Zobacz pełną wersję : Pomocy
pampek83
20-09-2010, 19:53
Czy może mi ktoś powiedzieć czy to zdjęcie jest ostre? bo już sam nie wiem czy mam iść do okulisty czy wysyłać aparat na postępu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img214.imageshack.us/i/amelia20100919204dsc128.jpg/)
Czas 1/80 na 50mm ( dedukuje, że Tamron) Może przez lekkie poruszenie, a na takim czasie można tez "rozmazać", masz takie odczucia. Masz jeszcze inne szkła.. z nimi tez masz problemy? Np N85
.
pampek83
20-09-2010, 20:06
To zdjęcie jest zrobione nikkorem 50mm. Mam jeszcze tak jak w stopce 85 mm ale jest tak samo samo nigdy nie jestem pewien czy zdjęcie jest ostre czy nie a jak już wstawię je na galerie, to ktoś się przyczepi że nie ostre. Problem miałem już z nikonem d80 tez nie było rewelacji. Kurde może to wina szkieł. Już sam nie wiem.
darkmajin
20-09-2010, 20:09
dla mnie jest wystarczająco ostre, popadasz w ostrofobie
pampek83
20-09-2010, 20:22
Nie to nie ja popadam w "ostrofobie". Wystawiałem już tu kilka razy zdjęcia córki. Fakt ze jestem amatorem i kadr, czy inne techniczne kwestie zdjęcia są u mnie słabe, ale zawsze w komentarzach było że zdjęcia są nie ostre.
Aż spojrzałem na poprzednie zdjęcia... Tutaj jest ok. Może lekko poruszone (bardzo lekko) ale MZ ostrość trafiona i "na oczach" jak najbardziej jest. Poprzednie wyglądają nie jak nieostre, tylko jak z potwornym front focusem.
pampek83
20-09-2010, 22:18
Może być ze to front focus tylko ze wszystkie szkła jakie mam tak robią. I to samo się działo na d80. Trudno jak będzie okazja trzeba będzie wysłać na postępu do regulacji. Dzięki wielkie za pomoc
Moim zdaniem zdjęcie jest ostre.
Chyba się wyłamię ale moim zdaniem to zdjęcie nie jest ostre. Jak na 50-tkę i przysłonę 4,5 gdzie głębia wynosi mniej więcej 5,5 cm, to coś tu nie gra. Albo całe jest poruszone albo w obróbce namieszane, albo przy zmniejszaniu szczegóły zostały rozmyte.
Co nie zmienia faktu, że nie specjalnie przeszkadza to w odbiorze zdjęcia.
OSTRE !!
Jedyne, że mogłeś mieć troszeczkę za długi czas i stąd lekkie poruszenie maleństwa.
A ja tam bym na twoim miejscu sprzedał 50/1.8 i kupił 35/1.8 !!
tymancjo
21-09-2010, 14:24
Jest ostro
pampek83
21-09-2010, 21:00
Dzieki za opinie. Następnym razem to seta przed pstrykiem (żeby się ręka nie trzęsła) o zobaczymy czy szkło czy FF/BF.
Moim zdaniem ostrość ok. Zdjęcie też przyjemne w odbiorze.