Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D200, Czerwony zafarb? Norma? Przemęczenie oczu?:)

Grygolas
29-10-2010, 13:08
Już dostaje oczopląsów. Wydaje mi się, iż z mojej puszki wyrzucane są fotki o lekko czerwonym zabarwieniu.
Kurcze, słoneczny dzionek, WB sunny +3, profil Normal lub Portret i na różnych kompach/monitorach lekko czerwone buźki. Nie mam teraz przykładu przy sobie aby unaocznić.
Macie może podobne problemy, czy tylko mi się to wydaje.

edit:
Tu troszkę inne ustawienia, ale znów widzę:)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/5125203139_b5d9b7040d_b-2.jpg
źródło (http://farm2.static.flickr.com/1047/5125203139_b5d9b7040d_b.jpg)

edit 2: źle coś ustawiłem czy jak?

robin102
29-10-2010, 15:15
Macie może podobne problemy, czy tylko mi się to wydaje.

Mamy takie same problemy. Dominata magnety rzecz często dopadająca rejestracje cyfrową, choć na Twoim zdjęciu jest całkiem ten teges OKEJ :) Czasem mamy większe problemy : żółtaczkowy zafarb :)

lukaszD1x
29-10-2010, 15:42
Dla mnie jest ok,może odpocznij dwa dnii potem włącz te fotki i na spokojnie sobie ogarnij temat:) Pomaga wiem po sobie,ewentualnie wywołaj ta fotke i oceń sam :)

markB
29-10-2010, 16:49
U mnie ciut czerwonawo wygląda twarz dziewczyny, bo u faceta jest w miarę ok (trochę ucho czerwone). A może maja taką cerę? Ja zwykle walczyłem z żółtawym zafarbem na D200.
Może powinieneś używać presetów?

egoiste
29-10-2010, 17:12
przede wszystkim to sa za ciemne , jak rozjasnisz twarze na pewno bedzie OK , na moim sprzecie zafarbu strasznego nie widze

robin102
29-10-2010, 17:39
A może maja taką cerę? ...
Pewnie tak, bo kilka dni wcześniej na solarium dziewczę było :)
Widzę za to cztery gorsze sprawy, pierwsza to nie nastrojona gitara, druga to panna młoda z jedną nogą :(, pannie młodej wyrasta drzewo z głowy :( czwarta zdjęcia są za ciemne jak kolega wyżej przyuważył.

ps.
.... koty za płoty, następnym razem będzie lepiej

maur26
29-10-2010, 18:48
Pewnie tak, bo kilka dni wcześniej na solarium dziewczę było :)
Widzę za to cztery gorsze sprawy, pierwsza to nie nastrojona gitara, druga to panna młoda z jedną nogą :(, pannie młodej wyrasta drzewo z głowy :( czwarta zdjęcia są za ciemne jak kolega wyżej przyuważył.

ps.
.... koty za płoty, następnym razem będzie lepiej

A panu młodemu wyrastają wielgachne rogi :)

messer
29-10-2010, 22:20
A na moim skalibrowanym CRT - to zdjęcie jest nieco zbyt zielonkawe w całości (jakby WB źle ustawiony)
Na pewno nie ma tu mowy o czerwonym zafarbie.

Co do "achtystycznej strony" zdjęcia, to jakby... chyba nie o to w tym zdjęciu chodziło :-)

Mellan
29-10-2010, 22:33
Już dostaje oczopląsów. Wydaje mi się, iż z mojej puszki wyrzucane są fotki o lekko czerwonym zabarwieniu.
Kurcze, słoneczny dzionek, WB sunny +3, profil Normal lub Portret i na różnych kompach/monitorach lekko czerwone buźki. Nie mam teraz przykładu przy sobie aby unaocznić.
Macie może podobne problemy, czy tylko mi się to wydaje.[...]

Za bardzo wnikasz, wyłącz monitor i idź na spacer. Za kilka dni poglądaj coś na NK, a potem na nowo odpal folder :)

A tak w ogóle:... czy super idealny WB czyni fotę, nie tylko tą, bardziej atrakcyjną dla 99% ludzi oglądających ją na Bóg jeden wie jakich wynalazkach?

mancur
29-10-2010, 22:36
Też nie widzę jakiegoś szczególnego zafarbu (choć mam kiepski monitor) zdjęcia z mojego d200 raczej się nie różnią (a jeżeli już to jakością szkła i kadru, in plus dla Ciebie oczywiście)

Desperados
29-10-2010, 23:05
Moze maja lekko czerwone poliki bo zimno było ;)

Sapphiron
31-10-2010, 17:46
A ja od takich pierdółek polecam X-rite Passport ColorChecker. Miałem różne przeboje z S5/d200 a po zrobieniu profili jak ręką odjął :)

Grygolas
02-11-2010, 08:18
Dzięki za odpowiedzi.
Problem jest na tyle uciążliwy, iż wszędzie go widzę, przynajmniej na każdej fotce z "podwórza".
Przy lampie błyskowej jest ok.
Fakt, dużo od modeli zależy, i niestety blade twarze robią się czerwone.
Trzeba zacząć z tym walczyć:)
Pozdrawiam!

mOSAd
04-11-2010, 01:08
Color Checker fajna choć stosunkowo droga zabawka. Jednak do plenerów ślubnych zdecydowanie warta zachodu moim zdaniem. Według mojego nieskalibrowanego monitora kolorki są niezbyt udane. Rzeczywiście twarze lecą w magentę. Manipulacje na JPEGu wykazały zły balans kolorów - ja to sobie skorygowałem za pomocą 'hue' składowych oraz rozjaśnienia pomarańczy. Wyszło nieźle, choć nieidealnie. Do takich niuansów to jednak RAW jest nieoceniony.

Sapphiron
04-11-2010, 07:43
Color Checker fajna choć stosunkowo droga zabawka. Jednak do plenerów ślubnych zdecydowanie warta zachodu moim zdaniem.

Otóż to. Ja uważam że pewność co do kolorów jest ważniejsza a 350zł to w porównaniu z dobrą optyką to jest jak małe kieszonkowe. A warto, przekonałem sie już na 3 ślubniakach ostatnich jakie robiłem i różnica jest kolosalna... Kumpel próbował też robić profile na 40D i tam też kolory o wiele lepsze wyszły. wierniejsze i bardziej soczyste (jak na sierpień i gorące światło przystało)

tomek s
04-11-2010, 09:52
Swego czasu mając D200 często szlak mnie trafiał by dojść do ładu z kolorem skóry (zwłaszcza w gorszym, mieszanym świetle) i zielenią która robiła się żółta.
pozdr

Lesiu83
04-11-2010, 22:21
Color Checker fajna choć stosunkowo droga zabawka. Jednak do plenerów ślubnych zdecydowanie warta zachodu moim zdaniem. Według mojego nieskalibrowanego monitora kolorki są niezbyt udane. Rzeczywiście twarze lecą w magentę. Manipulacje na JPEGu wykazały zły balans kolorów - ja to sobie skorygowałem za pomocą 'hue' składowych oraz rozjaśnienia pomarańczy. Wyszło nieźle, choć nieidealnie. Do takich niuansów to jednak RAW jest nieoceniony.

A używał ktoś Color Checker z NX2 ? Czy to niemożliwe ?

markB
04-11-2010, 22:48
A pewno, ze możliwe, bo tam są trzy wzorniki. Ale niestety nie w tym najciekawszym obszarze do "wyciągania" skóry i profilowania aparatu. Bo tu trzeba DNG, a tego NX2 nie otwiera.

hostman22
04-11-2010, 23:32
350 płaci się za program ??
Bawiłem się dng_profile_editorem, ale zapisuje profile pod standard adobe. I zbytnio nie wiem jak je przerzucić do NX.

Sapphiron
05-11-2010, 11:15
hostman22 350zł płaci się za "urządzonko" któremu robisz foty które potem przetwarza program na profile kolorystyczne do Lightrooma, ACR'a i innych do których można je wgrać.