nieprzyjemny dla oka. Cały czas miałem wrażenie że jest nieostry. Co ciekawe jego niższy brat 2310 (czy tam 2311) nie ma juz tej wady. Byl bardzo jasny i wrecz wypalał oczy. A dodatkowo nie współgrał z moim MACiem. Sprawdzałem w sieci i jest to dosc znany błąd. Monitor nie wybudza się ze stanu uśpienia jeśli mac wczesniej był uśpiony a pozniej wybudzony. Pokazywał po prostu albo brak sygnału albo sam wchodził w swój własny tryb oszczędnościowy.
- wg Pana Tom01 takie recenzje jak:
http://www.tftcentral.co.uk/reviews.htm
http://www.prad.de/en/monitore/review/2010/review-dell-u2410.html
to: Większość recenzji jest pisane przez ludzi nie mających zielonego pojęcia o czym piszą, a jeśli je mają, to celowo podbarwiają fakty.
Niestety, ale tu muszę się zgodzić z Tom01. Wystarczy uwzględnić kilka faktów:
* kalibrację i profilowanie monitorów WG przeprowadzają (a przynajmniej przeprowadzali) kolorymetrami
* weryfikację tego procesu (te pięknie wyglądające słupki) przeprowadzają tym samym kolorymetrem
* w bardzo wielu z ich testów widać że przycinają dość mocno WSZYSTKIE składowe RGB gaina co jest z gruntu nieporozumieniem.
Podsumowując słupki wyglądają bardzo ładnie natomiast sam obraz już niekoniecznie. Sam posiadam całkiem przyzwoity monitor klasy amatorskiej (S2243W) i wiem co z klinem szarości robi przycięcie choćby o kilka procent jednej ze składowych RGB gain. Dopóki nie zobaczyłem tego na własne oczy to nie zdawałem sobie sprawy, ale w tej chwili wiem co z zakresem wyświetlanych barw robi ustawienie RGB 82,86,85 (coś podobnego podali w teście U2410) - to poprostu absolutnie nieakceptowalna masakra. Sam mam swój monitor ustawiony na 100, 95, 99 i wkurza mnie wygląd szarego klina a tego się juz skorygować niestety nie da.
- "White-LED and wide gamut correction for all supported colorimeters"
to wg Pana Tom01: Producenci publikują rozmaite informacje, od prawdziwych, przez naciąganie rzeczywistości po straszliwe bzdury. To się nazywa marketing.
Ciekawe co by na to powiedziała firma Quato - jak by nie patrzeć raczej znana i szanowana firma ?
To też zwykły marketingowy bełkot. W wielu miejscach sieci przeczytasz że różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami tanich kolorymetrów (Spyder3, i1D) sięgają kilkunastu dE. W takiej sytuacji NIEMOŻLIWE jest stworzenie uniwersalnej macierzy korekcyjnej - musi ona być tworzona indywidualnie dla pary monitor/kolorymetr. Przerabiałem to, bo mam Spydera3 który mylił się o 400K i 7dE. Skorygowałem go z ColorMunki i pokazuje już właściwie, ale jestem pewny że inny egzemplarz miałby znowu duży rozjazd.
P.S. Testowałem triala iColor Display 3 i miał takie same rozjazdy jak bez tej ich korekcji. Dopiero stworzenie dedykowanej macierzy korekcyjnej w Argyllu naprowadziło go na właściwe tory.
A ja jeszcze dodam pod rozwagę kilka ze standardowych zapewnień: "monitor ma idealne kolory (...) dE 1 (...) idealny do zastosowań profesjonalnych.". Kto zauważył że niemal tak samo piszą o monitorze za 1,5 tys i za 7 tys zł?
Pamiętam jak kupiłem kiedyś NEC 20WGX2PRO (którego szybko oddałem po tym co zobaczyłem) ... też miał mieć super,hiper ekstra kolory, recenzje zbierał "MEGA" a na własne oczy widziałem jak wycina w cieniach i gradient szarego przechodzi przez normalnie żółty x-p ... ci recenzenci są ślepi po prostu. Ja nie wiem skąd im się te cudowne słupki dE<1 biorą ...
Ja nie wiem skąd im się te cudowne słupki dE<1 biorą ...
Już to kiedyś tłumaczyłem. Z niewiedzy.
Już to kiedyś tłumaczyłem. Z niewiedzy.
I z tego że nawet te najtańsze kolorymetry powtarzalność pomiaru w krótkim czasie mają całkiem niezłą. Więc jeżeli coś skalibruję/oprofiluję i za 10min przeprowadzę weryfikację profilu tym samym przyrządem to prawdopodobnie wskazany błąd będzie bardzo mały - zwłaszcza jeżeli stworzę duży profil cLUT. Tyle, że nadal nie wiem jakie są rzeczywiste błędy monitora - wiem tylko, ze nie popełniłem znaczących błędów w procesie kalibracji/profilowania.
zelik3358
23-12-2010, 00:18
To ja się dopytam... mam NECa P 221 W. Chciałbym go skalibrować i1D2 + SpectraView II. ZDAJĘ sobie sprawę, że to nie jest idealny kalibrator do monitora wide gamut, ale takim zestawem aktualnie dysponuję, więc proszę nie pisać, że się nie da, że tylko spektrofotometrem itd. Chciałbym rzeczowej odpowiedzi tzn. jakie parametry ustawić (gamma, kontrast, punkt bieli itd.) do obróbki zdjęć np. w PSie i wywołania ich potem w labie? Kiedy ustawić white point 6500K, a kiedy 5000K? Jeżeli pracuję w ciągu dnia to mam średnio jasno (okna od strony zachodniej wychodzące na dość ciemne podwórko jak to w starych kamienicach, wysoki parter). Wiosną, latem jest dużo jaśniej. Wieczorem głównie świeci mała (25W) lampka nocna ustawiona za monitorem, skierowana w stronę (kremowej/jasny beż) ściany. Jakie ustawienia wybrać przy kalibracji w dzień i wieczorem? Ewentualnie do jakich (idealnych) wartości po kalibracji powinienem dążyć? Czy jeżeli wyniki po kalibracji (gamma, kontrast, punkt bieli, jasność) są prawie identyczne (lub zbliżone) do wartości wpisanych przed kalibracją... to dobrze?
Do fotografii tylko 6000-6500K.
zelik3358
23-12-2010, 00:32
Czy takie wyniki kalibracji
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/530a0bbd9c18eada.html
są do przyjęcia (satysfakcjonujące)? Cz powinienem coś zmienić? Kalibrator i monitor są nowe.
zelik3358
23-12-2010, 01:05
Rozumiem, że 5000/5500K to tylko do druku (a nie do wywołania zdjęć w labie)? A co z wynikami jakie uzyskałem po kalibracji i1D2... są do przyjęcia (patrz link)?
Czy takie wyniki kalibracji
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/530a0bbd9c18eada.html
są do przyjęcia (satysfakcjonujące)? Cz powinienem coś zmienić? Kalibrator i monitor są nowe.
A czy mógłbyś pokazać również zakładkę "Curves"?
zelik3358
23-12-2010, 11:43
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c412707bbc4c2a32.html , a po kliknięciu dalej jest jeszcze zakładka "color tracking".
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c412707bbc4c2a32.html , a po kliknięciu dalej jest jeszcze zakładka "color tracking".
Wygląda ładnie, ale w sumie ciekawy byłem jak wygląda zakładka "Curves" z zaptaszonym "Correction". Ciekawy jestem jak duża korekcja do LUT tego monitora jest wymagana. Tak poza tym, jeżeli założyć że i1D nie popełnił błędu przy ocenie temperatury barwowej (a niestety zapewne popełnił) to wygląda OK. Jedyna uwaga to niska wartość kontrastu (wysoki poziom czerni) ale zakładam że zrobiłeś to świadomie.
zelik3358
23-12-2010, 12:44
Tu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c8bc80af7aee75a9.html jest zaptaszony "Correction". Jeżeli chodzi o kontrast, to podobno jest zalecany w przedziale 200-500. Więc starałem się wybrać jakąś pośrednią wartość.
Korekcja jest jak najbardziej normalna dla tych monitorów.
zelik3358
23-12-2010, 12:54
Czyli, że (od biedy) jest oki jak na te warunki, kalibrator i monitor...? Nic nie muszę zmieniać? Przy wyświetlaniu gradientu przejścia tonalne wydają się dość równe. Jedyne co to zauważyłem niewielkie (mało widoczne) przebarwienia (zielonkawo-magentowe) w cieniach (gradientu).
Czyli, że (od biedy) jest oki jak na te warunki, kalibrator i monitor...?
Tego nie wiemy. Czujnik sam sobie nie jest w stanie zmierzyć błędu.
Przy wyświetlaniu gradientu przejścia tonalne wydają się dość równe. Jedyne co to zauważyłem niewielkie (mało widoczne) przebarwienia (zielonkawo-magentowe) w cieniach (gradientu).
Całkowicie idealny gradient można podziwiać dopiero na monitorach kilkukrotnie droższych.
zelik3358
23-12-2010, 13:15
Jak pisałem wcześniej nawet w dziań w pokoju nie jest zbyt jasno (w/g wskazań kalibratora w porywach ok. 30 lux). Jak więc dokonać prawidłowego porównania białej kartki (papier foto) z bielą wyświetlaną np. w PSie? Chodzi mi o porównanie jasności. Mi wychodzi, że biel na monitorze (ustawienia jasności monitora w/g kalibracji 89 cd/m2) jest całkiem sporo jaśniejsza od bieli papieru foto.
Korekcja jest jak najbardziej normalna dla tych monitorów.
I nie wygląda wiele gorzej niż dla S2243W - krzywe korekcyjne są tylko jakby mniej równe (pofalowane). Ciekawy jestem na co pozwoli, w kontekście S2243W, ten nowy soft od EIZO.
photoaction
04-01-2011, 23:30
Potrzebuję zewnętrznego monitora do mojego laptopa.
Laptop ma złącze HDMI
Myślę nad monitorem do 2000 zł.
Co polecacie?
jaka rozdzielczość będzie najlepsza do laptopa? Szukać monitora zwykłego czy panoramicznego?
Dodam ze ma służyć do obróbki zdjęć - przede wszystkim ślubnych i fashion.
Mam wybrane np takie:
http://allegro.pl/eizo-flexscan-s2202wh-kolory-gw-fvat-raty-promo-i1389314082.html - bardzo tani jak na eizo
http://allegro.pl/eizo-flexscan-ecoview-ev2333wh-ev2333w-sklep-wwa-i1381370042.html - trochę droższy ale mieści się w budżecie
moze jakies inne propozycje?
moze jakies inne propozycje?
Eizo S2233W. Modeli z 01/02 na końcu trzeba unikać. To TN.
photoaction
05-01-2011, 00:44
Eizo S2233W. Modeli z 01/02 na końcu trzeba unikać. To TN.
Mógłbyś wyjaśnić? dlaczego unikać tych modeli z 01/02 i czym jest TN?
ten model który podałeś ma proporcję 16/10 - odpowiednia?
Mógłbyś wyjaśnić? dlaczego unikać tych modeli z 01/02 i czym jest TN?
TN to najgorszy typ wyświetlacza nadający się tylko do niewymagających prac biurowych.
ten model który podałeś ma proporcję 16/10 - odpowiednia?
Tak.
photoaction
05-01-2011, 01:04
Ok, to już jasne.
Jak pisałem - w laptopie mam wyjscie hdmi, w monitorze takiego nie ma. Slyszalem ze ma standardowe 2 inne wyjscia, jednak nie dają one najlepsze jakości. Rozumiem, że wystarczy kupić przejsciowke z laptopowego hdmi na monitorowe jedno z wyjść i jakość nie powinna spaść?
jaki byłby efekt gdybym kupił monitor o innej proporcj iniz 16/10? pasy czy rozciagniecie?
Jak pisałem - w laptopie mam wyjscie hdmi, w monitorze takiego nie ma.
Jest DVI a to to samo.
jaki byłby efekt gdybym kupił monitor o innej proporcj iniz 16/10? pasy czy rozciagniecie?
W dzisiejszych czasach dominujące są 16x10 i 16x9. Ta druga oznacza monitor niższy przy tej samej przekątnej, czyli gorzej. Nie ma rozciągnięcia ani innych defektów jeśli proporcja boków i rozdzielczość się zgadza.
photoaction
05-01-2011, 01:10
Dzięki za pomoc.
Chyba skłonię się ku temu modelowi.
Jakbym miał jakieś pytania, będę pisał ;)
W dzisiejszych czasach dominujące są 16x10 i 16x9. Ta druga oznacza monitor niższy przy tej samej przekątnej, czyli gorzej. Nie ma rozciągnięcia ani innych defektów jeśli proporcja boków i rozdzielczość się zgadza.
W jakim kontekście nie ma defektów? O ile karta graficzna w laptopie to nie żaden antyk, to proporcje ekranu laptopa i monitora zewnętrznego mogą być dowolne, np. laptop 16:10 i monitor 5:4.
Chodzi o ustawienie potrzebnej rozdzielczości przez użytkownika. Zdziwiłby się Pan ile mam telefonów od ludzi którzy ustawiają np 1280x1024 na monitorze 16x10 i dzwonią że twarze są rozciągnięte. ;)
Dzięki za pomoc.
Chyba skłonię się ku temu modelowi.
Jakbym miał jakieś pytania, będę pisał ;)
Piszesz bez sensu. Za ok. 1500 kupisz NECa P221, który o lata świetlne wyprzedza S2202. W podobnej kwocie co ten EIZO kupisz również Delle, HPki i pewnie coś jeszcze innego się znajdzie. Nie będą miały wprawdzie znaczka EIZO, ale będą miały matrycę IPS/PVA co w tym konkretnym przypadku jest nieporównywalnie więcej warte niż marka. Przykłady to Dell 2209WA, 23111, HP ZR22W. Zapewne znajdą się tacy, którzy mnie tu zaraz zjedzą, ale ręczę głową ża będziesz z tych monitorów bardziej zadowolony niż z 2202W.
Ja bym w ogóle nie rozpatrywał EIZO na TN, tak samo jak 8 bitowych, wąskogamutowych DELL i HP ;)
Ja bym w ogóle nie rozpatrywał EIZO na TN, tak samo jak 8 bitowych, wąskogamutowych DELL i HP ;)
EIZO na TN to sprzęt do Worda. Pomimo innych matryc w niektórych modelach, cała oferta DELL'a i HP ma takie samo przeznaczenie, tyle że na dodatek nie mają prawie regulacji jaskrawości.
EIZO na TN to sprzęt do Worda.No właśnie, i za bardzo nie widzę sensu jego istnienia. Miałem niedawno do czynienia z monitorami TN LG i TN Samsung (zakupy w firmie właśnie z przeznaczeniem do word/excel) i zakres regulacji jasności na prawdę jest zupełnie szeroki (ani jeden nie pracuje na jasności ustawionej na zero, bo nie ma takiej potrzeby). .... gdzie więc sens istnienia EIZO TN? 5 lat gw. ? ... cena tych monitorów jest tak wysoka że można sobie spokojnie kupić 2x LG z 3 letnią gw. każdy (jeden po drugim) więc sumarycznie i tak mamy 6 lat gw. ;)
gdzie więc sens istnienia EIZO TN?
W korporacjach na stanowiskach biurowych. Duże ilości idą właśnie dla takich odbiorców.
mam PA231W - jest świetny - choć przedtem miałem kontakt z lepszymi monitorami tylko sporadyczny. nie jest jeszcze idealnie skalibrowany (mam na razie tylko i1d2) ale gradient szarości jest boski, kolory zamiatają nawet rzeźnik jest cały szary :) - niewiarygodne w monitorze za 2,5 kpln. oczywiście ma swoje wady - jest normalnogamutowy i nie jest największy ale w tych pieniądzach nie widzę sensu ładować się w cokolwiek innego.
mam PA231W - jest świetny - choć przedtem miałem kontakt z lepszymi monitorami tylko sporadyczny. nie jest jeszcze idealnie skalibrowany (mam na razie tylko i1d2) ale gradient szarości jest boski, kolory zamiatają nawet rzeźnik jest cały szary :) - niewiarygodne w monitorze za 2,5 kpln. oczywiście ma swoje wady - jest normalnogamutowy i nie jest największy ale w tych pieniądzach nie widzę sensu ładować się w cokolwiek innego.
Wiem że jest to świetny monitor, ale trudno mi sobie wyobrazić "boski gradient szarości" na 8-bitowym panelu - wydaje się to być zwyczajnie niemożliwe. :) No ale może to kwestia tego czym dla kogo jest bóg.. :)
Kyle,
Ale kolega photoaction szukał czegoś do 2000zł. Co więc polecisz w tej cenie szerokogamutowego, na 10bitowym panelu PVA/IPS z oferty Eizo, Barco czy Quato?? :)
Wiem że jest to świetny monitor, ale trudno mi sobie wyobrazić "boski gradient szarości" na 8-bitowym panelu - wydaje się to być zwyczajnie niemożliwe. :) No ale może to kwestia tego czym dla kogo jest bóg.. :)
zwłaszcza w kontekście 8 bitowych kart i 8 bitowych systemów operacyjnych :)
zwłaszcza w kontekście 8 bitowych kart i 8 bitowych systemów operacyjnych :)
8-bitów na kanał z karty nie jest niczym złym. Problem w tym, że monitory nie potrafią tego poprawnie wyświetlić tylko z szarego gradientu robią tęczową masakrę. Całe te wielobitowe LUT-y stosuje się po to aby z poszerzonej palety monitora "wybrać" tych 256 odcieni które na ekranie wyglądają jak powinny.
8-bitów na kanał z karty nie jest niczym złym. Problem w tym, że monitory nie potrafią tego poprawnie wyświetlić tylko z szarego gradientu robią tęczową masakrę. Całe te wielobitowe LUT-y stosuje się po to aby z poszerzonej palety monitora "wybrać" tych 256 odcieni które na ekranie wyglądają jak powinny.
a i owszem - ale nie o tym tu :) a o wadzie 8 bitowego panelu w stosunku do 10 bitowego w kontekście wyświetlana gradientu :)
a i owszem - ale nie o tym tu :) a o wadzie 8 bitowego panelu w stosunku do 10 bitowego w kontekście wyświetlana gradientu :)
Sterowanie matrycą ma drugorzędne znaczenie. Najważniejsza jest "paleta" monitora.
Gradient na PA231W jest tak dobry, jak dobry może być gradient w monitorze graficznym. Lepszy gradient występuje tylko w przypadku zdjęć 16-o bitowych wyświetlonych w 10-o bitowym trybie wyświetlania przy 10-o bitowym torze sygnałowym i na 10-o bitowym monitorze.
Gradient na PA231W jest tak dobry, jak dobry może być gradient w monitorze graficznym. Lepszy gradient występuje tylko w przypadku zdjęć 16-o bitowych wyświetlonych w 10-o bitowym trybie wyświetlania przy 10-o bitowym torze sygnałowym i na 10-o bitowym monitorze.
Może się czepiam, ale słowo "boski" mi kojarzy się z "idealny" - i to w zasadzie wszystko w temacie. :)
P.S. W sumie to ja na swoim monitorze też miewam "boski" gradient o ile tylko nie dotknę którejś ze składowych RGB. A wystarczy tylko jedną z nich przyciąć choćby o 1 klik i już całą boskość szlag trafia.
No więc właśnie - w PA231W gradient pozostaje "boski" mimo przeprowadzenia kalibracji.
No więc właśnie - w PA231W gradient pozostaje "boski" mimo przeprowadzenia kalibracji.
A jak to jest fizycznie możliwe? Reguluje temperaturę podświetleniem? Czy może na NG zafarby są mniej widoczne niż na WG? Bo na chłopski rozum wyrzucenie choćby jednego odcienia z jednego kanału spowoduje że gdzieś na matrycy musi pojawić się rozjazd i "boskości" już nie mamy. To zwykła matematyka...
A jak to jest fizycznie możliwe? Reguluje temperaturę podświetleniem? Czy może na NG zafarby są mniej widoczne niż na WG? Bo na chłopski rozum wyrzucenie choćby jednego odcienia z jednego kanału spowoduje że gdzieś na matrycy musi pojawić się rozjazd i "boskości" już nie mamy. To zwykła matematyka...
Stare WG serii x90 też dawało się "bosko" skalibrować. Być może 8 bit wystarcza przy większej precyzji sterowania LUT zapewniającej uniknięcie błędów przeliczeniowych, być może wyświetlane jest 8bit + FRC, być może panele z 10-o bitowym LUT tak naprawdę mają matryce 6 bit + FRC.
A jak to jest fizycznie możliwe? Reguluje temperaturę podświetleniem? Czy może na NG zafarby są mniej widoczne niż na WG? Bo na chłopski rozum wyrzucenie choćby jednego odcienia z jednego kanału spowoduje że gdzieś na matrycy musi pojawić się rozjazd i "boskości" już nie mamy. To zwykła matematyka...Ale przecież PA231W ma 14 bitowe LUT i 16 bitowe przetwarzanie .... więc trudno by był tu banding.
Stare WG serii x90 też dawało się "bosko" skalibrować. Być może 8 bit wystarcza przy większej precyzji sterowania LUT zapewniającej uniknięcie błędów przeliczeniowych, być może wyświetlane jest 8bit + FRC, być może panele z 10-o bitowym LUT tak naprawdę mają matryce 6 bit + FRC.Np. 2690 ma 12 bit LUT - banding mógłby praktycznie wystąpić tylko przy 8 bitowym przeliczaniu wewn. podczas kalibracji gain RGB poprzez menu OSD.
Ale przecież PA231W ma 14 bitowe LUT i 16 bitowe przetwarzanie .... więc trudno by był tu banding.
Kyle,
Matryca jest 8 bitowa. Jeśli więc w procesie kalibracji zostanie obcięte np. 5 odcieni z czerwieni to tych 5 odcieni zabraknie do utworzenia pełnych 256 odcieni neutralnej szarości. I w efekcie tych szarości będzie 256 tyle że część z nich nie będzie miała tego samego odcienia co biel - tak mi się przynajmniej wydaje. I dlatego zastanawiam się jak możliwy jest "boski" gradient na 8-bitowej matrycy po kalibracji. Wogóle nie wiem jak jest to możliwe na matrycy sterowanej dyskretnie - oczywiście przy 10bitach rozjazdy są zapewne na tyle małe, że statystyczne ludzkie oko już ich nie widzi.
Zdaję sobie sprawę że mój monitor nie jest jakimś wypasem ale w momencie kiedy wszystkie wagi RGB mam na 100% wtedy też mogę napisać że mam przyzwoity gradient - oglądając go z bliska nie widzę przesunięć odcienia pomiędzy poszczególnymi stopniami szarości, ale różnice w jasności są miedzy nimi wyraźnie widoczne. W momencie kiedy choćby jedną przytnę o 1 klik (co oznacza ucięcie tylko 1 odcienia w kanale) to ZAWSZE któraś z szarości już lekko różni się odcieniem od sąsiedniej. Oczywiście w żadnym stopniu nie przeszkadza to w normalnej pracy i nie da się tego zauważyć na zdjęciach. Niemniej jednak nie odważyłbym się nazwać gradientu idealnym - bo ideał oznacza brak JAKICHKOLWIEK wad. Jedyne co mi przychodzi do głowy w związku z "boskością" gradientu kalibrowanego PA231 to to że jest normalnogamutowy a więc ma mniejszą odległość dE pomiędzy poszczególnymi odcieniami. A w takiej sytuacji różnice w odcieniach szarości mogą być zwyczajnie niewidoczne. Zresztą miałem w domu ostatnio jakiegoś BENQ za niecałe 500zł i cięcie poszczególnych składowych RGB nie robiło dla szarego gradientu takiej masakry jaką robi u mnie.
photoaction
06-01-2011, 12:36
http://allegro.pl/monitor-benq-22-fullhd-v2220h-led-10mln-1-tychy-i1382296931.html takie coś mi ktoś polecił. Szajs?
http://allegro.pl/monitor-benq-22-fullhd-v2220h-led-10mln-1-tychy-i1382296931.html takie coś mi ktoś polecił. Szajs?
Szajs.
http://allegro.pl/monitor-benq-22-fullhd-v2220h-led-10mln-1-tychy-i1382296931.html (http://allegro.pl/monitor-benq-22-fullhd-v2220h-led-10mln-1-tychy-i1382296931.html) takie coś mi ktoś polecił. Szajs?
Jeśli szukasz czegos taniego to zerknij na to: http://dell.wroclaw.pl/opis/1872914/hp-lp2275w-22.html
Używka, ale ja kupiłem u nich HP2475W też poleasingowy i powiedziałbym, że jak za takie pieniądze to jest rewelka. Kupowałem kilka i trafiłem na jeden mocniej zużyty, zwróciłem bez żadnego problemu.
David Smolarz
29-01-2011, 10:42
ok a co sądzicie o Asus PA246Q ProArt ???
ok a co sądzicie o Asus PA246Q ProArt ???Jak nie zostanie spaprany tak jak DELL U2410 to może być ciekawie. Właściwie najlepiej by umożliwili sprzętową kalibrację i zadbali o szeroki zakres regulacji jasności podświetlenia.
Szajs
Kyle,
Matryca jest 8 bitowa. Jeśli więc w procesie kalibracji zostanie obcięte np. 5 odcieni z czerwieni to tych 5 odcieni zabraknie do utworzenia pełnych 256 odcieni neutralnej szarości.
Wystarczy matryca 8 bitowa + dithering symulujący 10 bit kolor/kanał i programowalne 10 bit LUT byś nie widział bandingu ani ditheringu (ew. kilkunasto bitowe przeliczanie wewn. + minimum 10 bit LUT i też 8 bit matryca wystarczy by po korekcji nie było dostrzegalnego bandingu).
Wystarczy matryca 8 bitowa + dithering symulujący 10 bit kolor/kanał i programowalne 10 bit LUT byś nie widział bandingu ani ditheringu (ew. kilkunasto bitowe przeliczanie wewn. + minimum 10 bit LUT i też 8 bit matryca wystarczy by po korekcji nie było dostrzegalnego bandingu).
Faktycznie. Nawet w FAQ Neca jest napisane, że PA231W używa FRC. W takim razie nie dyskutuję już więcej nad "boskością" jego gradientu. :) Szkoda że na swoim nie mogę tego osiągnąć.
Warto też wziąć pod uwagę, że 10-o bitowy LUT EIZO S2243W kwantyzuje przestrzeń barwną o objętości ~120tyś dE^3, podczas gdy 14-o bitowy 3DLUT z 16-to bitową precyzją przeliczania w PA231W kwantyzuje zaledwie ~85tyś dE^3. Nietrudno zatem sobie wyobrazić, że w PA231W łatwiej uniknąć przebarwień gradacji szarości...
Warto też wziąć pod uwagę, że 10-o bitowy LUT EIZO S2243W kwantyzuje przestrzeń barwną o objętości ~120tyś dE^3, podczas gdy 14-o bitowy 3DLUT z 16-to bitową precyzją przeliczania w PA231W kwantyzuje zaledwie ~85tyś dE^3. Nietrudno zatem sobie wyobrazić, że w PA231W łatwiej uniknąć przebarwień gradacji szarości...
To to o czym pisałem - odległość pomiędzy sąsiadującymi odcieniami jest znacznie mniejsza w NG i WG. Więc nawet na tak samo sterowanej 8 bitowej matrycy tam gdzie w NG może jeszcze nie być widać przebarwienia na WG będzie już widoczne.
W takim razie nie dyskutuję już więcej nad "boskością" jego gradientu. :)
:)