Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki default sharpening używacie??

brain_damadge
25-12-2006, 18:53
Jestem nowym posiadaczen D200, i tak sobie patrz na moje zdjęcia i są lekko miękkie.
Wprawdzie robione na ISO 1600, ale wolałbym chyba ciut ostrzej.
Czytałem sobie review na dp i tam tesz pisza że zdjęcia mogą się z początku wydawać za mdłe..
Czy wy się do tego przyzwycziliście, czy daliście sharpenong na norma, high??
I jeszcze jedno- czy jedynym sposobem na podkręcenie sharpeningu jest w optimize image i custom??
NIe ma czegoś na sharpening osobno??
Z góry dzięki za feedback.

artfotopolis
25-12-2006, 21:50
A jakie szkło? Moze to wina optyki... No i to ISO...

Jacek_Z
25-12-2006, 23:39
ja mam praktycznie zawsze w custom Image Sharpening +1 Medium High
a Tone Compensation 0 - Normal i podobnie Saturation - 0 Normal

Andy_O
26-12-2006, 01:29
Używam D200 ze stałką 60mm.
Wyostrzanie na +1 daje w tym zestawie przeostrzone, nienaturalne obrazy.
Używam ustawień Sharpening = 0, Saturation = 0, Tone Compensation = -1. Ale przy ISO 100.
Tak się zastanawiam.. czy przy czułości 1600 wyostrzanie w aparacie ma sens? Raczej USM trzebaby zaaplikować, żeby wyostrzyć detale obrazu, a nie szum..

artfotopolis
26-12-2006, 12:54
A po tym +1 cos jeszcze wyostrzacie programowo...np z .NEF...czy juz gotowiec?

Adam Trzcionka
26-12-2006, 23:25
kiedyś się na to strasznie użalałem, że jpg miękki, że mdły, że be. ten typ tak ma. ale nef to już inna bajka: jest cholernie ostro, kontrastowo. tylko nef, jpg tylko wtedy, kiedy inaczej nie można

brain_damadge
27-12-2006, 17:07
No tak, ale co robic gdy sie aż tak świetnie nie zna obróbki... CO wy z NEFami robicie żeby były lepsze niż JOTPEGI??

King
27-12-2006, 17:33
Też się kiedyś zastanawiałem co aż tak cudownego jest w NEF-ach. Owszem można wydobyć więcej detali z niedoświetlonego zdjęcia czy lepiej dopracować balans bieli ale nie do przesady. Może w d200 są jakieś cudowne nefy bo w d50 jakiegoś szoku nie widze po dobrej i umiejętnej obróbce nefa i jpega.

nikomisiaki
28-12-2006, 00:51
ja mam praktycznie zawsze w custom Image Sharpening +1 Medium High
a Tone Compensation 0 - Normal i podobnie Saturation - 0 Normal

Dokładnie takich samych ustawień używam. W 90% zdjęć nie ma co dotykać żadnym programem. jest jeszcze jedna zasadnicza sprawa, w jakim programie otwiera się zdjęcia, jeżeli w przeglądarce Windows to zawsze bedą wygladały bardziej miękko niż np. w NC, Photoshopie itp. Zdjęcie które w przeglądrce Windows wydaje się być miękkie po wydruku jest jak żyleta. Jeżeli się przesadzi z wyostrzeniem faktycznie wydruk jest potem nienaturalny. No i trudno aby przy czułosci 1600 wymagać super jakości. Co do optyki, to ze stałką 50/1.8 lepiej ustawić sharpening na 0 natomiast zoomy +1 jest w sam raz. Używam 17-35/2.8 nikkora i 28-80/2.8 tokiny. Jeżeli jednak ktoś chce bardziej ostro to polecam NC - można się potem "ciąć" zdjęciami.

Piotr.