Zobacz pełną wersję : Konfiguracja Wifi
Męczę się od południa, mam już dość. Jeśli jest na sali ktoś kto się na tym zna, proszę o pomoc i ukrócenie mojej męki:D
W czym problem:
Mam internet z telewizji kablowej, podłączony poprzez modem Thomson TCM420 do routera wifi Linksys WRT54GC. Do tego podłączony przez kabelek komputer stacjonarny - wszystko śmiga i jest ok.
Chcę do tego podłączyć laptopa przez wifi - robię wszystko wedle wszystkich instrukcji, ale nie działa. Laptop wykrywa sieć ale nie potrafi się z nią połączyć. Pamiętam, że kiedy po raz pierwszy ustawiałem tą konfigurację (jakoś 2 lata temu) równiez robiłem to 3 dni aż w końcu mi się udało - chyba kombinowałem coś z klonowaniem IP, maskami... - niestety nie znam się na tym a moje dzisiejsze próby znalezienia czegoś w internecie nie przyniosły rezultatów.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę...
Skoro klonowałeś jak sądzę MAC a nie IP kiedyś to znaczy że operator internetu dopuszcza do internetu komputer z kartą o danym MACu. Nie wiem jak w twoje kablówce ale w Aster City da się za pomocą webowego konfiguratora dodać drugi adres MAC. Może to jest twój problem. Odezwij się do swojego operatora i zapytaj się czy można dodać drugi adres MAC.
Oczywiście chodziło mi o klonowanie MAC.
Z ttym dodaniem drugiego adresu u dostawcy może być problem, wolałbym to załatwić "u mnie"...
Laptop w ogóle nie łączy się z tą siecią bezprzewodową czy łączy się ale nie dostaje IP?
Moment moment... jeżeli masz PC skrętką podpięty pod router (Linksys) i tam wsio działa (tak zrozumiałem), to już nic nie trzeba klonować. Jeżeli działa, to znaczy z adresem MAC jest wsio w porządku. Prawdopodobnie masz coś źle skonfigurowane w ustawieniach WiFi. Trochę zgadywanie ale... może masz ustawione szyfrowane w routerze którego karta w laptopie nie obsługuje, lub jest źle skonfigurowana (WAP, WPA, WPA2, PSK ....) .... masz ustawione w routerze że dostęp mają tylko jakieś konkretne MAC'i (zgaduję)... może ptop jest ustawiony na DHCP a router na stałe IP (lub odwrotnie). Akurat tego modelu Linksysa nie znam. Może zrób PrinScrn w karty ustawień WiFi, było łatwiej.
Laptop wykrywa sieć, próbuje się z nią połączyć, czasem pokazuje połączenie z routerem ale z internetem nie potrafi się połączyć...
Trzeba dostać się na router i sprawdzić konfiguracje, może faktycznie ma filtracje wifi po mac'u
Blasius.G
23-10-2010, 20:30
Fachowo nic nie powiem ale nie ma tam takiego przycisku do dodawania nowych urzadzen na routerze? Kiedys robilem hard reset liveboxa i o ile komputer polaczylem, to telefonu (mam nokie z wifi) juz nie moglem. Dopiero drugiego dnia doszedlem, ze trzeba parowac z nowym urzadzeniem.
zacznijmy do tego, jakie masz ustawione szyfrowanie w routerze?
Czy jak uda ci się połączyć z routerem, co pokazuje ping lub ipconfig
jaki windows?
urochom: cmd (w XP: Start/urochom wpisujesz cmd i enter | w 7: Start/szukaj wpiszujesz cmd i enter) i tam wpisz:
- ping www.nikoniarze.pl (http://www.nikoniarze.pl)
a później
- ipconfig /all
co wyświetliło?
Trop który ktoś wyżej napisał... routery Linksys (przynajmniej mój) mają opcję dodawania "urządzeń" łączących się po WiFi (akceptacja urządzeń). Może to być jakiś trop...
miron19j
23-10-2010, 21:35
Trop który ktoś wyżej napisał... routery Linksys (przynajmniej mój) mają opcję dodawania "urządzeń" łączących się po WiFi (akceptacja urządzeń). Może to być jakiś trop...
Belkin i Netgear (czy jakos podobnie) tez maja przyciski. Naciskam polacz w laptopie, guzik na routerze, wpisuje haslo i wszystko smiga.:-)
Belkin i Netgear (czy jakos podobnie) tez maja przyciski. Naciskam polacz w laptopie, guzik na routerze, wpisuje haslo i wszystko smiga.:-)
No i ?
bo nie rozumiem... pytanie tyczyło routera Linksys, ja napisałem że jest taka opcja w modelach tej firmy.
A to że jest w innych w czym mam pomóc koledze?
miron19j
23-10-2010, 22:01
No i ?
bo nie rozumiem... pytanie tyczyło routera Linksys, ja napisałem że jest taka opcja w modelach tej firmy.
A to że jest w innych w czym mam pomóc koledze?
zeby poszukal u siebie, moze tez ma?
Też miałem ten model. Któregoś dnia się rozłączył. Męczyłem się kilka dni, później zaczęły się twarde resety aż w końcu zawiesił się i przestał restartować. Kupiłem TP-Linka za 150 zł i wszystko działa cacy.
Błażej dopóki nie napiszesz co się pojawiło nie będę wstanie pomóc.
Dodać można tylko tyle, że zdarzają się przypadki, gdzie router podłączony bezpośrednio do modemu kablowego nie działa tak jak działać powinien i w tym wypadku zmiana routera lub wrzucenie zwykłego routera/switcha między modem kablowy a router wifi załatwia sprawę
Blasius.G
23-10-2010, 22:30
Wlasnie o tym pisalem kilka postow wyzej. Livebox jest sagema i tez ma taki przycisk. Sadze, ze wiekszosc routerow wifi ma.
A WPA dobrze wpisujesz? Odwrotnie niz w przypadku WEP-a WPA jest 'case sensitive'.
jaki windows?
urochom: cmd (w XP: Start/urochom wpisujesz cmd i enter | w 7: Start/szukaj wpiszujesz cmd i enter) i tam wpisz:
- ping www.nikoniarze.pl (http://www.nikoniarze.pl)
a później
- ipconfig /all
co wyświetliło?
1. Nie można znaleść hosta.
2.
konfiguracja ip windows:
sufiks podst. dns pusto
węzeł emisyjny
routing ip wył
wins proxy wyłączony
Karta ethernet:
Dhcp włączone
adres fiz 00-21-29-e1-86-f3
autokonf wł,
ip 0.0.0.0
maska 0.0.0.0
brama pusto
serwer dhcp 255.255.255.255
Przycisku nowych urządzeń nie ma.
Zaraz poszperam w ustawieniach routera.
Z wpa i jego ustawieniam na 100% wszystko się zgadza...
Blokowanie po MAC wyłączone.
chyba tu jest coś pochrzanione:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/1125/beznazwy1nd.jpg)
na screenie masz wszystko OK, daj lepiej jak wyglądają zakładki:
- Wireless/Basic Wireless Settings
- Wireless/Wireless Security
bo to te 2 zakładki odpowiadają za wifi.
akurat mam taki sam router i nie mam problemów
źródło (http://img834.imageshack.us/img834/8408/65153675.jpg)
źródło (http://img258.imageshack.us/img258/6149/27926468.jpg)
screen 1:
zmień Mode na Mixed
screen 2:
Security wrzuć WPA2
Encryption: TKIP+AES
no i najważniejsza rzecz, czy w sieciówce Wifi nie masz przypadkiem wpisanych na stałe IP?
nie mogę dać wpa2, laptop nie obsługuje.
gdzie mogę to stałe ip sprawdzić, nei potrafię znaleść...?
Panel sterowania / połączenia sieciowe / prawym przyciskiem myszy na karcie wifi i wybierasz właściwości
później wybierasz Protokół TCP/IP i przycisk właściwości
tam powinno być zaznaczone: IP i DNS Automatycznie
Jest automatycznie.
w takim razie proponuję (po kolei):
- reset ustawień routera (przycisk z tyłu na jakieś 15-20 sec wcisnąć)
- reset modemu kablowego (wyjęcie zasilania na ok 10 sekund)
- reset routera (zasilanie)
- wyszukanie dostępnej sieci i połączenie z ustawieniami początkowymi (bez szyfrowania)
- jak będzie OK, to włączyć szyfrowanie. Jak z szyfrowaniem nie będzie działać, to albo włączyć zabezpieczenie po MACu albo tak jak już wcześniej napisałem zmienić router lub dać switcha między kablowy a linksysa
Innej opcji nie widzę niestety
No i.... Działa!!!
Ogromnie Ci Pawle dziękuję, już miałem z okna skakać. Podaj adres to wyślę Ci piwo wdzięczności ;)
no i super, a z piwem, to może poczekamy do jakiegoś zlotu ;)
Heh, znajomy mnie meczy ostatnio podobnym problemem, mianowicie, ma podobnie podlaczony router do modemu, ma internet ale przez pierwsze 2h po wlaczeniu komputera rano wszystko dziala super, po 2h zaczyna zrywac polaczenie, pomaga tylko reset routera.....grzebalem juz wszedzie gdzie sie dalo ale nie wiem co moze byc powodem. Stawiam, ze moze router byc walniety.....co wy na to?
drhardware
31-10-2010, 11:14
Całkiem możliwe. Stały czasokres do wystąpienia awarii może wskazywać na przykład na nagrzewanie się. Ale całkowita pewność będziesz miał dopiero po podmiance urządzenia. Ja oststnio zajrzałem do swojego i zobaczyłem całkiem popuchnięte kondensatorki ...
No i dokladnie to okazalo sie problemem, router trafil spowrotem do sklepu i znajomy dostal nowy, ktory smiga bez zastrzezen;)