PDA

Zobacz pełną wersję : za ciemno???

santiago_78
09-09-2010, 22:32
Może to głupie pytanie ale mam SB900 od niedawna i robiłem zdjęcia w kościele. Obiektyw T17-50 2.8 Iso 1600. lampa na TTLBL i tak w miarę jest tylko przy 2.8. Na wyższych wartościach przysłony światłomierz pokazuje że jest baaardzo ciemno. Co źle robię?Nikon D90 ustawiony na A.

Jacek_Z
10-09-2010, 01:15
Nie rób na TTL BL jak jest ciemno!
W kościele zawsze pracuje na M i daje dość długi czas (zależy od ogniskowej)

look
10-09-2010, 10:55
czy po zrobieniu zdjęcia lampa pokazuje, że było niedoświetlone ??
czy wprowadzałeś jakieś korekty do lampy ?
Światłomierz zawsze pokazuje wartości do światła zastanego.
Tryb TTL BL to tryb z błyskiem wypełniającym. Tak jak napisał Jacek najlepiej się sprawdza z trybem M w aparacie, w każdym innym trybie pracy aparatu przy TTL BL jeśli wprowadzisz korektę naświetlania błysku będzie ona też tyczyła się światła zastanego.
Podsumowując...przydałby się jakiś przykład, łatwiej by się było odnieść

santiago_78
10-09-2010, 22:35
Dawno nie byłem na forum i zapomniałem jak wstawiać foty. Na M w kościele za słaby jestem i boję się że nie zdążę ustawić - kadr, przysłona, czas i jeszcze lampa a tempo jest ogromne. Przy pozowanych zdjęciach typu plener można się bawić a tu... W jaki sposób radzicie sobie na M bo chylę czola przed wami jeśli nadążacie ustawiać wszystko i "chwytać" momenty najbardziej istotne.

Me_how
11-09-2010, 10:28
Aparat w trybie M. Czas naświetlania ustawiony na wartości, która zapewni zamrożenie postaci (1/20 - 1/30s). Przysłona w zależności od potrzeb kadru. Lampę ustawiasz z TTL.
Należy zwracać uwagę na drabinkę światłomierza, czy aby nie wskazuje on prześwietlenia, bo wówczas jest kłopot.
Pozdrawiam

santiago_78
11-09-2010, 19:48
Aparat w trybie M. Czas naświetlania ustawiony na wartości, która zapewni zamrożenie postaci (1/20 - 1/30s). Przysłona w zależności od potrzeb kadru. Lampę ustawiasz z TTL.
Należy zwracać uwagę na drabinkę światłomierza, czy aby nie wskazuje on prześwietlenia, bo wówczas jest kłopot.
Pozdrawiam

Rozumiem że przy M z nastawianiem ostrości ręcznie też dajesz radę? Ja przyznam że jeszcze się boję że nie zdążę i zdjęcia będą nie do odratowania :(. A jeśli chodzi o czas to dobry jeteś przy 1/30 ciężko utrzymać nieporuszone.

Tommy
11-09-2010, 20:05
aparat na M....a nie focus ;)

santiago_78
11-09-2010, 22:05
aparat na M....a nie focus ;)

Dzięki Tommy za radę nie wiedziałem że można w ten sposób. Myślałem że jeśli M to tylko pełny.
A jakie ustawienia lampy?

Endryou
11-09-2010, 23:21
:shock: Nie mów, że bierzesz jeszcze wynagrodzenie za swoje foty?

Me_how
12-09-2010, 13:00
Rozumiem że przy M z nastawianiem ostrości ręcznie też dajesz radę? Ja przyznam że jeszcze się boję że nie zdążę i zdjęcia będą nie do odratowania :(. A jeśli chodzi o czas to dobry jeteś przy 1/30 ciężko utrzymać nieporuszone.
Nie jestem dobry :-( Założyłem, że używasz obiektywu szerokokątnego - nie spojrzałem na Twoja stopkę. Oczywiście dla większych ogniskowych czas należy skrócić. Generalnie chodzi o to aby jak najdłuższym czasem naświetlania wykorzystać jak najwięcej światła zastanego.

look
12-09-2010, 18:45
Myślałem że jeśli M to tylko pełny.
A jakie ustawienia lampy?
aparat na M tak, żeby bylo mniej więcej -1,5 - 2 EV od poprawnego naświetlenia, ale tu nie ma reguły, czasami nawet 0 EV albo prześwietlenie jak fotki pod światło zastane
lampa TTL, korekcja w zależności od efektu, który chcę uzyskać
AF oczywiście włączony
zwykle staram się nie wydłużać czasu ponad odwrotność ogniskowej, ale na to też nie ma reguły, bo im bardziej światło zastane na minus tym bardziej można "przegiąć" bez ryzyka.
Ważna sprawa, lampa jak dla mnie musi mieć porządny dyfuzor, bez tego się nie pozbierasz z obróbką.
Druga ważna sprawa, zanim się za cokolwiek zabiorę staram się pomierzyć sobie światło w newralgicznych punktach i przyglądam się jak się miesza światło, od tego też uzależniam wprowadzane korekty, bo jak się mieszają źródła światła o różnej temp. barwowej to może potem człowiek szlag trafić przy korygowaniu tego wszystkiego.
A na koniec, warto zerkać na histogram

barracuda
12-09-2010, 18:47
Może to głupie pytanie ale mam SB900 od niedawna i robiłem zdjęcia w kościele. Obiektyw T17-50 2.8 Iso 1600. lampa na TTLBL i tak w miarę jest tylko przy 2.8. Na wyższych wartościach przysłony światłomierz pokazuje że jest baaardzo ciemno. Co źle robię?Nikon D90 ustawiony na A.

A możesz zdradzić dlaczego używałeś TTl BL ?
Fotografujesz śluby czy tak okazyjnie robiłeś jakieś zdjęcia za darmo?

mazon
12-09-2010, 20:32
santiego_78 - jeśli od tegorocznej komunii niczego jeszcze się nie nauczyłeś to znaczy, że nie jesteśmy Ci wstanie dokładnie wytłumaczyć co źle robisz
A tak na marginesie jak wyszła Ci ta komunia którą miałeś robić - bardzo mnie to ciekawi

santiago_78
12-09-2010, 20:57
:shock: Nie mów, że bierzesz jeszcze wynagrodzenie za swoje foty?

Nie biorę kasy, robię dla przyjemności. Nie żyję z foto :)

santiago_78
13-09-2010, 20:00
santiego_78 - jeśli od tegorocznej komunii niczego jeszcze się nie nauczyłeś to znaczy, że nie jesteśmy Ci wstanie dokładnie wytłumaczyć co źle robisz
A tak na marginesie jak wyszła Ci ta komunia którą miałeś robić - bardzo mnie to ciekawi

Komunia uważam wyszła ok. Ludzie byli zadowoleni i ja również.
Myślę że bez problemu zrozumiem o co chodzi i co źle robię jeśli wykażesz chęć pomocy słabszemu.