Zobacz pełną wersję : ProPhoto opinie
Witam
Czy są tutaj użytkownicy bloga ProPhoto?
Chcę założyć fotobloga prophoto bardzo mi się podoba ale kosztuje aż 199$.
Mogę odżałować ale muszę mieć pewność ze będę umiał go ogarnąć.
Czy edycja jest bardzo trudna? czy po zakupie trzeba kupic upgrade ktory teraz widnieje na oficjalnej stronie prophoto?
Pozdraiwam
To jest wordpress, generalnie.
więc czym jest ProPhoto? dodatkiem?
więc czym jest ProPhoto? dodatkiem?
skorka. Ale podobno daje mnostwo opcji personalizacji. Osobiscie polecam cos darmowego - jest tego pelno, czesto mozna trafic na porzadnie napisana skorke z wieloma opcjami
w takim razie gdzie tego szukac? rozumiem, ze wordpress to podstawa?
w takim razie gdzie tego szukac? rozumiem, ze wordpress to podstawa?
tak. Najpierw stawiasz wordpressa, a w nim masz wyszukiwarke skorek.
Ew. guglarka i magiszne haslo: free wordpress theme ;)
dobra rozumiem, ale czy do ogarniecia wordpressa musze umiec wszystkie systemy html, php etc? bo jestem kompletnie zielony ;)
dobra rozumiem, ale czy do ogarniecia wordpressa musze umiec wszystkie systemy html, php etc? bo jestem kompletnie zielony ;)
nie mam zielonego pojecia :D
sciagnij, wrzuc na serwer, odpal instalacje. Jak sie uda, tzn. ze bedzie dzialac :)
Potrzebujesz mieć serwer który obsługuje PHP i MySQL co posiadają wszystkie serwery jakie oferują obecnie firmy.
mrpawcio
25-10-2010, 20:09
Znajomość języków jest potrzebna do ewentualnej zmiany w skórce. Dodawanie postów, stron i prosta edycja dostępna jest z bardzo prostego w obsłudze panelu. W Internecie znajdziesz od groma poradników jak zainstalować wordpressa krok po kroku, są też filmy na youtube. Życzę powodzenia!
wiem, mam serwer z mysql i php. ale nie moge za cholere zainstalowac tego wordpressa.. ech
eee no co Ty, musisz tylko wpisać nazwę bazy, użytkownika, i hasło do wp-config i wrzucić go na serwer. Jeśli masz problemy to pisz, pomożemy :)
wiem, mam serwer z mysql i php. ale nie moge za cholere zainstalowac tego wordpressa.. ech
Napisz co za błędy Ci wyskakują podczas instalacji a może uda nam się pomóc.
eee no co Ty, musisz tylko wpisać nazwę bazy, użytkownika, i hasło do wp-config i wrzucić go na serwer. Jeśli masz problemy to pisz, pomożemy :)
to wpisuję, ale wymagane jest jezcze pole nazwa hostu mysql - o co cho?
Adres hosta masz podany przy zakladaniu bazy na hostingu (serwerze).
przeważnie jest to localhost jesli to nie pomoże to docxxx napisał gdzie szukać tej nazwy :)
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/andzikm/domains/andrzejmirek.pdg.pl/public_html/wp-config.php:1) in /home/andzikm/domains/andrzejmirek.pdg.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 2808
Error establishing a database connection
ugh!
niech zgadnę, używasz notatnika do edycji pliku?
No to pierwszy podstawowy błąd, jeśli nie masz żadnego programu do html, np KED (darmowy) to użyj notpada.
sumerian_pl
25-10-2010, 23:20
notepad++ też będzie dobry
czy to napewno wina tego?
poprawić czy ściągnąć wordpressa od nowa i zaczynać od początku?
niestety notepadem++ to samo.
dla wyjasnienia:
Nazwa bazy danych, której używać ma WordPress */
define('DB_NAME', 'nazwa'); - tu mam wpisać login z wordpressa?
/** Nazwa użytkownika bazy danych MySQL */
define('DB_USER', 'nazwa'); - tutaj tez login z wordpressa?
/** Hasło użytkownika bazy danych MySQL */
define('DB_PASSWORD', 'haslo'); - tutaj haslo do loginu wordpressa?
/** Nazwa hosta serwera MySQL */
define('DB_HOST', 's2.pdg.pl'); - tutaj host według tego co pisze konfuguracja mogego serweru
Nie nazwy worpdressa tylko nazwy Twojej bazy sql, nazwy użytkownika sql i hasło do tej bazy.
Być może nie masz jej utworzonej stąd problemy.
Po pierwsze wejdź do Panelu admina na swoim serwerze, do zakładki Bazy Danych i zobacz czy masz jakąś utworzoną, jeśli nie to ją utwórz i zapisz te dane co tam wyskoczą.
Te dane wpisujesz w wp-config.php i to koniec instalacji WP
sumerian_pl
25-10-2010, 23:57
DB_NAME - nazwa Twojej bazy danych na serwerze
DB_USER - nazwa użytkownika do bazy danych na serwerze
DB_PASSWORD - hasło do bazy danych na serwerze
DB_HOST - adres bazy danych, to wypełniłeś dorze
Wszystkie dane znajdziesz w danych dostępowych do swojego hostingu
niestety notepadem++ to samo.
dla wyjasnienia:
Nazwa bazy danych, której używać ma WordPress */
define('DB_NAME', 'nazwa'); - tu mam wpisać login z wordpressa?
/** Nazwa użytkownika bazy danych MySQL */
define('DB_USER', 'nazwa'); - tutaj tez login z wordpressa?
/** Hasło użytkownika bazy danych MySQL */
define('DB_PASSWORD', 'haslo'); - tutaj haslo do loginu wordpressa?
/** Nazwa hosta serwera MySQL */
define('DB_HOST', 's2.pdg.pl'); - tutaj host według tego co pisze konfuguracja mogego serweru
działa. zainstalowane
Dzięki wielke chłopaki.
Proszę o nie kasowanie wątku w razie innych problemów pozwolę sobie jeszcze napisac :)
i kolejne pytanie:
dlaczego po dodaniu wpisu i załączeniu zdjęcia wyskakuje taki komunikat;
Nie udało się wysłać „in.jpg” na serwer z powodu błędu
Nie można utworzyć katalogu /home/andzikm/domains/andrzejmirek.pdg.pl/public_html/wp-content/uploads/2010/10. Czy WordPress ma uprawnienie do zapisu do katalogu nadrzędnego?
Nie ustawiles uprawnien do katalogow prawidlowo - tresc komunikatu wyraznie sugeruje, co jest nie tak ;)
najlepiej ustawic pelne prawa wszystkich do katalogu public_html.
a jak to ustawic i gdzie? w ustawieniach wordpress czy serwera?
W ustawieniach serwera, a jak, to niech madrzejsi ode mnie napisza ;)
sumerian_pl
27-10-2010, 11:42
Tutaj masz opis jak zmieniać prawa plików lub folderów KLIK (http://codex.wordpress.org/Changing_File_Permissions)
hudybart
27-10-2010, 15:03
A czy ktoś mi może pomóc jak ustawić w prophoto aby na stronie głównej było jedno zdjęcie a dopiero od niego przechodziło się do następnej strony gdzie jest więcej zdjęć.Nie mogę do tego dojść.
j_szczygiel
27-10-2010, 19:14
Nie wiem czy o to Ci dokladnie chodzi - Ustawienia -> Wyswietlanie -> Statyczna strona. Wczesniej musisz miec zdefiniowana jakas strone w dziale menu "Strony".
Tak btw, jakis czas temu wyszlo ProPhoto 3.0 - uzywa ktos tego cuda? U mnie oba blogi smigaja na 2.0, ale widzialem kilka interesujacych 'ficzerow' w nowej wersji ;)
Andrzej Olender
28-10-2010, 00:15
Nie wiem czy o to Ci dokladnie chodzi - Ustawienia -> Wyswietlanie -> Statyczna strona. Wczesniej musisz miec zdefiniowana jakas strone w dziale menu "Strony".
Tak btw, jakis czas temu wyszlo ProPhoto 3.0 - uzywa ktos tego cuda? U mnie oba blogi smigaja na 2.0, ale widzialem kilka interesujacych 'ficzerow' w nowej wersji ;)
Ja od jakiegoś czasu używam trójki, warto przejść, wszystko jest lepiej dopracowane, rozszerzone ogólnie na plus :)
j_szczygiel
28-10-2010, 14:29
O, dzieki ;) To teraz juz wiem, ktory blog z 3.0 moge zobaczyc :) Czy w nowej wersji mozna wrzucac zdjecia do header`a o takiej wysokosci jak u Ciebie, czy wymaga to kombinacji w kodzie? W 2.0 nie widzialem takiej opcji, a chetnie wrzucilbym cos wysokiego (u mnie wyglada to tak www.studyjne.com/blog).
Andrzej Olender
28-10-2010, 18:11
O, dzieki ;) To teraz juz wiem, ktory blog z 3.0 moge zobaczyc :) Czy w nowej wersji mozna wrzucac zdjecia do header`a o takiej wysokosci jak u Ciebie, czy wymaga to kombinacji w kodzie? W 2.0 nie widzialem takiej opcji, a chetnie wrzucilbym cos wysokiego (u mnie wyglada to tak www.studyjne.com/blog).
Widzę że można wrzucić, po starej dwójce miałem jeszcze pozostałość wpis w CSS na wysokość header, widzę jednak że problemu w trójce z tym nie ma, przynajmniej u mnie :)
Zresztą w dwójce robi się to banalnie, dwie linijki wpisu na wysokość headera, nie trzeba tego wpisywać manualnie w kod, można skorzystać z okienka Custom CSS znajdującego się w Apperance -> Settings -> Advanced :)
j_szczygiel
28-10-2010, 18:25
dzieki, sprawdze w weekend ;)
hudybart
28-10-2010, 22:02
Nie to nie o to chodzi:(.Chodzi mi o jedno zdjęcie w poście na stronie głównej a reszta zdjęć w podstronie.Dalej z tym walczę i nie mogę do tego dojść:( Ale dzięki za pomoc.
j_szczygiel
29-10-2010, 13:11
hmm.. Zobacz w podlinkowanym przeze mnie blogu np. wpis pt. "Prezentacja i test rigów HanGrip V8+ i V10" (albo ten na samym koncu o zasilaczu plenerowym Tronix Explorer). Na glownej stronie jest material video i zdjecie, po kliknieciu na 'Zobacz pelny post' wchodzisz w zupelnie inny material (inny tekst, dwa materialy video). Jesli tego poszukujesz, przy dodawaniu/edytowaniu wpisu w polu Tresc glowna piszesz to co ma byc po kliknieciu na 'Zobacz pelny post' (czyli w podstronie), a w 'Streszczenie' to co ma sie pojawic tylko i wylacznie na glownej stronie bloga. W 'Streszczenie' nie masz edytora wizualnego, takze najlepiej najpierw napisac w czesci Tresc glowna to co chcesz wrzucic do Streszczenia i przeniesc ;) O to chodzilo? ;)
Jaki rozmiar zdjec mozna wrzucac do tego drogiego cuda :) ?
j_szczygiel
29-10-2010, 17:26
Szerokosc strony glownej to o ile pamietam 960px, a moze 980 px (zdjecia wrzucam o dlugosci 950px) ;) Zalezy tez od ustawienia opcji Blog border style - sa dwie mozliwosci:
1. use the default solid border (zwykla ramka, w zaleznosci od ustawienia zabiera do 16px)
2. use a subtle dropshadow (ktora nie zabiera miejsca z glownej strony)
No dobra, mam jeszcze jedno pytanko. Znalazłem TAKI (http://www.tofurious.com/2010/09/one-column-photographer-blog-theme/) szablon, który wygląda bardzo podobnie do ProPhoto a kosztuje 3 razy mniej. Czy ktoś może wie jakie są tu różnice zasadnicze ?
gerronimo
20-07-2011, 15:20
Odświeżę wątek. Czy ktoś z Was jeszcze korzysta z prophoto v.2? Mam problem, o którym pisał wcześniej hudybart, tzn. nie mam pojęcia w jaki sposób zrobić, żeby wyświetlało się na blogu najpierw tylko jedno zdjęcie i krótki wstęp, a dopiero po kliknięciu na "zobacz cały wpis" reszta zdjęć. Sposoby tutaj podane u mnie nie działają. Przy tworzeniu nowego wpisu nie mam opcji streszczenia ani nic w tym stylu. Drugi problem, to w jaki sposób zmienić rozmiar zdjęć, które wyświetlają się na górze bloga? Dzięki z góry za pomoc.
Czy rozwiązałeś swój problem?