PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Alanya - Turcja

jarekf34
11-10-2010, 19:36
Witam wszystkich.Na forum jestem juz od jakiegoś czasu i jeszcze nie wklejałem żadnych zdjęc więc czas to zmienić.Jako pierwsze do oceny i oczywiście krytyki bo to dużo uczy...Jest to moja pierwsza panorama, zrobiona z ręki.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/)

jarekf34
11-10-2010, 19:38
Pierwszy raz wstawiam i już coś namieszałem z pisownią ale parę razy i będzie OK.

ART69
11-10-2010, 21:20
Ja jeszcze za panoramy się nie zabrałem :-( więc o technicznej stronie się nie wypowiem :-) ale źle to nie wygląda :-) miejsce ciekawe, ustrzeliłoby się niejeden fajny kadr. Kolorystycznie też wygląda to dobrze :-) tylko zdejmij trochę fioletu z nieba

Locter
11-10-2010, 21:53
Raczej turystyczne zdjęcie, miejsce zachwyca, zdjecie niezbyt.

UBoot
11-10-2010, 22:02
nie masz racji, Locter, moim zdaniem fotografia jest wspaniała. Widz nie czuje ograniczenia wzroku, obszar objęty kadrem wydaje się być niezwykle naturalnie skomponowany.

W tego typu fotografiach często zdarzają się wątpliwości, czy kadru nie dało by się przesunąć bardziej w lewo lub prawo. Tutaj nasz wzrok nie poszukuje podświadomie niczego ani po lewej, ani po prawej stronie, lecz skupia się na przepięknie niebieskim akwenie wodnym, a ląd jest tylko urzekającą ramą dla tej morskiej scenerii ...

Częstym błędem początkujących "panoramowiczów" jest też wykonywanie zbyt długich (i przez to spłaszczonych) panoram, których wzrok nie jest w stanie objąć. Tutaj tego błędu nie popełniono ...

jarekf34
11-10-2010, 23:22
Tak jak pisałem są to moje poczatki więc po Waszych poradach powinno być lepiej. ART69 żeczywiście ten fiolet na niebie jest jakiś taki........wydaje mi się,że to przez polara z którym robiłem zdjęcia po raz pierwszy i również się uczyłem, Locter -miejsce przepiękne i zapewne jak bym miał więcej doświadczenia to fotka by była CUDO a tak...no cóż,zrobiłem taką jaką potrafiłem ale dzięki za krytykę. UBoot -dzięki za opinie.

Greg77
12-10-2010, 00:46
Jak na poczatek to jest naprawde dobrze....glowy nie urywa ale jest ladnie zlozone, kolorki ok......dobry poczatek;)

durom
12-10-2010, 09:19
Teraz żałuję że nie chciało mi się tam wchodzić :(
Następnym razem zarezerwuję sobie więcej czasu.
Wracając do foto o to jestem na tak. Ładne kolorki, podoba mi się.

jarekf34
12-10-2010, 11:09
Greg77 -dzięki,jeszcze dużo nauki przede mną żeby robić takie zdjęcia krajobrazowe jakie Ty pokazujesz,Twoja panorama Klif Moheru to jest CUDO,ale ponoć trening czyni mistrzem :smile:tak że może kiedyś...
durom -napewno masz czego żałować bo z góry widok na Alanye po dwóch stronach zamku PRZEPIĘKNY.

gryson
12-10-2010, 12:41
Mam taką panoramkę z tego miejsca :) Przypomniały mi się wakacje sprzed kilku lat :) Świetne miejsce, z obu stron góry zresztą można zrobić niezłe zdjęcia. Jak również po drodze z góry w dół.
Dla mnie panorama pasuje, i technicznie i "klimatycznie", to rzeczywiście tak tam wygląda, wiem, byłem :)

Teraz żałuję że nie chciało mi się tam wchodzić :(

Nie trzeba wchodzić, a schodzić, jest lżej :) Na górę wjeżdżasz busikiem (spod meczetu w centrum), dojeżdżasz na górę, a potem schodzisz, i masz po drodze wiele ciekawych motywów do focenia :)

dlugas1982
12-10-2010, 15:06
jarekf34 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=31177) wrzuć więcej fotek z tego miejsca, np. tutaj http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=97

miałem tam jechać w tym roku ale plany się zmieniły i kasa poszła na coś ważniejszego :[

Greg77
12-10-2010, 16:22
Greg77 -dzięki,jeszcze dużo nauki przede mną żeby robić takie zdjęcia krajobrazowe jakie Ty pokazujesz,Twoja panorama Klif Moheru to jest CUDO,ale ponoć trening czyni mistrzem :smile:tak że może kiedyś...

Eee tamta panorama jest mocno pojechana obrobka, nieco sie zapedzilem, nie powiem, ze mi sie nie podoba ale jest mocna. Dzieki za mile slowa, sluze pomoca;)

Katrina
12-10-2010, 17:16
Mam sentyment do tego miejsca. Jest bardzo piekne. I moze troche nie bjestem obiektywna, jednakże zdjęcie mi sie podoba. No fobra, jakbym miała czepiac sie detali to może niebo jest troche nie teges. Ale oglolnie jestem na TAK i to duzymi literami :)

jarekf34
12-10-2010, 17:35
Jeszcze raz dzięki za opinie i krytyke szczególnie tego nieba bo teraz żeczywiście widzę to bardziej i wiem ,że jest sknocone.
dlugas1982 więcej zdjęć postaram się wrzucić wieczorkiem.

dlugas1982
12-10-2010, 23:37
fajnie dzięki
:D

arthyg
12-10-2010, 23:41
fajny wakacyjny klimat :-)

jarekf34
13-10-2010, 12:38
dlugas1982 trochę fotek wrzuciłem tak jak chciałeś,mam nadzieję że sie spodobają,nie są rewelacyjne ale jak narazie potrafię tyle.