Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Alanya - Turcja
jarekf34
11-10-2010, 19:36
Witam wszystkich.Na forum jestem juz od jakiegoś czasu i jeszcze nie wklejałem żadnych zdjęc więc czas to zmienić.Jako pierwsze do oceny i oczywiście krytyki bo to dużo uczy...Jest to moja pierwsza panorama, zrobiona z ręki.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)
jarekf34
11-10-2010, 19:38
Pierwszy raz wstawiam i już coś namieszałem z pisownią ale parę razy i będzie OK.
Ja jeszcze za panoramy się nie zabrałem :-( więc o technicznej stronie się nie wypowiem :-) ale źle to nie wygląda :-) miejsce ciekawe, ustrzeliłoby się niejeden fajny kadr. Kolorystycznie też wygląda to dobrze :-) tylko zdejmij trochę fioletu z nieba
Raczej turystyczne zdjęcie, miejsce zachwyca, zdjecie niezbyt.
nie masz racji, Locter, moim zdaniem fotografia jest wspaniała. Widz nie czuje ograniczenia wzroku, obszar objęty kadrem wydaje się być niezwykle naturalnie skomponowany.
W tego typu fotografiach często zdarzają się wątpliwości, czy kadru nie dało by się przesunąć bardziej w lewo lub prawo. Tutaj nasz wzrok nie poszukuje podświadomie niczego ani po lewej, ani po prawej stronie, lecz skupia się na przepięknie niebieskim akwenie wodnym, a ląd jest tylko urzekającą ramą dla tej morskiej scenerii ...
Częstym błędem początkujących "panoramowiczów" jest też wykonywanie zbyt długich (i przez to spłaszczonych) panoram, których wzrok nie jest w stanie objąć. Tutaj tego błędu nie popełniono ...
jarekf34
11-10-2010, 23:22
Tak jak pisałem są to moje poczatki więc po Waszych poradach powinno być lepiej. ART69 żeczywiście ten fiolet na niebie jest jakiś taki........wydaje mi się,że to przez polara z którym robiłem zdjęcia po raz pierwszy i również się uczyłem, Locter -miejsce przepiękne i zapewne jak bym miał więcej doświadczenia to fotka by była CUDO a tak...no cóż,zrobiłem taką jaką potrafiłem ale dzięki za krytykę. UBoot -dzięki za opinie.
Jak na poczatek to jest naprawde dobrze....glowy nie urywa ale jest ladnie zlozone, kolorki ok......dobry poczatek;)
Teraz żałuję że nie chciało mi się tam wchodzić :(
Następnym razem zarezerwuję sobie więcej czasu.
Wracając do foto o to jestem na tak. Ładne kolorki, podoba mi się.
jarekf34
12-10-2010, 11:09
Greg77 -dzięki,jeszcze dużo nauki przede mną żeby robić takie zdjęcia krajobrazowe jakie Ty pokazujesz,Twoja panorama Klif Moheru to jest CUDO,ale ponoć trening czyni mistrzem :smile:tak że może kiedyś...
durom -napewno masz czego żałować bo z góry widok na Alanye po dwóch stronach zamku PRZEPIĘKNY.
Mam taką panoramkę z tego miejsca :) Przypomniały mi się wakacje sprzed kilku lat :) Świetne miejsce, z obu stron góry zresztą można zrobić niezłe zdjęcia. Jak również po drodze z góry w dół.
Dla mnie panorama pasuje, i technicznie i "klimatycznie", to rzeczywiście tak tam wygląda, wiem, byłem :)
Teraz żałuję że nie chciało mi się tam wchodzić :(
Nie trzeba wchodzić, a schodzić, jest lżej :) Na górę wjeżdżasz busikiem (spod meczetu w centrum), dojeżdżasz na górę, a potem schodzisz, i masz po drodze wiele ciekawych motywów do focenia :)
dlugas1982
12-10-2010, 15:06
jarekf34 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=31177) wrzuć więcej fotek z tego miejsca, np. tutaj http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=97
miałem tam jechać w tym roku ale plany się zmieniły i kasa poszła na coś ważniejszego :[
Greg77 -dzięki,jeszcze dużo nauki przede mną żeby robić takie zdjęcia krajobrazowe jakie Ty pokazujesz,Twoja panorama Klif Moheru to jest CUDO,ale ponoć trening czyni mistrzem :smile:tak że może kiedyś...
Eee tamta panorama jest mocno pojechana obrobka, nieco sie zapedzilem, nie powiem, ze mi sie nie podoba ale jest mocna. Dzieki za mile slowa, sluze pomoca;)
Mam sentyment do tego miejsca. Jest bardzo piekne. I moze troche nie bjestem obiektywna, jednakże zdjęcie mi sie podoba. No fobra, jakbym miała czepiac sie detali to może niebo jest troche nie teges. Ale oglolnie jestem na TAK i to duzymi literami :)
jarekf34
12-10-2010, 17:35
Jeszcze raz dzięki za opinie i krytyke szczególnie tego nieba bo teraz żeczywiście widzę to bardziej i wiem ,że jest sknocone.
dlugas1982 więcej zdjęć postaram się wrzucić wieczorkiem.
dlugas1982
12-10-2010, 23:37
fajnie dzięki
:D
fajny wakacyjny klimat :-)
jarekf34
13-10-2010, 12:38
dlugas1982 trochę fotek wrzuciłem tak jak chciałeś,mam nadzieję że sie spodobają,nie są rewelacyjne ale jak narazie potrafię tyle.