Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
    Oszczędny w słowach Awatar Rhf
    Miasto
    Wrocław / Biała Podlaska

Domyślnie Manfrotto 055XPROB + 804RC2 - rozbieranie

Hej,
    mam zapiaszczony w/w zestaw. Niedługo będzie potrzebny a bez rozebrania go na części pierwsze nie da rady wyczyścić. Statyw chyba nie będzie problemem ale głowica trochę mnie przeraża. Rozbierał to już ktoś? nie chcę skończyć z jedną śrubką w ręku po złożeniu
    .

Miasto
    Wrocław / Biała Podlaska

Domyślnie

Hmm, właśnie znalazłem coś takiego:

http://mediacdn.shopatron.com/media/...pdf?1272346475

może się komuś przyda. Niemniej dalej aktualne - da się to rozebrać i złożyć bez problemu?
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rhf Zobacz posta
    Niemniej dalej aktualne - da się to rozebrać i złożyć bez problemu?
    Tak, ściągasz dekielki (etykiety R804,09; 10; 14; 16) i kluczami zapewne imbusowymi rozkręcasz całość. Uważać tylko na sprężyny. Jak się boisz, to możemy się spotkac i rozkręce Tobie to i skręcę.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Miasto
    Wrocław / Biała Podlaska

Domyślnie

Dzięki , na razie nie będę zawracał głowy i spróbuję sam skoro to nie takie skomplikowane. Ewentualnie w razie jeśli mi nie wyjdzie dam znać. Mam jeszcze tylko pytanie:
    - czy bez problemu po rozkręceniu i potraktowaniu WD40, smar rowerowy (Finish Line - "olej syntetyczny z dodatkiem molibdenu") da radę?
    .

Domyślnie

- czy bez problemu po rozkręceniu i potraktowaniu WD40, smar rowerowy (Finish Line - "olej syntetyczny z dodatkiem molibdenu") da radę?
    WD40 oczywiście do czyszczenia? Ja bym jednak wyczyścił benzyną ekstrakcyjną, będzie taniej i lepiej, bo wyparuje do sucha, po potraktowaniu WD40, to głowica się nim będzie pociła.
    Do smarowania raczej smar stały, oryginalnie tam było nałożone coś podobnego w kolorze do tego co Shimano kładzie na sprężyny przerzutek. Taki oczojebny zielony smar, bo widzę, że tematyka rowerowa nie jest Tobie obca.
    Spokojnie możesz dać jakiś smar do łożysk, choćby zwykły ŁT, jak nie masz, to ja mam sporo smarów stałych. Zostało mnie z czasów, gdy nałogowo śrubkowałem rowery. Olej będzie się wylewał i będziesz miał wiecznie tłustą głowicę, co oczywiście przyspieszy łapanie syfu.
    Mam bardzo podobny zestaw, głowice taką samą, a statyw też 55, ale bez kładzionej kolumny. I raz też się zapiaszczył, ale mnie się nie chciało czyścić i sam się odpiaszczył.
    Jedyne problemy jaki w obecnej chwili widzę, to takie, że trzeba uważać przy ściąganiu tych dekielków, delikatnie je podważyć, a potem być może trzeba będzie pokombinować z naklejeniem tych dekielków, ale świeża i mocna taśma dwustronna powinna dać radę. Na i sam montaż sprężyn oporowych może sprawić jakieś minimalne trudności.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

A jeszcze jedno mnie się przypomniało. Może być potrzebny Loctite albo jakiś inny klej do gwintów. Jak rozkręcisz i zobaczysz, że są ślady po kleju, to ja bym przed skręceniem trochę go zadał na gwinty. Tu śruby nie są na wierzchu i możesz nie zauważyć w porę, że się jakaś odkręciła. Co oczywiście może spowodować udowodnienie pewnych praw sformułowanych przez pana Newtona.

PS. Mnie kiedyś ma mrozie się poluzowała śruba od zatrzasku płytki.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Miasto
    Wrocław / Biała Podlaska

Domyślnie

Dobrałem się do statywu i głowicy. Statyw bez problemu - przyjazne rozkręcaniu stworzenie. Głowicę schrzaniłem. rozkręciłem i skręciłem ale się coś ruszało więc chciałem dokręcić i zgwintowałem część R804,20 wg. powyższego PDF'a... Da się to dokupić(i ewentualnie gdzie)? Jakoś na razie nie znalazłem takich drobnych części zamiennych. Jeśli nie wiesz/ktoś nie wie to do nich napiszę. Miał już ktoś z częściami Manfrotto do czynienia? Ech, chyba kupię kulową ...
    .

Domyślnie

Miał już ktoś z częściami Manfrotto do czynienia? Ech, chyba kupię kulową ...
    A chciałem pomóc.
    Wątpię, żebyś dostał tą cześć, ale być może jest jeszcze szansa. Jak jest miejsce, to można rozwiercić otwór na większy i nagwintować, bo jak rozumiem z tego rysunku montażowego, ta mniejsza cześć, to gwintowana szpilka z gniazdem pod imbusa. Takie szpilki można bez problemu kupić na przykład na Jedności Narodowej we Wrocławiu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Miasto
    Wrocław / Biała Podlaska

Domyślnie

Też tak kombinowałem ale to niestety druga strona tej części i gdyby chcieć ją poszerzać to trzeba by poszerzyć też część konstrukcji więc raczej odpada. Napiszę do Manfrotto, może mają jakiś złom z częściami.... a jak nie to będę musiał kupić nową. Mam nauczkę.
    Napiszę jeszcze co mi odpowiedzą, może komuś się przyda. Następnym razem się rzeczywiście skorzystam z pomocy, dzięki wielkie.
    .

Domyślnie

Możesz zapytać tutaj: http://www.foto7.com.pl/ . Są dobrze wyposażeni. Powodzenia.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów