Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Problem z Adobe RGB

Po przeczytaniu tony postów nt. sRGB vs. Adobe RGB przerzuciłem się na ten drugi. I tu pojawił się mały problem - przy otwieraniu zdjęcia w PS, ten twierdzi, iż - cytuję: "dokument nie posiada osadzonego profilu kolorów". Czy ktoś potrafi wytłumaczyć dlaczego i jak to zmienić żeby jednak go wykrywał? Dodam, że aparat w parametrach zdjęcia podaje: "COLOR: MODE 2" czyli informacja chyba jest zapisana...

Pozdrawiam.
    D80|Sigma17-70|Sigma 70-300

Domyślnie

Wejdź w "Edycja" -> "Ustawienia koloru" i tam pokombinuj z ustawieniami.

Domyślnie

A masz w [ctrl]+[shift]+[K] "advanced settings > working spaces" ustawione "Adobe RGB 1998"? Jak nie, to ustaw mu ten profil, sprawdź czy dalej będzie się pluł i daj znać...

Domyślnie

Kombinowałem. Uzyskałem tyle, że przy otwieraniu pliku PS pyta się jaki profil zastosować. A wygląda to tak, jakby z aparatu wychodziły pliki bez zachowanego profilu (ale tylko w przypadku ARGB).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    A masz w [ctrl]+[shift]+[K] "advanced settings > working spaces" ustawione "Adobe RGB 1998"? Jak nie, to ustaw mu ten profil, sprawdź czy dalej będzie się pluł i daj znać...
    Pluje sie, pluje...

Domyślnie

Chociaż nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem: chodzi Ci, żeby mu przydzielić profil, tak? To oczywiście da się zrobić i działa. Mnie tylko zastanawia dlaczego profil nie jest wykrywany automatycznie?

Domyślnie

najprościej profil sprawdzić w Bridge tam przecież wyświetla się dokładny Exif z parametrami zdjęcia i podanym osadzonym profilem kolorów
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

nie chce zakladac nowego watku, wiec spytam tutaj: czy wiecie jak w gimpie zmienic profile kolorow?

Oszczędny w słowach Awatar svistakk
    Miasto
    Rzeszów i okolice

Domyślnie

Wejdź w Plik/Ustawienia (Preferencje)/Zarządzanie kolorami - nie pamiętam czy wersje 2.2 juz to mają - na pewno developerska 2.3.x - pod Linuksem obowiązkowo littlecms, w windowsie instalka GIMPa to załatwia.
    Zabawy w światło-rysowanie

Domyślnie

mam wersje 2.2.13

w preferecjach nie ma mozliwosci zmiany kolorow... a wersji 2.3.x dla windowsa nigdzie nie widze:/ Przy czym nie chodzi mi o ustawienie przestrzeni barwnej na ktorej ma pracowac gimp, tylko o mozliwosc jej zmiany dla obrabianego pliku (robie zdj w aRGB, a chcialbym je przekonwertowac/zapisac z przestrzenia sRGB)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów