Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie Konfiguracja Wifi

Męczę się od południa, mam już dość. Jeśli jest na sali ktoś kto się na tym zna, proszę o pomoc i ukrócenie mojej męki

W czym problem:

Mam internet z telewizji kablowej, podłączony poprzez modem Thomson TCM420 do routera wifi Linksys WRT54GC. Do tego podłączony przez kabelek komputer stacjonarny - wszystko śmiga i jest ok.

Chcę do tego podłączyć laptopa przez wifi - robię wszystko wedle wszystkich instrukcji, ale nie działa. Laptop wykrywa sieć ale nie potrafi się z nią połączyć. Pamiętam, że kiedy po raz pierwszy ustawiałem tą konfigurację (jakoś 2 lata temu) równiez robiłem to 3 dni aż w końcu mi się udało - chyba kombinowałem coś z klonowaniem IP, maskami... - niestety nie znam się na tym a moje dzisiejsze próby znalezienia czegoś w internecie nie przyniosły rezultatów.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę...
    D200 MB-D200 D60 | 35 85 | SB-800

Domyślnie

Skoro klonowałeś jak sądzę MAC a nie IP kiedyś to znaczy że operator internetu dopuszcza do internetu komputer z kartą o danym MACu. Nie wiem jak w twoje kablówce ale w Aster City da się za pomocą webowego konfiguratora dodać drugi adres MAC. Może to jest twój problem. Odezwij się do swojego operatora i zapytaj się czy można dodać drugi adres MAC.

Domyślnie

Oczywiście chodziło mi o klonowanie MAC.

Z ttym dodaniem drugiego adresu u dostawcy może być problem, wolałbym to załatwić "u mnie"...

Domyślnie

Laptop w ogóle nie łączy się z tą siecią bezprzewodową czy łączy się ale nie dostaje IP?

Domyślnie

Moment moment... jeżeli masz PC skrętką podpięty pod router (Linksys) i tam wsio działa (tak zrozumiałem), to już nic nie trzeba klonować. Jeżeli działa, to znaczy z adresem MAC jest wsio w porządku. Prawdopodobnie masz coś źle skonfigurowane w ustawieniach WiFi. Trochę zgadywanie ale... może masz ustawione szyfrowane w routerze którego karta w laptopie nie obsługuje, lub jest źle skonfigurowana (WAP, WPA, WPA2, PSK ....) .... masz ustawione w routerze że dostęp mają tylko jakieś konkretne MAC'i (zgaduję)... może ptop jest ustawiony na DHCP a router na stałe IP (lub odwrotnie). Akurat tego modelu Linksysa nie znam. Może zrób PrinScrn w karty ustawień WiFi, było łatwiej.
    same klamoty...

Domyślnie

Laptop wykrywa sieć, próbuje się z nią połączyć, czasem pokazuje połączenie z routerem ale z internetem nie potrafi się połączyć...

Domyślnie

Trzeba dostać się na router i sprawdzić konfiguracje, może faktycznie ma filtracje wifi po mac'u

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Fachowo nic nie powiem ale nie ma tam takiego przycisku do dodawania nowych urzadzen na routerze? Kiedys robilem hard reset liveboxa i o ile komputer polaczylem, to telefonu (mam nokie z wifi) juz nie moglem. Dopiero drugiego dnia doszedlem, ze trzeba parowac z nowym urzadzeniem.

Domyślnie

zacznijmy do tego, jakie masz ustawione szyfrowanie w routerze?

Czy jak uda ci się połączyć z routerem, co pokazuje ping lub ipconfig
    Ostatnio edytowane przez Paweł M ; 23-10-2010 o 20:53
    Paweł

Domyślnie

Wpa

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów