Zobacz pełną wersję : Nokia Bookltet 3G
Upatrzyłem sobie to ustrojstwo do zakupu z przeznaczeniem na bank fotek ,muzy w czsie podróży.
Bardzo bym prosił kolegów o opinie .
Oglądałeś to na żywo działające? Bo moim zdaniem ma fatalną matrycę. No i nie ma karty LAN.
Ja bym Ci proponował np.: http://www.sklep-notebooki.pl/NETBOOKI-Mini-5103-PN-XN624ESAKD-6355.html
Oczywiście ten model HP ma również podwyższoną rozdzielczość matrycy.
Mi sie matryca tej Nokii podobala, ale cena w stosunku do mozliwosci juz zdecydowanie mniej...
10,1'' na dłuższą metę jest niewygodny. Zdecydowanie bardziej polecam jakiegoś 12,1 cala, albo 13,3, z tym, że te są drogie, i jest ich mało. 12,1 można dostać za rozsądną cenę..ot, chociazby asusa 1201N.. A skoro to ma służyć jako bank fotek to raczej bajery w stylu gpsu w booklecie będą zwyczajnie zbędne.
Polsar74
09-10-2010, 16:27
zainteresuj się także Sony PCG-4V1M. Bardzo fajny netbooczek :)
Posiadam to "ustrojstwo" (Nokia Booklet 3g) od jakiegoś czasu, kupiłem z myślą o mobilności właśnie, na wyjazdach jako bank zdjęć i do internetu na co dzień jak najbardziej się sprawdza, ale po kolei:
Matryca - nic specjalnego, ale do wstępnej selekcji fotek wystarczy, a do obróbki to mz. i tak żaden netbook się nie nadaje (ciekawostka - na próbę zainstalowałem Capture NX2 i nawet działa, wolno, ale działa, myślałem że będzie gorzej). Według mnie rozmiar 10" jest optymalny ze względu na przenośność sprzętu, a do przeglądania netu wystarczy ustawić powiększenie w przeglądarce na 120 - 130% i jest ok, czcionka ostra i czytelna.
Bateria - największy plus, podawanych przez producenta 12 godzin pracy nigdy wprawdzie nie osiągnąłem, ale przy dość intensywnym użytkowaniu z włączanymi na zmianę modułami Wi-fi i 3G ok. 9 godz. jest spokojnie do uzyskania.
Złącza - 3xUSB, czytnik kart SD to plusy, tak samo jak wbudowany modem 3G - włożyłem raz kartę sim i działa bezproblemowo, poprzednio używałem modemu na USB od Orange i często były problemy, rozłączał, nie znajdował sygnału, może miałem jakiś pechowy egzemplarz, ale w Nokii działa to bardzo dobrze.
HDMI - dla mnie duża zaleta, z tego względu, że bezproblemowo podłączam do telewizora jednym kabelkiem i mam obraz Full HD z dźwiękiem, więc wieczorami służy za HTPC, tu ogromną zaletą jest całkowicie BEZGŁOŚNA praca Bookleta - nic nie przeszkadza w oglądaniu filmów.
BRAK złącza LAN - jak ktoś już napisał, może być dużą wadą dla niektórych, mnie nie przeszkadza.
GPS - dla mnie nieprzydatny, nigdy nie miałem potrzeby korzystać, ale jest.
Do słuchania muzyki - tylko słuchawki (są w zestawie) lub głośniki zewnętrzne, wbudowane są słabe, co oczywiste w tej klasie sprzętu.
Wydajność - zadowalająca, podobna do innych urządzeń tego typu, do Outlooka, internetu, przeglądania zdjęć więcej niż wystarczająca. Bezproblemowo odtwarza filmy w rozdz. 720p, przy 1080p zdarzają się przycięcia przy "przewijaniu", ale po chwili już idzie płynnie.
Obudowa - solidna, aluminiowa, nie nagrzewa się zbyt mocno, więc można trzymać na kolanach w podróży.
Pokrywa ekranu to, niestety, błyszczący plastik - szybko się brudzi.
Podsumowując - polecam, do zastosowań autora wątku z pewnością się nada, a cena mz. jest już bardzo rozsądna, jak na to, co oferuje ten sprzęt (poniżej 1700 zł wg. ceneo), ja kupiłem trochę drożej, a i tak nie narzekam.
Rozważałem zakup netbooka Nokii i po dłuższych analizach wybrałem bardzo zbliżony, solidnie wykonany ale ciekawszy technologicznie produkt Asusa, konkretnie ten model:
http://allegro.pl/asus-eee-pc-1018p-n475-2gb-250gb-usb-3-0-alu-1-1kg-i1260925388.html
Parametry ww. netbooka są ok; więc jeśli ktoś przeboleje brak systemu to może być to dobry wybór (choć brak hdmi w tej cenie to jednak żart). Osobiście zacząłem od 10', później 12' 1201n, zmieniłem na szybkie 13.3' i dokupiłem ponownie 10' bo to jednak najbardziej poręczny rozmiar do 'wszędziebrania'. Ja brałbym najtańszą 10' (ca.1000zl)- żadnen z nich nie zapewni wydajności do obróbki zdjęć, gier (cpu, wooolny dysk) a do podstawowych zadań wystarczy wystarczy najprostszy model.
Parametry ww. netbooka są ok; więc jeśli ktoś przeboleje brak systemu to może być to dobry wybór (choć brak hdmi w tej cenie to jednak żart). Osobiście zacząłem od 10', później 12' 1201n, zmieniłem na szybkie 13.3' i dokupiłem ponownie 10' bo to jednak najbardziej poręczny rozmiar do 'wszędziebrania'. Ja brałbym najtańszą 10' (ca.1000zl)- żadnen z nich nie zapewni wydajności do obróbki zdjęć, gier (cpu, wooolny dysk) a do podstawowych zadań wystarczy wystarczy najprostszy model.
Z mojego punktu widzenia netbook to narzędzie pozwalające na zdalny dostęp do usług/danych oraz sprawne przenoszenie/wymianę danych. W związku z tym położyłem nacisk na:
1. szybki WLAN (obowiązkowo wsparcie dla N)
2. szybkie USB 3.0 - pojawiły się już urządzenia z USB 3.0, w tym wymieniony Asus
3. szybki Bluetooth (zewnętrzne głośniki, słuchawki, telefony itd) - tu mamy BT 3.0
4. szybki LAN - obowiązkowo 1000 Mbps (Nokia nie posiada gniazda RJ45 !!!)
a dodatkowo istotne znaczenie miały: (w stosunku do Nokii)
1. wbudowany czytnik linii papilarnych (korzystam, bardzo dobrze działa)
2. możliwość wymiany baterii (w Nokii - brak)
3. większy i szybszy dysk twardy
4. matryca bez ochronnego plastiku (w Nokii jest zastosowane jakieś matowe tworzywo pokrywające matrycę)
Istotną wadą wymienionego ASUSA jest niska rozdzielczość matrycy - część aplikacji jest tak zaprojektowana, że okna nie mieszczą się na ekranie i jednocześnie nie jest dostępny pasek przewijania, trochę to czasami komplikuje życie, choć można sobie radzić sztuczkami (np. tymczasową zmianą rozdzielczości).
Dzięki za wsparcie.Odpuściłem Nokię. Zakpiłem dwurdzeniową jedenastocalową Toshibę T115D.Dodam że fajowa zabawka
Jeszcze raz dzięki