Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Pytania o 300s.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lubin, Dolny Śląsk

Question Pytania o 300s.

Witam!

Mam kilka pytań odnośnie Nikona D300s. Proszę mi to wytłumaczyć/odpowiedzieć przystępnym językiem, jeśli ktoś może ;]

1. W D300s nie ma trybów pół-automatycznych i jest tylko pełen manual?

1a. Jeśli jest tylko tryb manualny, to w jaki sposób ustawić funkcje aparatu, żeby ustawianie parametrów (iso, czas migawki itd) był jak najkrótszy? Trzeba mieć wszystko w głowie, czy można sobie jakoś pomóc? Jeśli można, to w jaki sposób?

2. Czy da się wgrać jakieś profile do tego aparatu, aby szybciej ustawiać tamte parametry?

2a. W jaki sposób da się to zrobić? Jakie te ustawienia wstępne są, co dają, jak można je programować oraz jak wygląda korzystanie z nich?

2b. A jeśli się wgrać nie da, to czy istnieje inny sposób, aby ułatwić sobie pracę z D300s, stworzyć tryb pół-automatyczny?

3. Jakie polecacie (i dlaczego) obiektywy do tego aparatu w tych kategoriach:
    - uniwersalny zoom do 2000zł
    - makro do 2500zł
    - portret do 2000zł
    - krajobraz do 2000zł
    Mam kita 18-55II.
    A jeśli macie tańsze rozwiązania co do tych obiektywów, to jakie i dlaczego?

4. Jaka torba do takiego zestawu, jak polecacie?
    Myślałem trochę o LowePro SlingShot, ale nie wiem jaki dokładnie... Zależy mi na wygodzie noszenia i wyciągania oraz na bezpieczeństwie sprzętu.
    Macie inne propozycje?

Dziękuję każdemu, kto mi pomoże ;]
    Marcin
    D3000+N18-55+Minolta 35-70AF+Pierścień odwrotnego mocowania ;]

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158354

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartwal Zobacz posta
    Witam!

Mam kilka pytań odnośnie Nikona D300s. Proszę mi to wytłumaczyć/odpowiedzieć przystępnym językiem, jeśli ktoś może ;]

Ma 2 tryby pół-automatyczne i jeden automatyczny

1a. Jeśli jest tylko tryb manualny, to w jaki sposób ustawić funkcje aparatu, żeby ustawianie parametrów (iso, czas migawki itd) był jak najkrótszy? Trzeba mieć wszystko w głowie, czy można sobie jakoś pomóc? Jeśli można, to w jaki sposób?
    Wciskasz przycisk i kręcisz kółkami. Polecam tryb P
    2. Czy da się wgrać jakieś profile do tego aparatu, aby szybciej ustawiać tamte parametry?
    nie bez dopalaczy

2a. W jaki sposób da się to zrobić? Jakie te ustawienia wstępne są, co dają, jak można je programować oraz jak wygląda korzystanie z nich?
    na niektórych działa kawa, inni wolą red bulla

Mam kita 18-55II.
    gratuluję

Najtaniej wyjdzie ci wywiercić otwór w zatyczce do body. Dlaczego? Bo najtaniej.

Myślałem trochę o LowePro SlingShot, ale nie wiem jaki dokładnie... Zależy mi na wygodzie noszenia i wyciągania oraz na bezpieczeństwie sprzętu.
    Macie inne propozycje?
    nie

Domyślnie

Witam!

2b. A jeśli się wgrać nie da, to czy istnieje inny sposób, aby ułatwić sobie pracę z D300s, stworzyć tryb pół-automatyczny?

- makro do 2500zł
    - portret do 2000zł
    - krajobraz do 2000zł
    Mam kita 18-55II.

Macie inne propozycje?

Marcin
    Wyskoczyłeś z tymi pytaniami jak przysłowiowy Filip z konopi . Kliknij w link:
    http://www.optyczne.pl/112.1-Test_ap...kon_D300s.html

Pozdrawiam

Domyślnie

Ściągnij sobie instrukcję do D300s i poczytaj.

- makro do 2500zł
    - portret do 2000zł
    - krajobraz do 2000zł
    Mam kita 18-55II.
    Poczytaj forum. Znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Macie inne propozycje?
    Też już było sporo o tym na forum...
    Zależy co chcesz nosić w tym plecaku. Miałem Slingshota 200 i przy zapchaniu go na full sprzętem, przy dłuższym noszeniu bolały mnie plecy. Ale wygoda wyciągania sprzętu duża. Teraz mam Flipside'a 400 - szybkość wyjmowania body trochę mniejsza ale wygoda noszenia i dostęp do szkieł dużo dużo lepszy.
    Pozdrawiam
    Michał

Domyślnie

Sprzedaj ten aparat
    D800

Domyślnie

(...)

Marcin
    Z całym szacunkiem kolego, ale po obejrzeniu twoich zdjęć napiszę Ci tak: za wcześnie na D300 i rozbudowaną szklarnię. Jeśli liczysz, że zmiana puszki poprawi Ci technikę, to się mylisz i będziesz tylko narzekał.

W twoim przypadku pochylił bym się nad kadrowaniem, ekspozycją i jakąś tam chociaż podstawową obróbką.

Jeśli chcesz się cieszyć z fotografowania, na razie pozostań przy tym co masz, chyba, że zależy Ci na zbędnym wydaniu kasy.

W D3000 także masz priorytet czasu i przysłony oraz kompensację ekspozycji. D300 nic tu nie zmieni.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lubin, Dolny Śląsk
    D3000+N18-55+Minolta 35-70AF+Pierścień odwrotnego mocowania ;]

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158354

Domyślnie

nie, jest bardzo dobre jak i 177.324.825 identycznych

Koledzy dobrze napisali, szukaj na forum bo odpowiedzi na każde pytanie padały dość często. Nudne jest odpowiadanie wciąż i wciąż na te same inteligentne pytania.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Zgadzam sie z kolega "rsz" najpierw pocwicz technike robienia zdjęć pozniej pomyśl o sprzecie odpowiednim do swoich umiejetności, bo pytanie czy wszystko trzeba miec w głowie to troche nie na miejscu :] a na forum znajdziesz wszystko

Domyślnie

jako makro to nikkora 105. sigme 150 albo tamrona 90
    Nikon D300s + MB-D10 + Nikkor 50 + Nikkor 105 + Helios 44/2, Metz 48 + Bilora 1119

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów