Zobacz pełną wersję : NPU (nikon pro user)
rudykentaki
20-09-2010, 20:58
Czy mozna zarejestrowac sie jako NPU ? Nie znalazlem informacji na www.nikon.pl
NPS (http://www.nikon.pl/pl_PL/pro/NPS_Aktualnosci.page?lang=)
rudykentaki
20-09-2010, 21:07
NPU http://www.nikon.se/sv_SE/pro/pro_main.page?lang= jest to na szwedzkiej stronie nikona
NPU/NPS zgodnie z tym co jest na stronie w Szwecji to musisz udowodnić, że jesteś zawodowym fotografem np. legitymacja prasowa, musisz mieszkać i wykonywać swój zawód w Szwecji, posiadać minimum 2 z wymienionych puszek (F6, D2X, D2H, D2Xs, D2Hs, D3, D3x, D200, D300, D700) oraz trzy inne profesjonalne produkty Nikona (objektywy, lampy). Więc sam odpowiedz czy możesz się zarejestrować!
Pozdrawiam
rudykentaki
20-09-2010, 23:15
Chodzilo mi tylko o to ze nie we wszystkich krajach mozna stac sie czlonkiem NPU. Pytanie czemu.
P.S wystarczylo tylko ze zarejestrowalem body i flash a czlonkostwo samo sie aktywowalo ( nie jestem profesjonalnym fotografem nie musialem miec legitymacji prasowej)
Pozdrawiam
Ja tylko przytaczam to co na stronie www.nikon.se jest napisane. Na początku piszesz czy można się zarejestrować, teraz piszesz, że samo się aktywowało. Nie znam sytuacji w każdym kraju, ale wiem, że są różnice i różne wymagania sprzętowe w zależności od kraju i już dużo tutaj na forum o tym było wspominane. Skoro aktywowało Ci się członkostwo to chyba nie ma na co narzekać, wiele rzeczy można zrobić w Szwecji łatwiej, chociaż ciągle uważam, że to "dziki" kraj :)
Pozdrawiam
programu NPU w Polsce nie ma, jest w UK i jak widze koledzy pisza wyzej tez w Szwecji
czym sie rozni NPU od NPS - dla kazdego z nich sa inne wymagania sprzetowe (co trzeba posiadac), zasadnicza roznica jest taka, ze NPS w UK musi wykazac stosownymi dokumentami ze ponad 50% dochodow osiaga z fotografii
w przypadku NPU tego wymagania nie ma (sam posiadam karte NPU UK)
co daje, przede wszystkim priorytetowy serwis, reszta to gadzety
Fraglesso
21-09-2010, 11:55
Czyli fotografowie ślubni nie mogą liczyć na członkowstwo w NPS?
Szprychu
21-09-2010, 14:38
Czyli fotografowie ślubni nie mogą liczyć na członkowstwo w NPS?
mogą, jak mają zarejestrowaną dz.gosp.
Fraglesso
21-09-2010, 14:45
mogą, jak mają zarejestrowaną dz.gosp.
No ale potrzebna jest legitymacja prasowa... a o ile dobrze kojarzę, to pomimo prowadzenia działalności gospodarczej jako fotograf ślubny (fotografia okolicznościowa i reklamowa) moja żonka nie posiada owego dokumentu :/
Tak tylko dywaguję, bo przejrzałem wymagania co do posiadanego sprzętu i raczej chyba się nie kwalifikujemy ;).
No ale potrzebna jest legitymacja prasowa... a o ile dobrze kojarzę, to pomimo prowadzenia działalności gospodarczej jako fotograf ślubny (fotografia okolicznościowa i reklamowa) moja żonka nie posiada owego dokumentu :/
Źle kojarzysz... Legitymacja prasowa lub działalność i sprzęt w obydwu wypadkach.
Szprychu
21-09-2010, 14:57
Pkt 3 regulaminu NPS
1.Uczestnikiem Programu NPS („Uczestnik”) może być każda osoba fizyczna lub prawna, która spełni poniższe warunki:
a) prowadzi działalność gospodarczą związaną z fotografią lub zajmuje się zawodowo tą dziedziną;
Brakuję Ci dwóch obiektywów.
panowie ale ustalcie o czym piszecie bo to co piszecie odnosi sie do POLSKIEGO programu NPS (es jak stefan na koncu)
natomiast np. w UK wymagania co do programu NPS (es) sa nieco inne niz w PL - trzeba obok sprzetu udokumentowac ze sie ponad 50% dochodow uzyskuje z fotografii (rozliczeniami podatkowym itp)
inna z kolei rzecza jest program NPU (u jak urszula na koncu) - dostepny w UK niedostepny w Polsce - i tam wymagania sa nieco inne niz w programie NPS (es) - nizsze - wystarczy posiadac okreslony sprzet i to wszystko
P.S wystarczylo tylko ze zarejestrowalem body i flash a czlonkostwo samo sie aktywowalo
Moja wina, źle przeczytałem na stronie wymagania, zamiast NPU napisałem o NPS, a do NPU wystarczy mieszkać na terytorium Szwecji, posiadać jedną z wymienionych puszek (F6, D2X, D2H, D2Xs, D2Hs, D3, D3x, D200, D300, D700 ), i jeszcze jedną rzecz z profesjonalnego sprzętu Nikona! Więc teraz już wiadomo dlaczego Ci się aktywowało NPU.
Pozdrawiam
Fraglesso
21-09-2010, 15:03
Pkt 3 regulaminu NPS
1.Uczestnikiem Programu NPS („Uczestnik”) może być każda osoba fizyczna lub prawna, która spełni poniższe warunki:
a) prowadzi działalność gospodarczą związaną z fotografią lub zajmuje się zawodowo tą dziedziną;
Brakuję Ci dwóch obiektywów.
Jednego, bo mam zarejestrowaną 50/1.4D :].
Kto mi pożyczy jedno szkło?? :]
A i chyba body mam za mało??