Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Nikkor AF 50mm 1.8

Witam.
    Chcę kupić taką stałkę Nikkor AF 50mm 1.8 do D90, ale ten obiektyw nie ma żadnej literki "D" ani "E", co to oznacza?
    D90 + Nikkor 18-70MM 3.5-5.6 + Nikkor AF-S 50MM 1.8 G + MARUMI DHG SUPER CIRCULAR PL.D + BENRO A500-EX + BH1 + VANGUARD UP-RISE 15Z + PILOT HAMA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

...

D
    od dystansu, oznacza, że obiektyw przekazuje do body informacje o nastawionej odległosci (czyli o ogniskowaniu)
    Jesli chodzi o pierścień przysłony to obiektywy z literką G go nie posiadają.

Nikkor 50/1.8 d i bez d:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=124143

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanarex Zobacz posta
    Witam.
    Chcę kupić taką stałkę Nikkor AF 50mm 1.8 do D90, ale ten obiektyw nie ma żadnej literki "D" ani "E", co to oznacza?
    To znaczy brać wersję z szybką, jest super i rzadko spotykana. Na Allegro i naszej Giełdzie często nie występuje, co jest mz tego dowodem.

Domyślnie

Dzęki za info. Kupiłem za 330 pln
    Jak przyjdzie to opiszę i wstawię foty więc zobaczycie czy warto kupić bez literki "D"
    Pozdrawiam.
    D90 + Nikkor 18-70MM 3.5-5.6 + Nikkor AF-S 50MM 1.8 G + MARUMI DHG SUPER CIRCULAR PL.D + BENRO A500-EX + BH1 + VANGUARD UP-RISE 15Z + PILOT HAMA

Domyślnie

Jeszcze jedno.
    Jeżeli stary obiektyw tzn był pod FX, to czy pod DX wskazy na pierścieniu odległości będą miały prawidłowe odniesienie?

Domyślnie

Jeszcze jedno.
    Jeżeli stary obiektyw tzn był pod FX, to czy pod DX wskazy na pierścieniu odległości będą miały prawidłowe odniesienie?
    chyba nie do końca wiesz o czym piszesz... co ma do rzeczy czy jest to FX czy DX
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Chodzi mi o to że obiektyw 50mm który był oryginalnie dla aparatów na kliszę, w nikonie d90 będzie odpowiadał obiektywowi 75mm. Prawda?

Domyślnie

Widziałem kiedyś taki obszerny wątek, o przeliczaniu ogniskowej np. 50mm w formacie DX. Poszukaj go, to znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

Domyślnie

Chodzi mi o to że obiektyw 50mm który był oryginalnie dla aparatów na kliszę, w nikonie d90 będzie odpowiadał obiektywowi 75mm. Prawda?
    nie prawda... 50mm to 50mm, a zmienia się tylko kąt widzenia.

wyobraź sobie taką sytuację: trzymasz w ręku aparat FX z obiektywem 50mm, ostrzysz na przedmiot oddalony o 3 metry od Ciebie. potem bierzesz aparat DX z tym samym obiektywem 50mm, nadal ostrzysz na ten sam przedmiot.

I teraz pytanie: czy ten przedmiot jest nadal od Ciebie oddalony o 3 metry???

Jeśli odpowiesz sobie na to pytanie, to będziesz miał odpowiedź, czy obiektyw 50mm założony na puszkę DX pokazuje na skali odległości faktyczną odległość ostrzenia.
    Mamiya + Sony

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów