Zobacz pełną wersję : tryb manualny w D70s
mskowronski
03-01-2007, 08:51
Witam. Parę dni temu zamieniłem swojego analoga na D70s. Wczoraj zauważyłem jego dziwne zachowanie, gdy działa w trybie manualnym. Po zrobieniu zdjęcia z ustawionym czasem aparat sam zmienia czas, za każdym razem na inny :/
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Da się coś z tym zrobić? Pozdrawiam :)
CynowaKonefka
03-01-2007, 09:10
A robisz na M czy na priorytetach ?
Pozdrawiam
mskowronski
03-01-2007, 09:46
robię na manualu. Po zrobiemiu zdjęcia z ustawionym czasem aparat sam (losowo?) zmienia mi czas na inny :/ Jest to dosyć wkurzające...
Ciekawe, aż to sprawdzę w domu jak dotrę z fabryki.
Robisz po prostu na M?
adrian.
Brachson
03-01-2007, 10:10
tylko czas? czy przysłonę również?
mskowronski
03-01-2007, 10:15
tak robię po prostu na ustawieniu MANUAL. Czy zmienia się też przysłona? Właściewie to o ile pamiętam to nie, ale mogę się mylić. Na to nie zwracałem uwagi. Wkurzało mnie, gdy chciałem zrobić dwa zdjęcia z czasem np. 2 sek, a przy drugim zdjęciu po dwóch sekundach migawka dalej otwarta?! Patrzę na wyświetlacz, a tam ustawiony jest czas 20 sek!
Brachson
03-01-2007, 10:17
jeśli jest tak jak mówisz (manual i nic nie ruszasz) to chyba aparat jest walnięty :(
mskowronski
03-01-2007, 10:20
co z tym więc robić? A może gdzieś w ustawieniach jest namieszane? Może jakiś firmware?
Sebastiann
03-01-2007, 11:56
az sprawdzilem u siebie, na manualu raz ustawione paramtery czas i przyslona sa caly czas takie same, az do kolejnej zmiany przez fotografujacego, moze reset aparatu by cos pomogl choc ciezko powiedziec:/
A próbowałeś resetować puszkę? Na dole aparatu jest taki mini przełącznik, zajrzyj do instrukcji w razie wątpliwości, tam jest opisane wszystko co potrzeba to przeprowadzenia resetu.
adrian.
mskowronski
03-01-2007, 13:04
dzięki za podpowiedź - spróbuję zresetować jak przyjdę do domu i dam jutro znać :)
Daj znać koniecznie, bo sam jestem ciekaw. Tak czy siak, o ile nie zalegnę w łóżku (spałem 2h od wczoraj rana), sprawdzę jak to u mnie wygląda.
adrian.
mskowronski
03-01-2007, 14:42
dam znać jutro z rana - mam nadzieję, że resetowanie coś da... jeśli nie, chyba będę musiał nauczyć się z tym żyć
Pozdrawiam :)
Nie włączyłeś czasem bracketingu ? W trybie manual aparat sam niczego nie przestawia bo to manual
mskowronski
03-01-2007, 15:16
to nie może być braketing bo rozpiętość zmian jest zdecydowanie za duża... Wiem, że w trybie manual aparat niczego sam nie powinien zmieniać, stąd moje zdziwienie! Sprawdzę w domu jeszcze raz wszystkie ustawienia, a potem dodatkowo zresetuję aparat - czy to pomoże - jutro dam znać
Pozdrawiam :)
po zakupie d70s w MM:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16217
moj pierwszy egzemplarz tez mi 2 razy zmienil sam czas :| zrobilem zdjecie, zaraz celuje do drugiego, wciskam, a tu zamiast 1/15 sa 2s :| drugi egzemplarz prawie niesprwadzilem, bo odrazu zauwazylem walnieta matryce. zobaczymy co bedzie w trzecim :D
Właśnie wykonałem ten sam test i u mnie jest okej. Czas się nie zmienił przy kolejnych zdjęciach.
adrian.
CynowaKonefka
03-01-2007, 20:27
Nie kombinujcie. Czas i przesłona na M nie powinna zmieniać się sama z siebie co zresztą wynika z rodzaju tego trybu . Jeżeli tak się dzieje to raczej usterka aparatu
Pozdrawiam
Jestem dokładnie tego samego zdania, M to M i tyle, więc albo usterka albo jakieś inne magiczne rzeczy :)
adrian.
mskowronski
04-01-2007, 08:46
Po powrocie do domu od razu sprawdziłem mój aparat - i o dziwo wszystko było tak, jak być powinno, czas nie zmieniał się. Zrobiłem sporo zdjęć i nic! Nie wiem jak to wytłumaczyć... Poprzedniego dnia robiłem zdjęcia na dworze, może z zimna coś mu odbiło i sam zmieniał czas? Nie wiem... Jestem pewien, że używałem wtedy trybu manualnego, a czas zmieniał się od 1/6 do 30 s - losowo.
W każdym razie wszystko jest już ok :)
I tym optymistycznym akcentem można zakończyć dyskusję ;)
Pozdrawiam
Może być coś z pokrętłem nie tak. Może ustawiło się w jakiejś dziwnej pozycji i się delikatnie ruszało, a aparat odczytywał to jako kręcenie?
mskowronski
04-01-2007, 15:40
to raczej nie było nic pokrętłem, bo skoki były zbyt duże - np. z 1/6 s na 30 s. Póki co problem znikł :)
Hm, cos podobnego widzialem w sony, podczas uzywania w niskiej temp. (dla aparatu oczywiscie) mialy miesce podobe problemy. Tylko tam nie zmienialy sie ustawienia czasu lub przyslony, ale aparat sam "krecil" pokretlem ustawien, co bylo widac na ekranie lcd, zwyczajnie skakal po menu. na pewno mialo to zwiazek z temperatura.
mskowronski
04-01-2007, 16:03
jak ja zauważyłem ten problem, na dworze było koło zera, ale czy to jest aż tak niska temperatura? Trzeba będzie sprawdzić jeszcze raz w takich warunkach