Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Weronika 2
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img688.imageshack.us/img688/6633/e8cd77cd66208320med.jpg)
jak wam sie podoba druga odslona Weroniki ?
Jak dla mie to zbyt duża głebia jak na portret źle wykadrowane , nie rozumiem tej obróbki ? W sumie odbiór raczej słaby.
andrzej_laskowski
26-10-2010, 20:54
Modlelka z potencjałem. Jednak jak wyżej, nie ta GO i nie ten kadr. Słabe.
Modelka ze specyficzna urodą, coś czuję, że fajne kadry będą się pojawiały z jej udziałem.
Stylizacja i mimika rewelacyjna. Ja bym dał więcej oddechu, więcej przestrzeni za modelką, bo jest fajny kontekst zdjęcia. Osobiście zrobiłbym to bardziej w Lomo, z delikatną winietą. Ogólnie fajnie.
Jestem bardzo na tak, świetnie przedstawione: posągowa mimika i poza modelki, i nieudawana - dziewczyna nie do ruszenia, bo widać ile w tym czasie było ruchu za nią.
grunia99
29-10-2010, 01:16
Obróbka na tak, modelka na tak, kadr niestety na nie:
- za duża głębia - budynek z tyłu wali po oczach.
- kadr lekko przechylony w prawo - widać po ławce i drzewie.
- drzewo z tyłu po prawej - nachalnie wchodzi w kadr za 1/2 głowy.
A mnie tam się podoba ta fotka... i to nawet bardzo. Modelka super, stylizacja świetna MZ, nie przeszkadza mi duża głębia ostrości. Ba, nawet podoba mi się ten zabieg z dużą głębią, bo pokazuje posągową, spokojną modelkę na tle ruchliwego miasta na zasadzie kontrastu. Fotka na dość długim czasie chyba, bo ludzie w tle poruszeni, co dodatkowo dodaje tłu dynamiki i przeciwstawia się niczym niezmąconemu spokojowi modelki :) A dzięki głębi jesteśmy w stanie to wszystko widzieć, bo nie ginie gdzieś w rozmytej maślanej papce. I żeby nie było - uwielbiam tzw. creamy bokehy, ale po to mamy obiektywy z różnymi wartościami przysłon, żeby z nich korzystać, "bawić się" nimi nawet w portrecie ;)
A koncepcja obróbki MZ jest świetna :)
Jedynie, jeśli musiałbym, to przyczepiłbym się do kadru. Góry mi trochę brakuje.