Zobacz pełną wersję : Pytania o 300s.
Witam!
Mam kilka pytań odnośnie Nikona D300s. Proszę mi to wytłumaczyć/odpowiedzieć przystępnym językiem, jeśli ktoś może ;]
1. W D300s nie ma trybów pół-automatycznych i jest tylko pełen manual?
1a. Jeśli jest tylko tryb manualny, to w jaki sposób ustawić funkcje aparatu, żeby ustawianie parametrów (iso, czas migawki itd) był jak najkrótszy? Trzeba mieć wszystko w głowie, czy można sobie jakoś pomóc? Jeśli można, to w jaki sposób?
2. Czy da się wgrać jakieś profile do tego aparatu, aby szybciej ustawiać tamte parametry?
2a. W jaki sposób da się to zrobić? Jakie te ustawienia wstępne są, co dają, jak można je programować oraz jak wygląda korzystanie z nich?
2b. A jeśli się wgrać nie da, to czy istnieje inny sposób, aby ułatwić sobie pracę z D300s, stworzyć tryb pół-automatyczny?
3. Jakie polecacie (i dlaczego) obiektywy do tego aparatu w tych kategoriach:
- uniwersalny zoom do 2000zł
- makro do 2500zł
- portret do 2000zł
- krajobraz do 2000zł
Mam kita 18-55II.
A jeśli macie tańsze rozwiązania co do tych obiektywów, to jakie i dlaczego?
4. Jaka torba do takiego zestawu, jak polecacie?
Myślałem trochę o LowePro SlingShot, ale nie wiem jaki dokładnie... Zależy mi na wygodzie noszenia i wyciągania oraz na bezpieczeństwie sprzętu.
Macie inne propozycje?
Dziękuję każdemu, kto mi pomoże ;]
Marcin
Witam!
Mam kilka pytań odnośnie Nikona D300s. Proszę mi to wytłumaczyć/odpowiedzieć przystępnym językiem, jeśli ktoś może ;]
Ma 2 tryby pół-automatyczne i jeden automatyczny
1a. Jeśli jest tylko tryb manualny, to w jaki sposób ustawić funkcje aparatu, żeby ustawianie parametrów (iso, czas migawki itd) był jak najkrótszy? Trzeba mieć wszystko w głowie, czy można sobie jakoś pomóc? Jeśli można, to w jaki sposób?
Wciskasz przycisk i kręcisz kółkami. Polecam tryb P
2. Czy da się wgrać jakieś profile do tego aparatu, aby szybciej ustawiać tamte parametry?
nie bez dopalaczy
2a. W jaki sposób da się to zrobić? Jakie te ustawienia wstępne są, co dają, jak można je programować oraz jak wygląda korzystanie z nich?
na niektórych działa kawa, inni wolą red bulla
Mam kita 18-55II.
gratuluję
Najtaniej wyjdzie ci wywiercić otwór w zatyczce do body. Dlaczego? Bo najtaniej.
Myślałem trochę o LowePro SlingShot, ale nie wiem jaki dokładnie... Zależy mi na wygodzie noszenia i wyciągania oraz na bezpieczeństwie sprzętu.
Macie inne propozycje?
nie
Witam!
2b. A jeśli się wgrać nie da, to czy istnieje inny sposób, aby ułatwić sobie pracę z D300s, stworzyć tryb pół-automatyczny?
- makro do 2500zł
- portret do 2000zł
- krajobraz do 2000zł
Mam kita 18-55II.
Macie inne propozycje?
Marcin
Wyskoczyłeś z tymi pytaniami jak przysłowiowy Filip z konopi ;-). Kliknij w link:
http://www.optyczne.pl/112.1-Test_aparatu-Nikon_D300s.html
Pozdrawiam
ChollaYi
18-10-2010, 12:00
Ściągnij sobie instrukcję do D300s i poczytaj.
- makro do 2500zł
- portret do 2000zł
- krajobraz do 2000zł
Mam kita 18-55II.
Poczytaj forum. Znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Macie inne propozycje?
Też już było sporo o tym na forum...
Zależy co chcesz nosić w tym plecaku. Miałem Slingshota 200 i przy zapchaniu go na full sprzętem, przy dłuższym noszeniu bolały mnie plecy. Ale wygoda wyciągania sprzętu duża. Teraz mam Flipside'a 400 - szybkość wyjmowania body trochę mniejsza ale wygoda noszenia i dostęp do szkieł dużo dużo lepszy.
Rafał_Sz
18-10-2010, 13:07
(...)
Marcin
Z całym szacunkiem kolego, ale po obejrzeniu twoich zdjęć napiszę Ci tak: za wcześnie na D300 i rozbudowaną szklarnię. Jeśli liczysz, że zmiana puszki poprawi Ci technikę, to się mylisz i będziesz tylko narzekał.
W twoim przypadku pochylił bym się nad kadrowaniem, ekspozycją i jakąś tam chociaż podstawową obróbką.
Jeśli chcesz się cieszyć z fotografowania, na razie pozostań przy tym co masz, chyba, że zależy Ci na zbędnym wydaniu kasy.
W D3000 także masz priorytet czasu i przysłony oraz kompensację ekspozycji. D300 nic tu nie zmieni.
Czy te zdjęcie jest złe? http://img232.imageshack.us/img232/305/389kadrbw.jpg
cervandes
18-10-2010, 14:30
nie, jest bardzo dobre jak i 177.324.825 identycznych ;)
Koledzy dobrze napisali, szukaj na forum bo odpowiedzi na każde pytanie padały dość często. Nudne jest odpowiadanie wciąż i wciąż na te same inteligentne pytania.
ljwisnia
18-10-2010, 15:08
Zgadzam sie z kolega "rsz" najpierw pocwicz technike robienia zdjęć pozniej pomyśl o sprzecie odpowiednim do swoich umiejetności, bo pytanie czy wszystko trzeba miec w głowie to troche nie na miejscu :] a na forum znajdziesz wszystko:)
jako makro to nikkora 105. sigme 150 albo tamrona 90
bartwal poczytaj forum . Tutaj masz odpowiedzi na wszystkie pytania. Nie przejmuj sie docinkami. Jak cie stać to kup sobie D300(S) to dobra puszka. Pamiętaj tylko że to duże bydle.
Powodzenia
CzarekK
Staram się robić lepsze zdjęcia. CO do zakupu, to będzie on pewnie w następnym roku, jak sprzęt będzie tańszy. Po prostu chciałem się dowiedzieć, ile mam jeszcze zbierać ;p
Azazel85
18-10-2010, 18:54
Masz pełen tryb PASM, tak jak w Twoim obecnym D3000. Nie ma trybów w pełni automatycznych - czyli trybu zielonego, czy "tematycznych". Także pozostałe pytania tracą chyba ważność.
Masz tryb P - czyli aparat ustawia czas i przesłonę.
Tryby A i S - jeden automatycznie ustawia czas w drugim przesłonę - Ty regulujesz ten "drugi" parametr.
I tryb M - czyli pełen manual.
ISO możesz sobie ustawić czy aparat ma dobierać zupełnie samodzielnie automatycznie, czy ma dobierać w jakimś przedziale tylko, czy Ty ustawiasz na sztywno, i jednym ruchem w razie czego zmieniasz gdy trzeba.
- uniwersalny zoom do 2000zł - Nikkor 18-200 VRII
- makro do 2500zł - nie wiem, nie znam się totalnie
- portret do 2000zł - 85/1,8
- krajobraz do 2000zł - Sigma 10-20/3,5, Tokina 11-16/2,8, Nikkor chyba będzie droższy
To ja bym polecał - a dlaczego, to już poczytaj forum :)
Dlaczego tańsze? Bo jeśli trzeba coś mieć, a na droższe nie można sobie pozwolić, to opcją są tańsze rozwiązania :)
Niemniej, zazwyczaj, jakość optyki wzrasta wraz z ceną.
CO do zakupu, to będzie on pewnie w następnym roku, jak sprzęt będzie tańszy
D300s chyba nigdy nie był tak tani jak obecnie. A obawiam się że jego cena może wzrosnąć - za chwilę na rynku pojawi się następca D90, tj D7000 który jest mocno zbliżony parametrami do D300s, gdzieniegdzie jest nowocześniejszy, ceny w przedsprzedaży oscylują wokół 4700zł (czyli tyle ile D300s).
Jak już towar będzie na półkach, ta cena zapewne trochę spadnie (strzelałbym że do poziomy w okolicach 4200, promocyjnie przed świętami ~4000zł), a cenę D300s Nikon podniesie żeby zrobić różnicę i nie zabijać sprzedaży (bo zapasy w tej niższej cenie w końcu się wyczerpią.
Ale to oczywiście tylko moje spekulacje.
A czy cena nie spadnie, jeśli D300s ma być w sprzedaży do wakacji?
darkmajin
18-10-2010, 19:34
za dużo siedzisz na nikonrumors, oficjalnie to nie potwierdzone poza tym pisało holidays co nie koniecznie znaczy wakacje
DonArturo
18-10-2010, 19:34
cena D300s już spadła - ja kupiłem za 3800 PLN w idealnym stanie z przebiegiem 2k
Jakbym miał 4000zł, to bym od razu kupił... Ale nie mam ;/
dobrze, ze nie masz jeszcze tych pieniedzy. poćwicz tryby pasm w swojej puszce, a w przyszlym roku swiadomie bedziesz z nich korzystał w d300s.
Pocwicz tak jak piszą koledzy. D300s to jest super pucha, ale potrzeba do niej troszke wiedzy. Ja sam przed zakupem niewkedzialem co wziąsc D90 czy D300s z powodu na obsluge, ale teraz jestem zadowolony z zakupu.
Piszesz ze chcesz kupic w przyszlym roku, to może poczekaj na testy D7000 i pózniej zdecydujesz.
Cwicze ;] Ale jest tak zimno, że ręce po 10 minutach są lodowate ;/
Bo wczesniej myslalem o niższych modelach, ale powiedziałem sobie, że po co kupować 2 puszki w odstępie 2 lat, jak mogę jedna i porządną na 4 lata ;]
Jak to jest z wymianą migawki, jesli bym mial na gwarancji i by padła:
a) okolo 200tys klapniec
b) 50tys klapnieć???
Jak to jest z wymianą migawki, jesli bym mial na gwarancji i by padła:
a) okolo 200tys klapniec
b) 50tys klapnieć???
Jak na gwarancji to wymienią w jej ramach a żywotność w d300 deklarowana przez nikona to 150 tyś.
Mam kilka pytań odnośnie Nikona D300s. P
Instrukcja Cie może uratować...
a ja dalej nie wierzę - normalnie jakiś moderator sobie z nudów jaja robi sprawdzając naszą cierpliwość i dążenie do przekazana wiedzy, a jeśli to nie są jaja - to idę spać, widocznie już bardzo zmęczony jestem i nie wiem co czytam, albo śnię
nie przejmuj sie zywotnoscia migawki, bo raczej w rok 50tys zdjec nie strzelisz. a co do d300s, to na ta chwile bedzie to przerost tresci nad forma. kup lepsze szkla, zmien body na d3100 jak masz parcie i generalnie poprzegladaj strony fotografow ktorzy robia zdjecia z Twojej dyscypliny (jak lubisz zwierzaki, patrz na zdjecia fotografow przyrody, jak lubisz ludzi to wiesz co dalej).
co do NR i wycofaniu d300s, to zapewniam szanowna brac, ze na ta chwile zadnych takich plotek nie ma - zgodnie z kalendarzem nikona, w przyszlym roku powininen sie pojawic nastepca, ale kiedy.... to tylko wie sam Nikon :)
Wiem ile klapnięć jest... Ale chodziło mi, czy nic za to nie płace przy wymianie...
poza tym, d3100 nie rozni sie bardzo od d3000, chyba ze cena dwa razy wieksza... ;/
Chyba zartujesz, ze d3100 nie rozni sie od d3000, poczytaj chlopie specyfikacje i slownik a zrozumiesz, ze pomiedzy d3000 a d3100 jest wieksza przepasc niz pomiedzy jakimkolwiek innym modelem wypuszczonym w ostatnim czasie. Zaczynajac od matrycy, a konczac na opcjach video. O ile d3000 bylo ewolucja d40 o tyle d3100 to rewolucja i to duza na rynku lustrzanek amatorskich.
Filmy mnie nie interesują. I co innego, tak na prawdę zmieniło się?
Filmy mnie nie interesują. I co innego, tak na prawdę zmieniło się?
Matryca?! Procesor?! Mało?
Proponuje naprawdę poczytać forum i potem zadawać konkretne pytania, tu jest wszystko a nawet więcej.. Poświęc troszke swojego czasu i pracy, polataj po wątkach, nie zrażaj się tym co piszę ale to jest kopalnia wiedzy i weź łopatę i do dzieła.
Dużej różnicy nie widać: http://www.youtube.com/watch?v=DEiLK8AcSJQ&feature=related
Więcej youtuba oglądaj, na pewno będziesz robił lepsze foty.
a ja cały czas wam mówię, że normalnie ktoś z nas sobie jaja robi.............................................. .....
Więcej youtuba oglądaj, na pewno będziesz robił lepsze foty.
Pokazuje porównanie ale czepiasz się, że tam się uczę zdjęcia robić. Nigdy nie obejrzałem żadnego tam filmu o fotografowaniu, ale ty pewnie wiesz lepiej, tak?
Bez sensu cały ten wątek , jak kolego masz kaskę to kupuj tego D300 \ s na pewno poradzisz sobie z obsługą kup parę książek o fotografii i ćwicz ćwicz i jeszcze raz ćwicz a efekty szybko przyjdą.
bogdi64 - do tej pory myslalem, ze facet naprawde chce sie czegos dowiedziec, od postu z youtuba szukam ukrytej kamery
bartwal - dobra rada, jak chcesz pomocy to moze troche grzeczniej, a co do aparatow to pomin d300s - d3s robi lepsze zdjecia, ahh... d3, bo przeciez nie ma roznicy pomiedzy jednym a drugim, a moze to sie nazywalo f3.... sam juz nie wiem, zycze milego robienia zdjec i zeby aparat Ci w tym nie przeszkadzal EOT
Rafał_Sz
20-10-2010, 08:55
(...) Nigdy nie obejrzałem żadnego tam filmu o fotografowaniu, ale ty pewnie wiesz lepiej, tak?
A szkoda. Ja oglądałem i na YT, i w TV. Każda możliwość zdobycia dodatkowej wiedzy, zwłaszcza za darmo jest po prostu bezcenna.
Kolego, poza paroma przypadkami większość osób chce Ci zwyczajnie pomóc. Jeśli tego nie jesteś w stanie zrozumieć to wątek powinien dostać kłódkę co zaoszczędzi Ci (miedzy innymi) nerwów.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.pic4ever.com/images/v2.gif)