Zobacz pełną wersję : Plecak
Witam. Pomyślałem że poradzę się was jaki byście mi polecili plecak... Mam kilka klamotów i nie wiem w jaki przyzwoity plecak to zapakować.. D3000+grip , 70-200 , 24-70 , 18-55 , SB-900 , Epson P-2000 , statyw , no i kilka filtrów itp.. no i niedługo d300s więc gdyby miejsce i dla niego się znalazło to było by git :)
No i w co przyzwoitego to zmieścić? Jaki plecak? Może ktoś z was ma coś podobnego i w czym to nosi?
Proszę o pomoc.
Niedawno kupiłem plecak Kata 3IN1-30 (http://www.kata-bags.com/productFRM2HS.asp?p_Id=433&Version=Photo). Najważniejsza dla mnie była pojemność, możliwość noszenia jako sling i jakość wykonania. Te 3 warunki plecak spełnia. Mieszczę w nim D700+grip+N24-70 (z osłoną przeciwsłoneczną), N35, N50, N70-200, SB-900 i dodatkowe duperele (karty, baterie, etc.). Jak się to wszystko dobrze upakuje to zostaje jeszcze miejsce na zapasowe body (D90 powinno wejść z zapiętą 50tką powinno wejść bez problemu). Co prawda, z takim zestawem noszenie go jako sling'a mija się z celem (no chyba, że ktoś ma stalowe barki), ale można go szybko przepiąć na standardowy plecak. Jedyne co mnie na początku nie przekonywało to design, ale zdążyłem się już przyzwyczaić ;). Podsumowując, jestem bardzo zadowolony :)
Hmm... Plecaczek ciekawy ale zapomniałem dodać że interesuje mnie jakiś z możliwością pakowania do niego maneli "od przodu" a nie od dołu, góry...
Do tej Katy pakuje się bokiem - przedział na sprzęt foto (jednym, drugim albo oboma) i górą - przedział na różności. Pakowanie od boku daje komfort szybkiego dostępu do sprzętu - nie trzeba zdejmować plecaka. Jeżeli jednak to nie jest priorytetem, to faktycznie, może lepsze będzie klasyczne rozwiązanie.
Polecam też żebyś sprawdził czy może najbardziej Ci będzie odpowiadać rozwiązanie pośrednie - jak np. w plecaku Vanguard UP-Rise 48 - też bardzo fajny i godny polecenia plecak.
DonArturo
24-10-2010, 16:30
używam Lowepro Fastpack 250 - jestem zadowolony. Aparat przetrwał w nim pustynne piaski i tropikalne deszcze. Pakowny i wygodny
Ok, dzieki wam za porady.. Jeszcze raz przejrzałem wszystkie polecone przez was plecaki i jednak skuszę sie na Kata 3IN1-30 :)
Jeszcze raz dzięki.
Do 31N1-30wpakowałem nawet 400 f 2.8, i nie dopychałem kolanem
Martin Steiner
25-10-2010, 18:20
Hej,
Jesli nie jest za póżno to rzuc okiem jeszcze na RACAM 762. Kupiłem ostatnio i jestem zadowolony.
Wart jest rozważenia. Widzę, że jest to kopia Lowepro FastPack 250 ale decyzja po Twojej stronie :)
pozdrawiam
Marcin
Witam :) jeśli można to podepnę się pod wątek, mianowicie wybieram się na narty do Włoch, posiadam d90 + n50 + n18-70 i nie wyobrażam sobie nie zabrania lustra "na górę". Tutaj moje pytanie, czy któryś z zaproponowanych plecaków umożliwi dobrą ochronę sprzętu przed wywrotką? Jeżdżę już 10 lat i wywrotki rzadko się zdarzają, ogólnie technika bardzo dobra, ale czesem jednak gleba się trafi :D Wolałbym również żeby plecak nie był jakiś duży, żeby nie krępował ruchów itp :) Z pojemnością mojego skromnego wielkościowo sprzętu myślę, że nie będzie problemu. Najważniejsze jest bezpieczeństwo :) Nie wiem czy np na dolnych stacjach są jakieś depozyty, żeby np wyjechać na góre popstrykać i potem gdzieś zostawić sprzęt. Niemniej jednak jak już w któryś dzień wezmę aparat na górę wolałbym go mieć przy sobie :)
marcinez
25-10-2010, 19:06
Jeśli na narty to popatrz plecaki marki Dakine. Nie miałem takiego plecaka, ale z tego co pamiętam zrobiony jest właśnie pod narciarzy.
Jeśli ma być nieduży i na ten sprzęt co wymieniłeś to chyba byłby dobry Lowepro SlingShot 100 AW. Sam niedawno taki sobie kupiłem, a szukałem długo, i zadowolony z niego jestem. Wydaje się śmiesznie mały ale jest dość pakowny, na nartach nie testowałem bo nie jeżdżę ale na rowerze spisuje się znakomicie.
Martin Steiner
25-10-2010, 19:31
... wczesniej wspomniany przeze mnie RACAM 762 jest wg mnie bezpieczny, sztywny. Jednocześnie posiada pokrowiec ktory zabezpieczy przed deszczem lub śniegiem...
Osobiście zabrałbym go na narty.
Marcin
Z tego co wyczytałem i wyoglądałem w necie, chyba najlepszym wyborem jest pancerny Dacine mission photo :) RACAM też wydaję się bardzo fajny ale chyba zbyt duży, cięzko określić po samych fotkach. Najlepiej jakbym znalazł sklep z jednym lub drugim, ale w przypadku Dacine będzie to bardzo trudne zadanie.
Dziękuję za rady i dla przyszłych zainteresowanych: klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=98134)(wcześniej nie znalazłem tego wątku :)
Martin Steiner
25-10-2010, 22:02
... no to klik (http://funsports.pl/p,pl,767,plecak+racam+762+wzmocniona+konstrukcja.h tml):)
Marcin
Właściwie RACAM 762 ma jedną znaczącą przewagę, jest sporo tańszy, jeszcze jakiś filtr szary możnaby dokupić, w ostrym słońcu i przy dużej ilości śniegu może się przydać, i jeszcze by zostało :)
Martin Steiner jak na plecach wygląda RACAM ? Jest duży, czy raczej mniejszy, zgrabny?
Martin Steiner
25-10-2010, 23:09
luki.p
Plecaczek wg mnie jest zgrabny i praktyczny. Ma gabaryty 40L plecaka turystycznego. Na plecach układa się dobrze, ramiona i pas biodrowy wyglądają na dobrze wyprofilowane. Dodatkowym plusem jest możliwość odłączania pasa biodrowego. Z pewnością nadaje się na całodniowy wypad ze sprzętem w jednej komorze oraz rzeczami osobistymi i prowiantem w drugiej. Do komory sprzętowej ładuje puszkę, dwa słoiki, dwie zapalniczki oraz pomniejsze dodatki. Bardzo praktyczna jest odpinana kieszeń na dwa statywy, która nieużywana może być zasunięta i niedostępna. Bardzo praktyczne jest wyjmowanie puchy z niecałkowicie rozsuniętej kieszeni sprzętowej gdy trzymasz plecak na brzuchu wiszący na ramieniu.
Początkowo nie byłem huraoptymistą ale teraz się z nim mocno zżyłem :)
Marcin
Dzięki za fajny opis. Niemniej jednak tak jak czułem jest dość spory, tzn spory jeżeli chodzi o zabranie go na całodniowy pobyt na stoku. Dacine mission jest mały, aerodynamiczny można rzec, mój sprzęt zmieści się bez problemu, a sam plecak nie będzie krępował ruchów. Praktycznie idealny dla mnie, tylko cena ;/ No ale chyba trzeba będzie dozbierać i dokonać zakupu przed wyjazdem. W końcu to nie zakup jednorazowy, a sprzęt będzie napewno o wiele bezpieczniejszy w czasie śmigania :)
Martin Steiner
25-10-2010, 23:33
luki.p
niech Ci Dacine lekkim będzie :)
pozdrawiam
Marcin
Jezeli na narty to Dakine mission photo zdecydowanie! jak masz możliwośc, jakąs rodzine, to kup w stanach :) Na Amazonie można znaleźć naprawde dobre oferty. Ja sam się przymierzam do Sequence'a (ech 600 zł...)
Tylko pamietaj że dakine mission i dakine mission photo to zupełnie inne plecaki.
Tak wiem, i cena też zupełnie inna :) Dzięki MIX za radę.
Dość pakowany jest rower as PLUS, na co dzień za duży ale na wycieczki w sam raz.
a może Naneu Military OPS/Alpha L - używam, mieszczę w przedziale foto - to co w stopce, do pasa biodrowego dopinam Lenscasy od Lowepro i dokladam kamerkę canona i podręczne szkło. w przedziale ogólnym - do 12 nabojów 0,5 litra (puszka)
radwakon
11-11-2010, 01:25
Kiedyś miałem plecak Fomei i była to ciekawa i konkurencyjna cenowo propozycja.
jak zobaczylem tego RACAM 762, to na pierwszy rzut oka wyglada jak moj FastPack 350 :D
marcinez
11-11-2010, 10:13
Sporo jest na rynku toreb/placaków które są kopiami znanych marek :)
Dołącze do tematu - czy ktoś z Was może porównywał wielkościowo/pojemnościowo Kata 3IN1-30 do Lowepro Fastpack 250 lub 350. Zastanawiam się nad którymś z nich. Mam torbę Lowepro i jestem z niej zadowolony a z plecaków Kata bardziej mi wizualnie leży. Jak by ktoś coś mógł podpowiedzieć to było by fajnie.
marcinez
24-11-2010, 08:49
Wypowiem się jednostronnie, gdyż miałem tylko plecak kata. Wykonanie bardzo dobre, fajny szybki sposób wyciągania aparatu, jeśli plecak noszony jest na jednym ramieniu. Mi akurat wygląd nie odpowiadał i tylko taką plecak miał wadę. Najlepiej byłoby żebyś miał możliwość oglądnięcia tych dwóch plecaków przez zakupem.
Wypowiem się jednostronnie, gdyż miałem tylko plecak kata. Wykonanie bardzo dobre, fajny szybki sposób wyciągania aparatu, jeśli plecak noszony jest na jednym ramieniu. Mi akurat wygląd nie odpowiadał i tylko taką plecak miał wadę. Najlepiej byłoby żebyś miał możliwość oglądnięcia tych dwóch plecaków przez zakupem.
Nigdzie w moich stronach nie ma tych plecaków tak aby leżały na półce i tu jest problem. Napisałeś że wygląd ci nie odpowiadał więc pewnie go zmieniłeś na inny - na jaki jak można wiedzieć?
marcinez
24-11-2010, 10:26
Wymieniłem na torbę :) Nie zrobili jeszcze plecaka który by mi odpowiadał. Ewentualnie kupiłbym LP primus, ale jego cena jest za wysoka, jak na moje możliwości.
marcinez - dzięki za odpowiedź. Torbę mam i chyba jednak skuszę się na tego Kata 3IN1-30.
żeby nie tworzyć nowego tematu, odgrzeję tego rocznego kotleta gdyż jest tematem o tytule dość ogólnym. a mianowicie mam takie pytanie/prośbę:
czy ktoś może ma/używa/oglądał/sprawdzał i może coś opowiedzieć o plecaku Benro F300 LN
ewentualnie co innego o tych gabarytach?
Poleciłbym zamiennie lowepro flipside 300.
Mam, używam i jestem mega zadowolony więc polecam. Wchodzi wszystko co w podpisie i duperele...
oj nie, ten za mały. Teraz mam Lowepro Pro Runner 200AW i po zakupie 80-200 zrobiło się za ciasno
Dakine Sequence polecam. Jedyny problem, że cholernie drogi.
Jest jeszcze czterysetka...
Bartek_902
12-10-2011, 18:02
Flipside 400 to kawał dobrego plecaka , jedyne do czego moge się przyczepić to mocowanie statywu , jest beznadziejne , statyw lata na prawo i lewo jak chce , przestałem z niego korzystać i przypinam statyw z boku , nogi w kieszonke a od góry paskiem ... i jest o niebo lepiej :)