Zobacz pełną wersję : Tania 30tka Della
Dell UltraSharp U3011 (http://www.cnet.com.au/dell-ultrasharp-u3011-339305812.htm)
A wg zapowiedzi na PCLab (http://pclab.pl/news43303.html) -- ma kosztowac 1500 $.
Ciekawy jestem opinii Tom01 i Czornyja, na temat przydatnosci tego monitora do pracy ze zdjeciami. :)
raptor88
20-09-2010, 10:23
Pewnie tak samo przydatny jak poprzedni model 3008, czyli raczej średnio. Dell to masówka, cudów się nie ma co spodziewać. :)
Pewnie tak samo przydatny jak poprzedni model 3008, czyli raczej średnio. Dell to masówka, cudów się nie ma co spodziewać. :)Cudow nie -- ale jesli chociaz przyzwoitosci, to za 30" 1500$ -- byloby juz sensowne.
Dell UltraSharp U3011 (http://www.cnet.com.au/dell-ultrasharp-u3011-339305812.htm)
A wg zapowiedzi na PCLab (http://pclab.pl/news43303.html) -- ma kosztowac 1500 $.
Ciekawy jestem opinii Tom01 i Czornyja, na temat przydatnosci tego monitora do pracy ze zdjeciami. :)
Sądząc po wynikach fabrycznej walidacji, to nic powalającego. Obawiałbym się kiepskiej liniowości, murzenia i nierównomierności podświetlenia. Nie wiadomo co to za matryca, jaki jest zakres regulacji podświetlenia, ale patrząc na to, co im wyszło w trybie sRGB, to obawiam się, że problemem będzie zbyt wysoka jaskrawość na minimalnym ustawieniu. Osobiście wolałbym trochę dołożyć do NEC-a PA271W - kosztuje tyle samo, przy rozdzielczości 2560x1440px nie odczuwałem różnicy w komforcie pracy pomiędzy nim a moją 30-tką, a praktycznie wyciśnięto z niego wszystko, co tylko da się wycisnąć z technologii LCD CCFL.
Czornyj, a czego mozna sie spodziewac po kolejnych technologiach matryc? Jestes w stanie cos na ten temat powiedziec?
Czornyj, a czego mozna sie spodziewac po kolejnych technologiach matryc? Jestes w stanie cos na ten temat powiedziec?
Nowe technologie są w lesie. W OLED są problemy ze stabilnością i żywotnością, warstwa organiczna jest wrażliwa i byle kichnięcie powoduje, że zdycha. LCD dojrzało i prawdopodobnie osiągnęło swój szczyt możliwości, rewolucji nie należy się szybko spodziewać. Prawdopodobnie w najbliższym czasie podświetlenie CCFL będzie zastępowane LED, co jednak z punktu widzenia jakości obrazu jest bez większego znaczenia.
Czyli podswietlanie LED daje w zasadzie jedynie mniejszy pobor energii?
Czyli podswietlanie LED daje w zasadzie jedynie mniejszy pobor energii?
Teoretycznie z RGB LED można wycisnąć troszkę większy gamut, co jednak z punktu widzenia projektanta graficznego ma niezbyt duże znaczenie, bo eWCG CCFL w PA praktycznie i tak kryje pełne ISO Coated v2 i Pantone.
Jest jeszcze HP ZR30W za ok. 5 tys. zł. Ogólnie dobrze że jest taki spadkowy trend cen - Eizo, Nec też stopniowo coraz taniej.
Za taką samą cenę chyba faktycznie lepiej Neca: http://www.balta.pl/opis.php3?ID=44584
raptor88
21-09-2010, 11:52
Największe bolączki dużych monitorów to spore nierównomierności. Bez przeglądu paru sztuk w ciemno nie ma co brać, problem polega na tym, że mało gdzie można sobie samemu "przebrać" kilka sztuk i wybrać najrówniejsze.
Co do minimalnych jasności, to ZR30W ma około 150 nitów :shock: , a Dell 3008 miał w okolicach 120, co też daje trochę za mocno. Pewnie tutaj też nie będzie rewolucji w tym względzie. Matryca ta sama co będzie w Nec 301, IPS, 10bit itd.
A mam pytanie do co podświetlenia za pomocą LED. Czy oprócz bardzo szerokiego gamutu ( który w sumie i tak już mamy uzyskany na świetlówkach ), mniejszego poboru prądu jeszcze coś zyskujemy? LED nie musi się chyba "rozświetlać", więc po włączeniu mamy od razu swoje nastawy jasności? Eizo ma brightness stabilization który też daje taki efekt, że chwilę po włączeniu monitor ma już optymalną jasność. Inny plus, to chyba większa stabilność temperatury z upływem godzin. Jak to jest?
de Fresz
21-09-2010, 12:08
Teoretycznie z RGB LED można wycisnąć troszkę większy gamut, co jednak z punktu widzenia projektanta graficznego ma niezbyt duże znaczenie, bo eWCG CCFL w PA praktycznie i tak kryje pełne ISO Coated v2 i Pantone.
A jak jest w praktyce z równomiernością podświetlania? W lapkach widać różnicę in plus przy LEDach, przy dużych powierzchniach też to teoretycznie powinno pomóc.
NEC zastosuje w PA301W autentycznie 10-o bitową matrycę P-IPS. W przypadku HP i Della na pewno bym się o to nie założył ;)
Odnośnie LED mogę tylko gdybać, ale NEC w Reference 21/2180WG dlaczegoś zastosował konstrukcję składającą się z wściekle selekcjonowanych RGB LED opatrzonych toną miedzianych radiatorów i oświetlających matrycę krawędziowo za pośrednictwem zwariowanego układu luster - i mimo dodatkowej elektronicznej kompensacji podświetlenia w pomiarach wyszło mi, że monitor jest mniej równomierny od paneli serii PA. Tymczasem obecnie po prostu pakuje się power LED-y bezpośrednio za matrycą i cześć pieśni - rodzi to pewne obawy i wątpliwości...
dziki_pl
21-09-2010, 14:20
Nowe technologie są w lesie. W OLED są problemy ze stabilnością i żywotnością, warstwa organiczna jest wrażliwa i byle kichnięcie powoduje, że zdycha. LCD dojrzało i prawdopodobnie osiągnęło swój szczyt możliwości, rewolucji nie należy się szybko spodziewać. Prawdopodobnie w najbliższym czasie podświetlenie CCFL będzie zastępowane LED, co jednak z punktu widzenia jakości obrazu jest bez większego znaczenia.
Nawet sie pokusilem i robilem szybki pomiar gamutu oled vs lcd (tani). Roznica jest spora. Ale do fotografii i skladu az za duzy. Ma jednak inne kuszace cechy, prawdziwa czern, brak wrazliwosci na katy.
Jak sie ustabilizuje to pogodzi wojne lcs vs plazma na rynku tv ;)
raptor88
21-09-2010, 15:05
No nie wiem czy OLED się pojawi w monitorach na stałe tak jak to jest teraz z LCD. Słyszę o nich już od nawet nie wiem kiedy. Jak będzie można to kupić tak łatwo LCD, to się zobaczy.
Jak dla mnie, to monitor może podświetlać nawet świeczka :D, byleby było równo i dobrze. ;)
Tymczasem obecnie po prostu pakuje się power LED-y bezpośrednio za matrycą i cześć pieśni - rodzi to pewne obawy i wątpliwości...
Można dowiedzieć się ciekwostek zasięgając opinii w firmach produkujących reklamy z wykorzystaniem LED. Problem jest w tym, że diody starzeją się szybciej niż się wydawało, a to stwarza problemy przy wykorzystaniu jako podświetlenie. Niewykluczone, że również z tego powodu tak powoli pojawiają się w monitorach lepszych klas.