PDA

Zobacz pełną wersję : Plecak

Empire
24-10-2010, 14:17
Witam. Pomyślałem że poradzę się was jaki byście mi polecili plecak... Mam kilka klamotów i nie wiem w jaki przyzwoity plecak to zapakować.. D3000+grip , 70-200 , 24-70 , 18-55 , SB-900 , Epson P-2000 , statyw , no i kilka filtrów itp.. no i niedługo d300s więc gdyby miejsce i dla niego się znalazło to było by git :)
No i w co przyzwoitego to zmieścić? Jaki plecak? Może ktoś z was ma coś podobnego i w czym to nosi?

Proszę o pomoc.

marcz
24-10-2010, 15:12
Niedawno kupiłem plecak Kata 3IN1-30 (http://www.kata-bags.com/productFRM2HS.asp?p_Id=433&Version=Photo). Najważniejsza dla mnie była pojemność, możliwość noszenia jako sling i jakość wykonania. Te 3 warunki plecak spełnia. Mieszczę w nim D700+grip+N24-70 (z osłoną przeciwsłoneczną), N35, N50, N70-200, SB-900 i dodatkowe duperele (karty, baterie, etc.). Jak się to wszystko dobrze upakuje to zostaje jeszcze miejsce na zapasowe body (D90 powinno wejść z zapiętą 50tką powinno wejść bez problemu). Co prawda, z takim zestawem noszenie go jako sling'a mija się z celem (no chyba, że ktoś ma stalowe barki), ale można go szybko przepiąć na standardowy plecak. Jedyne co mnie na początku nie przekonywało to design, ale zdążyłem się już przyzwyczaić ;). Podsumowując, jestem bardzo zadowolony :)

Empire
24-10-2010, 15:18
Hmm... Plecaczek ciekawy ale zapomniałem dodać że interesuje mnie jakiś z możliwością pakowania do niego maneli "od przodu" a nie od dołu, góry...

marcz
24-10-2010, 16:12
Do tej Katy pakuje się bokiem - przedział na sprzęt foto (jednym, drugim albo oboma) i górą - przedział na różności. Pakowanie od boku daje komfort szybkiego dostępu do sprzętu - nie trzeba zdejmować plecaka. Jeżeli jednak to nie jest priorytetem, to faktycznie, może lepsze będzie klasyczne rozwiązanie.
Polecam też żebyś sprawdził czy może najbardziej Ci będzie odpowiadać rozwiązanie pośrednie - jak np. w plecaku Vanguard UP-Rise 48 - też bardzo fajny i godny polecenia plecak.

DonArturo
24-10-2010, 16:30
używam Lowepro Fastpack 250 - jestem zadowolony. Aparat przetrwał w nim pustynne piaski i tropikalne deszcze. Pakowny i wygodny

Empire
24-10-2010, 16:39
Ok, dzieki wam za porady.. Jeszcze raz przejrzałem wszystkie polecone przez was plecaki i jednak skuszę sie na Kata 3IN1-30 :)
Jeszcze raz dzięki.

doktor
24-10-2010, 18:20
Do 31N1-30wpakowałem nawet 400 f 2.8, i nie dopychałem kolanem

Martin Steiner
25-10-2010, 18:20
Hej,

Jesli nie jest za póżno to rzuc okiem jeszcze na RACAM 762. Kupiłem ostatnio i jestem zadowolony.
Wart jest rozważenia. Widzę, że jest to kopia Lowepro FastPack 250 ale decyzja po Twojej stronie :)

pozdrawiam
Marcin

luki.p
25-10-2010, 18:51
Witam :) jeśli można to podepnę się pod wątek, mianowicie wybieram się na narty do Włoch, posiadam d90 + n50 + n18-70 i nie wyobrażam sobie nie zabrania lustra "na górę". Tutaj moje pytanie, czy któryś z zaproponowanych plecaków umożliwi dobrą ochronę sprzętu przed wywrotką? Jeżdżę już 10 lat i wywrotki rzadko się zdarzają, ogólnie technika bardzo dobra, ale czesem jednak gleba się trafi :D Wolałbym również żeby plecak nie był jakiś duży, żeby nie krępował ruchów itp :) Z pojemnością mojego skromnego wielkościowo sprzętu myślę, że nie będzie problemu. Najważniejsze jest bezpieczeństwo :) Nie wiem czy np na dolnych stacjach są jakieś depozyty, żeby np wyjechać na góre popstrykać i potem gdzieś zostawić sprzęt. Niemniej jednak jak już w któryś dzień wezmę aparat na górę wolałbym go mieć przy sobie :)

marcinez
25-10-2010, 19:06
Jeśli na narty to popatrz plecaki marki Dakine. Nie miałem takiego plecaka, ale z tego co pamiętam zrobiony jest właśnie pod narciarzy.

jasin
25-10-2010, 19:08
Jeśli ma być nieduży i na ten sprzęt co wymieniłeś to chyba byłby dobry Lowepro SlingShot 100 AW. Sam niedawno taki sobie kupiłem, a szukałem długo, i zadowolony z niego jestem. Wydaje się śmiesznie mały ale jest dość pakowny, na nartach nie testowałem bo nie jeżdżę ale na rowerze spisuje się znakomicie.

Martin Steiner
25-10-2010, 19:31
... wczesniej wspomniany przeze mnie RACAM 762 jest wg mnie bezpieczny, sztywny. Jednocześnie posiada pokrowiec ktory zabezpieczy przed deszczem lub śniegiem...
Osobiście zabrałbym go na narty.

Marcin

luki.p
25-10-2010, 21:22
Z tego co wyczytałem i wyoglądałem w necie, chyba najlepszym wyborem jest pancerny Dacine mission photo :) RACAM też wydaję się bardzo fajny ale chyba zbyt duży, cięzko określić po samych fotkach. Najlepiej jakbym znalazł sklep z jednym lub drugim, ale w przypadku Dacine będzie to bardzo trudne zadanie.

Dziękuję za rady i dla przyszłych zainteresowanych: klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98134)(wcześniej nie znalazłem tego wątku :)

Martin Steiner
25-10-2010, 22:02
... no to klik (http://funsports.pl/p,pl,767,plecak+racam+762+wzmocniona+konstrukcja.h tml):)

Marcin

luki.p
25-10-2010, 22:10
Właściwie RACAM 762 ma jedną znaczącą przewagę, jest sporo tańszy, jeszcze jakiś filtr szary możnaby dokupić, w ostrym słońcu i przy dużej ilości śniegu może się przydać, i jeszcze by zostało :)

Martin Steiner jak na plecach wygląda RACAM ? Jest duży, czy raczej mniejszy, zgrabny?

Martin Steiner
25-10-2010, 23:09
luki.p
Plecaczek wg mnie jest zgrabny i praktyczny. Ma gabaryty 40L plecaka turystycznego. Na plecach układa się dobrze, ramiona i pas biodrowy wyglądają na dobrze wyprofilowane. Dodatkowym plusem jest możliwość odłączania pasa biodrowego. Z pewnością nadaje się na całodniowy wypad ze sprzętem w jednej komorze oraz rzeczami osobistymi i prowiantem w drugiej. Do komory sprzętowej ładuje puszkę, dwa słoiki, dwie zapalniczki oraz pomniejsze dodatki. Bardzo praktyczna jest odpinana kieszeń na dwa statywy, która nieużywana może być zasunięta i niedostępna. Bardzo praktyczne jest wyjmowanie puchy z niecałkowicie rozsuniętej kieszeni sprzętowej gdy trzymasz plecak na brzuchu wiszący na ramieniu.
Początkowo nie byłem huraoptymistą ale teraz się z nim mocno zżyłem :)

Marcin

luki.p
25-10-2010, 23:26
Dzięki za fajny opis. Niemniej jednak tak jak czułem jest dość spory, tzn spory jeżeli chodzi o zabranie go na całodniowy pobyt na stoku. Dacine mission jest mały, aerodynamiczny można rzec, mój sprzęt zmieści się bez problemu, a sam plecak nie będzie krępował ruchów. Praktycznie idealny dla mnie, tylko cena ;/ No ale chyba trzeba będzie dozbierać i dokonać zakupu przed wyjazdem. W końcu to nie zakup jednorazowy, a sprzęt będzie napewno o wiele bezpieczniejszy w czasie śmigania :)

Martin Steiner
25-10-2010, 23:33
luki.p

niech Ci Dacine lekkim będzie :)

pozdrawiam
Marcin

MiX
26-10-2010, 12:13
Jezeli na narty to Dakine mission photo zdecydowanie! jak masz możliwośc, jakąs rodzine, to kup w stanach :) Na Amazonie można znaleźć naprawde dobre oferty. Ja sam się przymierzam do Sequence'a (ech 600 zł...)
Tylko pamietaj że dakine mission i dakine mission photo to zupełnie inne plecaki.

luki.p
26-10-2010, 21:42
Tak wiem, i cena też zupełnie inna :) Dzięki MIX za radę.

retter
09-11-2010, 18:42
Dość pakowany jest rower as PLUS, na co dzień za duży ale na wycieczki w sam raz.

ToB
11-11-2010, 01:17
a może Naneu Military OPS/Alpha L - używam, mieszczę w przedziale foto - to co w stopce, do pasa biodrowego dopinam Lenscasy od Lowepro i dokladam kamerkę canona i podręczne szkło. w przedziale ogólnym - do 12 nabojów 0,5 litra (puszka)

radwakon
11-11-2010, 01:25
Kiedyś miałem plecak Fomei i była to ciekawa i konkurencyjna cenowo propozycja.

GeparD
11-11-2010, 02:31
jak zobaczylem tego RACAM 762, to na pierwszy rzut oka wyglada jak moj FastPack 350 :D

marcinez
11-11-2010, 10:13
Sporo jest na rynku toreb/placaków które są kopiami znanych marek :)

Pimps
23-11-2010, 10:01
Dołącze do tematu - czy ktoś z Was może porównywał wielkościowo/pojemnościowo Kata 3IN1-30 do Lowepro Fastpack 250 lub 350. Zastanawiam się nad którymś z nich. Mam torbę Lowepro i jestem z niej zadowolony a z plecaków Kata bardziej mi wizualnie leży. Jak by ktoś coś mógł podpowiedzieć to było by fajnie.

marcinez
24-11-2010, 08:49
Wypowiem się jednostronnie, gdyż miałem tylko plecak kata. Wykonanie bardzo dobre, fajny szybki sposób wyciągania aparatu, jeśli plecak noszony jest na jednym ramieniu. Mi akurat wygląd nie odpowiadał i tylko taką plecak miał wadę. Najlepiej byłoby żebyś miał możliwość oglądnięcia tych dwóch plecaków przez zakupem.

Pimps
24-11-2010, 10:16
Wypowiem się jednostronnie, gdyż miałem tylko plecak kata. Wykonanie bardzo dobre, fajny szybki sposób wyciągania aparatu, jeśli plecak noszony jest na jednym ramieniu. Mi akurat wygląd nie odpowiadał i tylko taką plecak miał wadę. Najlepiej byłoby żebyś miał możliwość oglądnięcia tych dwóch plecaków przez zakupem.

Nigdzie w moich stronach nie ma tych plecaków tak aby leżały na półce i tu jest problem. Napisałeś że wygląd ci nie odpowiadał więc pewnie go zmieniłeś na inny - na jaki jak można wiedzieć?

marcinez
24-11-2010, 10:26
Wymieniłem na torbę :) Nie zrobili jeszcze plecaka który by mi odpowiadał. Ewentualnie kupiłbym LP primus, ale jego cena jest za wysoka, jak na moje możliwości.

Pimps
24-11-2010, 11:48
marcinez - dzięki za odpowiedź. Torbę mam i chyba jednak skuszę się na tego Kata 3IN1-30.

jacq
11-10-2011, 10:48
żeby nie tworzyć nowego tematu, odgrzeję tego rocznego kotleta gdyż jest tematem o tytule dość ogólnym. a mianowicie mam takie pytanie/prośbę:

czy ktoś może ma/używa/oglądał/sprawdzał i może coś opowiedzieć o plecaku Benro F300 LN

ewentualnie co innego o tych gabarytach?

lomax
11-10-2011, 18:21
Poleciłbym zamiennie lowepro flipside 300.
Mam, używam i jestem mega zadowolony więc polecam. Wchodzi wszystko co w podpisie i duperele...

jacq
11-10-2011, 18:42
oj nie, ten za mały. Teraz mam Lowepro Pro Runner 200AW i po zakupie 80-200 zrobiło się za ciasno

Flores
12-10-2011, 16:44
Dakine Sequence polecam. Jedyny problem, że cholernie drogi.

lomax
12-10-2011, 17:53
Jest jeszcze czterysetka...

Bartek_902
12-10-2011, 18:02
Flipside 400 to kawał dobrego plecaka , jedyne do czego moge się przyczepić to mocowanie statywu , jest beznadziejne , statyw lata na prawo i lewo jak chce , przestałem z niego korzystać i przypinam statyw z boku , nogi w kieszonke a od góry paskiem ... i jest o niebo lepiej :)