Zobacz pełną wersję : Manfrotto 055XPROB + 804RC2 - rozbieranie
Hej,
mam zapiaszczony w/w zestaw. Niedługo będzie potrzebny a bez rozebrania go na części pierwsze nie da rady wyczyścić. Statyw chyba nie będzie problemem ale głowica trochę mnie przeraża. Rozbierał to już ktoś? nie chcę skończyć z jedną śrubką w ręku po złożeniu ;)
Hmm, właśnie znalazłem coś takiego:
http://mediacdn.shopatron.com/media/mfg/2747/media_document/live_2/804RC2_20061114.pdf?1272346475
może się komuś przyda. Niemniej dalej aktualne - da się to rozebrać i złożyć bez problemu?
Niemniej dalej aktualne - da się to rozebrać i złożyć bez problemu?
Tak, ściągasz dekielki (etykiety R804,09; 10; 14; 16) i kluczami zapewne imbusowymi rozkręcasz całość. Uważać tylko na sprężyny. Jak się boisz, to możemy się spotkac i rozkręce Tobie to i skręcę. :)
Dzięki :), na razie nie będę zawracał głowy i spróbuję sam skoro to nie takie skomplikowane. Ewentualnie w razie jeśli mi nie wyjdzie dam znać. Mam jeszcze tylko pytanie:
- czy bez problemu po rozkręceniu i potraktowaniu WD40, smar rowerowy (Finish Line - "olej syntetyczny z dodatkiem molibdenu") da radę?
- czy bez problemu po rozkręceniu i potraktowaniu WD40, smar rowerowy (Finish Line - "olej syntetyczny z dodatkiem molibdenu") da radę?
WD40 oczywiście do czyszczenia? Ja bym jednak wyczyścił benzyną ekstrakcyjną, będzie taniej i lepiej, bo wyparuje do sucha, po potraktowaniu WD40, to głowica się nim będzie pociła. :)
Do smarowania raczej smar stały, oryginalnie tam było nałożone coś podobnego w kolorze do tego co Shimano kładzie na sprężyny przerzutek. Taki oczojebny zielony smar, bo widzę, że tematyka rowerowa nie jest Tobie obca. :)
Spokojnie możesz dać jakiś smar do łożysk, choćby zwykły ŁT, jak nie masz, to ja mam sporo smarów stałych. Zostało mnie z czasów, gdy nałogowo śrubkowałem rowery. Olej będzie się wylewał i będziesz miał wiecznie tłustą głowicę, co oczywiście przyspieszy łapanie syfu.
Mam bardzo podobny zestaw, głowice taką samą, a statyw też 55, ale bez kładzionej kolumny. I raz też się zapiaszczył, ale mnie się nie chciało czyścić i sam się odpiaszczył. :)
Jedyne problemy jaki w obecnej chwili widzę, to takie, że trzeba uważać przy ściąganiu tych dekielków, delikatnie je podważyć, a potem być może trzeba będzie pokombinować z naklejeniem tych dekielków, ale świeża i mocna taśma dwustronna powinna dać radę. Na i sam montaż sprężyn oporowych może sprawić jakieś minimalne trudności.
A jeszcze jedno mnie się przypomniało. Może być potrzebny Loctite albo jakiś inny klej do gwintów. Jak rozkręcisz i zobaczysz, że są ślady po kleju, to ja bym przed skręceniem trochę go zadał na gwinty. Tu śruby nie są na wierzchu i możesz nie zauważyć w porę, że się jakaś odkręciła. Co oczywiście może spowodować udowodnienie pewnych praw sformułowanych przez pana Newtona.
PS. Mnie kiedyś ma mrozie się poluzowała śruba od zatrzasku płytki.
Dobrałem się do statywu i głowicy. Statyw bez problemu - przyjazne rozkręcaniu stworzenie. Głowicę schrzaniłem. rozkręciłem i skręciłem ale się coś ruszało więc chciałem dokręcić i zgwintowałem część R804,20 wg. powyższego PDF'a... Da się to dokupić(i ewentualnie gdzie)? Jakoś na razie nie znalazłem takich drobnych części zamiennych. Jeśli nie wiesz/ktoś nie wie to do nich napiszę. Miał już ktoś z częściami Manfrotto do czynienia? Ech, chyba kupię kulową :D...
Miał już ktoś z częściami Manfrotto do czynienia? Ech, chyba kupię kulową :D...
A chciałem pomóc.
Wątpię, żebyś dostał tą cześć, ale być może jest jeszcze szansa. Jak jest miejsce, to można rozwiercić otwór na większy i nagwintować, bo jak rozumiem z tego rysunku montażowego, ta mniejsza cześć, to gwintowana szpilka z gniazdem pod imbusa. Takie szpilki można bez problemu kupić na przykład na Jedności Narodowej we Wrocławiu.
Też tak kombinowałem ale to niestety druga strona tej części i gdyby chcieć ją poszerzać to trzeba by poszerzyć też część konstrukcji więc raczej odpada. Napiszę do Manfrotto, może mają jakiś złom z częściami.... a jak nie to będę musiał kupić nową. Mam nauczkę.
Napiszę jeszcze co mi odpowiedzą, może komuś się przyda. Następnym razem się rzeczywiście skorzystam z pomocy, dzięki wielkie.
Możesz zapytać tutaj: http://www.foto7.com.pl/ . Są dobrze wyposażeni. Powodzenia.
Miałem wyjazd w teren i musiałem na szybko coś wykombinować więc kupiłem nową głowicę... Będę miał w razie czego części zamienne :D. A link tak czy inaczej przydatny, dzięki!