PDA

Zobacz pełną wersję : Eizo sx2262w

mr-paul
10-09-2010, 11:23
Witam,

pytanie do użytkowników EIZO SX2262W.

Na czarnym tle monitora widzę TYLKO w rogach jakby lekkie rozjaśnienia, nie są dramatyczne, delikatnie widoczne.

Czy ktoś z użytkowników spotkał się z tym? Czy ekran macie w pełni równiutko podświetlony?

Pytam, ponieważ mam jeszcze możliwość zwrotu, nie wiem czy to norma i czy mam się tym przejmować.

Generalnie podczas normalnej pracy, nie jest to postrzegane.

Kyle
10-09-2010, 11:39
Jak patrzysz prostopadle na róg to nadal jest to rozjaśnienie?

mr-paul
10-09-2010, 11:55
Hmmm...

Teraz już sam nie wiem (w pracy jestem), na pewno w każdym rogu jest podobne, ale może jak prostopadle patrzę to nie jest tak widoczne... Muszę jeszcze raz zerknąć na spokojnie dzisiaj wieczorem.

Aczkolwiek pod kątem występuje ?

raptor88
10-09-2010, 12:59
Oba górne rogi czy wszystkie? Szczerze, to nie widziałem jeszcze PVA bez lekkiego rozświetlenia w rogach ( a był S2433, SX2461 ). :neutral:

mr-paul
10-09-2010, 13:23
Wszystkie rogi.

Jednka Czornyj telefonicznie rozwiał mój problem, podobno to norma, więc temat zamknięty.

Dziękuję wszystkim 8)

raptor88
10-09-2010, 14:28
No i wszystko jasne. :)
Wychodzi na to, że moje spostrzeżenia się potwierdziły także u innych.

Tom01
10-09-2010, 16:39
Wychodzi na to, że moje spostrzeżenia się potwierdziły także u innych.

Rozjaśnienie narożników, charakterystyczny "X" widoczny szczególnie w ciemności wynika z charakterystyki kątowej wyświetlaczy wielodomenowych (MVA, PVA, częściowo ASV). Wynika stąd, że kąt patrzenia na środek ekranu jest inny niż na boki i w narożniki. Efekt będzie tym silniejszy im większa różnica kątów między prostą prostopadłą od oczu do powierzchni ekranu a linią patrzenia na "najdalszą" część ekranu. Słowem im obserwator siedzi bliżej ekranu tym kąty większe i efekt bardziej widoczny i odwrotnie, czym dalej od ekranu tym mniej. Generalnie regulacja monitora i oświetlenie w pomieszczeniu powinno być tak ustawione że tego typu efekt nie powinien być widoczny. Nie chodzi o zamaskowanie, a o poprawną konfigurację zakresu dynamiki i punktu czerni. Jeśli omawiany efekt widać, oznacza to, że monitor jest ustawiony za jasno, w pomieszczeniu jest za ciemno lub oba te czynniki na raz.

raptor88
10-09-2010, 19:22
Gdyby charakterystyka kątowa była problemem ( mówię oczywiście o moim przypadku ) to po zmianie pozycji obserwatora powinno to znikać, ulegać zmianie. Tak nie było przynajmniej u mnie. Dodatkowo, PVA są polecane jak najbardziej uniwersalne monitory dobrze nadające się do pracy/zabawy w warunkach z umiarkowaną ilością światła w pomieszczeniu. W takich też warunkach to było testowane.
Aha, jasność na 0. ;)

Tom01
10-09-2010, 22:00
Gdyby charakterystyka kątowa była problemem ( mówię oczywiście o moim przypadku ) to po zmianie pozycji obserwatora powinno to znikać, ulegać zmianie.

Oczywiście że tak.

Tak nie było przynajmniej u mnie.

Pan trafił po prostu na nierówny egzemplarz, przerabialiśmy to.

Dodatkowo, PVA są polecane jak najbardziej uniwersalne monitory dobrze nadające się do pracy/zabawy w warunkach z umiarkowaną ilością światła w pomieszczeniu.

Jak najbardziej. Monitor na PVA, o ile nie mają błędów konstrukcyjnych, mają najniższe punkty czerni, możliwe do osiągnięcia przy dzisiejszym poziomie rozwoju LCD. Nie znaczy to równocześnie że jest to ideał ani że powinno się/można pracować niemal po ciemku.

raptor88
10-09-2010, 23:15
No to wszystko się zgadza. :D
Co do SX, to poza tym małym rozświetleniem w rogu, to monitor rakieta. ;)