Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 11:39.....
...... to godzina, o której zrobiłem ten kadr. Warunki nie były za sprzyjające, ale spodobał mi się ten widok :-) Muszę tam zajechać o odpowiedniej porze i lepszym świetle. Póki co poproszę o opinie :-)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img841.imageshack.us/i/pojechaneb.jpg/)
Ja bym tam na pewno jeszcze zajrzał. Taka szumiąca obróbka.
Widok ladny ale widze to na wiosne z zielona podloga;)
loj... obrobkowo to sieczka wyszla straszna
Wyszło strasznie płasko w tym słońcu :-( i tak się namęczyłem, żeby jakoś to wyglądało, ale chyba i tak nie za bardzo dałem radę. Czekam więc za lepszym światłem :-)
Niemiłosiernie wyostrzyłeś,zwłaszcza drzewa w oddali nienaturalne.Gdybyś chwilkę zaczekał to na środkowych krzaczkach nie byłoby cienia od chmurki.Bardzo fajny widoczek.
no niestety niespecjalnie to wyglada, ostre swiatło, poszarpane kolory, jakby przekontrastowane, swieca trawy i woda - ja jestem zdecydowanie na nie :)
"Kiedy słońce jest w zenicie, fotograf odpoczywa", tak mówią. Ja dodałbym od siebie, że odpoczywa, jeśli nie ma istotnych powodów do fotografowania.
Tutaj nie wydaje się by coś Cię zmuszało, widok może poczekać na ciekawsze światełko chociażby, do tego jakie zwierzę czy rolnika - takie elementy pomagają zdjęciom.
Ano prawda :-) właściwie to robiłem zdjęcia po przeciwnej stronie drogi, z której zrobiłem to zdjęcie :-) Tam światło miałem już przednie, co w niedługim czasie pokażę :-)
krzysztofz24
23-09-2010, 09:28
Przylacze sie do opini przedmowcow, ze wart tam wrocic o bardziej sprzyjajacej porze, teraz niestety niezbyt to wyglada...
Kadr mi się podoba, ale reszta już nie bardzo. Wydaje mi się że największą bolączką tego zdjęcia, jest światło, i od tego wszystko się posypało. Z tej pozycji akurat fotografujesz zacienioną część drzew, krzaków itp. Kolory zginęły na tyle, że trzeba było to ratować, a i lokalne kontrasty są wtedy mocno podbite. Myślę, że wystarczy jak wrócisz tam o odpowiedniej porze, a wszystkim szczena opadnie ;) Zapamiętaj tylko kadrowanie ;)
Dokładnie tak robiłem jak opisałeś i wyszło jak wyszło :mrgreen: ale wnioski wyciagnięte i już tego błędu nie zrobię :-)