Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytania o 300s.

bartwal
18-10-2010, 07:37
Witam!

Mam kilka pytań odnośnie Nikona D300s. Proszę mi to wytłumaczyć/odpowiedzieć przystępnym językiem, jeśli ktoś może ;]

1. W D300s nie ma trybów pół-automatycznych i jest tylko pełen manual?

1a. Jeśli jest tylko tryb manualny, to w jaki sposób ustawić funkcje aparatu, żeby ustawianie parametrów (iso, czas migawki itd) był jak najkrótszy? Trzeba mieć wszystko w głowie, czy można sobie jakoś pomóc? Jeśli można, to w jaki sposób?

2. Czy da się wgrać jakieś profile do tego aparatu, aby szybciej ustawiać tamte parametry?

2a. W jaki sposób da się to zrobić? Jakie te ustawienia wstępne są, co dają, jak można je programować oraz jak wygląda korzystanie z nich?

2b. A jeśli się wgrać nie da, to czy istnieje inny sposób, aby ułatwić sobie pracę z D300s, stworzyć tryb pół-automatyczny?

3. Jakie polecacie (i dlaczego) obiektywy do tego aparatu w tych kategoriach:
- uniwersalny zoom do 2000zł
- makro do 2500zł
- portret do 2000zł
- krajobraz do 2000zł
Mam kita 18-55II.
A jeśli macie tańsze rozwiązania co do tych obiektywów, to jakie i dlaczego?

4. Jaka torba do takiego zestawu, jak polecacie?
Myślałem trochę o LowePro SlingShot, ale nie wiem jaki dokładnie... Zależy mi na wygodzie noszenia i wyciągania oraz na bezpieczeństwie sprzętu.
Macie inne propozycje?

Dziękuję każdemu, kto mi pomoże ;]
Marcin

ramzey
18-10-2010, 07:51
Witam!

Mam kilka pytań odnośnie Nikona D300s. Proszę mi to wytłumaczyć/odpowiedzieć przystępnym językiem, jeśli ktoś może ;]

Ma 2 tryby pół-automatyczne i jeden automatyczny

1a. Jeśli jest tylko tryb manualny, to w jaki sposób ustawić funkcje aparatu, żeby ustawianie parametrów (iso, czas migawki itd) był jak najkrótszy? Trzeba mieć wszystko w głowie, czy można sobie jakoś pomóc? Jeśli można, to w jaki sposób?

Wciskasz przycisk i kręcisz kółkami. Polecam tryb P

2. Czy da się wgrać jakieś profile do tego aparatu, aby szybciej ustawiać tamte parametry?

nie bez dopalaczy

2a. W jaki sposób da się to zrobić? Jakie te ustawienia wstępne są, co dają, jak można je programować oraz jak wygląda korzystanie z nich?

na niektórych działa kawa, inni wolą red bulla

Mam kita 18-55II.

gratuluję

Najtaniej wyjdzie ci wywiercić otwór w zatyczce do body. Dlaczego? Bo najtaniej.

Myślałem trochę o LowePro SlingShot, ale nie wiem jaki dokładnie... Zależy mi na wygodzie noszenia i wyciągania oraz na bezpieczeństwie sprzętu.
Macie inne propozycje?

nie

Ark
18-10-2010, 08:05
Witam!

2b. A jeśli się wgrać nie da, to czy istnieje inny sposób, aby ułatwić sobie pracę z D300s, stworzyć tryb pół-automatyczny?

- makro do 2500zł
- portret do 2000zł
- krajobraz do 2000zł
Mam kita 18-55II.

Macie inne propozycje?

Marcin

Wyskoczyłeś z tymi pytaniami jak przysłowiowy Filip z konopi ;-). Kliknij w link:
http://www.optyczne.pl/112.1-Test_aparatu-Nikon_D300s.html

Pozdrawiam

ChollaYi
18-10-2010, 12:00

Ściągnij sobie instrukcję do D300s i poczytaj.

- makro do 2500zł
- portret do 2000zł
- krajobraz do 2000zł
Mam kita 18-55II.

Poczytaj forum. Znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Macie inne propozycje?

Też już było sporo o tym na forum...
Zależy co chcesz nosić w tym plecaku. Miałem Slingshota 200 i przy zapchaniu go na full sprzętem, przy dłuższym noszeniu bolały mnie plecy. Ale wygoda wyciągania sprzętu duża. Teraz mam Flipside'a 400 - szybkość wyjmowania body trochę mniejsza ale wygoda noszenia i dostęp do szkieł dużo dużo lepszy.

maki
18-10-2010, 12:07
Sprzedaj ten aparat

Rafał_Sz
18-10-2010, 13:07
(...)

Marcin

Z całym szacunkiem kolego, ale po obejrzeniu twoich zdjęć napiszę Ci tak: za wcześnie na D300 i rozbudowaną szklarnię. Jeśli liczysz, że zmiana puszki poprawi Ci technikę, to się mylisz i będziesz tylko narzekał.

W twoim przypadku pochylił bym się nad kadrowaniem, ekspozycją i jakąś tam chociaż podstawową obróbką.

Jeśli chcesz się cieszyć z fotografowania, na razie pozostań przy tym co masz, chyba, że zależy Ci na zbędnym wydaniu kasy.

W D3000 także masz priorytet czasu i przysłony oraz kompensację ekspozycji. D300 nic tu nie zmieni.

bartwal
18-10-2010, 13:59
Czy te zdjęcie jest złe? http://img232.imageshack.us/img232/305/389kadrbw.jpg

cervandes
18-10-2010, 14:30
nie, jest bardzo dobre jak i 177.324.825 identycznych ;)

Koledzy dobrze napisali, szukaj na forum bo odpowiedzi na każde pytanie padały dość często. Nudne jest odpowiadanie wciąż i wciąż na te same inteligentne pytania.

ljwisnia
18-10-2010, 15:08
Zgadzam sie z kolega "rsz" najpierw pocwicz technike robienia zdjęć pozniej pomyśl o sprzecie odpowiednim do swoich umiejetności, bo pytanie czy wszystko trzeba miec w głowie to troche nie na miejscu :] a na forum znajdziesz wszystko:)

neos86
18-10-2010, 15:25
jako makro to nikkora 105. sigme 150 albo tamrona 90

czarekk
18-10-2010, 16:02
bartwal poczytaj forum . Tutaj masz odpowiedzi na wszystkie pytania. Nie przejmuj sie docinkami. Jak cie stać to kup sobie D300(S) to dobra puszka. Pamiętaj tylko że to duże bydle.
Powodzenia
CzarekK

bartwal
18-10-2010, 16:16
Staram się robić lepsze zdjęcia. CO do zakupu, to będzie on pewnie w następnym roku, jak sprzęt będzie tańszy. Po prostu chciałem się dowiedzieć, ile mam jeszcze zbierać ;p

Azazel85
18-10-2010, 18:54
Masz pełen tryb PASM, tak jak w Twoim obecnym D3000. Nie ma trybów w pełni automatycznych - czyli trybu zielonego, czy "tematycznych". Także pozostałe pytania tracą chyba ważność.

Masz tryb P - czyli aparat ustawia czas i przesłonę.
Tryby A i S - jeden automatycznie ustawia czas w drugim przesłonę - Ty regulujesz ten "drugi" parametr.
I tryb M - czyli pełen manual.

ISO możesz sobie ustawić czy aparat ma dobierać zupełnie samodzielnie automatycznie, czy ma dobierać w jakimś przedziale tylko, czy Ty ustawiasz na sztywno, i jednym ruchem w razie czego zmieniasz gdy trzeba.

- uniwersalny zoom do 2000zł - Nikkor 18-200 VRII
- makro do 2500zł - nie wiem, nie znam się totalnie
- portret do 2000zł - 85/1,8
- krajobraz do 2000zł - Sigma 10-20/3,5, Tokina 11-16/2,8, Nikkor chyba będzie droższy

To ja bym polecał - a dlaczego, to już poczytaj forum :)

Dlaczego tańsze? Bo jeśli trzeba coś mieć, a na droższe nie można sobie pozwolić, to opcją są tańsze rozwiązania :)
Niemniej, zazwyczaj, jakość optyki wzrasta wraz z ceną.

CO do zakupu, to będzie on pewnie w następnym roku, jak sprzęt będzie tańszy

D300s chyba nigdy nie był tak tani jak obecnie. A obawiam się że jego cena może wzrosnąć - za chwilę na rynku pojawi się następca D90, tj D7000 który jest mocno zbliżony parametrami do D300s, gdzieniegdzie jest nowocześniejszy, ceny w przedsprzedaży oscylują wokół 4700zł (czyli tyle ile D300s).
Jak już towar będzie na półkach, ta cena zapewne trochę spadnie (strzelałbym że do poziomy w okolicach 4200, promocyjnie przed świętami ~4000zł), a cenę D300s Nikon podniesie żeby zrobić różnicę i nie zabijać sprzedaży (bo zapasy w tej niższej cenie w końcu się wyczerpią.

Ale to oczywiście tylko moje spekulacje.

bartwal
18-10-2010, 19:25
A czy cena nie spadnie, jeśli D300s ma być w sprzedaży do wakacji?

darkmajin
18-10-2010, 19:34
za dużo siedzisz na nikonrumors, oficjalnie to nie potwierdzone poza tym pisało holidays co nie koniecznie znaczy wakacje

DonArturo
18-10-2010, 19:34
cena D300s już spadła - ja kupiłem za 3800 PLN w idealnym stanie z przebiegiem 2k

bartwal
18-10-2010, 19:51
Jakbym miał 4000zł, to bym od razu kupił... Ale nie mam ;/

boob
18-10-2010, 20:52
dobrze, ze nie masz jeszcze tych pieniedzy. poćwicz tryby pasm w swojej puszce, a w przyszlym roku swiadomie bedziesz z nich korzystał w d300s.

tunerek
18-10-2010, 21:10
Pocwicz tak jak piszą koledzy. D300s to jest super pucha, ale potrzeba do niej troszke wiedzy. Ja sam przed zakupem niewkedzialem co wziąsc D90 czy D300s z powodu na obsluge, ale teraz jestem zadowolony z zakupu.

Piszesz ze chcesz kupic w przyszlym roku, to może poczekaj na testy D7000 i pózniej zdecydujesz.

bartwal
18-10-2010, 21:15
Cwicze ;] Ale jest tak zimno, że ręce po 10 minutach są lodowate ;/
Bo wczesniej myslalem o niższych modelach, ale powiedziałem sobie, że po co kupować 2 puszki w odstępie 2 lat, jak mogę jedna i porządną na 4 lata ;]

Jak to jest z wymianą migawki, jesli bym mial na gwarancji i by padła:
a) okolo 200tys klapniec
b) 50tys klapnieć???

m@riusz
18-10-2010, 22:19
Jak to jest z wymianą migawki, jesli bym mial na gwarancji i by padła:
a) okolo 200tys klapniec
b) 50tys klapnieć???

Jak na gwarancji to wymienią w jej ramach a żywotność w d300 deklarowana przez nikona to 150 tyś.

NBA
18-10-2010, 22:34
Mam kilka pytań odnośnie Nikona D300s. P

Instrukcja Cie może uratować...

bogdi64
18-10-2010, 23:00
a ja dalej nie wierzę - normalnie jakiś moderator sobie z nudów jaja robi sprawdzając naszą cierpliwość i dążenie do przekazana wiedzy, a jeśli to nie są jaja - to idę spać, widocznie już bardzo zmęczony jestem i nie wiem co czytam, albo śnię

adamz
18-10-2010, 23:08
nie przejmuj sie zywotnoscia migawki, bo raczej w rok 50tys zdjec nie strzelisz. a co do d300s, to na ta chwile bedzie to przerost tresci nad forma. kup lepsze szkla, zmien body na d3100 jak masz parcie i generalnie poprzegladaj strony fotografow ktorzy robia zdjecia z Twojej dyscypliny (jak lubisz zwierzaki, patrz na zdjecia fotografow przyrody, jak lubisz ludzi to wiesz co dalej).

co do NR i wycofaniu d300s, to zapewniam szanowna brac, ze na ta chwile zadnych takich plotek nie ma - zgodnie z kalendarzem nikona, w przyszlym roku powininen sie pojawic nastepca, ale kiedy.... to tylko wie sam Nikon :)

bartwal
19-10-2010, 07:19
Wiem ile klapnięć jest... Ale chodziło mi, czy nic za to nie płace przy wymianie...

poza tym, d3100 nie rozni sie bardzo od d3000, chyba ze cena dwa razy wieksza... ;/

adamz
19-10-2010, 08:39
Chyba zartujesz, ze d3100 nie rozni sie od d3000, poczytaj chlopie specyfikacje i slownik a zrozumiesz, ze pomiedzy d3000 a d3100 jest wieksza przepasc niz pomiedzy jakimkolwiek innym modelem wypuszczonym w ostatnim czasie. Zaczynajac od matrycy, a konczac na opcjach video. O ile d3000 bylo ewolucja d40 o tyle d3100 to rewolucja i to duza na rynku lustrzanek amatorskich.

bartwal
19-10-2010, 16:21
Filmy mnie nie interesują. I co innego, tak na prawdę zmieniło się?

Jatin
19-10-2010, 20:51
Filmy mnie nie interesują. I co innego, tak na prawdę zmieniło się?

Matryca?! Procesor?! Mało?

ASAHI
19-10-2010, 21:23
Proponuje naprawdę poczytać forum i potem zadawać konkretne pytania, tu jest wszystko a nawet więcej.. Poświęc troszke swojego czasu i pracy, polataj po wątkach, nie zrażaj się tym co piszę ale to jest kopalnia wiedzy i weź łopatę i do dzieła.

bartwal
19-10-2010, 21:47
Dużej różnicy nie widać: http://www.youtube.com/watch?v=DEiLK8AcSJQ&feature=related

Jatin
19-10-2010, 21:58
Więcej youtuba oglądaj, na pewno będziesz robił lepsze foty.

bogdi64
19-10-2010, 22:02
a ja cały czas wam mówię, że normalnie ktoś z nas sobie jaja robi.............................................. .....

bartwal
20-10-2010, 07:21
Więcej youtuba oglądaj, na pewno będziesz robił lepsze foty.

Pokazuje porównanie ale czepiasz się, że tam się uczę zdjęcia robić. Nigdy nie obejrzałem żadnego tam filmu o fotografowaniu, ale ty pewnie wiesz lepiej, tak?

m@riusz
20-10-2010, 07:31
Bez sensu cały ten wątek , jak kolego masz kaskę to kupuj tego D300 \ s na pewno poradzisz sobie z obsługą kup parę książek o fotografii i ćwicz ćwicz i jeszcze raz ćwicz a efekty szybko przyjdą.

adamz
20-10-2010, 08:43
bogdi64 - do tej pory myslalem, ze facet naprawde chce sie czegos dowiedziec, od postu z youtuba szukam ukrytej kamery

bartwal - dobra rada, jak chcesz pomocy to moze troche grzeczniej, a co do aparatow to pomin d300s - d3s robi lepsze zdjecia, ahh... d3, bo przeciez nie ma roznicy pomiedzy jednym a drugim, a moze to sie nazywalo f3.... sam juz nie wiem, zycze milego robienia zdjec i zeby aparat Ci w tym nie przeszkadzal EOT

Rafał_Sz
20-10-2010, 08:55
(...) Nigdy nie obejrzałem żadnego tam filmu o fotografowaniu, ale ty pewnie wiesz lepiej, tak?
A szkoda. Ja oglądałem i na YT, i w TV. Każda możliwość zdobycia dodatkowej wiedzy, zwłaszcza za darmo jest po prostu bezcenna.

Kolego, poza paroma przypadkami większość osób chce Ci zwyczajnie pomóc. Jeśli tego nie jesteś w stanie zrozumieć to wątek powinien dostać kłódkę co zaoszczędzi Ci (miedzy innymi) nerwów.

Rycerz
20-10-2010, 10:14
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pic4ever.com/images/v2.gif)