PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesienna rapsodia.

Marrab
11-10-2010, 23:49
Z dzisiejszego wieczoru, niebo zachmurzyło się dosłownie w kilkanaście minut, niemal jednocześnie pojawiły się mgiełki i wszystko wokoło skąpało się w żólto-pomarańczowej poświacie. Zdjęcia wykonałem w odstępie równych 10 minut łapiąc resztki światła :) Mam nadzieję że przypadnie do gustu komuś :)

1.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/2n8329v-1.jpg
źródło (http://oi52.tinypic.com/2n8329v.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/2nk5hj8-1.jpg
źródło (http://i56.tinypic.com/2nk5hj8.jpg)

Pozdrawiam.

krzysztofz24
12-10-2010, 09:37
Tak napisales o tej zolto-pomaranczowej poswiacie i rzeczywiscie miedzy 1 a 2 da sie zauwazyc roznice w tonacji na niebie. Ale troche za slabo widac w kadrach rzeczona tonacje, bo chyba ja glownie chciales pokazac. Na 1 bardzo naturalnie i poprawnie wyszla zielen na pierwszym planie, ale reszcie kolorow brakuje troche "podkrecenia".
Mz powonienes jeszcze raz przysiasc do obrobki i tchnac wiecej zycia w te fotki. Podciagnac kontrast, uwydatnic swiatlo, moze troche inny WB, ogolnie mocniej i zywiej zeby bylo widac od razu to co tak fajnie na poczatku opisales.

Kadrowo bardziej mi sie widzi 1.

Marrab
12-10-2010, 13:24
Bardzo Ci dziękuję za treściwy i rzeczowy komentarz :) Te zdjęcia robiłem chyba na 200 mm, stąd pewnie lekkie "przymglenie" pierwszego planu, szczerze mówiąc, kontrast dość znacznie zmniejszyłem żeby je uwydatnić, próbując oddać jak najrealniej to co widziały moje oczy. Z założenia miało być właśnie tak, delikatnie. Jak widać, nie udało mi się oddać tego co mnie wtedy urzekło :)

Pozdrawiam.

tromek7
12-10-2010, 14:06
Jako kadr także bardziej podoba mi sie jedynka.
Niebo i ostatni plan są ok.
Problem mam z kolorystyka pola i drzewa - na pierwszym zdjeciu mniejszy - ale tez duzy, na drugim - decydujacy.

harb
12-10-2010, 14:26
świetne - gratuluję :) dwójka naj

Marrab
12-10-2010, 22:44
Takiej rozbieżności w odbiorze się nie spodziewałem :) Dziękuję za komentarze wszystkim, którym się chciało coś napisać, no i cieszę że chociaż jedna osoba odebrała moje zdjęcia pozytywnie :)

Pozdrawiam.

ostrytux
12-10-2010, 22:45
świetne - gratuluję :) dwójka naj
Dokładnie dwójka bardzo dobra, niemniej jedynce również nic nie brakuje :)

clusca
13-10-2010, 09:14
Oba ciekawe i oddające opisany przez Ciebie klimat. Jeśli jednak miałbym się do czegoś przyczepić, to na dwójce brakuje mi trochę więcej dołu. Na jedynce za to dołu jest w sam raz, ale szkoda, że tak zróżnicowanego. Idealnie byłoby, gdyby ta trawa na dole była polem ;) - za dużo trochę MZ tych pasów: trawa, pole, pole z drzewami tworzy też jakby pas odrębny, las w tle i na koniec niebo.

No dobra nie marudzę więcej, bo zaraz usłyszę: nie podoba się, to se weź aparat, znajdź se miejsce i se sam zrób tak, jak Ci się podoba ;) A właśnie, że nie, bo mi się podoba :)

Marrab
13-10-2010, 13:59
(...) na dwójce brakuje mi trochę więcej dołu. Na jedynce za to dołu jest w sam raz, ale szkoda, że tak zróżnicowanego. Idealnie byłoby, gdyby ta trawa na dole była polem ;) - za dużo trochę MZ tych pasów: trawa, pole, pole z drzewami tworzy też jakby pas odrębny, las w tle i na koniec niebo. (...)

Czasami bywa tak, że nieciekawe miejsce gdy dopiszą odpowiednie warunki, nagle nabiera innego wymiaru niemal :) Tak było i tam, wtedy. Takie światło i mgiełki były może z 15 minut, zanim słońce całkiem nie schowało się za ciemną chmurą. Szczerze mówiąc chciałem żeby sylwetki drzew były widoczne w połowie na jaśniejszych i ciemniejszych "pasach" i na tym się skupiłem najbardziej, mam inny kadr z mniejszą ilością "pasów", jednak jakoś ten podszedł mi bardziej :)

(...) A właśnie, że nie, bo mi się podoba :)

Naprawdę mi miło. Dziękuję za wizytę wszystkim :)

Reju
13-10-2010, 14:07
Dwójka jest ciekawa...dobre zdjęcie

PABLOOK
14-10-2010, 09:11
Mamy tu do czynienia z dwoma zupełnie różnymi spojrzeniami fotograficznymi.
Może zacznę od kadru numer dwa. To taki portret drzewa i nie wiem czemu, ale także widziałbym go w kwadracie. Nie ma reguły, która by tak szufladkowała tego typu kadry, ale jakoś tak się przyjęło, że kwadracik z centralnie umieszczonym motywem głównym tworzą jakąś spójną całość :). Co do podłogi, to pełna zgoda z przedpiścami, że troszeczkę więcej by się jej przydało. A drugi plan i jego "atrakcyjność" w tym kadrze, hmm.... Myślę, że mocno mglisty poranek, jakich teraz mamy pod dostatkiem i sprawa załatwiona. No może jeszcze konwersja do BW.
Jedynka to pokazanie dwóch stanów przemijania. Jeden już przygotowany do zimowego snu, zrzuciwszy swoje odzienie i drugi jeszcze tak nie do końca. Jednak drugi niby potężniejszy, silniejszy, ale jednak to tylko pozory (pasożyt nie daje za wygraną ;)). I to wszystko mogłoby ciekawie wyglądać, ale nie w takim kadrze. Pierwszy plan niweczy prawidłowy odbiór i rozprasza. Jeżeli zdjęcie ma mieć przekaz, trzeba się starać tak je pokazać, aby widz od razu zmuszony był do myślenia. Jakaś boczno-ukośna perspektywa z czystym przedplanem bardziej moim zdaniem by się tu sprawdziła.
To takie kilka słów przemyśleń odnośnie tej jesiennej rapsodii :).

Pablo 77
14-10-2010, 09:45
Dwójka lepsza:)