PDA

Zobacz pełną wersję : Backfocus w body D5000

drdln
16-09-2010, 16:34
Witam, jakkolwiek śmiesznie by to brzmiało, dziś odkryłem, że mój D5000 ma lekki backfocus. Przez pół roku użytkowania puszki razem z kitem 18-55 wszystko grało. Po dokupieniu Nikkora 35/1.8 okazało się, że jest lekki BF. Na początku winiłem szkło, ale dziś sprawdziłem je na drugiej puszce, D90, i ostrzy w punkt, natomiast przy dokładnych testach mojej puchy na czterech różnych obiektywach (18-55, 18-105, 35 i 70-300) za każdym razem występował mniejszy lub większy BF (czasem kilka mm, czasem ok. 2cm, zależnie od ogniskowej, przysłony i odległości od obiektu). Co ciekawe BF w obrębie jednego obiektywu czasem był większy, czasem mniejszy, a zdarzało się, że wyostrzył w punkt.

Body jest jeszcze na gwarancji, chciałbym wysłać puchę do serwisu i tu pojawiają się moje wątpliwości. Mój zestaw (D5000 + 18-55) był kupiony w UK. Mam osobną gwarancję na body i szkło; na body europejską, na obiektyw światową (worldwide). Jak to jest z tym polskim serwisem Nikona, honoruje gwarancję europejską, czy nie? Słyszałem o tym różne opinie i sam już nie wiem. A może lepiej wysłać body do Niemiec, tylko kto wtedy pokrywa koszty transportu?
Pozdrawiam!

drdln
16-09-2010, 17:18
Gdyby kogoś interesowało - w rozmowie z serwisem Nikona powiedziano mi, że bez problemu naprawią takie body. teraz pojawia się pytanie - oddać na Postępu, czy wysłać do Niemiec/UK? Jakieś rady?

pawulon
16-09-2010, 17:41
Ja jestem w trakcie regulacji mojej D700, ale podobno okazało się że to 24-70 się rozjechał...

Wszystko opisuje tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=149771

tede2
17-09-2010, 20:09
ja oddawałem D5000 do kalibracji AF na Postępu... czekałem prawie dwa tygodnie a miały być dwa dni

drdln
17-09-2010, 22:22
A naprawili Ci chociaż? Mam pewne obawy co do tego serwisu..

drdln
06-10-2010, 20:11
Pucha już wróciła do mnie z serwisu. Naczytałem się tyle o polskim serwisie, a nie mogę złego słowa o nich powiedzieć.

Odpowiedzi na maila błyskawiczne, sami nawet do mnie zadzwonili, żebyśmy dogadali szczegóły naprawy. Będąc w Warszawie zostawiłem korpus na Postępu i panowie nie robili problemów z odesłaniem go na podany adres. Z gwarancją europejską też nie było problemów. Puszka przyszła do mnie kurierem po 10 dniach od zostawienia w salonie. I co najlepsze - po backfocusie nie ma ani śladu, wszystko w końcu hula jak trzeba. Mogę tylko polecić serwis, chyba faktycznie po tylu krytycznych opiniach w końcu coś zaczęło się zmieniać.

szelass
07-10-2010, 21:37
chyba faktycznie po tylu krytycznych opiniach w końcu coś zaczęło się zmieniać.

łee tam, po prostu trafiłeś na ich "lepszy" moment :)
a swoją drogą śmieszne, aby to trwało 10 dni, tak sądzę.

drdln
07-10-2010, 22:58

na fakturze czas pracy to 1h, więc może faktycznie. :) ale z drugiej strony 10 dni to nie 2 miechy, więc nie wypada narzekać!

Kondi3012
14-10-2010, 19:42
łee tam, po prostu trafiłeś na ich "lepszy" moment :)

A wedlug mnie nie, gdy pękł mi bagnet w 18-105 napisałem do nich maila, ale napisałem go według danych na ich stronie 5 minut przed ich końcem pracy. Moje zdziwienie było gdy po około 20 minutach sprawdziłem maila i miałem odpowiedź, o podanie nr telefonu. Wysłałem nr telefonu i uwaga zaraz po mailu ZADZWONILI! Mimo, że było ok 30 minut po zakończeniu ich pracy(wg informacji na stronie). Z Panem przeprowadziłem bardzo miłą rozmowę i ustaliłem termin dostawy obiektywu. Obiektyw naprawili mi w 20 minut!!!(miałem możliwość dostarczenia go osobiście) i z serwisu wyszedłem po 18, czyli teoretycznie po zamknięciu. Pan mógłby mi przyjąć obiektyw i kazać odebrać następnego dnia lub w ogóle poźniej a mimo to miałem go jeszcze tego samego dnia!!

JA POLECAM SERWIS NIKONA, mimo wielu negatywnych o nim opinii!

cybermar
15-10-2010, 11:37
A wedlug mnie nie, gdy pękł mi bagnet w 18-105 napisałem do nich maila, ale napisałem go według danych na ich stronie 5 minut przed ich końcem pracy. Moje zdziwienie było gdy po około 20 minutach sprawdziłem maila i miałem odpowiedź, o podanie nr telefonu. Wysłałem nr telefonu i uwaga zaraz po mailu ZADZWONILI! Mimo, że było ok 30 minut po zakończeniu ich pracy(wg informacji na stronie). Z Panem przeprowadziłem bardzo miłą rozmowę i ustaliłem termin dostawy obiektywu. Obiektyw naprawili mi w 20 minut!!!(miałem możliwość dostarczenia go osobiście) i z serwisu wyszedłem po 18, czyli teoretycznie po zamknięciu. Pan mógłby mi przyjąć obiektyw i kazać odebrać następnego dnia lub w ogóle poźniej a mimo to miałem go jeszcze tego samego dnia!!

JA POLECAM SERWIS NIKONA, mimo wielu negatywnych o nim opinii!

heheheh jaaasnneeee... Widać pracownicy Nikona tez maja tutaj konta:)

Kondi3012
16-10-2010, 09:59
heheheh jaaasnneeee... Widać pracownicy Nikona tez maja tutaj konta:)

Taa

Korzystałeś kiedyś z serwisu Nikona? Czy swoje wnioski opiewasz na opiniach krążących w internecie? Ja Cię nie mam zamiaru do niczego przekonywać, ja wyraziłem swoją opinię i mogę Ci zagwarantować, że nie jestem pracownikiem żadnego punktu, serwisu Nikona, ani nawet żadnego fotograficznego.

cybermar
18-10-2010, 14:49
Taa

Korzystałeś kiedyś z serwisu Nikona? Czy swoje wnioski opiewasz na opiniach krążących w internecie? Ja Cię nie mam zamiaru do niczego przekonywać, ja wyraziłem swoją opinię i mogę Ci zagwarantować, że nie jestem pracownikiem żadnego punktu, serwisu Nikona, ani nawet żadnego fotograficznego.

jasne ze korzystalem, mozesz sobie poszukac moje posty o N18-105 i to jak mnie potraktowali .

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=139546 cały wątek..

pawulon
18-10-2010, 15:00
Ja tez ostatnio skorzystałem z serwisu w celu wyregulowania D700. Aparat był dwa razy. Zrobili to szybko, ale co z tego, jak dalej jest źle...

cybermar
18-10-2010, 17:56
Ja tez ostatnio skorzystałem z serwisu w celu wyregulowania D700. Aparat był dwa razy. Zrobili to szybko, ale co z tego, jak dalej jest źle...

przynajmniej Ci regulowali cos:) u mnie stwierdzili ze wszystko jest dobrze - mimo ze im dolaczylem płytkę gdzie było ewidentnie widać usterkę w moim szkle.

Kondi3012
18-10-2010, 19:05
To w takim razie może tylko mi się udało, ja byłem zadowolony z tego jak mnie obsłużyli. Chociaż... może tylko wymiana bagnetu ich nie przerasta?

MalyPL
30-11-2010, 21:37
Ja też miałem w swoim D90 BF i wysłałem go do serwisu. Czekałem kilka dni bo to przez sklep było wysyłane i po powrocie ku mojemu zdziwieniu nic nie zostało zrobione. Napisano że jest wszystko OK. Bzdura wielka bo im nawet zdjęcia wysyłałem jak to nie łapie ostrości w punkt. Dorwałem imbus 2mm i jazda ze śrubką. Ustawiłem sobie idealnie aż chce się teraz zdjęcia robić. W serwisie powinni pracować pasjonaci ludzie którzy to naprawdę lubią i przynajmniej ze zdrowymi oczami.
Pozdro