Zobacz pełną wersję : Problem z Adobe RGB
Po przeczytaniu tony postów nt. sRGB vs. Adobe RGB przerzuciłem się na ten drugi. I tu pojawił się mały problem - przy otwieraniu zdjęcia w PS, ten twierdzi, iż - cytuję: "dokument nie posiada osadzonego profilu kolorów". Czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego i jak to zmienić żeby jednak go wykrywał? :-? Dodam, że aparat w parametrach zdjęcia podaje: "COLOR: MODE 2" czyli informacja chyba jest zapisana...
Pozdrawiam.
inspektorks
28-12-2006, 00:24
Wejdź w "Edycja" -> "Ustawienia koloru" i tam pokombinuj z ustawieniami.
A masz w [ctrl]+[shift]+[K] "advanced settings > working spaces" ustawione "Adobe RGB 1998"? Jak nie, to ustaw mu ten profil, sprawdź czy dalej będzie się pluł i daj znać...
Kombinowałem. Uzyskałem tyle, że przy otwieraniu pliku PS pyta się jaki profil zastosować. A wygląda to tak, jakby z aparatu wychodziły pliki bez zachowanego profilu (ale tylko w przypadku ARGB).
A masz w [ctrl]+[shift]+[K] "advanced settings > working spaces" ustawione "Adobe RGB 1998"? Jak nie, to ustaw mu ten profil, sprawdź czy dalej będzie się pluł i daj znać...
Pluje sie, pluje...
Chociaż nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem: chodzi Ci, żeby mu przydzielić profil, tak? To oczywiście da się zrobić i działa. Mnie tylko zastanawia dlaczego profil nie jest wykrywany automatycznie?
Gawronnek
28-12-2006, 12:07
najprościej profil sprawdzić w Bridge tam przecież wyświetla się dokładny Exif z parametrami zdjęcia i podanym osadzonym profilem kolorów
nie chce zakladac nowego watku, wiec spytam tutaj: czy wiecie jak w gimpie zmienic profile kolorow?
svistakk
28-12-2006, 21:05
Wejdź w Plik/Ustawienia (Preferencje)/Zarządzanie kolorami - nie pamiętam czy wersje 2.2 juz to mają - na pewno developerska 2.3.x - pod Linuksem obowiązkowo littlecms, w windowsie instalka GIMPa to załatwia.
mam wersje 2.2.13
w preferecjach nie ma mozliwosci zmiany kolorow... a wersji 2.3.x dla windowsa nigdzie nie widze:/ Przy czym nie chodzi mi o ustawienie przestrzeni barwnej na ktorej ma pracowac gimp, tylko o mozliwosc jej zmiany dla obrabianego pliku (robie zdj w aRGB, a chcialbym je przekonwertowac/zapisac z przestrzenia sRGB)
najprościej profil sprawdzić w Bridge tam przecież wyświetla się dokładny Exif z parametrami zdjęcia i podanym osadzonym profilem kolorów
Dzięki za podpowiedź. Sprawdziłem też w nikonowskim Picrure Project i tam wszystko w Exifie jest podane. Czyli z jakiegoś powodu PS nie odczytuje informacji o formacie Adobe RGB. Jakoś sobie z tym poradziłem (częściowo) zmieniając w ustawieniach kolorów->zasady zarzadzania kolorem, pole RGB na "zachowaj osadzone profile" i teraz pyta się otwierając plik jaki profil zastosować i mogę od razu wybrać. Ale to chyba nie tak powinno być...
Ale to chyba nie tak powinno być...
tak byc powinno.
ustaw zeby sie pytal o wybor profilu i wybieraj przy otwieraniu profil osadzony w pliku.
ps sie pyta, bo masz profil ustawiony w preferencjach zarzadzania kolorem inny od tego osadzonego w pliku. profil adobe rgb z fotoszopa, a profil adobe rgb z aparatu to dwa rozne profile. roznia sie... nazwa :D (np. "Adobe RGB (1998 )" vs. "Nikon Adobe RGB 4.0.0.3000") a przynajmniej mozemy miec nadzieje ze roznia sie tylko nazwa ;) dlatego bezpieczniej jest wybrac ten osadzony w pliku. jesli nie chcesz zeby ps sie pytal to w jego "working space" (czy jakos tak) ustaw ten profil nikonowski (powinienes miec go na liscie wyboru, jezeli instalowales jakis nikonowski soft) - wtedy profil "roboczy" bedzie _identyczny_ jak profil z pliku i ps sie nie bedzie "plul"...
O to właśnie chodziło!!! Teraz rozumiem w czym problem. Nie mam opcji nikonowskiego rgb w łorking spejsie, ale jeszcze z tym pokombinuje.
Dzięki.