PDA

Zobacz pełną wersję : NPU (nikon pro user)

rudykentaki
20-09-2010, 20:58
Czy mozna zarejestrowac sie jako NPU ? Nie znalazlem informacji na www.nikon.pl

pawel
20-09-2010, 21:03
NPS (http://www.nikon.pl/pl_PL/pro/NPS_Aktualnosci.page?lang=)

rudykentaki
20-09-2010, 21:07
NPU http://www.nikon.se/sv_SE/pro/pro_main.page?lang= jest to na szwedzkiej stronie nikona

Jaskier
20-09-2010, 22:55
NPU/NPS zgodnie z tym co jest na stronie w Szwecji to musisz udowodnić, że jesteś zawodowym fotografem np. legitymacja prasowa, musisz mieszkać i wykonywać swój zawód w Szwecji, posiadać minimum 2 z wymienionych puszek (F6, D2X, D2H, D2Xs, D2Hs, D3, D3x, D200, D300, D700) oraz trzy inne profesjonalne produkty Nikona (objektywy, lampy). Więc sam odpowiedz czy możesz się zarejestrować!

Pozdrawiam

rudykentaki
20-09-2010, 23:15
Chodzilo mi tylko o to ze nie we wszystkich krajach mozna stac sie czlonkiem NPU. Pytanie czemu.

P.S wystarczylo tylko ze zarejestrowalem body i flash a czlonkostwo samo sie aktywowalo ( nie jestem profesjonalnym fotografem nie musialem miec legitymacji prasowej)

Pozdrawiam

Jaskier
20-09-2010, 23:25
Ja tylko przytaczam to co na stronie www.nikon.se jest napisane. Na początku piszesz czy można się zarejestrować, teraz piszesz, że samo się aktywowało. Nie znam sytuacji w każdym kraju, ale wiem, że są różnice i różne wymagania sprzętowe w zależności od kraju i już dużo tutaj na forum o tym było wspominane. Skoro aktywowało Ci się członkostwo to chyba nie ma na co narzekać, wiele rzeczy można zrobić w Szwecji łatwiej, chociaż ciągle uważam, że to "dziki" kraj :)

Pozdrawiam

kichu
21-09-2010, 09:51
programu NPU w Polsce nie ma, jest w UK i jak widze koledzy pisza wyzej tez w Szwecji

czym sie rozni NPU od NPS - dla kazdego z nich sa inne wymagania sprzetowe (co trzeba posiadac), zasadnicza roznica jest taka, ze NPS w UK musi wykazac stosownymi dokumentami ze ponad 50% dochodow osiaga z fotografii
w przypadku NPU tego wymagania nie ma (sam posiadam karte NPU UK)

co daje, przede wszystkim priorytetowy serwis, reszta to gadzety

Fraglesso
21-09-2010, 11:55
Czyli fotografowie ślubni nie mogą liczyć na członkowstwo w NPS?

Szprychu
21-09-2010, 14:38
Czyli fotografowie ślubni nie mogą liczyć na członkowstwo w NPS?

mogą, jak mają zarejestrowaną dz.gosp.

Fraglesso
21-09-2010, 14:45
mogą, jak mają zarejestrowaną dz.gosp.

No ale potrzebna jest legitymacja prasowa... a o ile dobrze kojarzę, to pomimo prowadzenia działalności gospodarczej jako fotograf ślubny (fotografia okolicznościowa i reklamowa) moja żonka nie posiada owego dokumentu :/

Tak tylko dywaguję, bo przejrzałem wymagania co do posiadanego sprzętu i raczej chyba się nie kwalifikujemy ;).

doyen
21-09-2010, 14:55
No ale potrzebna jest legitymacja prasowa... a o ile dobrze kojarzę, to pomimo prowadzenia działalności gospodarczej jako fotograf ślubny (fotografia okolicznościowa i reklamowa) moja żonka nie posiada owego dokumentu :/

Źle kojarzysz... Legitymacja prasowa lub działalność i sprzęt w obydwu wypadkach.

Szprychu
21-09-2010, 14:57
Pkt 3 regulaminu NPS
1.Uczestnikiem Programu NPS („Uczestnik”) może być każda osoba fizyczna lub prawna, która spełni poniższe warunki:
a) prowadzi działalność gospodarczą związaną z fotografią lub zajmuje się zawodowo tą dziedziną;

Brakuję Ci dwóch obiektywów.

kichu
21-09-2010, 14:58
panowie ale ustalcie o czym piszecie bo to co piszecie odnosi sie do POLSKIEGO programu NPS (es jak stefan na koncu)

natomiast np. w UK wymagania co do programu NPS (es) sa nieco inne niz w PL - trzeba obok sprzetu udokumentowac ze sie ponad 50% dochodow uzyskuje z fotografii (rozliczeniami podatkowym itp)

inna z kolei rzecza jest program NPU (u jak urszula na koncu) - dostepny w UK niedostepny w Polsce - i tam wymagania sa nieco inne niz w programie NPS (es) - nizsze - wystarczy posiadac okreslony sprzet i to wszystko

Jaskier
21-09-2010, 15:02
P.S wystarczylo tylko ze zarejestrowalem body i flash a czlonkostwo samo sie aktywowalo

Moja wina, źle przeczytałem na stronie wymagania, zamiast NPU napisałem o NPS, a do NPU wystarczy mieszkać na terytorium Szwecji, posiadać jedną z wymienionych puszek (F6, D2X, D2H, D2Xs, D2Hs, D3, D3x, D200, D300, D700 ), i jeszcze jedną rzecz z profesjonalnego sprzętu Nikona! Więc teraz już wiadomo dlaczego Ci się aktywowało NPU.

Pozdrawiam

Fraglesso
21-09-2010, 15:03
Pkt 3 regulaminu NPS
1.Uczestnikiem Programu NPS („Uczestnik”) może być każda osoba fizyczna lub prawna, która spełni poniższe warunki:
a) prowadzi działalność gospodarczą związaną z fotografią lub zajmuje się zawodowo tą dziedziną;

Brakuję Ci dwóch obiektywów.

Jednego, bo mam zarejestrowaną 50/1.4D :].
Kto mi pożyczy jedno szkło?? :]

A i chyba body mam za mało??