Zobacz pełną wersję : D3s w praktyce
Hej, był kiedyś wątek o D3s ale zniknął :(
Zastanawiam się nad zakupem D3s (byłby używany zamiennie z D700).
Niedawno jeden z forumowiczów napisał mi, że po przesiadce z D700 na s-kę zauważył WYRAŹNĄ! poprawę obrazka na wyższych ISO.
Kilka pytań do pozostałych użytkowników D3s (wolę mieć kilka-naście wiarygodnych opinii przed wydaniem takiej kasy):
- czy faktycznie po przesiadce z D700/D3 na D3s widać WYRAŹNĄ poprawę obrazka w zakresie ISO1600-6400?
Zaznaczam, że czułości powyżej 6400 będą mnie interesowały okazjonalnie a nastawiając się na zakup D3s chciałbym żeby obrazek z iso6400 był miodzio już prosto z puszki zarówno pod względem ostrości oraz, lub przede wszystkim, KOLORÓW (z ulotki czytamy: "Zapewnia też nieosiągalną dotychczas wierność barw bez nadmiernego nasycenia, na przykład odcieni skóry oraz intensywnie czerwonych obszarów").
- czy opcja "Q" zauważalnie wycisza pracę lustra w stosunku do D700/D3?
- czy poprawione zostały przejścia tonalne (nowe oprogramowanie) w stosunku do D700/D3 (i znów w ulotce czytamy: "aparat D3s zapewnia wyjątkowy zakres tonalny i eliminuje przeskoki tonów")?
- czy iso100 jest w końcu "powtarzalne"?
Pzdr, Piotr
PS. Jeśli byłby kto uprzejmy wrzucić jakieś fotki byłbym usatysfakcjonowany :)
PS.2. Z ulotek to sobie czasem można... ;)
w sieci masz od za przeproszeniem cholery testow d3s... odpowiem krotko tak na wysokim iso jest lepiej
duzo lepiej :)
Ale ja testy już czytałem :)
Chciałbym poznać Wasze subiektywne uwagi na ten temat; jakoś bardziej wierzę kolegom/praktykom z Forum ;)
w sieci masz od za przeproszeniem cholery testow d3s... odpowiem krotko tak na wysokim iso jest lepiej
duzo lepiej :)
Co to, wg Ciebie, znaczy dużo; może tak %-wo?
A może ma ktoś tę puszkę z opolskiego lub granicznych woj.?
PS. Nad D700/D3 jakoś wszyscy piszą elaboraty, rozwodzą się w nieskończoność, są przypisy odn.stron w sieci... a o D3s ni słówka :(
jak jestes na podgladzie dzialu to na dole zaznacz sobie, zeby forum pokazywalo Ci wszystkie watki a nie tylko te z ostatniego miesiaca
jest kilka o d3s
ps. mysle, ze smialo mozna mowic o roznicy na poziomie 1,5-2EV w wysokim ISO, przy czym im wyzej krecimy tym roznica bardziej widoczna
Kristoff81
18-09-2010, 17:20
- czy opcja "Q" zauważalnie wycisza pracę lustra w stosunku do D700/D3?
mam ją w swoim aparacie i rzeczywiście jest ciszej niż normalnie.
- czy faktycznie po przesiadce z D700/D3 na D3s widać WYRAŹNĄ poprawę obrazka w zakresie ISO1600-6400?
tu znalazłem porównanie tych dwóch aparatów na ISO 6400 z lewej D700 (tak jak patrzymy) a z prawej D3s
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-09/55b4a743/d700_d3s.jpg.html
krzysztof jot
18-09-2010, 22:24
iso wyższe jest naprawdę miłe dla oka - tu w wątku dawałem iso4000 prosto z puszki i - odszumianie na low http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2065381&postcount=6
niestety Q nie sprawdzałem bo zawsze mam hałas, na iso100 tez nie robię :(
Kristoff81
19-09-2010, 09:45
D3s mniej szumi niż D3, to nowsza puszka pod tym względem najlepsza Nikona.
Nie tylko Nikona ;) pod względem szumów D3s zawstydza całą konkurencje...
Mam D3s od nie dawna, w porównaniu do D3, wysokie ISO w S-ce to rewelacja, bardzo pojemny bufor to duży + w foto przyrodzie.
Ale ja testy już czytałem :)
Chciałbym poznać Wasze subiektywne uwagi na ten temat; jakoś bardziej wierzę kolegom/praktykom z Forum ;)
Co to, wg Ciebie, znaczy dużo; może tak %-wo?
To wreszcie chcesz ocenę subiektywną, czy matematyczną wyliczoną w procentach?
Matematycznie: 99% lepiej
Subiektywnie: Do d...y, bo na ISO 102400 widać szum.
To chciałeś usłyszeć? ;)
A tak serio to proponuję odkopać wątek odnośnie porównania 700 i 3s (gdzieś to było). Tak chyba temat był wyczerpany.
Było i o gripie, i o ISO, i o szybkości, i o WB, i o ergonomii, i o innych rzeczach ułatwiających/utrudniających pracę.
Dzięki
tu znalazłem porównanie tych dwóch aparatów na ISO 6400 z lewej D700 (tak jak patrzymy) a z prawej D3s
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2010-09/55b4a743/d700_d3s.jpg.html
Różnica widoczna aczkolwiek nie powalająca; myślałem, że D3s na 6400 jest "gładki" jak pupcia niemowlęcia (bez włączonego odszumiania) :)
[quote=kichu;2076742]jak jestes na podgladzie dzialu to na dole zaznacz sobie, zeby forum pokazywalo Ci wszystkie watki a nie tylko te z ostatniego miesiaca
Faktycznie, miałem wł. tylko z ost.m-ca; dzięki!
Kup se d700 ,a za resztę kasy jedź na wakacje lub kup jasny słoik.
A tak serio to proponuję odkopać wątek odnośnie porównania 700 i 3s (gdzieś to było). Tak chyba temat był wyczerpany.
Było i o gripie, i o ISO, i o szybkości, i o WB, i o ergonomii, i o innych rzeczach ułatwiających/utrudniających pracę.
Jak mniemam chodzi o ten temat: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=134670
Czytałem; szkoda, że nik nie zamieścił zdjęć poglądowych na iso3200-6400 z placu boju (np.ciemnego Kościoła/sali weselnej).
Wywar, wolałbym na teraz dokupić D3s a D700 w przyszłości zamienić na "D700x" z większą ilością pixeli (na razie pakiet, który mnie interesuje, to D3s+zoom+lampa oraz D700+stałka/-i).
...choć biorąc pod uwagę "różnicę" na iso 6400 pomiędzy D700 a D3s, i fakt iż zdjęć nie ogląda się za pomocą cropów, zastanawiam się już czy warto iść w s-kę...
A może ktoś z UŻYTKOWNIKÓW d3s napisze do jakich rozmiarów fotek nie widać różnicy w obrazowaniu na iso3200-6400 pomiędzy D700 a D3s?
Pawel Pawlak
20-09-2010, 14:32
A ja bym może przewrotnie powiedział - jeśli chcesz zamienieć D700 na d3s (matryca) to zastanów się najpierw:
- czy naprawdę D700 to za mało ?
- czy naprawdę potrafię wycisnąć z d700 więcej niż potrafi ?
może nie warto ładować extra kaski w d3s, tylko lepiej opanować PP a za róznicę w cenie pojeździć na wyprawy fotograficzne ? no chyba że ma się kasy w ilości nielimitowane; ale wtedy po co pytać, kupić d3s + d3x i będzie z pewnością najlepiej ;)
ale, ale to o czym jeszcze trzeba pamietać - jak robisz dużo zdjęć to d3 po prostu starczy na dłużej. że tak powiem d3 przeżyje dwie d700 ;)
a tak naprawdę jak się wie czego szukać to w PP można naprawić bardzo dużo - ale to takie czysto użytkowe podejście do fotografii (nieartystyczne :mrgreen: )
Z tą żywotnością to różnie bywa. Jak ci się d3s popsuje to zdjęć nie robisz. A mając 2xd700 przy awarii jednego drugi ratuje ci pupę :D wszystko zależy co ci potrzeba - jak ci potrzeba puchy d3s to ją po prostu kup i tyle. D3s to przede wszystkim szybkość i wysokie iso. Jeżeli masz pod to podpinać jakieś mułowate tamrony czy inny badziew ze światłem 5.6 mając nadzieje ,że iso milion to zastąpi to mz nie warto :D
Paul Buczynski
22-09-2010, 05:20
Czy w końce możemy ustalić jedną nie zmienną rzecz w fotografii? Mianowicie - ŚWIATŁO. Jeśli masz do "bani" światło to będziesz miał do bani zdjęcie. Tak było i tak będzie. Chyba że 25 lat mojej praktyki fotograficznej mnie niczego nie nauczyło. Więc te wasze ISO 1000, 2000, 5000, 10.000, 100000000000000000 nie pomoże wam w sytuacjach gdzie oświetlenie jest do niczego tak aby z tego do bani oświetlenia wyszło dobre zdjęcie.
Jedynie co to będziesz miał szybszą migawkę. Czy to wystarczy w takich warunkach świetlnych aby uzyskać dobrą fotkę? OK, jeśli coś tam było w ruchu to będzie mniej rozmazane bo uzyskałeś szybszą klatkę ale nadal do bani bo............. No właśnie. Możemy pisać i dyskutować na temat ISO w nieskończoność. Jedno jest prawdą że zawsze wrócimy do punktu startu i podstawy powodzenia w ekspozycji - Światło. Naucz się tego zagadnienia
a odkryjesz świat fotografii. Dobranoc:)
Czy w końce możemy ustalić jedną nie zmienną rzecz w fotografii? Mianowicie - ŚWIATŁO. Jeśli masz do "bani" światło to będziesz miał do bani zdjęcie. Tak było i tak będzie. Chyba że 25 lat mojej praktyki fotograficznej mnie niczego nie nauczyło.
Myślę, że 25 lat praktyki Cię nauczyło czegoś. Być może nie skromności i wyłapywania oczywistości z tekstu - przecież nikt nie zaprzecza, że światło jest najważniejsze... Nie musisz przypominać tego ludziom na forum fotograficznym.
BTW. Świetne zdjęcia powstawały przy czasami przy kiepskim świetle...
Jastrząb
22-09-2010, 08:34
Czy w końce możemy ustalić jedną nie zmienną rzecz w fotografii? Mianowicie - ŚWIATŁO. Jeśli masz do "bani" światło to będziesz miał do bani zdjęcie. Tak było i tak będzie. Chyba że 25 lat mojej praktyki fotograficznej mnie niczego nie nauczyło. Więc te wasze ISO 1000, 2000, 5000, 10.000, 100000000000000000 nie pomoże wam w sytuacjach gdzie oświetlenie jest do niczego tak aby z tego do bani oświetlenia wyszło dobre zdjęcie.
Jedynie co to będziesz miał szybszą migawkę. Czy to wystarczy w takich warunkach świetlnych aby uzyskać dobrą fotkę? OK, jeśli coś tam było w ruchu to będzie mniej rozmazane bo uzyskałeś szybszą klatkę ale nadal do bani bo............. No właśnie. Możemy pisać i dyskutować na temat ISO w nieskończoność. Jedno jest prawdą że zawsze wrócimy do punktu startu i podstawy powodzenia w ekspozycji - Światło. Naucz się tego zagadnienia
a odkryjesz świat fotografii. Dobranoc:)
Widać tyle lat to jeszcze za mało :)
Nie mogłem się powstrzymać :)
Pawel Pawlak
22-09-2010, 10:21
Jedynie co to będziesz miał szybszą migawkę.
To mało ?? dla mnie to bardzo wiele. W mojej fotografi nawet czasy 1/250-400 potrafią dawać rozmyty obraz przy panoramowaniu, przysłony zaczynają sie od 4-5.6. Okazuje się że często wtredy kiedy spektakl świetlny jest najpiękniejszy to o takich parametrach mogę tylko pomarzyć, stosując iso z które nadaje się wielkich powiększeń. I jeśli miałbym body DXowe w którym iso 6400 jest takie jak obiecne 400 to wcale nie uważałbym że to zbytek służący do fotografoania dekielków od obiektywów (zwłąszcza że obiektywy które używam nie mają dekielków ;) )
Hej, był kiedyś wątek o D3s ale zniknął :(
Zastanawiam się nad zakupem D3s (byłby używany zamiennie z D700).
Niedawno jeden z forumowiczów napisał mi, że po przesiadce z D700 na s-kę zauważył WYRAŹNĄ! poprawę obrazka na wyższych ISO.
Najlepiej, jakbyś umówił się z kimś, kto ma D3s i po prostu pomacał, zrobił kilka zdjęć, obejrzał, zdecydował. Sam sobie wyrobisz opinie, czy różnica w szumie na wysokich czułościach jest DLA CIEBIE wystarczająca, czy tryb Q jest DLA CIEBIE wystarczająco cichy i czy wreszcie te różnice są warte ceny ok. 16kPLN - bo dla jednych tak, dla Ciebie wcale niekoniecznie. Sam wiesz najlepiej, czego oczekujesz od aparatu, który jak mniemam będzie Twoim narzędziem pracy. Nikt Ci tego nie powie, nikt tego ZA CIEBIE nie zrobi. Gdybym miał D3s to albo zaprosił bym Cię do siebie ma ogląd, albo wysłał bym Ci kilka RAW-ów na ISO 6400 i wyżej żebyś sobie obejrzał, obrobił, wyrobił opinię. I to jest moim zdaniem optymalna opcja bo z własnego doświadczenia wiem, że rzeczywistość rzadko dorównuje naszemu wyobrażeniu o niej.
Koledzy, popełniłem mały rachunek sumienia i poniżej piszę co z niego wyszło :)
Aha, jeszcze gwoli (jest takie słowo?!) wyjaśnienia: D3s "ma pracować" na przemian z D700 (także odn.ew.usterki ratunek jest) której, jak na razie, nie mam zamiaru się pozbywać (choć chętnie zamieniłbym ją na D700x z większą ilością pixeli; byle nie przesadzoną!).
I tak "+" dla D3s:
- Q (kto fotografuje w Kościele D700, nie tylko podczas ślubów, wie jak głośno trzaska lustro zwracając uwagę "wiernych" na focącego),
- niższy, jednak, szum na wyższych ISO,
Małe wyjaśnienie dla tych co to ekspozycję traktują "zaledwie poprawnie": chcąc oddać klimat wnętrza Kościoła w którym mamy zapalone świece, swoisty półmrok, czasem snopek światła wpadający przez witraż - mniam-mniam - stosując niższe ISO musiałbym używać statywu a nie chcę! Mając matrycę która szumi zdecydowanie mniej przy, np.ISO6400 (a nawet wyższych), nie drenuje koloru! możemu uzyskać jakże piękne, nastrojowe zdjęcia.
- lepsza (bardziej wydajna, "szybsza") bateria - ok, mogę podpiąć taką do gripa w D700, ale patrz wyżej i niżej,
- zintegrowany grip (D3/D3s jest jednak "ciut" mniejszy niż D700+MB; dla mnie zaleta),
- migawka na 300tys. (jak ktoś już wyżej napisał),
- niżej położony (a tym samym łatwiejszy do dosięgnięcia przy kadrach pionowych) AE-L (często korzystam),
- dedykowane przyciski ISO, QUAL, WB na tylnej ściance (jakoś źle mi się sięga prawym wskazującym do "grzybka"),
- możliwość "fotocast-ów".
No i "-":
- mniej poręczny po podpięciu np. stałki (w D700 ściągam grip i zestaw robi się w miarę kompaktowy)
- "gorzej" usytuowany przełącznik pomiaru światła; można sięgnąć kciukiem bez poluzowania chwytu? W D700 w sam raz.
- hm... Aha, cena.
I tak na koniec, bardziej subiektywnie niż powyższe :), i oglądając sample w sieci: D3/D3s "naświetlają jakoś tak ładniej" (potwierdzone przez kilku użytkowników D700 którzy przesiedli się na 3-ki), ale być może jest to kwestia użytkowania tychże przez ludzi znających się na rzeczy a D700 trafiało, bardzo często w ręce amatorów (w tym i moje :)) którzy nie za bardzo wiedzą, że zrobienie porządnego (dobrze naświetlonego zdjęcia) wymaga pewnego pomyślunku (aż boję się pomysleć, że mnie to dotyczy!) :)
Sorki za powyższą dłużyznę ale gdyby D3s kosztował ok.10tys. nawet przez chwilę bym się nie zastanawiał (pytanie tylko: czy przekonuję siebie czy Was :))
Pawle, dzięki za głos rozsądku; nadal dźwięczy w mej głowie :)
Najlepiej, jakbyś umówił się z kimś, kto ma D3s
No właśnie, czy jest tutaj jakiś szczęśliwy (bądź nieszczęsliwy ;)) posiadacz D3s z woj.opolskiego bądź sąsiadującego śląskiego?
Pawel Pawlak
22-09-2010, 11:53
(pytanie tylko: czy przekonuję siebie czy Was :))
oczywiście że siebie ;) Szukasz argumentów uzasadniających że dopiero D3s przestanie ograniczać Twoją inwencję twórczą. Niestety - to ma bardzo krótkie nogi... w przyszłym roku pewnie pokaże się d4 i okaże się że dopiero on nie ogranicza artysty. Przynajmniej do czasu d4s albo d5... ;)
Edit:
Ja też tak mam - sam się sobie dziwię że jeszcze nie zamieniłem d700+d300 na d3x+d3s. po każdej sesji znalazłbym uzasadnienie dla takiej zamiany ;)
Przynajmniej do czasu d4s albo d5... ;)
Zanim te nowości (śmiem podejrzewać - niestety - z większą ilością pixeli, większym rozmiarowo/wynikowo plikiem, większym - być może! a oby nie - szumem) na stałe zagoszczą pod naszymi strzechami to, choć taki stary nie jestem, mogę tej chwili nie dożyć :lol:
Odn. jakości zdjęć na wyższych ISO: jesli można byłoby zmniejszać szum programowo (pomijam przełom w technologi nowych matryc) to Hasel, Leaft, itp. nie kończyliby "dzisiaj" skali ISO poniżej 1000 (bo to, że wyżej nie potrzebują to jedno, ale to czy mogą zrobić takie matryce nisko szumiące, powiedzmy do ISO 6000, to drugie).
Oby D3s, czego sobie i Wam zyczę, nie było najmniej szumiącą puszką na rynku przez najbliższe dziesięciolecie!
Ja też tak mam - sam się sobie dziwię że jeszcze nie zamieniłem d700+d300 na d3x+d3s. po każdej sesji znalazłbym uzasadnienie dla takiej zamiany ;)
Chyba nie ma takiego, co by tak nie miał. Każdy chce iść do przodu, a przynajmniej dać sobie złudzenie takiego postępu. Rzecz moim zdaniem normalna. No i po ostatnie - na co wydawać pieniądze jeśli nie na to, co się kocha? Mój pogrzeb i tak sfinansuje ZUS :)
Ech ten ZeUS...
Jest jeszce jeden "-" wszystkich pełnoklatkowców Nikona (bo właśnie zerknąłem na wątek odn.D300): rozmieszczenie pól AF; powinni je poprawić - przekonstruować - w nowych puszkach rozmieszczając szerzej!
Pawel Pawlak
22-09-2010, 12:12
Wiesz co, jeśli się ma górę pieniędzy nie do wydania to masz rację. Ale jeśli ktoś zarabia na ślubach to chyba jednak takiej góry nie ma, no bo po kiego wała robiłby te śluby ? No chyba że ma, a śluby robi dla przyjemności - z pasjii. Ale wtedy kupi sobie tego d3s-a i nie będzie rozmyślał czy warto. A z praktyki wiem, że większe zadowolenie daje karta zapełniona zdjęcia z udanej sesji, niż lepsza pusza w torbie i brak kasy/czasu na realizację pasji.
Ciekawe, że nowe D3/D3s cenowo niezbyt od siebie odbiegają...
Paul Buczynski
22-09-2010, 13:25
Myślę, że 25 lat praktyki Cię nauczyło czegoś. Być może nie skromności i wyłapywania oczywistości z tekstu - przecież nikt nie zaprzecza, że światło jest najważniejsze... Nie musisz przypominać tego ludziom na forum fotograficznym.
BTW. Świetne zdjęcia powstawały przy czasami przy kiepskim świetle...
Zgodzę się z tym. Lecz wiele ludzi ma błędne rozumienie ISO. Gdziekolwiek pójdziesz na forum o jednym tylko słyszysz-ISO jak to by był najważniejszy punkt. Wydaje mi się że trzeba ludziom przypominać że zrozumienie wpływu światła na fotografię jest bardzo ważne. Jeśli chodzisz do szkoły fotograficznej to jest wiele czasu poświęcane temu tematowi. Myślę że wielu początkujących pada ofiarom marketingu kompanii które twierdzą że dzięki naszym wysokim ISO będziesz mógł być lepszym fotografem. Sorry nie chodzi mi o to aby kogoś urazić lecz bardziej przypomnieć.
To mało ?? dla mnie to bardzo wiele. W mojej fotografi nawet czasy 1/250-400 potrafią dawać rozmyty obraz przy panoramowaniu, przysłony zaczynają sie od 4-5.6. Okazuje się że często wtredy kiedy spektakl świetlny jest najpiękniejszy to o takich parametrach mogę tylko pomarzyć, stosując iso z które nadaje się wielkich powiększeń. I jeśli miałbym body DXowe w którym iso 6400 jest takie jak obiecne 400 to wcale nie uważałbym że to zbytek służący do fotografoania dekielków od obiektywów (zwłąszcza że obiektywy które używam nie mają dekielków ;) )
Problem jest w tym że źle odbieracie mój post.
marszull
22-09-2010, 13:50
Jesli pozwolicie to sie podepne po temat, pytajac praktykow uzywajacych d3s
Czy w trybie filmowania dziala AF, tak jak w szumnie zapowiadanym d7000 ? Bo z jednych specyfikacji w sieci wychodzi ze tak z innych ze nie ;)
Paul Buczynski
22-09-2010, 15:10
Wiesz co, jeśli się ma górę pieniędzy nie do wydania to masz rację. Ale jeśli ktoś zarabia na ślubach to chyba jednak takiej góry nie ma, no bo po kiego wała robiłby te śluby ? No chyba że ma, a śluby robi dla przyjemności - z pasjii. Ale wtedy kupi sobie tego d3s-a i nie będzie rozmyślał czy warto. A z praktyki wiem, że większe zadowolenie daje karta zapełniona zdjęcia z udanej sesji, niż lepsza pusza w torbie i brak kasy/czasu na realizację pasji.
Amen. I własnie o to chodzi. To co mówię do każdego ucznia. Często spotykam się z pytaniami typu: "który aparat robi najlepsze zdjęcia?" Odp. każdy robi to, lecz pytanie jest jakie masz doswiatczenie?
Widać tyle lat to jeszcze za mało :)
Nie mogłem się powstrzymać :)
Cieszy mnie jedno. Że w czasach filmówki ludzie/pro fotografowie mieli inne zdania. I że jakość sprzętu nie stawało im na drodze do rejestrowania wydarzeń bo gdyby tak było to nie mielibyśmy co oglądać z lat minionych a taże podziwiać wiele historycznych wydarzeń zapisanych na kliszach. Jak dobrze że ISO im nie przeszkadzało. Ale po co marnować Sobie czas.
Jastrząb
22-09-2010, 16:35
Cieszy mnie jedno. Że w czasach filmówki ludzie/pro fotografowie mieli inne zdania. I że jakość sprzętu nie stawało im na drodze do rejestrowania wydarzeń bo gdyby tak było to nie mielibyśmy co oglądać z lat minionych a taże podziwiać wiele historycznych wydarzeń zapisanych na kliszach. Jak dobrze że ISO im nie przeszkadzało. Ale po co marnować Sobie czas.
Do kogo mówisz o marnowaniu czasu? Do mnie, czy do siebie?
Niestety przykładasz szablon do fotografii. "Szablony są złe", uczą rutyny. Proszę nie mylić tego z nauką podstaw.
W "dawnych czasach" fotografom nawet nie śniło się, że można zrobić pewne ujęcia. Przykład historyczny pierwszy z brzegu - wspomnienia Leni Riefenstahl, kręcenie Olimpi, Święta Narodów, SOS Eisberg.
A teraz z mojego małego podwóreczka - toki dubeltów po zachodzie słońca, "wietrzna' Arktyka, toki cietrzewi na śniegu.
Wysokie ISO, bufor, rewelacyjny DR, szybkość - czym mam to nadrobić jak nie sprzętem?
Powołujesz się na film. Ale w filmie nie ma czasu na wysiedzenie pewnych rzeczy przez 2, 5 albo 10 lat i czekanie aż wszystko zagra.
Swoja drogą polecam :) skromnie;) "Sen o czarnym kogucie" Może ktoś będzie miał mozliwość obejrzeć. Naprawdę dobry film Jarka Chyry i "zdjęcia filmowe" cietrzewi z D3s.
pozdrawiam
Ale ja nie piszę o wydawaniu pieniędzy sensu stricto - mówię o przymiarkach, planach, marzeniach :) O gonieniu króliczka, które w sumie jest o wiele przyjemniejsze niż jego konsumpcja :). Dobre zdjęcia da się wszak robić i Smieną ;)
Aparat foto a młotek... O aparatach foto myślę nieustannie (niemal) a o młotkach nie - choć tez ich używam z niezłym skutkiem :). Po prostu użytecznego skądinąd młotka nie ma za co za bardzo kochać ;).
Tu jest różnica :)
spiritwood
22-09-2010, 19:32
Jak dobrze że ISO im nie przeszkadzało. Ale po co marnować Sobie czas.
Mógłbym Ci zadać wiele technicznych pytań ale nie chcę sobie marnować sporo czasu. Napiszę inaczej. Dwa pytania na start:
(...)
Odpowiedz mi na te pytania to może podyskutujemy. Oczywiście jeśli odpowiesz na nie prawidłowo.
Dlatego też na wstępie napisałem że nie chcę sobie marnować czasu na dyskusje lub przekonywania kogoś kto może nie ma pojęcia co z czym się je.
Jurgen obszedł się z Tobą łagodnie, choć wcale nie musiał. Ja poproszę Cię o jedno: nie pisz więcej o marnowaniu czasu na dyskusje z nami. Jest to cholernie niekulturalne. Widzę, że polskiego nie używasz na codzień, tak więc kulturalnie i grzecznie zwracam Ci uwagę: nie pisz tak.
OK?
Wydaje mi się, że Paul (nie obraź się, taka forma zwracania się do siebie obowiązuje na tym forum) nie chciał stereotypowo wytykać zasadności stosowania wyższych ISO ale nieuzasadnionego gonienia tylko! za wysokim ISO jako panaceum na dobre zdjęcie/poprawną ekspozycję.
Pozwólcie, że przytoczę kilka słów o ekspozycji Matta Hoyle:
"[...] Wędruj po świecie, robiąc zdjęcia w różnych warunkach oświetleniowych i ucz się, jaka jest optymalna ekspozycja [...] Nie wikłaj się w sepię czy inne takie rzeczy, dopóki nie opanujesz podstawowej sztuki uzyskiwania poprawnej ekspozycji [...]"
Podejrzewam, że znalazłoby się tutaj kilka/-naście osób które umiejętność uzyskiwania poprawnej ekspozycji mają w małym palcu (a może i w ... ;) sorka) a wyższe użyteczne ISO tylko pomogłoby im osiągnąć o wiele więcej.
Paul, jesteś wykładowcą fotografii i sam pewnie wiesz najlepiej, że aparat nie powinien ograniczać tylko pomagać w robieniu dobrych zdjęć; przecież nie każesz im biegać z aparatem otworkowym/camera obscura :)
Często spotykam się z pytaniami typu: "który aparat robi najlepsze zdjęcia?"
Oj nie kuś, bo odpowiem :)
Paul Buczynski
22-09-2010, 22:58
Jurgen obszedł się z Tobą łagodnie, choć wcale nie musiał. Ja poproszę Cię o jedno: nie pisz więcej o marnowaniu czasu na dyskusje z nami. Jest to cholernie niekulturalne. Widzę, że polskiego nie używasz na codzień, tak więc kulturalnie i grzecznie zwracam Ci uwagę: nie pisz tak.
OK?
Grzecznie odpowiadam że nie jest prawidłowo robić nie prawidłowe porównania i publikować to. W tym momencie autor sam naraża się na krytykę. Przyznam że byłem ostry w formie zadawanie lub też konstruowania pytań. Jeśli dana osoba przedstawia się za "Pro" i dokonuje testu miedzy dwoma aparatami, więc lepiej niech to robi w sposób odpowiedni a nie po "łebku".
Co chodzi o mój jęz.Polski to nie ukrywam że jest bardzo dobry ponieważ opusciłem kraj jako młody chłopiec. Dlatego też pomyślałem sobie że będzie dobrze jeśli zapisze się do Polskiego forum aby poprawić język.
Kultura - nie znasz mnie więc mnie nie oceniaj. A będąc przy temacie kultury to bardzo słabo traktujecie ludzi którzy dopiero co zaczynają fotografię. Wystarczy poczytać posty ludzi którzy proszą o poradę lub pomoc gdzie wiele razy traktowani są ignorancko lub też dostają nie w pełni jasne odpowiedzi. Oczywiście są tu osoby które odpowiadają jasno i do rzeczy i nie są zarozumiali.
przecież nie każesz im
Chodziło oczywiście o Twoich słuchaczy.
Jeden z Forumowiczów zaproponował "pomacanie" s-ki, także "organoleptycznie" przekonam się/lub nie/ do nowszej 3-ki.
Pzdr. Wszystkich :)
Z tą żywotnością to różnie bywa. Jak ci się d3s popsuje to zdjęć nie robisz. A mając 2xd700 przy awarii jednego drugi ratuje ci pupę :D
Święte słowa ;)
Jeżeli masz pod to podpinać jakieś mułowate tamrony
Oj zdziwiłbyś się ;) Kiedyś testowaliśmy szybkość AF N24-70/2.8 i T28-75/2.8 (ale bez motorka) to powiem Ci, że dzięki małemu stopniowi obrotu Tamron dorównywał Nikkorowi (nawet nie wiem, czy go nie przeganiał) ;) Fakt, co do jakości wykonania i prestiżu na mieście Tamron nawet z platynowym tulipanem może się schować, ale szybkość i przede wszystkim ostrość na 2.8 pozwala stawiać go na półce razem z Nikkorem 24-70/2.8 (przynajmniej mój egzemplarz).
No to teraz wypowiedz się co do prędkości np. tamrona 70-200. Z tego co widziałem na tefałenie to używasz go ze swoim zenitem (tfu nikonem). Miałem okazję bawić się tym tamronem i mogę stwierdzić ,że nadaje się on do fotografowania pomników. Co do prestiżu to nie jestem w temacie gdyż nie traktuje obiektywu jako przedłużenie penisa.
Co do prestiżu to nie jestem w temacie gdyż nie traktuje obiektywu jako przedłużenie penisa bo najpierw trza go do czegoś podczepić.
...
Ot, taki wieczorny żart się trafił.
:mrgreen:
bo najpierw trza go do czegoś podczepić.
Możesz go podczepić do haka w polonezie :D
No to teraz wypowiedz się co do prędkości np. tamrona 70-200. Z tego co widziałem na tefałenie to używasz go ze swoim zenitem (tfu nikonem). Miałem okazję bawić się tym tamronem i mogę stwierdzić ,że nadaje się on do fotografowania pomników. Co do prestiżu to nie jestem w temacie gdyż nie traktuje obiektywu jako przedłużenie penisa.
No co do tego modelu to masz rację. Tam prędkości po prostu nie ma ;) To przez to, że jest wbudowany silnik (a raczej jego namiastka). To prawda, do pomników sie nadaje, ale pod warunkiem, że jest dobre światło, bo zauważyłem, że przy kiepskim oświetleniu tamron 70-200 ma problemy z "zatrzymaniem" się ;) Wciąż szuka i szuka... Jak jest wspomaganie AF (np. dioda w korpusie, czy na lampie SB) to problemu nie ma, ale na "sucho" to porażka...
Tu Nikkor 70-200 nie ma sobie równych ;)
Swoja drogą polecam :) skromnie;) "Sen o czarnym kogucie" Może ktoś będzie miał mozliwość obejrzeć. Naprawdę dobry film Jarka Chyry i "zdjęcia filmowe" cietrzewi z D3s.
pozdrawiam
1 grudnia w Kinie Żubr (Białowieża) odbędzie się otwarty pokaz tego filmu. Zapraszam.
A zdjęcia cietrzewi nie są z D3s, ale spod ręki samego Michała Jastrzębskiego, który trzymał D3s. Skromność tego człowieka zaprowadzi go do piekła. Natomiast głównym operatorem był Roman Wasiluk - równie skrajnie skromny człowiek a do tego diabelnie zdolny.
marszull
20-11-2010, 12:59
Jarku, a planujesz jakis pokaz w Warszawie?
Planuję, ale nie mam zielonego pojęcia kiedy... (cytując mojego uwielbionego Bareję) Zarobiony jestem. W następnym tygodniu będzie pokaz na festiwalu w Jeziorsku. Potem też na innych festiwalach, ale niestety (to mój typowy błąd) projekty wykonane, zamknięte traktuję po macoszemu - skupiając myśli na nowych wyzwaniach.
marszull
20-11-2010, 14:21
To jak sie odbrobisz ;) i cos bedziesz wiedzial to koniecznie zaloz watek w Cafe
chłopaki czy ktoś już porównywał czułości d3s z d7000 jak wypadają w pojedynku matryc?matryca z d7000 wiadomo jest rewelacyjna nowa konstrukcja-podobno i DR tez jest świetne wiec mam pytanko jak sie do tego ma d3s.jeszcze o dziadku d700 czy d3s jest w kwestii d700 faktycznie słabszy czy przesiadka z d700 na d3s bedzie odczuwalna na wysokich iso czy to tylko odczucie psychologiczne.
photoaction
26-12-2010, 02:20
lepiej zainwestowac w szkła
a ja powiem, ze czuc roznice. Zwlaszcza AF dziala duzo lepiej w ciemnicy. ISO lepsze o ok. 1,5 EV (3200 dla d700 to ok. 9000 dla d3s)
lepiej zainwestować w szkła
samym szkłem zdjęcia nie zrobię ;-)
dzieki faktycznie jesli taka róznica w iso to jesli komus potzrebnye to warto zamienić a i sprawniejszy af na wiele więcej sie przyda.
Podpinał ktos juz dx-owa 35/1,8 z d3s? wiem ze to troszke może jest smieszne ale moze sie ktos orientuje jak sie ona na tym body sprawuje
a niby jak ma sie sprawowac? :) Pewnie tak samo, jak na innych FX-ach :)
oki rozumiem(myślałem ze może ciut się żwawiej będzie ruszał, mniej gubił itp-ale wiem ze to raczej konstrukcja szkła jest za to odpowiedzialna )Mozecie dwa zdjecia wsadzic z d700 na iso 3200 i d3s takie jakies spacerowe.Zdjęć na sieci jest dużo ale wole od kogoś kto ma sampelki takie sa bardzij miarodajne moim zdaniem
ostatnie testy k5, k-r i d31000 choćby powalają coraz bardziej niskim poziomem szumów porównajcie sobie jak sie to ma do szumów z d3s
alez usilnie starasz znalezc sobie powod do nie kupienia tego D3s'a :D
...
Podpinał ktos juz dx-owa 35/1,8 z d3s? wiem ze to troszke może jest smieszne ale moze sie ktos orientuje jak sie ona na tym body sprawuje
temat moze nie za ciekawy, ale pokazuje, ze szklo daje rade na FX (szczegolnie jak ktos lubi kadr 5/4), zdjecia robione na 1.4 i 8.0 (duza winieta).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zdebel.pl/nikoniarze/_AAZ2548.jpg)
f1.8 - bez korekt, wrzucone do aperture i eksport na 800px
źródło (http://www.zdebel.pl/nikoniarze/_AAZ2548 (1).jpg)
f1.8 - j.w. - zoom na 100%, crop i eksport w calosci
źródło (http://www.zdebel.pl/nikoniarze/_AAZ2551.jpg)
f8 - bez korekt, wrzucone do aperture i eksport na 800px
źródło (http://www.zdebel.pl/nikoniarze/_AAZ2551 (1).jpg)
f8 - j.w. - zoom na 100%, crop i eksport w calosci
Chłopaki jakie osłonki na wyświetlacze proponujecie? czy taka jak w d700 plastikowa jest dostępna do d3s-a?
jak juz koneicznie potrzebujesz to tez sa godne polecenia
http://allegro.pl/oslona-lcd-2-czesciowa-do-nikon-d3-szklo-ggs-i1527979534.html
a nie dają na trzeci wyświetlacz?
Potwierdzam.
Chyba w każdym aparacie takie zakładałem ;)
Kiedyś w D200 miałem taki oryginalny plastik na wyświetlaczu. Jak założyłem pas na poucze, to wyświetlacz aparatu był akurat na wysokości klamry. Po jednym dniu używania (koncert) przez plastik nic nie było widać (tak był porysowany) ;)
Jak nakleiłem taką szybkę hartowaną to nic się nie rysowało. A może byłem już bardziej uważny... Tak, czy siak pomogła zmiana szybki ;)
tez zastanawiam sie nad taka oslonka. W d700 mam, nawet uratowala wyswietlacz przed potluczeniem.
ale poki co o dziwo brak rys. Jakos dziwnie odporny jest ten ekran ;)
plastik daruj sobie - wiecej problemow niz pozytku
ok dzięki , dlaczego nie robią osłonki na 3 wyświetlacze a tylko na dwa?
nie wiem, ja kupilem - z przyzwyczajenia po d300 - uzywam na obu tylnych, gorny bez - caly czas wyglada jak nowy
plastik jest upeirdliwy na sloncu, szczegolnie jak sie porysze... ta szybka przynajmniej nie powiela jego wad
ok wielkie dzięki -zamówiłem ;-)
Wydaje mi się, że ten komplet jest do D3 a nie do D3S
Wydaje mi się, że ten komplet jest do D3 a nie do D3S
wyjasnij zwiezle co za roznica?
Pawel Pawlak
05-04-2011, 12:13
wyjasnij zwiezle co za roznica?
A nie zauważyłeś, że na większej szybce stoi napisane D3 a nie D3s ?
Górna szybka będzie ci pasować, dolna niestety nie. Zobacz kształt dolnego wyświetlacza.
A nie zauważyłeś, że na większej szybce stoi napisane D3 a nie D3s ?
;)
Górna szybka będzie ci pasować, dolna niestety nie. Zobacz kształt dolnego wyświetlacza.
no prawda... :O
faktycznie, calkowicie zapomnialem o tej niewielkie roznicy w ksztalce dolnego wyswietlacza
czyli mam tylko szybke na duzym, a oba male sa bez i tak wygladaja jak nowe :)
przepraszam za wprowadzenie w blad
lepiej i taniej kupic sobie folie taka na lcd jak do telefonow... dowolna byle miala ze 3 cale. sie wytrze - sie wymieni.
mi by sie nie chcialo z tym babrac, tym bardziej ze dobre przyklejenie folii czasem graniczy z cudem na Wisłą :D
Chyba, że uda się dolną szybkę przyciąć - wtedy będzie pasowała.
Nie kombinowalbym, szybka na krawedzi ma przyklejona dwustronna tasme 3M do przyklejednia do oryginalenj szybki, wiec z tym tez musialbys kombinowac. Dziwne, ze nikt do tej pory nie zrobil wersji do D3s.
Tak się zastanawiam po co wam te folie, szybki i inne wynalazki. Czy komuś porysowały się oryginalne szybki wyświetlaczy w D3/D3s/D3x? Jakoś pewnie się to da porysować, ale chyba trzeba się do tego solidnie przyłożyć. Może warto zacząć od odpowiedzi na to pytanie, przed poprzyklejaniem jakiegoś badziewia. ;-)
nikomu sie nie porysowalo, bo jak wydal na niego pol majatku i polowe zbednych do zycia organow, to go trzyma w domu i nie uzywa...
nie, nie porysowaly sie, a kupilem go z przyzwyczajenia po d300/d700, gdzie zastepowalem nimi plastikowe oslony
natomiast jak znam zycie, a raczej to forum, to teraz bedziemy bili piane w temacie przez nastepne 5 stron, z argumentami jak kolega wyzej :)
juz pokazywalem na forum:
szybka na d700 po spotkaniu z 400/2.8 ;)
źródło (http://i559.photobucket.com/albums/ss40/slon1/1.jpg)
źródło (http://i559.photobucket.com/albums/ss40/slon1/2.jpg)
takze da sie porysowac/zbic wysietlacz po prostu uzwajac sprzetu
Tylko, że D700 to nie jest D3. ;-)
Tylko, że D700 to nie jest D3. ;-)
to sie jeszcze okaze ;)
poki co na d3s nie naklejalem szybki ochronnej i tragedii nie bylo
Pawel Pawlak
05-04-2011, 15:37
no ale D3/d3s/d3x mają wyświetlacze chronione hartowanymi szybkami fabrycznie (dlatego nie dołączane są plastikowe osłonki) a D300 i d700 nie
Pawle, co ty opowiadasz. Przecież jedyne różnice między D3, a D700, to wbudowany grip i brak lampy. Reszta jest przecież identyczna. ;)
darkmajin
06-04-2011, 09:35
juz pokazywalem na forum:
szybka na d700 po spotkaniu z 400/2.8 ;)
takze da sie porysowac/zbic wysietlacz po prostu uzwajac sprzetu
........że się wtrącę pokazujesz pękniętą osłonę na ekran LCD, a nie samo szkło ekranu
poza tym w d300 i d700 jest hartowane szkło nie wiem skąd info że nie
edit: jednak się mylę co do hartowanego szkła :P
Pawel Pawlak
06-04-2011, 10:47
........że się wtrącę pokazujesz pękniętą osłonę na ekran LCD, a nie samo szkło ekranu
poza tym w d300 i d700 jest hartowane szkło nie wiem skąd info że nie
Pawle, co ty opowiadasz. Przecież jedyne różnice między D3, a D700, to wbudowany grip i brak lampy. Reszta jest przecież identyczna. ;)
Wbrew obiegowej opinii, dobrze jest mieć świadomość że te aparaty jednak dzieli więcej niż tylko zintegrowany grip. Diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach. Dla mnie róznice D3 vs d700 nie były warte róznicy w cenie, ale m.in. dla tego, że miałem już gripa + ładowarkę + en-el4 do D700. I jak widać po ilości d700 na rynku, dla wielu nie są - bo to co daje ten aparat jest wystarczające do większości. Co wcale nie oznacza że d3 nie daje więcej. W każdym razie szkiełko niehartowane vs hartowane to tylko jedna z wielu "drobnycgh" róznic. Wystarczy zobaczyć w specyfikację (albo choćby posłuchać) lustra obu aparatów, żeby wiedzieć że precyzja i jakość wykonania tego mechanizmu jest na zupełnie innym poziomie - co z pewnością przekłada się trwałość i np. na precyzję AF-C, ale musi się odbić na cenie. To trochę tak jak w przypadku D300s vs d7000 - Też wielu uważa że poza szybkostrzelnością, D7000 dostał w zasadzie wszystko co D300s i jest nawet lepszy. Tylko czy na pewno ? ;)
lupus771
06-04-2011, 11:40
Nie mam żadnej osłonki i po kilku miesiącach używania nie zauważyłem żadnej ryski. Tylko że prawie nie noszę aparatu na pasku, na szyi a głównie w taki sposób powstają zadrapania kiedy sprzęt obija się o zamki błyskawiczne, zatrzaski itp. W 90% sprzęt przenoszę w plecaku lub podpięty do tele i transport na statywie.
Gdyby nie to że D300 daje mi x1,5 to w ogóle bym go nie używał. D3s nie ma wad, jak dla mnie. Paweł gdzieś pisał o słabszym filtrze w D3s i to by się chyba zgadzało bo ostrość przy tym samym obiektywie jest wyraźnie lepsza w D3s niż D300. Obróbka NEFów to w ogóle czysta przyjemność. Z resztą, jaka tam obróbka. Jak się ustawi WB i odpowiedni profil kolorów to nic nie trzeba obrabiać.
High_Noise
06-04-2011, 14:44
To ja poprosze linka do informacji o hartowanych oslonach w serii D3, bo az mi sie wierzyc nie chce.
Pawel Pawlak
06-04-2011, 14:56
nie bardzo mi się chce teraz tego szukać, ale dlaczego to takie trudne do uwierzenia ? Własnie z tego powodu nie było fabrycznej osłonki na wyświetlacz.
High_Noise
06-04-2011, 15:01
Chociazby dlatego ze zaimplementowanie "lepszej" szybki to znikomy koszt wzgledem ceny aparatu. Dodatkowo kazdy producent lubi sie chwalic roznicami miedzy roznie pozycjonowanym sprzetem, pozwala to na mocniejsze wplyniecie na decyzje wahajacego sie klienta. A tutaj tego nie uswiadczylem. Sam mam d700 i oprocz tych oczywistych roznic nie znalazlem nic innego w pozyczonym d3. Wiec jaki w tym sens?
Witam
osłonka GSS do D3 pasuje niemalże idealnie do D3s, można kupować bez problemu.
Sorki za odgrzewane kotlety ale może kogoś to zainteresuje:
Mnie jednak udało się zarysować szkiełko na wyświetlaczu w D3S :( i krew mnie zalewa jak to widzę. Dzień po dniu wmawiam sobie że to wytwór mojej wyobraźni - do chwili gdy ponownie biorę aparat do rąk.
A porysowałem go najprawdopodobniej guzikiem/ćwiekiem w dżinsach (na rogu tylnej kieszeni) podczas eskapady.
Rozważam wymianę szybki (zdaję sobie że koszt będzie kosmiczny) gdyż świadomość że ta rysa (dość spora) tam jest nie daje mi po prostu żyć. ahhhh
W wolnej chwili pyknę fotkę mojej rysy (ma nawet imię ale nie wypada mi tutaj pisać).
Pozdrawiam
http://nikonrumors.com/2011/04/06/yes-this-nikon-d3-is-still-working.aspx
To się nazywa praktyka :)
Etam... Grip też przecież jest identyczny. Tylko trzeba pod dobrym kątem patrzeć. Jedyne co się różni to pasek.
pastwisko
07-04-2011, 01:07
Sorki za odgrzewane kotlety ale może kogoś to zainteresuje:
Mnie jednak udało się zarysować szkiełko na wyświetlaczu w D3S :( i krew mnie zalewa jak to widzę. Dzień po dniu wmawiam sobie że to wytwór mojej wyobraźni - do chwili gdy ponownie biorę aparat do rąk.
A porysowałem go najprawdopodobniej guzikiem/ćwiekiem w dżinsach (na rogu tylnej kieszeni) podczas eskapady.
Rozważam wymianę szybki (zdaję sobie że koszt będzie kosmiczny) gdyż świadomość że ta rysa (dość spora) tam jest nie daje mi po prostu żyć. ahhhh
W wolnej chwili pyknę fotkę mojej rysy (ma nawet imię ale nie wypada mi tutaj pisać).
Pozdrawiam
Ty tak na serio?
Ty tak na serio?
No wiesz... Ta rysa może być naprawdę duża ;) Może nawet dookoła D3s'a ;)
pastwisko
07-04-2011, 01:12
Fakt - moze aż na zdjeciach ją widać.
Ty tak na serio?
TAK, jaj sobie nie robię.
Postaram się jak najszybciej umieścić fotkę zarysowanego szkiełka na wyświetlaczu.
krokus66
07-04-2011, 09:59
Ty tak na serio?
Bardzo lubię Twoje teksty i poczucie humoru!
Brawo!
TAK, jaj sobie nie robię.
Postaram się jak najszybciej umieścić fotkę zarysowanego szkiełka na wyświetlaczu.
No, no... Zrób szybko zanim się powiększy, bo wtedy to już puszki nie uratujesz...
No, no... Zrób szybko zanim się powiększy, bo wtedy to już puszki nie uratujesz...
ehhh ta szydera :)
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że w normalnych okolicznościach można zarysować szkło.
Pozdrawiam
wielebnyy
07-04-2011, 17:44
ja to bym Ci nie radzil tego wymieniac... przeciez zabulisz za to sporo kasy... a czy to wplywa na jakosc zdjec ? NIE.. wiec nie zawracaj sobie glowy..
ja to bym Ci nie radzil tego wymieniac... przeciez zabulisz za to sporo kasy... a czy to wplywa na jakosc zdjec ? NIE.. wiec nie zawracaj sobie glowy..
Generalnie masz rację - nie sposób się nie zgodzić. Dla ostudzenia moich zapałów postanowiłem sprawdzić cenę w serwisie Nikon'a. I tutaj najzabawniejsze (ironizuje)..... próbowałem zadzwonić dzisiaj do serwisu Nikon'a aby spytać jakie koszty za tym idą i ....... 45 minut czekałem na na swoją kolej zanim sobie odpuściłem (żenada).
Pozdrawiam
próbowałem zadzwonić dzisiaj do serwisu Nikon'a aby spytać jakie koszty za tym idą i ....... 45 minut czekałem na na swoją kolej zanim sobie odpuściłem (żenada).
Pozdrawiam
Proponuję napisać maila - zdecydowanie większa szansa na uzyskanie odpowiedzi.
pzdr.
Generalnie masz rację - nie sposób się nie zgodzić. Dla ostudzenia moich zapałów postanowiłem sprawdzić cenę w serwisie Nikon'a. I tutaj najzabawniejsze (ironizuje)..... próbowałem zadzwonić dzisiaj do serwisu Nikon'a aby spytać jakie koszty za tym idą i ....... 45 minut czekałem na na swoją kolej zanim sobie odpuściłem (żenada).
Pozdrawiam
Nie odbierali, gdyż wszyscy pojechali do Holandii stać w kolejce po nową dostawę Nikona :)
chlapało wam olejem ? nie wiem czy plamkę czyscic czy lepiej zostawić w spokoju-z brudem bym sie nie zastanawiał ale to plamka oleju wiec sam nie wiem czy coś działać?
chlapało wam olejem ? nie wiem czy plamkę czyscic czy lepiej zostawić w spokoju-z brudem bym sie nie zastanawiał ale to plamka oleju wiec sam nie wiem czy coś działać?
D3s nie, za to D700 tak :-)
no to mi odwrotnie własnie ;-) tylko pytanie -ścierać czy zostawić?
Sapphiron
09-04-2011, 18:15
oddać do jakiegoś sprawdzonego serwisu na przeczyszczenie. Kwalifikuje sie to na tzw pranie matrycy jakimś tam specjalnym płynem na jakichśtam specjalnych patyczkach... Pytałem o to ostatnio u siebie w serwisie i kosztuje 30zł ale trzeba czekać na następny dzień bo mają trochę pracy...
u mnie nic - przynajmniej nie zauwazylem
też sugeruję do porządnego serwisu - mnie drożej kosztowało bo 50,00
jako że to wątek o D3s w praktyce to mam pytanie - co to za bracket którym podpina sie lampę w ten sposób do D2/D3?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/04/bracket-1.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/nikoniarze/d2h/bracket.jpg)
Witam, sam mam D3S wiec moge sie w miare sensownie wypowiedziec w temacie.
Po pierwsze jest to korpus, ktory nie przeszkadza fotografowac, sam uzywam czylosci 3200 regularnie i po naprawde delikatnym odszumieniu zdjecia wygladaja jakby wyszly spod czulosci 200, natomiast 6400 w kolorze tez jest jak najbardziej uzywalna tez delikatnie odszumiam i jest naprawde doskonale, sam dlugo zastanawialem sie czy troszke tansza D3 czy D3S, padlo na ten drugi, z zakupu jestem bardzo zadowolony. To jest przede wszystkim bardzo uniwersalny aparat.
natomiast 6400 w kolorze tez jest jak najbardziej uzywalna tez delikatnie odszumiam i jest naprawde doskonale,
W D300 tez ;)
Pawel Pawlak
18-04-2011, 15:34
Skoro w D700 w bardzo wielu sytuacjach nie widzę problemu żeby używać iso6400 cz nawet wyżej, to sądzę że w d3s nie miałbym oporów żeby wyciągać np. o 1ev iso12800 ;)
ale zasadnicze pytanie/kwestia to jest zalezy kiedy... bo inaczej bedzie wygladalo to wysokie ISO w sytuacjach kiedy jeszcze jest sporo swiatla, a czym innym kiedy jest go np. jak na lekarstwo
jak się wam sprawuje w d3s ciągły autofokus w praktyce? Bo mi coś nie teges-albo muszę się go nauczyć
Pawel Pawlak
18-04-2011, 16:15
No jasne... to jest bardzo szeroki temat. Ważne jest nie tylko ile tego światła mamy do dyspozycji, ale także jakie to światło, jaki WB chcemy uzyskać itp.
jak się wam sprawuje w d3s ciągły autofokus w praktyce? Bo mi coś nie teges-albo muszę się go nauczyć
lepiej niz pojedynczy... pojedyczny miewa momentami (przy konkretnych ustawieniach puszki) delikatne chwile zawahania... czego nie mial d3... i dam sobie glowe uciac, ze jest to bug w firmware (bo zmiana jednego customowego ustawienia toto eliminuje)... do tej pory niepoprawiony...
czyli na zleceniach używacie ciągłego w fotoreportażu?
Jest na tyle dobry?
oba tryby pracuje bardzo dobrze i nie mam wiekszych uwag, jedynie w trybie pojedynczym AF przy konkretnych ustawieniach AF miewa czasem bardzo delikatne zawahania, ktorych nie mial wczesniej d3
To ja poprosze linka do informacji o hartowanych oslonach w serii D3, bo az mi sie wierzyc nie chce.
Sorry, że odgrzeję kotleta, ale wpadł mi w łapki magazyn Nikon Pro z 04.2008, gdzie na szereg pytań odpowiada niejaki Dirk Jasper ("team leader, knowledge management"):
Q: Why is there no monitor cover on the D3?
A: The monitor on the D3 features a special hot tempered glass surface, that provides the highest resistance against shocks or blows. The screen is much stronger that on previous models, and an additional plastic cover would not add significant strength, because the monitor is protected by the protruding viewfinder housing. By comparison, the monitor of the D300 is located near to the edge of the camera. The possibility of damage is higher, so there is an additional cover for the D300.
Witam,
lepiej niz pojedynczy... pojedyczny miewa momentami (przy konkretnych ustawieniach puszki) delikatne chwile zawahania... czego nie mial d3... i dam sobie glowe uciac, ze jest to bug w firmware (bo zmiana jednego customowego ustawienia toto eliminuje)... do tej pory niepoprawiony...
a które ustawienie toto eliminuje ?
Pozdrawiam, QuadMan
kichu, zdradzisz ten myk na oneshot pewniejszy?
chodzi o funkcje custom a1 albo a2 (nie mam pod reka aparatu zeby sprawdzic) tam gdzie sie ustawia priorytet ostrosci lub migawki dla trybu AF-S
w momencie gdy mamy priorytet ostrosci aparat ustawia ostrosc wolniej i wiekszymi skokami korektami na koniec
w momencie gdy mamy priorytet migawki z rozostrzonego jedzie od razu w punkt do miejsca gdzie ma byc ostre
i jak wtedy przestrzeli to ew koryguje
zeby nie bylo niedomowien wiem czy sie roznia oba tryby, a roznica widac, pomiedzy wcisnieciem spustu do polowy
a momentem kiedy aparat potwierdzi ostrosc zielona kropka (przed zrobieniem zdjecia)
Zrobilem apdejt, albo mi sie wydaje albo AWB lepsze niz ostatnio... 800/5.6 nie mam jak przypiac wiec nie sprawdze czy faktycznie dziala :D
RobertMiernik
06-04-2013, 14:06
Nie pomyśleliście, że update jest raczej związany z softem serwisowym niż ze szkłem?...
Wgrałem do jednej z puszek. Specjalnie nie do obu. Porównam AWB.
a w changelogu firmware do d3s tez pisza o poprawie AWB - bo mi sie wydawalo, ze tam chyba tylko wsparcie 800-tki tele dorzucili
jak porównacie działanie wb to koniecznie dajcie znac choć nie sądze, ze poprawili cokolwiek niż oficialnie pisali.
W changelogu byla tylko wzmianka o 800, wiec to pewnie moje zludzenie z tym AWB bo dawno zdjec nie robilem ;)
Z tym porównaniem to się deklarowałem, ale nie mam dubletów szkieł. Więc będzie subiektywne znowu, bo np 28/1,8 daje inny kolor niż 85/1,4...
To może światło zastane i raz jedna raz druga puszka.
Tak na szybko dwa razy jpg z nefa na dwóch puszkach
stary firmware na jednej puszce
źródło (http://imageshack.us/a/img16/5717/one0145.jpg)
nowy na drugiej
źródło (http://imageshack.us/a/img837/3103/two0342.jpg)
Czyli chyba mi sie cos przewidzialo ;) ale musze zrobic test na chinskiej ulicy bo tu AWB w D3s sie gubil na maxa, za to w Canonie 6D dawal rade :D
Odgrzebuję wątek, bo wydaje mi się, że tytuł najbardziej pasuje do mojej zagwozdki. Właśnie przesiadłem się z D700 na D3s i mam taki problem - jak włączyć linie w wizjerze (jeśli ktoś ma, lub miał D700 to powinien wiedzieć, o czym mówię), przegrzebałem całe menu i nie mogę tego znaleźć, czy to możliwe, że ich po prostu nie ma?
Nawiążę jeszcze do osłonek na LCD, czy taki zestaw (na zdjęciu widać, że na szybkach jest napisane D3) http://fripers.pl/product_info.php/info/p3077_Oslona-LCD-Nikon-D3s-szklo-hartowane-GGS.html będzie pasować bez problemu do D3s? Ktoś go może używa i poleca?
Musisz zmienic matowke na typ E.
Oslonki olej, oslonki sa dla cieniasow ;)
siedemczwartych
20-03-2014, 15:07
Odgrzebuję wątek, bo wydaje mi się, że tytuł najbardziej pasuje do mojej zagwozdki. Właśnie przesiadłem się z D700 na D3s i mam taki problem - jak włączyć linie w wizjerze (jeśli ktoś ma, lub miał D700 to powinien wiedzieć, o czym mówię), przegrzebałem całe menu i nie mogę tego znaleźć, czy to możliwe, że ich po prostu nie ma?
Nawiążę jeszcze do osłonek na LCD, czy taki zestaw (na zdjęciu widać, że na szybkach jest napisane D3) http://fripers.pl/product_info.php/info/p3077_Oslona-LCD-Nikon-D3s-szklo-hartowane-GGS.html będzie pasować bez problemu do D3s? Ktoś go może używa i poleca?
mądra decyzja... :P
osłonki używam tylko na duży wyświetlacz.
Teraz wymieniłem i dostałem inną ze srebrną ramką i takiej nie kupuj.
Mnie osobiście ta srebrna ramka przeszkadza.
źródło (http://img08.allegroimg.pl/photos/oryginal/38/45/17/78/3845177869)
Przeszkadza w takim fizycznym sensie, że np. odstaje mocniej, czy chodzi bardziej o to, że gdy zerkasz na wyświetlacz, bo ocenić zdjęcie, to odciąga uwagę, przeszkadza wizualnie?
Tak czy siak, dziękuję za tę uwagę.
@ Shaolin, W D700 akurat osłonki GGS nie mam (używałem nikonowej, plastikowej) ale miałem w D300 i wzięła kiedyś na siebie efekt mojego rozkojarzenia, które skończyło się wymianą osłonki (mogę się tylko domyślać, że bez niej musiałbym wymienić szybkę wyświetlacza, lub cały wyświetlacz).
Co do matówki, to dziękuję, za Twoją odpowiedź, dzięki niej wiedziałem już czego szukać w google. Z tego co widzę, to matówka E kosztuje poniżej 200zł i można ją wymienić samodzielnie (przynajmniej tak twierdzi instrukcja). Niby można żyć bez tych linii, ale stare "nawyki umierają długo", a ten jest dla mnie wart tej kasy.
Z tego co widzę, to będę musiał prawdopodobnie zainwestować też w nowy akumulator (warto kupić oryginalny, z tego co czytam na forum), obecny ma zużycie na poziomie 2 i jakoś strasznie krótko trzyma. Ale o tym zdecyduję najwcześniej po weekendzie, jak aparatu poużywam 24h cięgiem, teraz surfuję cały czas po menu, kalibruję szkła więc dużo podglądam etc, może dlatego tak szybko mi lecą procenty w dziale "informacje o baterii".
siedemczwartych
20-03-2014, 15:47
fizycznie pasuje idealnie, ale przeszkadza w skupieniu uwagi na podglądzie... rozprasza.
Plastikowe osłonki z miejsca polecam wrzucić do kosza (ewentualnie pudełka po aparacie).
Chodzi o to, że jak pomiędzy osłonkę a wyświetlacz dostanie się drobina piachu to może Ci narobić szkód. Widziałem wyświetlacz po takim zdarzeniu... tylko współczuć.
U mnie od 2009 rok na zmianę chodzą dwie baterie i też są na 2 stopniu zużycia, ale spokojnie ponad 1000 strzałów wytrzymują. Może kwestia kalibracji?
A jeśli kupujesz to kup oryginał.
U mnie na ,,dwójce'' każda z trzech baterii pozwala również na dużo więcej niż 1000 klatek. Oryginały, chodzą rotacyjnie na dwóch body.
No okazało się, że nie jest tak źle jak myślałem, zrobiłem około 950 zdjęć. Nowy akumulator kupię tak czy siak, ale dobrze wiedzieć, że ten może posłużyć mi za back-up. Moje szkła (35mm 2.0 i 85mm 1.8 G) wymagały korekty w okolicach +15 (na D700 ~ +5), 20-35mm trafia celnie bez korekty. Generalnie jestem zadowolony :)
Wiadomo, ze to zależy od tego jak i co się foci..... ostatnio w jeden wieczór na zużyciu 2 zrobiłem 4,4k zdjęć (6% baterii zostało jakoś). Nożna + gala sportów walki
Czyli dużo serii, prawda? Ja to tak pojedyncze pstryki raczej + dużo przeglądania, powiększania, chodzenia po menu etc. wtedy akumulator siada chyba szybciej.
RobertMiernik
24-03-2014, 10:04
Czyli dużo serii, prawda? Ja to tak pojedyncze pstryki raczej + dużo przeglądania, powiększania, chodzenia po menu etc. wtedy akumulator siada chyba szybciej.
Oducz się...
Jeśli nie musisz oddać materiału edytorowi 10 min po zakończeniu eventu, to zdjęcia przegląda się w domu...
//...telefonowane...//
Dobry żarcik - ,,złota rada'' W domu może się okazać, że jesteś w czarnej d.... bo skopałeś ważną klatkę. Ustawienia w menu też mam zmienić w domu? Po robocie?
Ja ustawilem raz aparat i zapomnialem... jedyne co czasem sprawdzam w menu to stan baterii... ale ja sie nie znam... Oczywiscie nikt nie broni przegladac i robic selekcji zdjec ale nie rozumiem co tam mozna ustawiac wiecej niz dwa, trzy razy...
Ja ustawilem raz aparat i zapomnialem... jedyne co czasem sprawdzam w menu to stan baterii... ale ja sie nie znam... Oczywiscie nikt nie broni przegladac i robic selekcji zdjec ale nie rozumiem co tam mozna ustawiac wiecej niz dwa, trzy razy...
No właśnie :) Po strzeleniu klatki automatyczny szybki podgląd czy trafione i nie ma co więcej grzebać :)
Nie no, wiecie, jaram się nowym nabytkiem (zgadzam się z tezą postawioną w tym wątku o terapeutycznym efekcie zakupu puszki jednocyfrowej, oczywiście nie wspominając o wartości praktycznej), to grzebałem w niej cały czas ;) Teraz już mam wszystko ustawione i szlus. To jest w ogóle niesamowite, jak łatwo jest przesiąść się tą drogą: D300 - D700 - D3s, gdyż zarówno przełączniki na korpusie, jak i układ menu mają wiele wspólnych rozwiązań (albo identycznych, albo bardzo podobnych).
Podczas pracy staram się zerkać tylko co jakiś czas, ale gdy mam czas, to lubię sprawdzać na szybko ostrość jednym kliknięciem środkiem wybieraka. Bo to czy ekspozycję mam dobrze nastawioną to ja wiem i bez patrzenia na wyświetlacz :) (pomijając ekstremalne przypadki).
100% crop przy środkowym przycisku wybieraka to podstawa ;)
100% crop przy środkowym przycisku wybieraka to podstawa ;)
Korzystam i się ,,nie wstydzę''. Pracuję nierzadko pod światło więc czekanie na ocenę zdjęcia ,,w domu'' jest nieporozumieniem.
Zmieniam też parametry menu wcale nie tak rzadko - np. auto iso i kilka innych rzeczy.
Rady typu ,,oducz się'' mnie bawią. Każdy pracuje narzędziem tak jak lubi.
Ja nawet nie wiem po co te trzy dodatkowe schowki zrobili; FM2, proszę - WRÓĆ!!! ...
;)
nikoniarz
16-11-2014, 15:02
Odgrzeję kotleta. Panowie, ile średnio robicie fotek na jednym ładowaniu aku? Czy 3000-3500 klapnięć to spoko wynik czy mam się rozglądać za nowym aku?
Przemasl
16-11-2014, 16:03
rzeczywiście 3tyś fotek na jednym ładowaniu to mało:) jeśli potrzebujesz robić więcej zdjęć w ciągu dnia to wymień na nowy.
3500 to ja robilem D700 na en-el3e ;) Spoko wynik to 6-7k (teraz robie jedna fote na miesiac wiec sie nie liczy), ale rozgladac to bym sie zaczal jakby sprawnosc aku spadla ponizej 1-1.5k.
RobertMiernik
16-11-2014, 16:07
Nie wymieniaj tylko dokup drugi. Minimum dwa akumulatory to obowiązek - szczególnie, że za 100 można kupić porządny zamiennik.
szao nie słuchaj, bo on ma wykręcony monitorek i nie używa AF bo ma manualne obiektywy same ;]
Jak dużo majstrujesz na ekranie to 3-4k to w miarę normalna ilość
nikoniarz
16-11-2014, 16:13
Może kwestia konfiguracji puszki? Często używam AF-C (nie wiem czy to ma wpływ na zasilanie). Szkieł ze stabilizacją nie posiadam. Tzn nie pod FX. Ale dzięki za sugestie.
RobertMiernik
16-11-2014, 16:15
AF-C oczywiście ma wpływ.
szao nie słuchaj, bo on ma wykręcony monitorek i nie używa AF bo ma manualne obiektywy same ;]
Nie moja wina, ze ludzie nie potrafia (w wiekszosci przypadkow) ustawic sobie aparatu :razz: i ja w ogole nie mam obiektowyw, a baterie zuzywam przez zwieranie +/- jezykiem jak w bateryjce 9V lub 12V :mrgreen: ;)
RobertMiernik
16-11-2014, 18:52
Nie moja wina, ze ludzie nie potrafia (w wiekszosci przypadkow) ustawic sobie aparatu
Co racja to racja.
A zwieranie baterii językiem też wiele wyjaśnia ;P
Ja mam po dwa aku na każdego d3s, jeszcze się nie zdarzyło, żebym musiał zmieniać na zleceniu, ba serii zleceń. robię po kilka tysięcy na jednym. Aku muszą mi rotować, żeby te dwa leżaki nie straciły właściwości. Oczywiście profesjonalista nie pójdzie na robotę bez backupu aku, ale tak jak mówię: bateria d3s to potęga.
To ja się dołączę do odgrzewania kotleta, zamiast zakładać nowy wątek, bo też mam pytanie o aku do D3s.
Mianowicie.
Tytułem wstępu: Mam na stanie bardzo stare akumulatorki do D700 (sztuk 3), jeden z nich orze glebę na moim polu jeszcze od przedwiecznych czasów D200. Każdy z tych trzech aku w menu aparatu wskazuje stopień zużycia "0" (zero, czyli jak nowe).
Natomiast do D3s mam dwa aku, które są sporo młodsze od tamtych trzech z D200/D700, a stopień zużycia w menu aparatu wskazuje "2".
Co ciekawe, nie zauważyłem, żeby działały jakoś słabiej. Spokojnie na jednym aku mogę robić zdjęcia niemal cały dzionek.
Nie pytam, czy mam się tym przejmować, bo sam już sobie na to odpowiedziałem (nie będę się tym przejmował), natomiast pytam z ciekawością, czy takie wskazania w menu aparatu są normalne?
Te dwa aku mają, ja wiem, tak gdzieś może ze 2-3 lata, maksymalnie. Używane nie bardziej intensywnie, niż tamte wiekowe trzy od D200/D700.
Pawel Pawlak
09-01-2015, 11:25
odnoszę wrażenie że wskaźniki zużycia aku en-el3e (d700) jest średnio użyteczny. Nie spotkałem jeszcze takiego (nie twierdzę że nie ma, ale są to zapewne sporadyczne przypadki z jakiejś "dziwnej" serii) który pokazuje inną wartość niż "0" . Nawet jeśli akumulator naprawdę już ma mało wspólnego z trwałością nowego ;)
Natomiast wskaźniki en-el15, en-el4, en-el18 działają chyba tak jak powinny - stąd ich wskazania z czasem się zwiększają. wskazanie 2 to połowa skali więc jeszcze całkiem dobrze, mój en-el4 (bez a - pamięta premierę d2h czyli coś ok. 2004r ) MB-D10 wskazuje 4 (max) i nadal ma wydajność większą niż nówki en-el3e czy en-el15.
siedemczwartych
09-01-2015, 11:49
mam dwa aku do D3s od 2009 r i oba są na "2"... i nie widzę różnicy w ich wydajności.
jeśli spadek jest to nie umiem go dostrzec. :)
Czyli generalnie można sobie te wskaźniki wsadzić w buty... Takie miałem podejrzenie zresztą, w świetle moich obserwacji.
Czyli generalnie można sobie te wskaźniki wsadzić w buty... Takie miałem podejrzenie zresztą, w świetle moich obserwacji.
Wskazania w d3s były bardziej dopracowane niż w staruszkach d700 a i ogniwa były nowsze ...
Jak kupowałem swojego d3s to 2szt aku wskazywały zużycie 1 a po 1,5roku solidnej pracy przeskoczyło na 2 - zaobserwowanie wyraźnej różnicy w długości pracy jest dość ciężkie do sprecyzowania.
I jeszcze przez długie lata będzie wskazywać 2. Prawie nowe, czy całkiem stare - jakoś tak dziwnie - ale zawsze mają zużycie na poziomie 2
jchyra I jeszcze przez długie lata będzie wskazywać 2. Prawie nowe, czy całkiem stare - jakoś tak dziwnie - ale zawsze mają zużycie na poziomie 2
Dopóki przy tej dwójce będzie robił w granicach 3-3.5tys klatek to może tak zostać przez długie lata :)
nikoniarz
10-01-2015, 12:53
A jaka jest różnica między ogniwem EN-EL4 a EN-EL4a?
Chyba większa pojemność na korzyść 'a'.
Btw. u mnie po ponad 4 latach używania akku w D3s i D700 pokazują również stan 2 i brak zauważalnego zużycia ;)
Pawel Pawlak
10-01-2015, 13:00
"a" ma większą pojemność; en-el4 - 1900mah, en-el4a - 2500mah
Moj aku w D3s dosc szybko zalapal poziom 2, moze dlatego ze juz byl starawy jak kupilem aparat, a pozniej go prawie nie uzywalem ;) ale jeszcze z 2k da rade trzasnac pewno ;) Moze sobie zalatwie jakis bo aparat zostanie w moich rekach do konca swiata :mrgreen:
nikoniarz
10-01-2015, 13:39
Mój EN-EL4a przy zużyciu na poziomie "2" też strzela około 2000-2500 fotek.
Pawel Pawlak
10-01-2015, 14:04
Cieniasy ;)
mój en-el4 na d700 potrafił 1396 RAWów na 29% pojemności zrobić. Strach się bać ile by zrobił na pozostałych 71%, ale pewnie kolejne 2500-3000 ;) A stopień zużycia miał prawie 4 (4 wskoczyła przy kolejnym ładowaniu)
nikoniarz
10-01-2015, 14:26
Może D700 ma mniejszy apetyt na energię...
Paweł, słabo ;)
źródło (https://www.dropbox.com/s/1egdn6rs671qu22/20130616_01.jpg?dl=0)
Paweł, słabo ;)
<ciach>
Czy ja naprawde mam znowu pokazac zdjecie ile mozna zrobic strzalow na jednym ladowaniu i to EN-EL3e? :twisted: Przegracie :mrgreen:
Ty się nie liczysz :p
Coś obrazek nie bangla:
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/85403783/zdjecia/luzne/20130616_01.jpg)
Pawel Pawlak
10-01-2015, 17:01
Ty się nie liczysz :p
Coś obrazek nie bangla:
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/85403783/zdjecia/luzne/20130616_01.jpg)
E tam słabo - Ty masz prawie nówkę i do tego en-el4a, a ja zoranego pracą w różnych body, 10 letniego zwyklaka ;) A z tego co piszesz wynika że twoja nówka wytrzymałaby 5666 a moja padaka 4813 czyli tylko 15% mniej (teoretycznie oczywiście) ;)
Jaka nówka, to 3 czy 4 letni akku z przelotem 150 tys albo i więcej ;)
Nie ma się co przepychać, to są naprawdę wytrzymałe elektrownie :D
No to ja albo mam jakiegoś pecha, albo oryginalny akumulator z zestawu zużyty na maksa, bo jak zrobię nim 1000 zdjęć, to jest święto ;/ Na drugim, nowiutkim (również oryginalnym) też nie osiągam takich wyników jak Wy, raczej coś w okolicach 2 tysięcy.
RobertMiernik
12-01-2015, 12:42
Może więcej oglądania zdjęć i majstrowania w menu, niektórzy tam w ogóle nie zaglądają a najwięcej prądu żre właśnie ekran
Pawel Pawlak
12-01-2015, 12:48
ja takie wyniki osiągam przy ciągłej pracy. Przy pracy z krótkimi sesjami rozłożonymi w czasie nie ma tak dobrze. Ale to mnie nie martwi, bo ważne jest właśnie że w ciągu sesji, w zasadzie niezależnie jak długiej o aku mogę nie myśleć, na pewno zasilania starczy. A przy takich ciągłych seriach, to nawet mały z d800 potrafi zrobić przeszło 900zdjęć na 25% pojemności - czyli teoretycznie do min. 3000 na pełnym naładowaniu.
Swoją drogą jak sprawdzałem wydajność w sesji ciągłej en-el18(bez A) z d800 to na 5% zrobił ok. 500zdjęć - czyli pełne rozładowanie to z 10.000 ;)
Sami sie o to prosiliscie...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/tg01l-2.jpg
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/97/tg01l.jpg)
:twisted:
Jedna sztuka EN-EL3e. Amen.
MaciekW, 1000 fot na jednym ladowaniu to chyba jak focisz wszystko przez LV...
nikoniarz
12-01-2015, 13:38
6k to chyba bez aktywnego VR i AF-C...
Swoją drogą jak sprawdzałem wydajność w sesji ciągłej en-el18(bez A) z d800 to na 5% zrobił ok. 500zdjęć - czyli pełne rozładowanie to z 10.000 ;)
Niestety watpie by to w taki sposob dzialalo... Pierwsze 5% raczej nie bedzie tak samo wydajne jak ostatnie.
Pawel Pawlak
12-01-2015, 14:44
Niestety watpie by to w taki sposob dzialalo... Pierwsze 5% raczej nie bedzie tak samo wydajne jak ostatnie.
Po wiesenennych sesjach będę wiedział ;) w każdym razie sądzę że prędzej zapcham 96GB 12bitowymi RAWami niż wykończę aku ;)
Szkla z zakresu 14-85 wiec VR nie bylo, ale AF-C non stop bo nie uzywam nic innego :mrgreen: Ja po prostu umiem ustawic aparat :razz:
Pawel Pawlak
12-01-2015, 16:54
To oczywiste ;-) ale sądzę że zakres ogniskowych może mieć znaczenie.
nikoniarz
12-01-2015, 17:01
Ja po prostu umiem ustawic aparat :razz:
Oczywiście. Zmniejszyć jasność ekranu do minimum i powyłączać co się da każdy potrafi :D
No i pewnie masz zupełnie inny styl fotografowania. Jestem pewien, że ja na Twoim aparacie bym nie wycisnął takiego wyniku, a Ty na moim pobił byś wszelkie moje rekordy...
Jak widac nie kazdy potrafi patrzac na Wasze wyniki... :twisted: a rekordy na pewno bym pobil, jestem z tego znany ;)
nikoniarz
12-01-2015, 17:09
Nie chodzi o ustawienie aparatu a o styl fotografowania. Poza tym nie będę wyłączał czegoś co jest mi potrzebne. Tak przy okazji przypomniał mi się wątek z forum androida jak kilka osób w wątku licytowało się komu w telefonie dłużej trzyma bateria. Już nie pamiętam o jaki chodziło. Rozbieżności były spore. Ale jak zwykle wynik determinowało użytkowanie przez daną osobę...
RobertMiernik
12-01-2015, 17:33
Rozbieżności były spore. Ale jak zwykle wynik determinowało użytkowanie przez daną osobę...
No wiadomo niestety AF, VR, menu, podgląd to wszystko ssie baterię nieziemsko. Styl fotografowania spowoduje, że będziesz robić dwa razy więcej albo dwa razy mniej zdjęć na jednym ładowaniu. W przypadku D3s za to, nie ma to raczej większego znaczenia, bo jak byś nie fotografował, to na jednym ładowaniu da się obskoczyć wszystko aż do tygodniowych wycieczek górskich ;)
A Shao oszukuje, bo on ma wyłączoną matrycę, po prostu patrzy przez wizjer i zapamiętuje kadry, dlatego tyle zdjęć na jednym ładowaniu robi, matryca zużywa bardzo dużo prądu...
Shao oszukuje...
i niech spróbuje ten wynik zrobić na mrozie -40 st nawet na D3s z ....dodatkowym gripem :shock: