Zobacz pełną wersję : D200, Czerwony zafarb? Norma? Przemęczenie oczu?:)
Grygolas
29-10-2010, 13:08
Już dostaje oczopląsów. Wydaje mi się, iż z mojej puszki wyrzucane są fotki o lekko czerwonym zabarwieniu.
Kurcze, słoneczny dzionek, WB sunny +3, profil Normal lub Portret i na różnych kompach/monitorach lekko czerwone buźki. Nie mam teraz przykładu przy sobie aby unaocznić.
Macie może podobne problemy, czy tylko mi się to wydaje.
edit:
Tu troszkę inne ustawienia, ale znów widzę:)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/5125203139_b5d9b7040d_b-2.jpg
źródło (http://farm2.static.flickr.com/1047/5125203139_b5d9b7040d_b.jpg)
edit 2: źle coś ustawiłem czy jak?
robin102
29-10-2010, 15:15
Macie może podobne problemy, czy tylko mi się to wydaje.
Mamy takie same problemy. Dominata magnety rzecz często dopadająca rejestracje cyfrową, choć na Twoim zdjęciu jest całkiem ten teges OKEJ :) Czasem mamy większe problemy : żółtaczkowy zafarb :)
lukaszD1x
29-10-2010, 15:42
Dla mnie jest ok,może odpocznij dwa dnii potem włącz te fotki i na spokojnie sobie ogarnij temat:) Pomaga wiem po sobie,ewentualnie wywołaj ta fotke i oceń sam :)
U mnie ciut czerwonawo wygląda twarz dziewczyny, bo u faceta jest w miarę ok (trochę ucho czerwone). A może maja taką cerę? Ja zwykle walczyłem z żółtawym zafarbem na D200.
Może powinieneś używać presetów?
przede wszystkim to sa za ciemne , jak rozjasnisz twarze na pewno bedzie OK , na moim sprzecie zafarbu strasznego nie widze
robin102
29-10-2010, 17:39
A może maja taką cerę? ...
Pewnie tak, bo kilka dni wcześniej na solarium dziewczę było :)
Widzę za to cztery gorsze sprawy, pierwsza to nie nastrojona gitara, druga to panna młoda z jedną nogą :(, pannie młodej wyrasta drzewo z głowy :( czwarta zdjęcia są za ciemne jak kolega wyżej przyuważył.
ps.
.... koty za płoty, następnym razem będzie lepiej
Pewnie tak, bo kilka dni wcześniej na solarium dziewczę było :)
Widzę za to cztery gorsze sprawy, pierwsza to nie nastrojona gitara, druga to panna młoda z jedną nogą :(, pannie młodej wyrasta drzewo z głowy :( czwarta zdjęcia są za ciemne jak kolega wyżej przyuważył.
ps.
.... koty za płoty, następnym razem będzie lepiej
A panu młodemu wyrastają wielgachne rogi :)
A na moim skalibrowanym CRT - to zdjęcie jest nieco zbyt zielonkawe w całości (jakby WB źle ustawiony)
Na pewno nie ma tu mowy o czerwonym zafarbie.
Co do "achtystycznej strony" zdjęcia, to jakby... chyba nie o to w tym zdjęciu chodziło :-)
Już dostaje oczopląsów. Wydaje mi się, iż z mojej puszki wyrzucane są fotki o lekko czerwonym zabarwieniu.
Kurcze, słoneczny dzionek, WB sunny +3, profil Normal lub Portret i na różnych kompach/monitorach lekko czerwone buźki. Nie mam teraz przykładu przy sobie aby unaocznić.
Macie może podobne problemy, czy tylko mi się to wydaje.[...]
Za bardzo wnikasz, wyłącz monitor i idź na spacer. Za kilka dni poglądaj coś na NK, a potem na nowo odpal folder :)
A tak w ogóle:... czy super idealny WB czyni fotę, nie tylko tą, bardziej atrakcyjną dla 99% ludzi oglądających ją na Bóg jeden wie jakich wynalazkach?
Też nie widzę jakiegoś szczególnego zafarbu (choć mam kiepski monitor) zdjęcia z mojego d200 raczej się nie różnią (a jeżeli już to jakością szkła i kadru, in plus dla Ciebie oczywiście)
Desperados
29-10-2010, 23:05
Moze maja lekko czerwone poliki bo zimno było ;)
Sapphiron
31-10-2010, 17:46
A ja od takich pierdółek polecam X-rite Passport ColorChecker. Miałem różne przeboje z S5/d200 a po zrobieniu profili jak ręką odjął :)
Grygolas
02-11-2010, 08:18
Dzięki za odpowiedzi.
Problem jest na tyle uciążliwy, iż wszędzie go widzę, przynajmniej na każdej fotce z "podwórza".
Przy lampie błyskowej jest ok.
Fakt, dużo od modeli zależy, i niestety blade twarze robią się czerwone.
Trzeba zacząć z tym walczyć:)
Pozdrawiam!
Color Checker fajna choć stosunkowo droga zabawka. Jednak do plenerów ślubnych zdecydowanie warta zachodu moim zdaniem. Według mojego nieskalibrowanego monitora kolorki są niezbyt udane. Rzeczywiście twarze lecą w magentę. Manipulacje na JPEGu wykazały zły balans kolorów - ja to sobie skorygowałem za pomocą 'hue' składowych oraz rozjaśnienia pomarańczy. Wyszło nieźle, choć nieidealnie. Do takich niuansów to jednak RAW jest nieoceniony.
Sapphiron
04-11-2010, 07:43
Color Checker fajna choć stosunkowo droga zabawka. Jednak do plenerów ślubnych zdecydowanie warta zachodu moim zdaniem.
Otóż to. Ja uważam że pewność co do kolorów jest ważniejsza a 350zł to w porównaniu z dobrą optyką to jest jak małe kieszonkowe. A warto, przekonałem sie już na 3 ślubniakach ostatnich jakie robiłem i różnica jest kolosalna... Kumpel próbował też robić profile na 40D i tam też kolory o wiele lepsze wyszły. wierniejsze i bardziej soczyste (jak na sierpień i gorące światło przystało)
Swego czasu mając D200 często szlak mnie trafiał by dojść do ładu z kolorem skóry (zwłaszcza w gorszym, mieszanym świetle) i zielenią która robiła się żółta.
pozdr
Color Checker fajna choć stosunkowo droga zabawka. Jednak do plenerów ślubnych zdecydowanie warta zachodu moim zdaniem. Według mojego nieskalibrowanego monitora kolorki są niezbyt udane. Rzeczywiście twarze lecą w magentę. Manipulacje na JPEGu wykazały zły balans kolorów - ja to sobie skorygowałem za pomocą 'hue' składowych oraz rozjaśnienia pomarańczy. Wyszło nieźle, choć nieidealnie. Do takich niuansów to jednak RAW jest nieoceniony.
A używał ktoś Color Checker z NX2 ? Czy to niemożliwe ?
A pewno, ze możliwe, bo tam są trzy wzorniki. Ale niestety nie w tym najciekawszym obszarze do "wyciągania" skóry i profilowania aparatu. Bo tu trzeba DNG, a tego NX2 nie otwiera.
hostman22
04-11-2010, 23:32
350 płaci się za program ??
Bawiłem się dng_profile_editorem, ale zapisuje profile pod standard adobe. I zbytnio nie wiem jak je przerzucić do NX.
Sapphiron
05-11-2010, 11:15
hostman22 350zł płaci się za "urządzonko" któremu robisz foty które potem przetwarza program na profile kolorystyczne do Lightrooma, ACR'a i innych do których można je wgrać.