Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: D50 vs D60

Domyślnie D50 vs D60

Witam szanownych kolegów. Jestem na forum nowy więc jeśli się pomyliłem z działem proszę nie usuwać postu tylko przenieść w odpowiednie miejsce.

Tak więc na początek mam taką sprawę z wybraniem odpowiedniego modelu aparatu i myślę, że jest tu na forum wielu doświadczonych osób i pomogą mi się zdecydować.

Nie jestem zawodowym fotografem tylko amatorsko robię zdjęcia.

Zastanawiam się nad zakupem Nikona D50 lub D60 + jakiś obiektyw. Co Wy na to, jakie opinie o tych aparatach?? (Finansowo aktualnie tylko na ten sprzęt mogę sobie pozwolić).

Co do obiektywu jaki polecacie??

Domyślnie

A jaką kwotą na całość dysponujesz? D50 mnie nie przekonuje ze względu na miniaturowy wyświetlacz a D60 na brak śrubokręta Ale ja chyba wybrałbym D60 jako że jest to nowsza konstrukcja. Ale musisz się liczyć z tym że będziesz zmuszony kupować obiektywy z silnikiem a co za tym idzie w wielu przypadkach droższe
    Nikon FX

Domyślnie

no ok to co byś polecił?? cena 1600 -1700 ew. coś nieco można dołożyc

Domyślnie

to może d80 z obiektywem 18-105. Może wyjdzie drożej ale myslę że będzie to już fajny zestaw. Ewentualnie D60 + 18-105. Obiektyw ten ma silnik a za zaoszczędzoną kasę kupiłbym 35 1,8 lub jakąś lampę

Wszystko zależy od szkieł jakie chciałbyś mieć
    Nikon FX

Domyślnie

ja za swoje Body D80 w Kwietniu zapłaciłem 1400zł szkło 18-55 VR 250zł i na sam początek coś masz, szkło bez szału ale jest, jednak jeśli wybierasz tylko między D50 a D60 to wybrał bym D50, śrubokręt to chyba tak duży plus, że przeżyjesz małe LCD, potem z tego możesz skakać na D90 mając już szklarnię Nikkora dajmy na to, obiektywy tańsze są i w ogóle. Śrubokręt bardzo wielki plus na pewno większy od paru lat nowszej konstrukcji

Domyślnie

apropo na naszej giełdzie forumowej masz D80 za 1200

Do tego 18-105 chyba około 500 zł i masz fajny zestawik już
    Ostatnio edytowane przez marciing ; 09-10-2010 o 18:21
    Nikon FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neoprzemek Zobacz posta
    no ok to co byś polecił?? cena 1600 -1700 ew. coś nieco można dołożyc
    nowy D5000 jak możesz dołożyć
    raz nowe to nowe sam dbasz o sprzęt, wiesz jak dbasz i czy nie lata np luzem w bagażniku między jednym zleceniem a drugim, lepsza matryca niż w starszych korpusach a co za tym idzie lepsze ISO
    dwa wszyscy piszą o silniku w body i dodają obiektywy właśnie z wbudowanymi silnikami (AFS) bez sensu bo i 18-55 i 18 -70 i 18 - 105 i 18-135 i 18 - 200 (szkła nikona do DX) mają wbudowany silnik, stałki też są z silnikiem ale jak masz 1500zł na body + obiektyw to nie myślisz o szkłach za min drugie tyle a i jeszcze lampa co kosztuje tyle co body

sam mam D60 jestem zadowolony kupiłem go świadomie wiedząc że nie ma silnika AF i to mi nie przeszkadza wcale ale za to brak mi bardzo CLS-a (o którym nawet szczerze nie wiedziałem kupując body a D5000 też do chyba nie ma)
    D60 N18-200VR, N35 1.8, Helios 58 2.0, T90, MZ 48, SB 400

Domyślnie

Na alledrogo jest d50 z nikkorem 18-70 za 950, więc zostaje ci ok 700 zł, czyli spokojnie jakieś tańsze tele kupisz (np. tamron 55-200) i jeszcze powinno ci zostać pare groszy na niezbędne akceoria (karty dodatkowa bateria, torba/plecak). Myślę, że na taki zestaw spokojnie ci starczy i m.z. na początek masz całkiem niezły sprzęt. Sam mam podobny zestaw (zamiast 18-70 18-55) i póki co mi starcza.
    Ostatnio edytowane przez fizyk21 ; 09-10-2010 o 19:53

Domyślnie

Z tych dwojga stanowczo polecam jakiegoś niezajechanego D50.
    Przede wszystkim -ma śrubokręt.
    Poza tym AF w D60 to zdaje się że taka sama -3 pkt. nędza jak w d40.
    W d50 masz 5 pól a to prawie o połowę więcej a te dodatkowe pola się potrafią przydać...
    W d50 masz górny -dla mnie niezbędny (przyzwyczajenie) lcd o niebo wygodniejszy niż zerkanie na ekran z tyłu, dla wzrokowej kontroli ustawień.
    Również w pewnym stopniu zaletą jest hybrydowa migawka.
    Co prawda ma też swoją wadę -blooming ale za to masz synchro z lampą na 1/500s,
    a z byle jaką manualną za grosze, wpiętą w sanki w pełnym zakresie czasów do 1/4000s
    Poza tym trzymając obydwa w ręku -d50 duuużo bliżej do "prawdziwego " aparatu niż klasie d40/d60
    Dziś mając do wyboru coś używanego stanowczo olałbym je obydwa i kupił d80.
    To już inna liga. Przede wszystkim porządny wizjer i CLS.
    Jeśli chodzi o obiektyw weź to na co cię stać,
    w kolejności 18-55/ 18-70/ 18-105/ -każdy z nich, nawet ten najtańszy oferuje dobrą, amatorską optykę.
    Im wyżej tym lepiej, ale nawet ten kicik (kitek? ) 18-55 jest całkiem w porządku.
    Pozdrawiam, i miłych zakupów.
    Ostatnio edytowane przez lesiuc ; 10-10-2010 o 18:59

Domyślnie

Witam. Co do Nikona D50 wyczytałem w instrukcji coś takiego:
    Aparat D50 używany wraz z kompatybilnymi lampami błyskowymi, takimi
    jak SB-800 lub SB-600 (dostępne osobno), obsługuje Kreatywny System
    Oświetlenia (Creative Lighting System - CLS) fi rmy Nikon, w tym sterowanie
    błyskiem w trybie i-TTL , przekazywanie informacji o temperaturze
    barwowej błysku oraz blokadę mocy błysku . Wbudowana lampa
    błyskowa nie działa, gdy zamocowana jest lampa opcjonalna.
    No to pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów ?- ma ten CLS czy go nie ma?
    Nikon D70s, Nikon D200, Nikkor AF-S 18-70, Nikkor 50 1,8/D, SB-400.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów