Zobacz pełną wersję : Nikkor AF 50mm 1.8
Witam.
Chcę kupić taką stałkę Nikkor AF 50mm 1.8 do D90, ale ten obiektyw nie ma żadnej literki "D" ani "E", co to oznacza?
to oznacza katastrofę (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=12314)...
...
D od dystansu, oznacza, że obiektyw przekazuje do body informacje o nastawionej odległosci (czyli o ogniskowaniu)
Jesli chodzi o pierścień przysłony to obiektywy z literką G go nie posiadają.
Nikkor 50/1.8 d i bez d:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124143
Witam.
Chcę kupić taką stałkę Nikkor AF 50mm 1.8 do D90, ale ten obiektyw nie ma żadnej literki "D" ani "E", co to oznacza?
To znaczy brać wersję z szybką, jest super i rzadko spotykana. Na Allegro i naszej Giełdzie często nie występuje, co jest mz tego dowodem.
Dzęki za info. Kupiłem za 330 pln :)
Jak przyjdzie to opiszę i wstawię foty więc zobaczycie czy warto kupić bez literki "D"
Pozdrawiam.
Jeszcze jedno.
Jeżeli stary obiektyw tzn był pod FX, to czy pod DX wskazy na pierścieniu odległości będą miały prawidłowe odniesienie?
Jeszcze jedno.
Jeżeli stary obiektyw tzn był pod FX, to czy pod DX wskazy na pierścieniu odległości będą miały prawidłowe odniesienie?
chyba nie do końca wiesz o czym piszesz... co ma do rzeczy czy jest to FX czy DX
Chodzi mi o to że obiektyw 50mm który był oryginalnie dla aparatów na kliszę, w nikonie d90 będzie odpowiadał obiektywowi 75mm. Prawda?
Widziałem kiedyś taki obszerny wątek, o przeliczaniu ogniskowej np. 50mm w formacie DX. Poszukaj go, to znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
Chodzi mi o to że obiektyw 50mm który był oryginalnie dla aparatów na kliszę, w nikonie d90 będzie odpowiadał obiektywowi 75mm. Prawda?
nie prawda... 50mm to 50mm, a zmienia się tylko kąt widzenia.
wyobraź sobie taką sytuację: trzymasz w ręku aparat FX z obiektywem 50mm, ostrzysz na przedmiot oddalony o 3 metry od Ciebie. potem bierzesz aparat DX z tym samym obiektywem 50mm, nadal ostrzysz na ten sam przedmiot.
I teraz pytanie: czy ten przedmiot jest nadal od Ciebie oddalony o 3 metry???
Jeśli odpowiesz sobie na to pytanie, to będziesz miał odpowiedź, czy obiektyw 50mm założony na puszkę DX pokazuje na skali odległości faktyczną odległość ostrzenia.
Dzięki za wytłumaczenie :)
Pozdrawiam