Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Eizo sx2262w

Domyślnie Eizo sx2262w

Witam,

pytanie do użytkowników EIZO SX2262W.

Na czarnym tle monitora widzę TYLKO w rogach jakby lekkie rozjaśnienia, nie są dramatyczne, delikatnie widoczne.

Czy ktoś z użytkowników spotkał się z tym? Czy ekran macie w pełni równiutko podświetlony?

Pytam, ponieważ mam jeszcze możliwość zwrotu, nie wiem czy to norma i czy mam się tym przejmować.

Generalnie podczas normalnej pracy, nie jest to postrzegane.

Domyślnie

Jak patrzysz prostopadle na róg to nadal jest to rozjaśnienie?

Domyślnie

Hmmm...

Teraz już sam nie wiem (w pracy jestem), na pewno w każdym rogu jest podobne, ale może jak prostopadle patrzę to nie jest tak widoczne... Muszę jeszcze raz zerknąć na spokojnie dzisiaj wieczorem.

Aczkolwiek pod kątem występuje ?

Domyślnie

Oba górne rogi czy wszystkie? Szczerze, to nie widziałem jeszcze PVA bez lekkiego rozświetlenia w rogach ( a był S2433, SX2461 ).

Domyślnie

Wszystkie rogi.

Jednka Czornyj telefonicznie rozwiał mój problem, podobno to norma, więc temat zamknięty.

Dziękuję wszystkim

Domyślnie

No i wszystko jasne.
    Wychodzi na to, że moje spostrzeżenia się potwierdziły także u innych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raptor88 Zobacz posta
    Wychodzi na to, że moje spostrzeżenia się potwierdziły także u innych.
    Rozjaśnienie narożników, charakterystyczny "X" widoczny szczególnie w ciemności wynika z charakterystyki kątowej wyświetlaczy wielodomenowych (MVA, PVA, częściowo ASV). Wynika stąd, że kąt patrzenia na środek ekranu jest inny niż na boki i w narożniki. Efekt będzie tym silniejszy im większa różnica kątów między prostą prostopadłą od oczu do powierzchni ekranu a linią patrzenia na "najdalszą" część ekranu. Słowem im obserwator siedzi bliżej ekranu tym kąty większe i efekt bardziej widoczny i odwrotnie, czym dalej od ekranu tym mniej. Generalnie regulacja monitora i oświetlenie w pomieszczeniu powinno być tak ustawione że tego typu efekt nie powinien być widoczny. Nie chodzi o zamaskowanie, a o poprawną konfigurację zakresu dynamiki i punktu czerni. Jeśli omawiany efekt widać, oznacza to, że monitor jest ustawiony za jasno, w pomieszczeniu jest za ciemno lub oba te czynniki na raz.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-09-2010 o 16:47
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Gdyby charakterystyka kątowa była problemem ( mówię oczywiście o moim przypadku ) to po zmianie pozycji obserwatora powinno to znikać, ulegać zmianie. Tak nie było przynajmniej u mnie. Dodatkowo, PVA są polecane jak najbardziej uniwersalne monitory dobrze nadające się do pracy/zabawy w warunkach z umiarkowaną ilością światła w pomieszczeniu. W takich też warunkach to było testowane.
    Aha, jasność na 0.

Domyślnie

Gdyby charakterystyka kątowa była problemem ( mówię oczywiście o moim przypadku ) to po zmianie pozycji obserwatora powinno to znikać, ulegać zmianie.
    Oczywiście że tak.

Tak nie było przynajmniej u mnie.
    Pan trafił po prostu na nierówny egzemplarz, przerabialiśmy to.

Dodatkowo, PVA są polecane jak najbardziej uniwersalne monitory dobrze nadające się do pracy/zabawy w warunkach z umiarkowaną ilością światła w pomieszczeniu.
    Jak najbardziej. Monitor na PVA, o ile nie mają błędów konstrukcyjnych, mają najniższe punkty czerni, możliwe do osiągnięcia przy dzisiejszym poziomie rozwoju LCD. Nie znaczy to równocześnie że jest to ideał ani że powinno się/można pracować niemal po ciemku.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

No to wszystko się zgadza.
    Co do SX, to poza tym małym rozświetleniem w rogu, to monitor rakieta.

Uprawnienia umieszczania postów