Zobacz pełną wersję : Metz 58AF-1 / Nikon D700 -problem
Kurde, mam problem ze zdalnym wyzwoleniem blysku.
Nie mam instrukcji do lampy.
To se kurde instrukcje z neta ściągnij: http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/Download/Photo_Electronic/Bedienungsanleitung/mecablitz/mecablitz_48_bis_76/mecablitz_58_AF_1_digital_Nikon_D_F_NL_GB_I_E.pdf
Pozdrawiam
coś chyba robię nie tak bo dalej lampa nie odpala ;/
adolfik9501
26-09-2010, 22:26
Jakbyś sobie dalej nie radził to mam polską instrukcję w PDF, więc mogę gdzieś wstawić na serwer. Linka skąd ściągnąłem nie podam bo nie pamiętam skąd ją mam ;)
Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.
w lampie mam ustawiaony slave, grupa A, channel 2,
w aparacie w zakladce sterowanie lampa wbudowana -> sterownik blysku tez mam wybrany kanal 2 ale nie wiem co wpisac w polach grupy?
mam tam do wyboru lampe wbudowana, grupe a i grupe b -co tam wpisac?ttl,m czy "--" ?
pozdr.
Jak podejrzewam, instrukcji do aparatu też kurde nie masz??
Ustaw w puszcze kanał 2. Dla grupy A ustaw np. ttl, dla wbudowanej np. też. Zapisz te ustawienia enterem. Zamknij menu. Podnieś lampę wbudowaną i spróbuj zrobić zdjęcie.
A i dla pewności ustaw lampę zewnętrzną tak by czujnik był skierowany w stronę aparatu.
Pozwodzenia
adolfik9501
27-09-2010, 12:21
w lampie mam ustawiaony slave, grupa A, channel 2,
w aparacie w zakladce sterowanie lampa wbudowana -> sterownik blysku tez mam wybrany kanal 2 ale nie wiem co wpisac w polach grupy?
mam tam do wyboru lampe wbudowana, grupe a i grupe b -co tam wpisac?ttl,m czy "--" ?
pozdr.
Lampę wbudowaną ustawiasz:
"--" wówczas daje tylko błyski sterujące i poza zdjęciami z bliska nie bierze udziału w ekspozycji;
TTL/M - lampa poza przedbłyskami bierze udział w ekspozycji, a tryb pracy się wybiera (TTL lub M)
Czyli ustaw:
Wbudowana: np. "--"
Grupa A: np. TTL (wybór trybu pracy lampy zdalnej)
Grupa B: cokolwiek, przeca nie masz nic pod tą grupę podpięte ;)
Kanał: 2
Daj OK.
Wysłano z domu. Południowo wschodnia część pokoju.
EDIT: Oczywiście jak pisze Me_how podnieś lampę wbudowaną, gdyż to ona w tym wypadku steruje lampą zdalną.
Już łapię z czym to się je :)
Acha..., zamówiłem dwa softboxy Ezybox Hotshoe 60x60cm i doradzcie mi czy metz 48 bedzie dobrym uzupelnieniem?