Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] bez prądu

andrzej500
28-12-2006, 01:45
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img329.imageshack.us/img329/3166/tygrysvf8.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img247.imageshack.us/img247/85/tygrys1eg1.jpg)

cyrusvirus
28-12-2006, 02:59
sa to skany jak rozumiem ?
1. szkoda ze nie w kolorze
2. kiepski kadr - ta palme przy lewej stronie domu mogles w calosci pokazac

na jednym i drugim za duzo wody, swietna okolica :)

teh_14m3
28-12-2006, 03:08
ja bym takich zdjec nie pokazywał w ogóle... może i ciebie to nie dotycz (a może tak, nie wiem ponieważ cię nie znam) ale łatwo jest zauważyć u niektórych myślenie, że jeśli fota zrobiona gdzieś poza europą/granicami kraju to jest to arcydzieło i trzeba je ubóstwiać (celowe wyolbrzymienie). IMO

andrzej500
28-12-2006, 07:24
teh_14m3

To są zdjęcia zrobione nad rzeką Tigris (Tygrys) w Iraku
Bez prądu dosłownie i w przenośni.
Bez światłomierza, bez słynnego niczego.
Plastikowy aparacik z plastikowym szkiełkiem.
Bez celownika, wizjera, ostrości, licznika zdjęć.
Film ORWO z DDR !!! - 2 filmy. Więcej nie mieli tamtejsi fachowcy.

Zapraszam do krytyki.

shakk
28-12-2006, 13:11
jak 2 jest ciekawa...to z jedynka nie wiem o co chodzi...po co??Palmy pokazac? jedynka mi sie wogole nie podoba...

teh_14m3
28-12-2006, 13:45
andrzej od dziecinstwa robie aparatem "bez prądu"... równierz robie na filmach ORWO, poza tym na też na FOTONie. Od kiedy pamiętam były to w dodatku przeterminowane błony. Fakt że korzystałeś z takiego sprzętu nie wpływa na moją ocenę. Nadal uważam to co napisałem powyżej.

kwasik
30-12-2006, 14:45
technicznie leżą- wiadomo dlaczego, natomiast jak widac miejsce ma potencjał, szkoda ze nie miales ze soba czegos rozsadniejszego do fotografowania ;/

bombel
30-12-2006, 17:50
Widzę, że niedługo będzie można pokazać już prawie wszystko.

Rzeka (obojętne jaka) i palmy (lub obojętne jakie inne chaszcze, nawet egzotyczne) nie ukryją poziomu tych zdjęć. Ani kadr, ani kolory, ani techniczna jakość, ani w końcu sposób pokazania - ni to reportaż, ni to landszaft, ni to pocztówka... Nawet nie album, chyba, że bardzo mocno retro...

Usprawiedliwianie się, że są zrobione pudełkiem zapałek też mi nie pasuje - w takim razie po co je pokazałeś? Chciałeś zaznaczyć, że tam byłeś? Czy może chcesz pokazać, że robiłeś zdjęcia na filmach ORWO, czy co?

Andrzej - nie chcę Cię urazić, ale nie dziwię się, że niektórzy userzy piszą potem o przedzieraniu się przez morze chłamu, żeby znaleźć dobre zdjęcie. Też, podobnie jak teh_14m3 nie pokazywałbym takich zdjęć. Jak wszyscy zaczną takie wystawiać, trza będzie zamknąć niebawem ten dział. Wszak ze zdjęć tu prezentowanych mamy się uczyć robić lepsze - a jaka nauka (poza tym, żeby tak nie robić) wypływa z Twoich obrazków?

andrzej500
30-12-2006, 19:02
Kwasik
Miałem najmocniejszy sprzęt, jaki występuje w rodzinie nikona.
Lecz w tym kraju występuje szczególny „rodzaj pokoju na świecie”
Ludzie rozdają sobie prezenty ”-„.

bombel
Po jaki (,,,) piszesz, że nie chcesz mnie urazić? A gdybyś chciał to czy jesteś w stanie?
Zapomnij.
Twoje poszukiwania pod tytułem „co to jest” to jakiś sukces parodii.
Każdy widzi klapę techniczną.
Nie- nie każdy, kilku z stamtąd nie wróciło.

Sadama pojechali dzisiaj rano bez prądu.. Co zagapiłeś się?

Tego nie zobaczysz, bo” można pokazać prawie wszystko”

Kim Ty jesteś żeby przed tobą usprawiedliwiać się z Kraju i Obrazu (krajobrazu)
Swoje tępe uwagi personalne pod moim adresem zachowaj dla swoich.
Jesteś na forum takim samym gościem jak ja.
Jak chcesz się wdać w dyskusje to proszę bardzo.

teh_14m3
30-12-2006, 19:17
andrzej, nie wiem co palisz ale sie podziel ;) Nadal nie rozumiem co chciałeś pokazać tymi zdjęciami...

andrzej500
30-12-2006, 19:20
pokazać?
-NIC
powiedzieć?
-COŚ - Tobie nic.

cyrusvirus
30-12-2006, 19:27
Mysle ze troche przesadzasz. Dostales komentarze za kiepskie zdjecia - fajne sa tam tylko widoki. Bombel Ci dobrze napisal zebys zachowal te zdjecia dla siebie bo przeciez wrzucamy tu zdjecia jakie zrobilismy z pomyslem, przemyslane i takie z ktorych kazdy z nas jest dumny sam przed soba a te Twoje... sam wiesz. Sa tu Twoje fajne fotki ktore mozna oceniac. Nie powinienes sie "pienic" za takie slowa jakie dostales. Powiedz, czy te zdjecia Ci sie podobaja ? Kazdy z nas ma w starej szafie pudlo zdjec z fajnymi widoczkami ale to nie o to kaman... :)

puchbeary
30-12-2006, 19:54
andrzej500 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=2659) ma chyba emocjonalny stosunek do tych fotek i w tym kłopot :) . Nie miej mi za złe ale trudno się nie zgodzić z przedmówcami - technicznie fotki leżą , jeśli opceniać ich warstwę artystyczną to IMHO równiez nie są na wysokim poziomie. Tak już jest z emocjonalnymi fotkami - tobie się podobają bo dla ciebie znaczą wiele przez pryzmat twoich z nimi związnych wspomnień - dla nas to tylko zdjęcie. Chłopaki w tym co pisza są może dosadni ale raz że mają rację a dwa że nie piszą tego bo mają frajdę zmieszać kogoś z glebą tylko oceniają twoje fotki. Wsrzymaj konie i postraraj się spojrzeć na to ich oczami...

teh_14m3
30-12-2006, 20:35
Tobie nic.

widzisz, ja już nie chce sie teraz wplątywać w bezsensowną dyskusję, ale z takim podejściem to musisz zastanowić się po co w ogóle jesteś na tym forum. Dlaczego wrzucasz jakiekolwiek zdjęcia skoro traktujesz oglądających jak nieproszonych gości którzy weszli do twojego domu w gumofilcach a łajnem na podeszwach...

z mojej strony EOT

bombel
30-12-2006, 20:37
bombel
Po jaki (,,,) piszesz, że nie chcesz mnie urazić? A gdybyś chciał to czy jesteś w stanie?
Zapomnij.

[...]

Swoje tępe uwagi personalne pod moim adresem zachowaj dla swoich.

Widzę, że poruszyłem w tobie jakąś czuła strunę, skoro tak ładnie tracisz nerwy. :) Na pewno ci ulżyło, prawda? A jak te skopane zdjęcia po czymś takim wypiękniały! To dopiero pierwsza uwaga personalna, poprzednio mówiłem o poziomie zdjęć jakie zrobiłeś.

Niestety twój poziom nie jest dużo wyższy. To druga personalna uwaga, dalszych nie poczynię, bo nie chcę się zniżać. Ciao!

andrzej500
31-12-2006, 08:21
bombel

Prosiłem abyś swoje tępe uwagi pod moim adresem zachował dla swoich.
Ale Tobie jest mało.
Przeniosłeś dyskusję do innego wątku.
Chcesz się zabawić?
Po jaki (,,,,) wypowiadasz się na temat mojego poziomu?
Zabrakło Tobie własnego?
Jest krytyka i krytykanctwo, które uprawiasz. Beznadziejne uwagi pozbawione sensu.
Aby krytykować coś lub kogoś trzeba posiadać odpowiedni poziom. Niestety Ty go nie posiadasz. Pokazałeś ten brak przenosząc swoje „cenne uwagi” na inny wątek. Gratuluję.

Nemeth
31-12-2006, 13:11
W sumie zabawny watek. Zauwazam ciekawe zjawisko - im gorsze zdjecia tym bardziej zacieta dyskusja.
I tu moglbym juz skonczyc...ale ....
Patrze na te dwa zdjecia i zastanawiam sie dlaczego autor je zamiescil na forum. Sam takich fotografii bym nie pokazal nikomu bo uwazam ze sa: tragicznej jakosci, malo ciekawe w tresci i wykonaniu(chocby kadrowanie).
Z drugiej jednak strony sam przeciez zamieszczalem zdjecia co do ktorych pewnien bylem ze sa - powiedzmy sobie szczerze- zle technicznie ale ciekaw bylem opinii innych i faktycznie czesto moj samokrytycyzm znajdowal potwierdzenie w uwagach kolezanek i kolegow forumowiczow. Dlatego jestem w stanie zrozumiec dlaczego autor domagal sie krytyk. Tylko skad te emocje ?
Az boje sie myslec ze mozna bylo uwazac ze te zdjecia sa...no wlasnie co ? Dobre ?
Warte pokazania ?
Brrrr

bombel
31-12-2006, 14:39
Uważaj Nemeth z Twoimi tępymi uwagami. :mrgreen: Uprawiasz krytykactwo. Zostaw te beznadziejne uwagi pozbawione sensu. :mrgreen:

(to cytaty)

andrzej500
31-12-2006, 15:09
Nemeth
zgadzam się z Tobą.
mam identyczne obserwacje.

cyrusvirus
31-12-2006, 15:35
Nemeth
zgadzam się z Tobą.
mam identyczne obserwacje.

nie chce byc niemily ale Nemeth kierowal chyba te slowa pod Twoim adresem...