Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Szumy

Domyślnie Szumy

Wiecie może ja włączyć w D70 szumy?Słyszałem,że można redukcję szumów wł i wył.
    fordclubpolska.org

Domyślnie

opisane to jest bardzo dobrze w instrukcji obsługi
    .:[nikon][nikkor][tamron][m42][cokin][lowepro][manfrotto][gimp][ps4][ubuntu][7]:.
    .:KORAB:.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ludmar Zobacz posta
    opisane to jest bardzo dobrze w instrukcji obsługi
    ok.dzięki.tylko,że nie widzę nic w instrukcji.
    Ostatnio edytowane przez Bartek-Kacper ; 26-12-2006 o 18:43
    fordclubpolska.org

Domyślnie

Jak "włączyć" szumy??? Wystarczy wejść na ISO 1600
    Natomiast nigdzie w menu nie znalazłem opcji wyłączania odszumiania.

Domyślnie

wystarczy przeczytać instrukcje od deski do deki
    a pozatym w samym menu pudła jest opcja Long exp. NR
    .:[nikon][nikkor][tamron][m42][cokin][lowepro][manfrotto][gimp][ps4][ubuntu][7]:.

Domyślnie

za kolegami: instrukcja! w instr JEST napisane. a Ludmar podal Ci juz odpowiedz niemal na talerzu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ludmar Zobacz posta
    wystarczy przeczytać instrukcje od deski do deki
    a pozatym w samym menu pudła jest opcja Long exp. NR
    Kolega Ludmar jest bardzo wygadany, ale odpowiedzi udzielił złej, bądź w najlepszym wypadku nieścisłej. "Long exposure noise reduction" jak sama nazwa wskazuje, to funkcja usuwania szumów powstałych przy b. długich czasach ekspozycji - aparat po wykonaniu zdjęcia robi sobie "darka" i na jego podstawę tworzy sobie szum-mapę, za pomocą której wywala zakłócenia ze zdjęcia.

Wracając do pytania - poza specyficznym odszumianiem długoekspozycyjnym, D70 nie został wyposażony w programowe usuwanie szumów, więc i nie da się go wyłączyć.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 26-12-2006 o 21:05

Domyślnie

Tak więc zostałem źle poinformowany o fakcie,że w menu d70 jest taka opcja.Na szczęście jest dobry plugin do Photoshopa-NoiseNija,który sobie dobrze radzi z szumami.
    fordclubpolska.org

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj;182635"
    Long exposure noise reduction" jak sama nazwa wskazuje, to funkcja usuwania szumów powstałych przy b. długich czasach ekspozycji
    Mówiąc dokładniej tylko na czasach dłuższych niż 1 sek.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Kolega Ludmar jest bardzo wygadany, ale odpowiedzi udzielił złej, bądź w najlepszym wypadku nieścisłej. "Long exposure noise reduction" jak sama nazwa wskazuje, to funkcja usuwania szumów powstałych przy b. długich czasach ekspozycji - aparat po wykonaniu zdjęcia robi sobie "darka" i na jego podstawę tworzy sobie szum-mapę, za pomocą której wywala zakłócenia ze zdjęcia.
    jest w tym troche racji faktycznie mogłem nie udzielić prawidłowej odp., ale kolega bartasrasta82 nie sprecyzował dokładnie pytania, więc odpowiedziałem na pytanie tak jak je opisał, pytał o włącznie i wyłączanie szumów, więc zrozumiałem ze chodzi mu o Long exposure - postaram się odpokutować

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów