PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - pytania i problemy

Brachson
29-12-2006, 18:24
D80 to ostatnio bardzo częsty nabytek forumowiczów, dlatego w celu zebrania problemó w jendym miejscu postuluje wszystkie problemy postować tutaj, bo jakimś czasie stworzy się takie komedium rozwiązywania najczęściej zadawanych pytań.
Proszę o posty dotyczące tylko "pytań w/s D80" oraz odpowiedzi na te pytania. (bez wojen systemowych)

1. Jak ruszam aparatem to słychać dźwięk, jakby śróbka latała - czy to normalne?
"Tak to normalne - to czujnik położenia aparatu - tak ma latać"

Antonina
29-12-2006, 18:34
To nie wypali większość nowych nie zagląda do archiwum tylko pisze nowy post
Ale powodzenia

themoon
28-01-2007, 08:47
heh a moj wad nie posiada
pewnie ze watek nie wypali poniewaz porownac aparaty mozna na wielu stronach... jesli chodzi o zestawienie
poza tym watpliwosci sa rozwiazywane na bierzaco i indywidualnie rozpatrywane. jeden twierdzi ze cos jest gorsze niz w czyms a drugi powie ze najlepiej gdyby to usuneli bo wogole z tego sie nie korzysta.
czytaj i sledz uwaznie a horyzonty zostana poszerzone...

wigi
29-01-2007, 22:46
Pyt.: Mój D80 ma dwa hot pixele, czy to normalne?
Odp.: Tak, to norma w tym body. ;)

prz3mo
29-01-2007, 23:00
Pyt. Zobaczyłem malutki włosek w wizjerze.
Odpowiedź: Weź gruszkę, podmuchaj na lustro i po sprawie.

ps. Zdarzyło mi sie przedwczoraj :)

Rafał_Sz
30-01-2007, 10:00
Na ekranie pojawiły mi się dwie poziome kreski które strasznie irytują, co robić??

odp.1 Weź dobrze naostrzony śrubokręt i wydłub ekran, irytacja minie (uwaga! ostre kawałki szkła, możliwość utraty gwarancji!)
Jeśli będziesz dłubał dalej, uzyskasz podgląd kadru na ekranie - dodatkowa opcja!

odp.2 Wyślij aparat do serwisu - uwaga! Irytacja się zwiększy proporcjonalnie do czasu oczekiwania na naprawę.

odp. 3 Kilkudniowy brak sprzętu powoduje u niektórych użytkowników zmiany psychiczne - patrz odp. 1 i 2. :)

pozdrawiam Rafał

bogdan8
31-01-2007, 00:31
Witam, jako nowy.
Przesiadłem się z Lumixa30 na D80 + 18-200vr i ulga szybko ostrzy szumy dużo mniejsze ale ostrości brak !?!?
Czy ten objektyw ma rozdzielczość zauważalnie niższą niż rozdzielczość matrycy?
Bo w porównanie ze ze szkłem Lumixa przy tych samych ogniskowych trochę się załamałem.
A może jest ktoś chętny do wypróbowania mojego objektywu ze swoim body a ja chętnie sprawdziłbym inne szkło.
Przepraszam za marudzenie ale mam przed sobą wyjazd w dalekie i wyjątkowe strony i muszę się zdecydować co z tym fantem zrobić.
pozdr

prz3mo
31-01-2007, 00:42
Witam, jako nowy.
Przesiadłem się z Lumixa30 na D80 + 18-200vr i ulga szybko ostrzy szumy dużo mniejsze ale ostrości brak !?!?
Bo w porównanie ze ze szkłem Lumixa przy tych samych ogniskowych trochę się załamałem.
A może jest ktoś chętny do wypróbowania mojego objektywu ze swoim body a ja chętnie sprawdziłbym inne szkło.
Przepraszam za marudzenie ale mam przed sobą wyjazd w dalekie i wyjątkowe strony i muszę się zdecydować co z tym fantem zrobić.
pozdr

Przeczytaj jeszcze raz co napisal autor tematu. Tu mialy byc problemy i odpowiedzi...eeehhh.....

Franek911
31-01-2007, 00:44
Również mam pytanko co do D80 czy pomiar 3D Color Matrix II działa z innymi obiektywami np:Tamron 17-50 czy tylko z obiektywem nikona,producent pisze że pomiar 3D wykożystują obiektywy nikona ze specjalnym jego mechanizmem czy procesorem a w innych obiektywach działa ten pomiar?jeśli nie to czy jest aż tak istotny żeby np: wybrać zamiast tak dobrego Tamrona17-50 Nikona 18-70DX 3.5- 5.6 który na pewno będzie wspułpracował z pomiarem3D.

Erie
31-01-2007, 00:47
Witam, jako nowy.
pozdr

A skąd jestes jesli mozna spytac? Tak będzie łatwiej sie z kimś umówić.

Co do ostrosci co oznacza jej brak - umiesc prosze na forum kawałek zdjecia (albo i całe jesli masz mołziwość)

Erie
31-01-2007, 00:52
Również mam pytanko co do D80 czy pomiar 3D Color Matrix II działa z innymi obiektywami np:Tamron 17-50 czy tylko z obiektywem nikona,producent pisze że pomiar 3D wykożystują obiektywy nikona ze specjalnym jego mechanizmem czy procesorem a w innych obiektywach działa ten pomiar?jeśli nie to czy jest aż tak istotny żeby np: wybrać zamiast tak dobrego Tamrona17-50 Nikona 18-70DX 3.5- 5.6 który na pewno będzie wspułpracował z pomiarem3D.

3D Color Matrix II pobiera sobie z obiektywu informację o ogniskowej oraz odległosci od fotografowanego obiektu. Aby jednak pobrac tą informację obiektyw musiałby ją najpierw uzyskać. Dlatego obiektywy nie Nikona (a i to tylko niektóre) nie mogą w pełni wykorzystac 3D Color Matrix II. Nie przeszkadza to jednak w osiąganiu poprawnych rezultatów w trybie pomiaru matrycowego - po prostu nie ma informacji o odległości do obiektu. Sam Tamron 17-50 f2.8 jest epszym obiektywem niż kitowy 18-70 Nikkora - dużo jasniejszy. Ma tlko dwie wady w stosunku do tego nikkora - krótszy i droższy.

Pozdrawiam
Erie

krzyto
31-01-2007, 01:16
Witam, jako nowy.
pozdr

A może to nie jest sprawa szkła? Na forum dpreview jest porównanie identycznie strzelonych fotek z canonów 5d i 20d - szkło to samo, tyle tylko że fotka z 5d została zmniejszona do wielkości 20d.
Zobaczcie sami: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=14976570

Franek911
31-01-2007, 01:18
Dzięki Bardzo Erie! dopiero przymieżam się do kupna mojej pierwszej lustrzanki i będzie to Nikon D80 ale cały czasz zastanawiam się nad pierwszym i podstawowym obiektywe na którego nie chciał bym przeznaczyć wiecej niż 1500PLN najleprzy wydaje mi się właśnie ten Tamron17-50 bo chce mieć w miare szeroki kąt i żeby był jasny,chba że polecasz cuś innego leprzego za te pieniądze...

Erie
31-01-2007, 01:34
Franku, powiem tak - wybór tego obiektywu (Tamron 17-50 f2.8) jest bardzo dobry - za te pieniadze chyba nie ma nic lepszego. Szkiełko lepsze niz Nikkor 18-70 i pewnie tez bym je kupil gdyby nie to ze kasy nie bardzo (a i tak aparat miałem dzieki mojej ukochanej Małżonce, która mi go ufundowała - buziaczki dla Asiuni). Niemnej jednak teraz powoli kompletuję sobie sprzęcik, ostatnio kupiłem 50 f1.8, teraz czas na makro i na VRki do tele. Potem wymienię 18-70 na tego Tamrona pewnie.

Pozdrawiam
Erie

Franek911
31-01-2007, 01:58
No to już wiem jaki będzie mój pierwszy obiektyw do tej D80 - Tamron:) i zapewne kupie go u Cichego bo większość go chwali że ma dobre i sprawdzone te Tamrony.A potem to dopiero zacznie się prze demną długa droga kąpletowania, a będzie to z czasem lampa SB-800, grip 80.Tele obiektyw Nikona VR 70-300 i może makro nikona albo tamrona, ale to narazie mażenia i daleka przyszłość narazie będe się cieszył D80 i tym obiektywem 17-50:)

Pozdrawiam!
P.S Życze równiesz tego skąpletowania!

TiTeUF
31-01-2007, 09:28
szkło to samo, tyle tylko że fotka z 5d została zmniejszona do wielkości 20d.

Zmniejszona, wyostrzona i poprawiona fotoszopem a ta z 20d powiekszyli, zamydlili, wrzucili na blur'a itp.

Zauwaz ze dpreview nigdy nie skaluje fotek z roznych matryc dzieki czemu mozna miec porownanie, kazda interwencja programowa jak nawet zmiana skali powoduje utrate jakosci (komprecja pixeli, interpolacja przy zwiekszaniu itp)

Franek911
01-02-2007, 01:28
Miałbym jeszcze jedno pytanko wogóle co do systemu nikona,mianowicie chodzi mi o gwarancje miendzynarodową tzn.Europejską czy jest ona w naszym serwisie Nikon Polska uznawana bez zadnego problemu?czy może miał ktoś problemy z sprzętem na takiej gwarancj?
Chce kupić aparacik Nikona D80 na allegro od Gandiniego (sprawdzony gościu) ale sprzęcik jest z niemiec nówka na gwarancji Europejskiej! oczywiście z dowodem zakupu! Czy z wiązku z kupnem takiego towaru mam się czego obawiać twu twu! w naszym serwisie?
Czekam na wasze opinie....

Rafał_Sz
01-02-2007, 19:05
Miałbym jeszcze jedno pytanko wogóle co do systemu nikona,mianowicie chodzi mi o gwarancje miendzynarodową tzn.Europejską czy jest ona w naszym serwisie Nikon Polska uznawana bez zadnego problemu?czy może miał ktoś problemy z sprzętem na takiej gwarancj?
Chce kupić aparacik Nikona D80 na allegro od Gandiniego (sprawdzony gościu) ale sprzęcik jest z niemiec nówka na gwarancji Europejskiej! oczywiście z dowodem zakupu! Czy z wiązku z kupnem takiego towaru mam się czego obawiać twu twu! w naszym serwisie?
Czekam na wasze opinie....

Dzisiaj pytałem o to w polskim serwisie Nikon. Podstawą jest gwarancja europejska. Biały świstek dawany w Polsce to tylko dodatek. Nawet jeśli kupisz sprzęt w Polsce, a przedstawisz tylko gw. EU to nie będzie problemu.
Co ciekawe, 12 miesięczna gwarancja na aparaty Nikon obowiązuje tylko w Polsce!
Jutro mi odsyłają aparat!Jutro mi odsyłają aparat!Jutro mi odsyłają aparat...

pozdrawiam Rafał

KrissJeep
02-02-2007, 16:26
Witam, jako nowy.
pozdr Kurde zauwazyłem to samo u siebie , co prawda na duzym zoomieale denerwuje. Jest częscobrau ostra a cześc nie

Marek Wojtaszek
02-02-2007, 16:27
1. Jak ruszam aparatem to słychać dźwięk, jakby śróbka latała - czy to normalne?
"Tak to normalne - to czujnik położenia aparatu - tak ma latać"
Hehe, a ja przez to spać nie mogłem - dzięki :)