Upatrzyłem sobie to ustrojstwo do zakupu z przeznaczeniem na bank fotek ,muzy w czsie podróży.
Bardzo bym prosił kolegów o opinie .
Szukaj
Upatrzyłem sobie to ustrojstwo do zakupu z przeznaczeniem na bank fotek ,muzy w czsie podróży.
Bardzo bym prosił kolegów o opinie .
Księżak
D3s Nikkor 50/1.4, 24-70/2.8, 200 2.0 VR sabinka 900
Oglądałeś to na żywo działające? Bo moim zdaniem ma fatalną matrycę. No i nie ma karty LAN.
Ja bym Ci proponował np.: http://www.sklep-notebooki.pl/NETBOO...SAKD-6355.html
Oczywiście ten model HP ma również podwyższoną rozdzielczość matrycy.
Mi sie matryca tej Nokii podobala, ale cena w stosunku do mozliwosci juz zdecydowanie mniej...
D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600
10,1'' na dłuższą metę jest niewygodny. Zdecydowanie bardziej polecam jakiegoś 12,1 cala, albo 13,3, z tym, że te są drogie, i jest ich mało. 12,1 można dostać za rozsądną cenę..ot, chociazby asusa 1201N.. A skoro to ma służyć jako bank fotek to raczej bajery w stylu gpsu w booklecie będą zwyczajnie zbędne.
Posiadam to "ustrojstwo" (Nokia Booklet 3g) od jakiegoś czasu, kupiłem z myślą o mobilności właśnie, na wyjazdach jako bank zdjęć i do internetu na co dzień jak najbardziej się sprawdza, ale po kolei:
Matryca - nic specjalnego, ale do wstępnej selekcji fotek wystarczy, a do obróbki to mz. i tak żaden netbook się nie nadaje (ciekawostka - na próbę zainstalowałem Capture NX2 i nawet działa, wolno, ale działa, myślałem że będzie gorzej). Według mnie rozmiar 10" jest optymalny ze względu na przenośność sprzętu, a do przeglądania netu wystarczy ustawić powiększenie w przeglądarce na 120 - 130% i jest ok, czcionka ostra i czytelna.
Bateria - największy plus, podawanych przez producenta 12 godzin pracy nigdy wprawdzie nie osiągnąłem, ale przy dość intensywnym użytkowaniu z włączanymi na zmianę modułami Wi-fi i 3G ok. 9 godz. jest spokojnie do uzyskania.
Złącza - 3xUSB, czytnik kart SD to plusy, tak samo jak wbudowany modem 3G - włożyłem raz kartę sim i działa bezproblemowo, poprzednio używałem modemu na USB od Orange i często były problemy, rozłączał, nie znajdował sygnału, może miałem jakiś pechowy egzemplarz, ale w Nokii działa to bardzo dobrze.
HDMI - dla mnie duża zaleta, z tego względu, że bezproblemowo podłączam do telewizora jednym kabelkiem i mam obraz Full HD z dźwiękiem, więc wieczorami służy za HTPC, tu ogromną zaletą jest całkowicie BEZGŁOŚNA praca Bookleta - nic nie przeszkadza w oglądaniu filmów.
BRAK złącza LAN - jak ktoś już napisał, może być dużą wadą dla niektórych, mnie nie przeszkadza.
GPS - dla mnie nieprzydatny, nigdy nie miałem potrzeby korzystać, ale jest.
Do słuchania muzyki - tylko słuchawki (są w zestawie) lub głośniki zewnętrzne, wbudowane są słabe, co oczywiste w tej klasie sprzętu.
Wydajność - zadowalająca, podobna do innych urządzeń tego typu, do Outlooka, internetu, przeglądania zdjęć więcej niż wystarczająca. Bezproblemowo odtwarza filmy w rozdz. 720p, przy 1080p zdarzają się przycięcia przy "przewijaniu", ale po chwili już idzie płynnie.
Obudowa - solidna, aluminiowa, nie nagrzewa się zbyt mocno, więc można trzymać na kolanach w podróży.
Pokrywa ekranu to, niestety, błyszczący plastik - szybko się brudzi.
Podsumowując - polecam, do zastosowań autora wątku z pewnością się nada, a cena mz. jest już bardzo rozsądna, jak na to, co oferuje ten sprzęt (poniżej 1700 zł wg. ceneo), ja kupiłem trochę drożej, a i tak nie narzekam.
Rozważałem zakup netbooka Nokii i po dłuższych analizach wybrałem bardzo zbliżony, solidnie wykonany ale ciekawszy technologicznie produkt Asusa, konkretnie ten model:
http://allegro.pl/asus-eee-pc-1018p-...260925388.html
D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800
zainteresuj się także Sony PCG-4V1M. Bardzo fajny netbooczek![]()
Parametry ww. netbooka są ok; więc jeśli ktoś przeboleje brak systemu to może być to dobry wybór (choć brak hdmi w tej cenie to jednak żart). Osobiście zacząłem od 10', później 12' 1201n, zmieniłem na szybkie 13.3' i dokupiłem ponownie 10' bo to jednak najbardziej poręczny rozmiar do 'wszędziebrania'. Ja brałbym najtańszą 10' (ca.1000zl)- żadnen z nich nie zapewni wydajności do obróbki zdjęć, gier (cpu, wooolny dysk) a do podstawowych zadań wystarczy wystarczy najprostszy model.
Nikon D130 |szkło 18-300| SBłysk-1000
Z mojego punktu widzenia netbook to narzędzie pozwalające na zdalny dostęp do usług/danych oraz sprawne przenoszenie/wymianę danych. W związku z tym położyłem nacisk na:
1. szybki WLAN (obowiązkowo wsparcie dla N)
2. szybkie USB 3.0 - pojawiły się już urządzenia z USB 3.0, w tym wymieniony Asus
3. szybki Bluetooth (zewnętrzne głośniki, słuchawki, telefony itd) - tu mamy BT 3.0
4. szybki LAN - obowiązkowo 1000 Mbps (Nokia nie posiada gniazda RJ45 !!!)
a dodatkowo istotne znaczenie miały: (w stosunku do Nokii)
1. wbudowany czytnik linii papilarnych (korzystam, bardzo dobrze działa)
2. możliwość wymiany baterii (w Nokii - brak)
3. większy i szybszy dysk twardy
4. matryca bez ochronnego plastiku (w Nokii jest zastosowane jakieś matowe tworzywo pokrywające matrycę)
Istotną wadą wymienionego ASUSA jest niska rozdzielczość matrycy - część aplikacji jest tak zaprojektowana, że okna nie mieszczą się na ekranie i jednocześnie nie jest dostępny pasek przewijania, trochę to czasami komplikuje życie, choć można sobie radzić sztuczkami (np. tymczasową zmianą rozdzielczości).
Ostatnio edytowane przez PawelR ; 14-10-2010 o 12:32
D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800
Dzięki za wsparcie.Odpuściłem Nokię. Zakpiłem dwurdzeniową jedenastocalową Toshibę T115D.Dodam że fajowa zabawka
Jeszcze raz dzięki
Księżak
D3s Nikkor 50/1.4, 24-70/2.8, 200 2.0 VR sabinka 900
Skontaktuj się z nami