PDA

Zobacz pełną wersję : D50 vs D60

neoprzemek
09-10-2010, 17:17
Witam szanownych kolegów. Jestem na forum nowy więc jeśli się pomyliłem z działem proszę nie usuwać postu tylko przenieść w odpowiednie miejsce.

Tak więc na początek mam taką sprawę z wybraniem odpowiedniego modelu aparatu i myślę, że jest tu na forum wielu doświadczonych osób i pomogą mi się zdecydować.

Nie jestem zawodowym fotografem tylko amatorsko robię zdjęcia.

Zastanawiam się nad zakupem Nikona D50 lub D60 + jakiś obiektyw. Co Wy na to, jakie opinie o tych aparatach?? (Finansowo aktualnie tylko na ten sprzęt mogę sobie pozwolić).

Co do obiektywu jaki polecacie??

marciing
09-10-2010, 17:22
A jaką kwotą na całość dysponujesz? D50 mnie nie przekonuje ze względu na miniaturowy wyświetlacz a D60 na brak śrubokręta :) Ale ja chyba wybrałbym D60 jako że jest to nowsza konstrukcja. Ale musisz się liczyć z tym że będziesz zmuszony kupować obiektywy z silnikiem a co za tym idzie w wielu przypadkach droższe ;)

neoprzemek
09-10-2010, 17:34
no ok to co byś polecił?? cena 1600 -1700 ew. coś nieco można dołożyc

marciing
09-10-2010, 17:41
to może d80 z obiektywem 18-105. Może wyjdzie drożej ale myslę że będzie to już fajny zestaw. Ewentualnie D60 + 18-105. Obiektyw ten ma silnik a za zaoszczędzoną kasę kupiłbym 35 1,8 lub jakąś lampę ;)

Wszystko zależy od szkieł jakie chciałbyś mieć ;)

wosik
09-10-2010, 18:02
ja za swoje Body D80 w Kwietniu zapłaciłem 1400zł szkło 18-55 VR 250zł i na sam początek coś masz, szkło bez szału ale jest, jednak jeśli wybierasz tylko między D50 a D60 to wybrał bym D50, śrubokręt to chyba tak duży plus, że przeżyjesz małe LCD, potem z tego możesz skakać na D90 mając już szklarnię Nikkora dajmy na to, obiektywy tańsze są i w ogóle. Śrubokręt bardzo wielki plus na pewno większy od paru lat nowszej konstrukcji

marciing
09-10-2010, 18:17
apropo na naszej giełdzie forumowej masz D80 za 1200 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=160586) ;)

Do tego 18-105 chyba około 500 zł i masz fajny zestawik już ;)

pppppp
09-10-2010, 19:19
no ok to co byś polecił?? cena 1600 -1700 ew. coś nieco można dołożyc

nowy D5000 jak możesz dołożyć
raz nowe to nowe sam dbasz o sprzęt, wiesz jak dbasz i czy nie lata np luzem w bagażniku między jednym zleceniem a drugim, lepsza matryca niż w starszych korpusach a co za tym idzie lepsze ISO
dwa wszyscy piszą o silniku w body i dodają obiektywy właśnie z wbudowanymi silnikami (AFS) bez sensu bo i 18-55 i 18 -70 i 18 - 105 i 18-135 i 18 - 200 (szkła nikona do DX) mają wbudowany silnik, stałki też są z silnikiem ale jak masz 1500zł na body + obiektyw to nie myślisz o szkłach za min drugie tyle a i jeszcze lampa co kosztuje tyle co body

sam mam D60 jestem zadowolony kupiłem go świadomie wiedząc że nie ma silnika AF i to mi nie przeszkadza wcale ale za to brak mi bardzo CLS-a (o którym nawet szczerze nie wiedziałem kupując body a D5000 też do chyba nie ma)

fizyk21
09-10-2010, 19:47
Na alledrogo jest d50 z nikkorem 18-70 za 950, więc zostaje ci ok 700 zł, czyli spokojnie jakieś tańsze tele kupisz (np. tamron 55-200) i jeszcze powinno ci zostać pare groszy na niezbędne akceoria (karty dodatkowa bateria, torba/plecak). Myślę, że na taki zestaw spokojnie ci starczy i m.z. na początek masz całkiem niezły sprzęt. Sam mam podobny zestaw (zamiast 18-70 18-55) i póki co mi starcza.

lesiuc
10-10-2010, 18:56
Z tych dwojga stanowczo polecam jakiegoś niezajechanego D50.
Przede wszystkim -ma śrubokręt.
Poza tym AF w D60 to zdaje się że taka sama -3 pkt. nędza jak w d40.
W d50 masz 5 pól a to prawie o połowę więcej :) a te dodatkowe pola się potrafią przydać...
W d50 masz górny -dla mnie niezbędny (przyzwyczajenie) lcd o niebo wygodniejszy niż zerkanie na ekran z tyłu, dla wzrokowej kontroli ustawień.
Również w pewnym stopniu zaletą jest hybrydowa migawka.
Co prawda ma też swoją wadę -blooming ale za to masz synchro z lampą na 1/500s,
a z byle jaką manualną za grosze, wpiętą w sanki w pełnym zakresie czasów do 1/4000s
Poza tym trzymając obydwa w ręku -d50 duuużo bliżej do "prawdziwego :) " aparatu niż klasie d40/d60
Dziś mając do wyboru coś używanego stanowczo olałbym je obydwa i kupił d80.
To już inna liga. Przede wszystkim porządny wizjer i CLS.
Jeśli chodzi o obiektyw weź to na co cię stać,
w kolejności 18-55/ 18-70/ 18-105/ -każdy z nich, nawet ten najtańszy oferuje dobrą, amatorską optykę.
Im wyżej tym lepiej, ale nawet ten kicik (kitek? :) ) 18-55 jest całkiem w porządku.
Pozdrawiam, i miłych zakupów.

kurp
10-10-2010, 19:59
Witam. Co do Nikona D50 wyczytałem w instrukcji coś takiego:
Aparat D50 używany wraz z kompatybilnymi lampami błyskowymi, takimi
jak SB-800 lub SB-600 (dostępne osobno), obsługuje Kreatywny System
Oświetlenia (Creative Lighting System - CLS) fi rmy Nikon, w tym sterowanie
błyskiem w trybie i-TTL , przekazywanie informacji o temperaturze
barwowej błysku oraz blokadę mocy błysku . Wbudowana lampa
błyskowa nie działa, gdy zamocowana jest lampa opcjonalna.
No to pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów ?- ma ten CLS czy go nie ma?

T.Z.
10-10-2010, 21:58
Witam. Co do Nikona D50 wyczytałem w instrukcji coś takiego:
Aparat D50 używany wraz z kompatybilnymi lampami błyskowymi, takimi
jak SB-800 lub SB-600 (dostępne osobno), obsługuje Kreatywny System
Oświetlenia (Creative Lighting System - CLS) fi rmy Nikon, w tym sterowanie
błyskiem w trybie i-TTL , przekazywanie informacji o temperaturze
barwowej błysku oraz blokadę mocy błysku . Wbudowana lampa
błyskowa nie działa, gdy zamocowana jest lampa opcjonalna.
No to pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów ?- ma ten CLS czy go nie ma?

Chodzi o to, że za pomocą wbudowanej lampy możesz wyzwalać pozostałe lampy w CLS.
Jak założysz na sanki sb600 czy 800 to one już mają wbudowany sterownik błysku.

pieczarek
10-10-2010, 22:20
Uwielbiam takie jednoznaczne opinie. Bardzo ułatwiają życie.
Taka np. Leica S2 ma jeden sensor autofokusa. To dopiero musi być nędza.

Umbra
10-10-2010, 22:46
Dla mnie główną rzeczą jaką bym rozważał jest silnik autofocusa - jeśli potrzebujesz, to weź D50/D80. Jeśli nie - D40/D60.

lesiuc
11-10-2010, 15:48
Uwielbiam takie jednoznaczne opinie. Bardzo ułatwiają życie.
Taka np. Leica S2 ma jeden sensor autofokusa. To dopiero musi być nędza.

A ja uwielbiam czytać takie posty z d... wzięte nie na temat.

Nie wiem, nie miałem w rękach nigdy S2, anii żadnej innej...
Ale sądząc po tym co widać w rękach fotoreporterów to szału na stadionach nie robi :)

To studyjny sprzęt do konkretnych zastosowań, gdzie często AF jest wogóle nie używany.
Raczej kiepsko widzę go w roli pierwszego aparatu dla kogoś z niewielkim budżetem... :)

Ale jeśli jedno pole AF to taki luksus z profi leic'y to nikt nikomu nie broni używać jednego :)
Szczególnie polecam mały wypad na jakieś zawody sportowe lub chociaż portrety z ręki,
z jasnym szkiełkiem, gdzie GO ma kilka mm i przekadrowywać po ostrzeniu.
Zapewne trafi się klika ostrych zdjęć. Tyle że kilka nie każdego satysfakcjonuje.
Pozdr.

lewAp7
11-10-2010, 17:59
Czy czasami te 2 dodatkowe pola AF w d50 nie są umieszczone w pobliżu środkowego na górze i dole? Tak? No to te 5 pól AF w d50 jest taką samą nędzą jak 3 w d60...
REALNA wyższość d50 nad d60, to CLS (o ile przyszły nabywca będzie bawił się lampami) oraz śrubokręt - jednak nie przy polecanych obiektywach kitowych "18-55/ 18-70/ 18-105/": tutaj nie ma wyższości d50 nad d60. Mało tego - z tymi obiektywami d60 będzie lepszy!

Górny wyświetlacz - niby niezbędny, ale "przyzwyczjenie" :D ...

Poza tym trzymając obydwa w ręku -d50 duuużo bliżej do "prawdziwego " aparatu niż klasie d40/d60 - tak też można się dowartościowywać... nie zapominaj jednak, że jest też d300, d700 (o niebo lepsze przedłużki penisa niż d50 z entry level) :evil:

lesiuc
11-10-2010, 19:41
Gwoli jasności D50 nie obsługuje CLS :)
No, przynajmniej egzemplaż który robi u mnie za rezerwowe body,
ale gdzieś w krainie fantazji może są i takie które obsługują :)
Także proszę nie wprowadzać w błąd opowiadając własne fantazje.

Poza tym wyraźnie proponuję ominąć obydwa i pójść w stronę d80.
Różnica w cenie nie aż tak straszna.

Co do dowartościowania... ?
Komuś fora się chyba pomyliły...
Ale cóż, dzięki za naukę :) i osobistą wycieczkę.
Widać wszyscy błądzimy, my zagubieni posiadacze wielopolowych AF w aparatach z górnym LCD hehe

Tylko chciałem pomóc panie psychoanalityk.

Przepraszam urażonych posiadaczy D40/60
AF w tych aparatach nie jest "nędzny" -jest ubogi. OK?
Pozdrawiam.

jarek76
11-10-2010, 19:49
D50 ma jeszcze jedną zaletę mianowicie bardzo słaby filtr przed matrycą, dzięki temu jest super do zdjęć w podczerwieni :)

lesiuc
11-10-2010, 19:54
...i daje b.ostry obrazek.

pioter m
11-10-2010, 23:03
Zbyt ostry. Podostrzac wole sam. Fotki wygladaja naturalniej.

elanek
11-10-2010, 23:52
Na początek D50 i lepsze szkła. Pucha daje piękny obrazek na wyjściu (poza kiepsko oświetlonymi norami), a ten, kto zaczyna, to raczej ma robić zdjęcia, a nie siedzieć przy kompie.

vahanara65
11-10-2010, 23:59
witam na angielskim ebay-u kupisz D70 za 120-130 funtów

pioter m
12-10-2010, 09:27
Dziekuje za interesy z Angolami i wyspiarzami w ogole. Opisy na ebayu miewaja sie nijak do rzeczywistosci. Duzo zwracalem, kiedy kupowalem od wyspiarzy. Od innych nacji nigdy mi sie nie zdarzylo. A to mi przyslali karte z zatartym wentylatorem, a to baterie, ktorej nie moglem naladowac, a to porysowane plyty DVD. Wszystko bylo opisane jako nowe lub 'mint' ('igla', jak nowe), 'pristine' (stan idealny).
D70 jest troche zbyt stary i ma mikroskopijny ekran. Kupowanie go, kiedy d80 kosztuje 1200pln jest malo atrakcyjne. D70s troche lepiej wypada. Jest nowszy i od znanej ci osoby mozna nabyc.
D50 daje zbyt mocno przezuty obrazek. Sama matryca jest niezla i do swojego mialem tylko takie zastrzezenie, ze mocne czerwienie wychodzily nienaturalne lub wrecz przepalone. Czerwonej rozy nie bylem w stanie sfotografowac (kwiaty to moje hobby), bo wychodzily jakies dziwne fiolety itp. Generalnie - juz nie polecam tych aparatow, bo warto zainteresowac sie d80 przy obecnych cenach.

vahanara65
13-10-2010, 19:09
Powiem tak tu na ebay-u to tak trochę dziwnie-D80 możesz kupić 200-300 funtów ale w tej cenie możesz również kupić D200,a to już lepsza puszka nie okrojona(d80).Ja płacę przez PAY PAL i gdy tylko stwierdzę,że kupiony przedmiot nie odpowiada opisowi zgłaszam to do pay pal,a oni z powrotem odsyłają mi kasę,a tamten sprzedający ma problemy.Jak na razie zdarzyło mi się to tylko raz,a dużo starszych i zacnych obiektywów do nikosia kupuję,a na Allegro sprzedaję.Pozdrawiam