Zobacz pełną wersję : Szumy
Bartek-Kacper
26-12-2006, 18:28
Wiecie może ja włączyć w D70 szumy?Słyszałem,że można redukcję szumów wł i wył.
opisane to jest bardzo dobrze w instrukcji obsługi ;)
Bartek-Kacper
26-12-2006, 18:36
opisane to jest bardzo dobrze w instrukcji obsługi ;)
ok.dzięki.tylko,że nie widzę nic w instrukcji:).
Jak "włączyć" szumy??? Wystarczy wejść na ISO 1600 ;)
Natomiast nigdzie w menu nie znalazłem opcji wyłączania odszumiania.
wystarczy przeczytać instrukcje od deski do deki :shock:
a pozatym w samym menu pudła jest opcja Long exp. NR :)
za kolegami: instrukcja! w instr JEST napisane. a Ludmar podal Ci juz odpowiedz niemal na talerzu:)
wystarczy przeczytać instrukcje od deski do deki :shock:
a pozatym w samym menu pudła jest opcja Long exp. NR :)
Kolega Ludmar jest bardzo wygadany, ale odpowiedzi udzielił złej, bądź w najlepszym wypadku nieścisłej. "Long exposure noise reduction" jak sama nazwa wskazuje, to funkcja usuwania szumów powstałych przy b. długich czasach ekspozycji - aparat po wykonaniu zdjęcia robi sobie "darka" i na jego podstawę tworzy sobie szum-mapę, za pomocą której wywala zakłócenia ze zdjęcia.
Wracając do pytania - poza specyficznym odszumianiem długoekspozycyjnym, D70 nie został wyposażony w programowe usuwanie szumów, więc i nie da się go wyłączyć.
Bartek-Kacper
27-12-2006, 00:50
Tak więc zostałem źle poinformowany o fakcie,że w menu d70 jest taka opcja.Na szczęście jest dobry plugin do Photoshopa-NoiseNija:),który sobie dobrze radzi z szumami.
Władca Pixeli
27-12-2006, 06:40
Long exposure noise reduction" jak sama nazwa wskazuje, to funkcja usuwania szumów powstałych przy b. długich czasach ekspozycji
Mówiąc dokładniej tylko na czasach dłuższych niż 1 sek.
Kolega Ludmar jest bardzo wygadany, ale odpowiedzi udzielił złej, bądź w najlepszym wypadku nieścisłej. "Long exposure noise reduction" jak sama nazwa wskazuje, to funkcja usuwania szumów powstałych przy b. długich czasach ekspozycji - aparat po wykonaniu zdjęcia robi sobie "darka" i na jego podstawę tworzy sobie szum-mapę, za pomocą której wywala zakłócenia ze zdjęcia.
jest w tym troche racji faktycznie mogłem nie udzielić prawidłowej odp., ale kolega bartasrasta82 nie sprecyzował dokładnie pytania, więc odpowiedziałem na pytanie tak jak je opisał, pytał o włącznie i wyłączanie szumów, więc zrozumiałem ze chodzi mu o Long exposure :) - postaram się odpokutować ;)
piotereks
29-12-2006, 14:53
A co to sa te szumy. Czytam o tym wiele a jakos nie nie bardzo wiem do czego to przypiac. Tylko nie krzyczcie za banalne dla Was pytanie.
Brachson
29-12-2006, 14:55
A co to sa te szumy. Czytam o tym wiele a jakos nie nie bardzo wiem do czego to przypiac. Tylko nie krzyczcie za banalne dla Was pytanie.
Ono wcale nie jest takie banalne wbrez pozorom, a krzyczeć można jedynie ze względu na ilość postów jaką można znaleźć na forum w tym temacie...
szum to cos, co sprawia ze kolor ktory Ty widzisz jako jednolity, na zdjeciu w powiekszeniu (lub bez- zalezy jak intensywny jest szum) wyglada jak kasza... ;)
tyle w skrocie.
faktycznie najlepiej bedzie jak skorzystasz z opcji 'szukaj' (u gory). tematow jest mnostwo, wszystkiego sie dowiesz:)
piotereks
30-12-2006, 15:19
no i szafa gra, w skrocie wiem o co biega , dzieKi KOLEDZY