PDA

Zobacz pełną wersję : Top Model na TVN

Strony : 1 [2] 3

prz3mo
05-11-2010, 00:27
Ponoć jedna z uczestniczek w ostatnim programie rozkładała nogi przed obiektywem bez bielizny... Prawda to? :/

Przecież wyżej masz o tym wspomniane w kilku postach, np. tu

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2139846&postcount=234

jacoslavgth
05-11-2010, 01:02
mnie dziwi jedna rzecz, w ostatnim odcinku fotograf robi zdjęcie ze statywu, wciskając palcem spust, po co jest statyw, zawsze mnie uczono ze jezeli uzywam statywu to odpalac z węża i jeszcze lepiej z wstępnym podniesieniem lustra, czyżby nie mógł kadru utrzymać?

Bartek - NinoVeron
05-11-2010, 01:26
mnie dziwi jedna rzecz, w ostatnim odcinku fotograf robi zdjęcie ze statywu, wciskając palcem spust, po co jest statyw, zawsze mnie uczono ze jezeli uzywam statywu to odpalac z węża i jeszcze lepiej z wstępnym podniesieniem lustra, czyżby nie mógł kadru utrzymać?

ale Ciebie pewnie uczyli odnośnie zdjęć krajobrazowych a nie modowych - a to jest różnica :)

de Fresz
05-11-2010, 01:30
W studiu statywu używa się po to, aby mieć stałą pozycję kadru - nie zawsze tylko i wyłącznie sama modelka jest przedmiotem fotografii. Plus możliwość odejścia, poprawienia świateł czy pozycji modelki, gestykulacji przy tłumaczeniu itp. Czasy najczęściej są takie, że i tak by się utrzymało z ręki, sporadycznie przydaje się jako dodatkowa stabilizacja, jaką by zapewnił i monopod przy np. ogniskowych koło 200 mm.

Leatherface
05-11-2010, 10:45
przemo, sorry ;)

jak dla mnie to już przesada... ciekawe czy mama jest dumna z córeczki... :/ Nie żebym się spinał na wszystko co teoretycznie gorszące, ale gdy mówimy o niepełnoletnim dziecku to wszystko wygląda inaczej...

dlugas1982
05-11-2010, 11:44
Fakt faktem, brak majtek to był tylko i wyłącznie "chłyt marketingowy" żeby mieć co na zajawkach puszczać aby przyciągnąc widownie przed telewizory, nic więcej.

prz3mo
05-11-2010, 12:04
przemo, sorry ;)

jak dla mnie to już przesada... ciekawe czy mama jest dumna z córeczki... :/ Nie żebym się spinał na wszystko co teoretycznie gorszące, ale gdy mówimy o niepełnoletnim dziecku to wszystko wygląda inaczej...

Zaraz, zaraz... ta modelka nie jest pełnoletnia?

Fakt faktem, brak majtek to był tylko i wyłącznie "chłyt marketingowy" żeby mieć co na zajawkach puszczać aby przyciągnąc widownie przed telewizory, nic więcej.

też tak mi się wydaje. To tylko świadczy o tym do czego są zdolne media, by tylko więcej zarobić - mówiąc wprost.

krzysztof jot
05-11-2010, 12:14
Andrzej, oczywiscie ja to wiem i rozumiem, tylko bawi mnie forma tego 'artykulu', "metamorfoza modelek" na podstawie polaroida, i profesjonalnego zdjecia z porzadnym make-upem etc. Zapewne gdyby zrobic polaroidy teraz to zadnej przemiany by nie bylo.

przecież chyba każdy znający choc minimalnie temat i branżę wie że nawet prawdziwa top-model będzie się znacznie różniła na amatorskim obrazku bez majkapu i na wystylizowanym i obrobionym profesjonalnie zdjęciu. Obwinianie modelki, _ to zdjecie jest fatalne - raczej swiadczy o fotografie i o wyborze zdjecia niż o modelce, bo tak naprawdę te muszą wszystko, a normalnie to modelki w jednym sa dobre, a do innego tematu sie nie nadają, ale tu są priorytetem prawa show telewizyjnego.
Cały program jest tylko kolejnym reality-show akurat o takiej a nie innej tematyce - czy tam widzicie jakis materiał na top-model ? Na modelkę no to pewnie tak, a i to niewiele z nich przetrwa w realnym świecie. Program niestety ma ogladalność, i bedzie dalej kontynuowany, ale z tego co piszą media i z czym się sam zgadzam - najsłabszy punkt programu to jury, które okazało się bez jakiejkolwiek charyzmy, mało medialne i po prostu słabe - ino Krupa ma bilet do kolejnej edycji, ale to raczej nie z powodu talentu showmena ino z wyższej konieczności. O ile kojarzę dane z innych edycji programów, zwycięstwo nie jest tu jednoznaczne z karierą top model, chyba nie ma wielu takich przypadków, o ile w ogóle są...

arecki
05-11-2010, 12:22
e tam gościu po porstu wykorzystał chwilową wyższośći i władzę nad modelką :-P a może on jakis niedopieszczony jest po prostu?

Jacek_Z
05-11-2010, 16:13
Jak sobie teraz popatrzyłem na polaroidy to żadna z tych dziewczyn się nie nadaje na Top Model. Co najwyżej średniej klasy modelki. Nie będzie międzynarodowego sukcesu zwyciężczyni.

himi
05-11-2010, 16:19
Po czym wnosisz? Ja już dawno uznałem, że moja niewiedza w tym zakresie jest totalna. Za A.Rubik nie dałbym 5 złotych, gdyby ktoś pytał mnie o jej urodę. I co? Uroda sprzed lat w typie Evangelista, Banks, Crawford to dzisiaj prehistoria. Dziś na wybiegach widzę dziewczyny, wobec których określenie ,,piękna'' ma chyba nową definicję. Zatem na jakiej podstawie mówisz, że żadna z programowych panien nie ma szans?

ThomasVoland
05-11-2010, 16:31
Anja Rubik też mi się jakoś wyjątkowo nie podoba, natomiast Krupa bardzo. Z uczestniczek IMO Kasia się wyróżnia i jako jedyna faktycznie nadawała by się na Top Model.

Calme
05-11-2010, 16:42
pierdl szysko zostań TapMadl :mrgreen:

Jacek_Z
05-11-2010, 17:15
Po czym wnosisz? Ja już dawno uznałem, że moja niewiedza w tym zakresie jest totalna. ...
Zatem na jakiej podstawie mówisz, że żadna z programowych panien nie ma szans?Bo żadna nie ma dobrych rysów twarzy. Część ma niesymetryczne twarze, część ma nie takie nosy itd. Ja juz tak mam (chwalę się), że wiem która wyjdzie na zdjęciach dobrze (jest fotogeniczna), a która nie. Oczywiście nie mówię o fotogeniczności osiąganej za pomocą PS, bo jak pokazuje program Top Model z każdej osoby idzie coś wycisnąć. Sęk w tym, że przy topowych modelkach (tzn dobrych twarzach) nie trzeba sie wysilać, wychodzi niemal wszystko. Nawet jak sie ma kiepskie światło i ogląda nie obrobione zdjęcia :wink:
Spotkałem i namówiłem do pracy modelki kilka dziewczyn o takich warunkach. Zresztą niektórzy forumowicze poznali Olę H na plenerze w Paradizo. Marysia ma na tym forum tez powrzucane trochę zdjęć (Phoenix, Venomer). Marysi nie idzie zrobić złego zdjęcia :) ( to ona będzie tą dziewczyną z kwiatem na naszym kalendarzu na 2011r.).

Anja Rubik też mi się jakoś wyjątkowo nie podoba, natomiast Krupa bardzo. ..Modelka nie musi, a nawet nie powinna być śliczna. Dlatego Krupa nie zrobiła nigdy kariery w świecie fashion. Bo jest za cukierkowata, za ładna. Bardzo chętnie by ją za to brano do Playboya itp. Rubik za to by do Playboya nie wzięli (gdyby nie byłą znaną osobą, bo osoby z nazwiskiem biorą bardziej ze względu na pozycję, a nie na urodę).
Świat fashion a fotomodelki to dwie dość różne sprawy.

Umbra
05-11-2010, 17:25
A mnie się Krupa nie podoba. Wygląda jak... transseksualista. :/

Leatherface
05-11-2010, 18:15
Zaraz, zaraz... ta modelka nie jest pełnoletnia?

Przyznaje bez bicia że mówię z pamięci, ale chyba 16 lat ma to dziewczę.

donkiszot
05-11-2010, 18:35
Przyznaje bez bicia że mówię z pamięci, ale chyba 16 lat ma to dziewczę.

Niestety, ale nie. Jedyna dziewczyna, która nie miała jeszcze 18 lat już dawno odpadła. Dane uczestniczek tutaj: link (http://modelki.plejada.pl/uczestniczki.html).

Leatherface
05-11-2010, 18:39
Przepraszam ;)

ramzey
06-11-2010, 00:01
Modelka nie musi, a nawet nie powinna być śliczna. Dlatego Krupa nie zrobiła nigdy kariery w świecie fashion..

Właśnie. Do mody to ona jest za krótka. Sa standardy dla modelek mody i tylko nieliczne wyjątki poniżej 5'8"+. A dziewczyny powyżej 5'9" z dobra twarzą i proporcjonalne nie mogą narzekać na brak pracy.

Mi zawsze słowo i zawód modelka kojarzył się i będzie kojarzył z dziewczynami ze świata mody /Bazaar, vanity, .../ a nie playboya/FHM.

prz3mo
06-11-2010, 00:54
Jak dla mnie modelką wszechczasów jest Cindy Crowford. "Za gówniarza" ciarki mi przechodziły po plechach jak oglądałem jej zdjęcia... i ten pieprzyk... mmmm..... :)

Demonek
06-11-2010, 23:01
Dla mnie ideałem była Linda Evangelista i jej "przemiany" Co chwila zmieniała image... :)

Grzybu
07-11-2010, 14:36
A wie ktoś może jakiego programu używają tam do obróbki zdjęć?? Tak tylko z czystej ciekawości pytam. ;)

prz3mo
07-11-2010, 14:45
A wie ktoś może jakiego programu używają tam do obróbki zdjęć?? Tak tylko z czystej ciekawości pytam. ;)

Ten kolo co ostatnio focił używał bodajże C1.

Marta Baranowska
08-11-2010, 04:44
pierdl szysko zostań TapMadl :mrgreen:

błehehehehe :D:D:D:D

lukiii
02-12-2010, 00:50
Koniec programiku, wygrała Paulina (czyt. Polina :D)

Agraf
02-12-2010, 01:02
Szkoda, że nie Ania, uważam, że z tej trójki jako jedyna się nadawała. Jak pokazują programy typu idol zwycięstwo nie zapewnia kariery.

Bartek - NinoVeron
02-12-2010, 01:37
Szkoda, że nie Ania, uważam, że z tej trójki jako jedyna się nadawała. Jak pokazują programy typu idol zwycięstwo nie zapewnia kariery.

w 100% się z Tobą zgadzam
Ania - tak jak większość modelek ... wygląda raczej zwyczajnie... ale na zdjęciach prezentuje się super, bardzo dobrze radzi sobie na wybiegu, jest wysoka (co ma spore znaczenie) i radzi sobie z angielskim. Jako jedyna została zauważona na castingu w Mediolanie...
a Paulina mimo iż to bardzo ładna dziewczyna to na zdjęciach tego nie było aż tak widać, na wybieg jest za niska i co najważniejsze ... cały poważny świat "top modelingu" jest za granicą - a Paulina bez angielskiego sobie nie poradzi.

manfred
02-12-2010, 08:54
To się nauczy angielskiego lub będzie jeździć z laptokiem a tam jest translator i będzie sobie tłumaczyć tekst. ;-)

McSimus
02-12-2010, 11:38
Już się nie mogę doczekać następnej edycji ;)

manfred
02-12-2010, 11:46
Nie mówi się edycji tylko sezonu ;-)

Mariusz888
02-12-2010, 12:25
Ja powiem tylko w sumie krótko - wg mnie Pauliny w ogóle nie powinno tam być od początku... bo kto w ogóle rozważa nazwijmy to "kandydaturę" osoby która nie zna angielskiego w momencie poszukiwania osoby mającej realizować roczny czy dwuletni kontrakt za granicą gdzie bez angielskiego nawet nie dojedzie taksówką - to jest trochę tak jakby piekarz wygrał przetarg na budowę wahadłowca... dla mnie to taki trochę wyreżyserowany teatrzyk i wydaje mi się że od początku tak było ustawione... Wg mnie były lepsze dziewczyny (nie tylko w finale ale ogólnie), które nie jęczały że świat jest zły tylko się starały, które znają angielski i które nie bały się że zje je ich własny cień - osobiście jakoś nie widzę strachliwej osoby w tym świecie i to jeszcze która z nikim się nie dogada ;) wygląda generalnie na miłą dziewczynę ale wg. mnie to trochę "nie ta bajka" jak to mówią :)

manfred
02-12-2010, 12:27
E tam to super idealna taktyka aby zostać tpl mdl.

Dex
02-12-2010, 12:31
I teraz każda szara myszka z małej miejscowości chce sostć tap madl :mrgreen:

Sendilkelm
02-12-2010, 12:32
Ja powiem tylko w sumie krótko - wg mnie Pauliny w ogóle nie powinno tam być od początku... bo kto w ogóle rozważa nazwijmy to "kandydaturę" osoby która nie zna angielskiego w momencie poszukiwania osoby mającej realizować roczny czy dwuletni kontrakt za granicą gdzie bez angielskiego nawet nie dojedzie taksówką - to jest trochę tak jakby piekarz wygrał przetarg na budowę wahadłowca... dla mnie to taki trochę wyreżyserowany teatrzyk i wydaje mi się że od początku tak było ustawione... Wg mnie były lepsze dziewczyny (nie tylko w finale ale ogólnie), które nie jęczały że świat jest zły tylko się starały, które znają angielski i które nie bały się że zje je ich własny cień - osobiście jakoś nie widzę strachliwej osoby w tym świecie i to jeszcze która z nikim się nie dogada ;) wygląda generalnie na miłą dziewczynę ale wg. mnie to trochę "nie ta bajka" jak to mówią :)

W sumie to, że nie zna angielskiego też mogło być wyreżyserowane. Nawet bym się nie zdziwił tym bardziej, że podobno maturę z angielskiego zdała, więc na migi + OK, OK pewnie umie. Zresztą tak jak piszesz, moim zdaniem, nie przepuścili by jej, gdyby nie znała tak jak to kreowali w programie.

McSimus
02-12-2010, 12:47
Nie wiem jak reszta programu ale poziom reżyserki wczorajszego finału ... ludzie czy to ma być początek upadku TVN. Te kwestie praktycznie jakby czytane z kartki i na dodatek po raz pierwszy w życiu. No a Karolina K-P to już totalna porażka. Albo zapłacili jej tak że się jej to opłacało albo zapłacili jej po raz pierwszy i ostatni.

Grzybu
02-12-2010, 13:18
Nie wiem jak reszta programu ale poziom reżyserki wczorajszego finału ... ludzie czy to ma być początek upadku TVN. Te kwestie praktycznie jakby czytane z kartki i na dodatek po raz pierwszy w życiu. No a Karolina K-P to już totalna porażka. Albo zapłacili jej tak że się jej to opłacało albo zapłacili jej po raz pierwszy i ostatni.

Hehe no to cieszę się że nie tylko ja to zauważyłem. Przyznam szczerze, że oglądałem sporo odcinków tego programu. Poziom raczej przeciętny, ale ten ostatni odcinek to jakaś żenada. Tam kompletnie nic się nie działo. Takie piep...nie na scenie ;) Szczerze mówiąc to nawet nie dooglądałem wczorajszego odcinka do końca. Do poziomu reżyserki programu doszły jeszcze wspaniałe zdjęcia podwodne :D to była chyba "wisienka na torcie" tego programu heheh.
Co do zwyciężczyni to cóż, nie była moją faworytką wykreowali ją na straszliwą płaczkę. Najładniejsza i najsympatyczniejsza wg mnie była Ola, ale wygrać powinna ta z wybiegów w Mediolanie.

freefly
02-12-2010, 13:27
Ania - tak jak większość modelek ... wygląda raczej zwyczajnie... ale na zdjęciach prezentuje się super, bardzo dobrze radzi sobie na wybiegu, jest wysoka (co ma spore znaczenie) i radzi sobie z angielskim. Jako jedyna została zauważona na castingu w Mediolanie...
a Paulina mimo iż to bardzo ładna dziewczyna to na zdjęciach tego nie było aż tak widać, na wybieg jest za niska i co najważniejsze ... cały poważny świat "top modelingu" jest za granicą - a Paulina bez angielskiego sobie nie poradzi.

Kontrakt, który był główna nagrodą, to kontrakt z firmą kosmetyczną, więc wzrost nie ma tu żadnego znaczenia. Panienka nie będzie biegać po wybiegach. Z kolei Ania Piszczałka miała o wiele gorszy profil, szczególnie nos.

ars
02-12-2010, 14:13
Moim zdaniem konkurencja dla Pauliny mogla byc Kasia.. kurcze no oryginalnie taka..wizerunkowo. Ale Faktem jest ze Ania Piszczalka i jej nosek to hym...tak se.. chociaz.. na zywo bardzo tak se.. a jak zrobiona to juz jakos tak skladniej nawet.

kemot
02-12-2010, 14:19
Skończyło się Tap Madl, zaczyna sie Łap Szpadl.

ars
02-12-2010, 14:22
Skończyło się Tap Madl, zaczyna sie Łap Szpadl.

nooo mam jakies 40metrow od bramy wjazdowej do wejscia i garazu - snieg - pokrywa jakies 45cm ... Łap Szpadl to trafiony obecnie mocno i uzasadniony program :p

ramzey
02-12-2010, 14:34
No dobra , jak na razie tylko piszecie o porażkach i kompromitacjach, badziewiu i wstydzie.
A czy było tam coś dobrego, pożytecznego, ciekawego co może się przydać.
Mi jest trudno ocenić bo widziałem tylko urywki.

kisio
02-12-2010, 15:53
Ja się dowiedziałem, że jak będę chciał robić zdjęcia podwodne to najlepiej użyć do tego podwodnej jednorazówki niż wydawać grubą kasę na sprzęt, który jak widać po wczorajszym odcinku i tak sam zdjęcia nie zrobi ;)

Grzybu
02-12-2010, 16:07
No dobra , jak na razie tylko piszecie o porażkach i kompromitacjach, badziewiu i wstydzie.
A czy było tam coś dobrego, pożytecznego, ciekawego co może się przydać.
Mi jest trudno ocenić bo widziałem tylko urywki.

To zależy dla kogo. Nie znam się na tej branży, ale wydaje mi się, że program mógł uzmysłowić dziewczynom, że modeling to nie tylko pozowanie do lustra w łazience. Z tej całej zabawy to chyba odcinek z Mediolanu był takim prawdziwym zderzeniem z rzeczywistością. Chociaż pokazywali tylko urywki, to można było zobaczyć jak traktuje się dziewczyny na castingach i jaka jest konkurencja pomiędzy nimi.
Jeśli chodzi o wątek foto MZ raczej kiepsko. Nie mówię tu o samych zdjęciach, ale o możliwości podpatrzenia czegoś ciekawego. W trakcie sesji zazwyczaj można było posłuchać wywiadów z dziewczynami jak to im ciężko się pozuje itp

prz3mo
02-12-2010, 16:13
Ja się dowiedziałem, że jak będę chciał robić zdjęcia podwodne to najlepiej użyć do tego podwodnej jednorazówki niż wydawać grubą kasę na sprzęt, który jak widać po wczorajszym odcinku i tak sam zdjęcia nie zrobi ;)

Ja się dowiedziałem, że jak chcemy by modelka czuła się bardziej na luzie i dobrze nam pozowała to trzeba jej kazać by zdjęła majtki i rozkraczyła nogi :)

Mariusz888
02-12-2010, 16:52
No tak - faktycznie była taka porada... hmmm trzeba będzie może niedługo wykorzystać (tzn poradę :mrgreen: ) a zdjęcia od razu pofruną na wyższy poziom (uniesienia? hmmmm... ;) )

Mavierk
02-12-2010, 17:23
A ja wczoraj zobaczyłem 3 minuty tego programu i... nie wiem jak wyglądały kobiety, które odpadły w poprzednich odcinkach, ale z tej wczorajszej trójki definitywnie Paulina była najładniejsza :P

mac.serafin
02-12-2010, 18:32
Nie mówi się edycji tylko sezonu ;-)
Sizonu*

amirez
02-12-2010, 23:18
Końcówka raczej nie wypaliła. Odstrzelone smarkule miały inną koncepcję zakończenia programu, niż wysyłający SMS-y. Narobiły przysłowiowej "wiochy" i na nic zdały się starania dwóch obcojęzycznych ;) jurorek, które starały się ratować sytuację obściskując wszystkich jak popadło, łącznie z prowadzącym program w przyciasnej marynareczce.

kisio
02-12-2010, 23:30
A co się działo w końcówce? Bo nie wytrzymałem do końca ;)

jacoslavgth
02-12-2010, 23:57
czytam wątek i widze tylko ze brechtacie z wymowy Krupy, to jest żenada, program jakoś ujdzie, zwyciężczyni masakra, pusta, płaczliwa bez charyzmy laska, przyznaje się ze widziałem wszystkie odcinki, moim zdaniem najlepszy sznyt miała kaśka, fajna uroda, angielski ok i miała łokcie do rozpychania, Paulina sobie nie poradzi, zjedzą ją na początku...

nem
03-12-2010, 01:26
Było w tym wątku?

Dżoana ma w dupie co o niej myślą, a także całkiem

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/015f525c0027142c4cf39e2c-2.jpg
źródło (http://e1.pudelek.pl/p1958/015f525c0027142c4cf39e2c)

fajna jest :)

ku6i
03-12-2010, 02:05
Jakby miała w d...szy to by nie nosiła. Ma dystans.

dlugas1982
08-09-2011, 11:56
nowa edycja, nowe nabytki
chyba będzie lepiej jak poprzednio

mini21
08-09-2011, 12:59
Właśnie się zastanawiałem, czemu jeszcze nie ma nowego bądź odświeżonego wątku.

Zapowiada się trochę śmiechu :)

Coof
08-09-2011, 15:05
Oj zapowiada : ) Zabawne było też jak wczoraj Tyszka fotografował te laski z lampą skierowaną palnikiem na wprost i co gorsza te zdjęcia tam pokazali na kilka sekund.

velaskez
08-09-2011, 15:11
Obejrzałem na stronie TVN. Kurde...ktoś to naprawdę bierze na serio? Reality show i tyle. Biedne dziewczyny.

bognik
08-09-2011, 16:24
Biedne dziewczyny.
Czy ja wiem, czy biedne? Na usta ciśnie się coś innego ... ;)

dlugas1982
08-09-2011, 16:51
No te fotki Tyszki w migawkach z wypalonymi licami tych dziewcząt mnie powiem poraziły.
lepiej by mu wyszły jakąś małpką, ale szoł musi być.

Nie które riposty były zdrowo chamskie ze strony jury do kandydatek, ale i tak parsknełem śmiechem, co zrobić, oglądam w końcu program rozrywkowy.

Nie oglądałem 3 pierwszych odcinków I serii, więc porównania nie mam, ale obecne niektóe dziewczyny wydają się dość kumate, ale pewnie w drugim odcinku nabiorą z 5 płaczek wstydzących się swojego biustu i będzie norma.

robin102
05-10-2011, 22:38
Może ktoś przyuważył jakim szkłem fotografował w dzisiejszym odcinku Woliński ? Bo to chyba od Nikona graty były.
Jakby 24-70 wyglądało mi.

morzon
05-10-2011, 22:40
Robin, co Ty oglądasz :mrgreen:

ekonet
05-10-2011, 22:44
Już lepiej "Ojca Mateusza" byś oglądał albo co. ;)

Bonzo
05-10-2011, 22:52
na 99% to jest 24-70 :) zostawiam ten jeden % na pomyłke :D

prz3mo
05-10-2011, 23:00

:mrgreen:

ekonet
05-10-2011, 23:06
:mrgreen:
Szkoda życia na oglądanie takich pierdół...

prz3mo
05-10-2011, 23:12
Szkoda życia na oglądanie takich pierdół...

Ja oglądałem kiedyś jeden odcinek... Jakoś nigdy nie mogę na to trafić, bo oglądam tv bardzo rzadko.

manfred
06-10-2011, 04:26
A czym foci ojciec Mateusz ?

RobertMiernik
06-10-2011, 07:00
Ojciec Mateusz to rowerem...

...a to było 24-70 (zajebiaszczo się w studio spisuje!)

...swoją drogą zmuszanie ludzi do oglądania czegoś takiego powinno być karane (w hotelu mam 'współspacza' który mnie tym wczoraj katował, jeszcze komentując cały czas, że '********** poszła', 'ale fryzura', etc... kryptotranssex? ;/)

dlugas1982
06-10-2011, 10:17
no ja jeszcze to z żonką wczoraj oglądałem, ale poziom w porównaniu do I serii upadł jeszcze niżej

robin102
06-10-2011, 10:20
Zdecydowanie wolę serial PLEBANIA, przynajmniej się coś dzieje, wartka wciągająca akcja i genialna gra aktorów.
A Tap Modela polecam oglądać i nagrywać, wiele się można od miszczów fotografii nauczyć analizując potem wielokrotnie klatka po klatce zapisany odcinek. Można zobaczyć nastawy aparatu, perspektywy i wszystkie inne tajniki. To lepsze niż niejedne warsztaty.

amirez
06-10-2011, 15:59
Plebania, Ojciec Mateusz, Ranczo - mimo wszystko pozostanę przy dziewczynach ;)

moro
06-10-2011, 16:02
Plebania, Ojciec Mateusz, Ranczo - mimo wszystko pozostanę przy dziewczynach ;)

zdrowe podejście

robin102
06-10-2011, 18:03
Na weselu zasłyszane:
"aby życie miało smaczek, raz dziewczyna, raz chłopaczek " :mrgreen:

a fujjjj

Hertha
07-10-2011, 09:40
A moze ktoś/coś o samych zdjęciach a nie uczestniczkach ? :)

1. Honorata Wojtkowiak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/293947_301560883193357_137423636273750_1497994_148 1728439_n.jpg)

2. Anna Bałon:

źródło (http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/293947_301560889860023_137423636273750_1497995_173 7785592_n.jpg)

3. Wiera Suprunenko

źródło (http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/293947_301560893193356_137423636273750_1497996_209 0757195_n.jpg)

4. Dorota Trojanowska:

źródło (http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/293947_301560896526689_137423636273750_1497997_638 058026_n.jpg)

5. Magdalena Roman:

źródło (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/293947_301560899860022_137423636273750_1497998_212 7379560_n.jpg)

6. Natalia Piaskowska:

źródło (http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/293325_301561206526658_137423636273750_1498002_167 7848126_n.jpg)

7. Joanna Kudzbalska:

źródło (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/293325_301561209859991_137423636273750_1498003_143 1659729_n.jpg)

8. Wiktoria Dryluk:

źródło (http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/293325_301561213193324_137423636273750_1498004_504 270119_n.jpg)

9. Michalina Manios:

źródło (http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/293325_301561219859990_137423636273750_1498005_194 6962568_n.jpg)

10. Oliwia Dukowicz:

źródło (http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/293325_301561226526656_137423636273750_1498006_155 9316205_n.jpg)

11. Karolina Henning:

źródło (http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/301549_301561643193281_137423636273750_1498008_270 999312_n.jpg)

12. Olga Kaczyńska

źródło (http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/301549_301561646526614_137423636273750_1498009_937 588410_n.jpg)

13. Gabriela Pacholacz:

źródło (http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/301549_301561653193280_137423636273750_1498011_980 37413_n.jpg)

Zdjęcia z ich profilu an FB :)

:p

credka
07-10-2011, 09:57
Biedne, wychudzone dziewczyny... ;)

Do Oliwki (10) mam totalną słabość, a zdjęcia, no cóż - zawodowstwo. No może 9 bym sobie podarowała - modelka zgubiła jednego zęba na przedzie ;) Oglądając fragmenty zauważyłam, że zdjęcia można było lepiej wybrać. Także do ocen jury nie wybrano najlepszych (najbardziej korzystnych) ujęć.

Hubert Adamczyk
07-10-2011, 10:03
Zdjęcia fajne. Jedno co zauważyłem. W tej edycji Nikon zamiast Canona i chyba nawet d7000. Piękny marketing

morzon
07-10-2011, 10:05
Oglądałem chyba pierwszy odcinek tej serii. Tyszka tam miał wtedy na bank Canona. Teraz to już nie wiem, nie oglądam - ale zabawne jeśli zmienili :D

manfred
07-10-2011, 10:09
W jednym odcinku juror powiedział ze nie popełnią błędu z pierwszej części i będą fotografować tylko i wyłącznie Nikonami ponieważ jest to jedyna alternatywa dla studia pleneru i wszystkiego co związane z uzyskaniem wiernych kolorów a przede wszystkim skóry ;-)

morzon
07-10-2011, 10:17
Czyli trochę $$$ od NP poleciało :D

Ale przynajmniej nie jest to chyba tak irytujące jak product placement w Klanie:

http://www.youtube.com/watch?v=xaWR5apdyso
http://www.youtube.com/watch?v=1SY9na4QY2w&feature=related

credka
07-10-2011, 11:05
Czy to są fragmenty odcinków, czy czysta reklama? :|

morzon
07-10-2011, 11:13
Czy to są fragmenty odcinków, czy czysta reklama? :|

No właśnie fragmenty odcinków... Masakra. Jest tego sporo więcej - można looknąc na YT.
Klan ogólnie chyba w tym przoduje - wiem, że w innych serialach też się czasem coś pojawia (a to coś kamera zahaczy jakieś logo, opakowanie), ale nie w tak hardcorowym wydaniu.

robin102
07-10-2011, 19:35
Wygra dziewczyna z numerem 4, zdesperowana, doświadczona czyli wie jak to zrobić ;)

ps
zdjęcia mogą być fajną inspiracja dla fotografów ślubnych na plenery na ten przykład :)

amirez
07-10-2011, 19:44
Super zdjęcia, zawodowstwo....
Nie wiem czy zrobienie takich zdjęć nastręcza aż takie trudności i stwarza ogrom problemów, gdy dysponuje się super wyposażonym studiem, sztabem osób, grafikiem i Hasselem ;)

Zolty
07-10-2011, 23:49
Nie widzialem Klanu od 2 lat, ale Rodzinka.pl to dla mnie jeden wielki product placement - serial OK, ale natlok IKEI, Almy (w pierwszej serii), konsol do gier byl niesmaczny.

wer
08-10-2011, 05:59
Co do tap madl i innych idoli, jakby ktoś się łudził, to chodzi o pensje dla jury. Uczestnicy są w sumie przeszkadzającym elementem. Przecież jury nie siedzi tam po 100 zł od odcinka, w przypadku niektórych osób są to pewnie kwoty z 4 lub 5 zerami. Chodzi o to, żeby wylansować jury i oczywiście zebrać ileś widowni i reklam. Reszta to tylko pretekst do reklam i pensji.

ThomasVoland
08-10-2011, 06:53
Trudno żeby w show miało nie przynosić zysków, a telewizja działać charytatywnie. BTW. Którego konkretnie trzeba lansować. bo jest za mało znany? Jedynie Piotrowska mi przychodzi do głowy.

robin102
08-10-2011, 11:04
Jedynie Piotrowska mi przychodzi do głowy.
Piotrowska to w sumie jest najbardziej znaną osobą z tego dżuryyy, tylko przed laty była znana, prowadziła fajne programy o filmie, o gwiazdach ect. Na jakiś czas gdzieś przepadła.

Hertha
11-10-2011, 08:14
Wygra dziewczyna z numerem 4, zdesperowana, doświadczona czyli wie jak to zrobić ;)

ps
zdjęcia mogą być fajną inspiracja dla fotografów ślubnych na plenery na ten przykład :)

Niestety "doleci" tylko do 7 odcinka :)

Grzybu
11-10-2011, 09:10
Co do tap madl i innych idoli, jakby ktoś się łudził, to chodzi o pensje dla jury. Uczestnicy są w sumie przeszkadzającym elementem. Przecież jury nie siedzi tam po 100 zł od odcinka, w przypadku niektórych osób są to pewnie kwoty z 4 lub 5 zerami. Chodzi o to, żeby wylansować jury i oczywiście zebrać ileś widowni i reklam. Reszta to tylko pretekst do reklam i pensji.

Chyba sobie żartujesz ;) Przecież TVN to nie instytucja charytatywna która utrzymuje "gwiazdy". To właśnie te "gwiazdy" mają pracować na TVN. Taki program robiony jest tylko i wyłącznie po to, żeby zarobić kaaaasęęęęę ;)
A to że trzeba zatrudnić jakieś tam "dziury"* i wydać na to krocie, to niestety konieczna inwestycja która musi się zwrócić bo jak się nie zwróci to "dziura" wylatuje.

Swoją drogą to na tyle badziewia (programy typu Mam Talent itp) jakie produkują różne TV to jakoś wyjątkowo mało ludzi odnosi długodystansowy sukces.

*mam na myśli jury a nie dziewczyny ;)

jaromir
11-10-2011, 14:59
Niestety "doleci" tylko do 7 odcinka :)

A co już wiadomo kto wygra ?

Jacek_Z
11-10-2011, 15:35
Z tego co pamiętam z umowy z uczestniczkami - te 13 dziewczyn było zamnięte w domu modelek 24 lipca. Wykluczają po jednej, ale chyba do momentu gdy zostaną 3 uczestniczki. Tego juz nie jestem pewien - ostatnia trójka będzie z sobą konkurować gdy TVN dojdzie z emisjami odcinków do tego momentu. Będzie to w grudniu. I wtedy się zdecyduje która wygrała.
W skrócie - teraz to wiadomo jakie 10 odpadło. Nie wiadomo jaka wygrała. Jest klauzula wysokiej kary (50 tys zł) dla uczestniczki zdradzającej jakiekolwiek detale przed emisją odcinka.

Hertha
11-10-2011, 15:42
A co już wiadomo kto wygra ?

Która wygra to nie wiem (co ładnie wyjaśnił kolega wyżej), ale wiem na którym etapie odpadnie dziewczyna z mojego miasta :)

jaromir
11-10-2011, 16:00
W skrócie - teraz to wiadomo jakie 10 odpadło. Nie wiadomo jaka wygrała. Jest klauzula wysokiej kary (50 tys zł) dla uczestniczki zdradzającej jakiekolwiek detale przed emisją odcinka.

To podeślijcie koledzy na PM kto został :)

Calme
11-10-2011, 19:01
Tak apropo sesji z tym modelem jeszcze ;)
http://www.pudelek.pl/artykul/35598/wolinski_zalatwil_prace_kochankowi/

zarowka
12-10-2011, 12:41
Tak apropo sesji z tym modelem jeszcze ;)
http://www.pudelek.pl/artykul/35598/wolinski_zalatwil_prace_kochankowi/

haha, na pewno spora część damskiej publiczności jest teraz załamana!

grafos
12-10-2011, 21:34
chyba zeby znów DŻOANĘ usłyszeć w jej great polski język :-)

velaskez
13-10-2011, 00:53
Łee, odpadła ta fajnie szalona :D

dlugas1982
13-10-2011, 11:19
no odpadła dziewczyna z mojego okręgu, chyba trochę jej szkoda
z pozostałych mnie drażni tam najbardziej jedne dziewczę i chyba nie tylko mnie, ale oglądałem tylko jednym okiem i półuchem, coraz słabsze się to robi a dobre to nie było :]

manfred
13-10-2011, 11:22
z, ale oglądałem tylko jednym okiem i półuchem, coraz słabsze się to robi a dobre to nie było :]

Ja nigdy nie oglądałem tego programu ale mógłbyś mi polecić program o podobnej formule ale jakościowo lepszy?

ThomasVoland
13-10-2011, 11:38
O podobnej formule to ja nie znam, TV nie oglądam. Ale jak ma być o modelkach niekoniecznie typowe show, to zdecydowanie Supermodels (http://sophisti.tv/super-models-supermodelki/).

JK
13-10-2011, 11:43
A może by tak ktoś zaproponował tej specjalistce od kaleczenia języka, żeby w każdym odcinku robiła to wszystko razem z dziewczynami - jako "niedościgniony wzór modelki". Ciekawe, czy przeszła by dalej. :wink:

Sendilkelm
13-10-2011, 11:48
A może by tak ktoś zaproponował tej specjalistce od kaleczenia języka, żeby w każdym odcinku robiła to wszystko razem z dziewczynami - jako "niedościgniony wzór modelki". Ciekawe, czy przeszła by dalej. :wink:

Na pewno by się nie popłakała, że czegoś nie potrafi :P

JK
13-10-2011, 11:56
Jesteś pewien? :wink:

Sendilkelm
13-10-2011, 12:03
Jesteś pewien? :wink:
Nie ;)

dlugas1982
13-10-2011, 12:29
dlatego z chłopami nie robią takich programów bo by ciągle leciały qr.w.y i inne i pewnie kilka razy ktoś by dostał po gładkiej buźce :)
I tak póki co coś jest mało tych płaczków, ale co odcinek płacze inna wiec pewnie wygra jak ostatnio ta co najwięcej ryczy

marszull
13-10-2011, 12:34
wygra ta ktora spodoba sie publicznosci sklonnej wyslac smsa
troche szkoda, bo z ostatnich trzech finalistek, ta co wygrala najslabiej sobie radzi w roli modelki
w przeciwienstwie do dwoch pozostalych ;)
ja ten program traktuje w kategogiach mocno rozrywkowych np. jako tlo do spotka przy alko
i uwazam ze czegos glebszego to nie ma sie tam co dopatrywac

Grzybu
28-10-2011, 21:47
Wiem że środa już minęła dawno, ale ciekawy jestem jak Wam się podobała ostatnia sesja.
http://topmodel.tvn.pl/foto,galeria,bycze-jadra-atakuja,584,1.html

Nie za bardzo znam się na fotografii mody, ale jak zobaczyłem gościa z lampą na puszce to mi się słabo zrobiło.
Moim faworytem jest chyba zdjęcie z czekoladą.
http://dcs-193-33-5-77.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8248a99e81e752cb9b41da3fc43fbe7f/5c16ddc4-f0f4-11e0-a6ac-0016355ba1d6.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580
Bardzo profesjonalne zniekształcenie głowy.
No ale i tak wszystkiemu winne modelki ;) (tak przecież twierdzi Tyszka) ;)

credka
28-10-2011, 22:09
Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, że chodzi o kasę... :|
A tym odcinkiem zniesmaczyli wielu swoich widzów - zabawa jedzeniem i rzucanie martwym kawałkiem ciała zwierzaka na potrzeby ludzkiej zabawy nie kojarzą mi się zbytnio z cywilizowanym światem :shock:

fafniak
28-10-2011, 22:15
Ale rozwolnienie umysłowe panujące w głowach widzów tego programu jest tak duże że na 100% będą o tym gadali a tylko o to chodzi przecież :)

Grzybu
28-10-2011, 22:17
Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, że chodzi o kasę... :|
A tym odcinkiem zniesmaczyli wielu swoich widzów - zabawa jedzeniem i rzucanie martwym kawałkiem ciała zwierzaka na potrzeby ludzkiej zabawy nie kojarzą mi się zbytnio z cywilizowanym światem :shock:
Oj tam oj tam! ;)
Przecież to nie pierwszy raz o ile mnie pamięć nie myli.
Trochę żenujące jest tylko to, że w jury siedzi gość który ma jakąś tam wiedzę, a zachwyca się zdjęciami tak badziewnymi, że szkoda gadać. Albo sytuacja gdzie na zdjęciu modelka ma słabo oświetloną twarz, jest komentowana przez niego, że to wina modelki.

spiritwood
28-10-2011, 22:31
wygra ta ktora spodoba sie publicznosci sklonnej wyslac smsa

Wierzysz w to? Wygra ta, która ma wygrać. Być może jakieś tam badania odnośnie sympatii widzów zostaną przeprowadzone, ale SMSy (4.22PLN + VAT) to tylko skromne, poboczne źródło dochodu dla TVN bądź Rochstar.

diana6echo
29-10-2011, 00:08
zdjęcie z czekoladą oklepane
fajna zielona kiecunia
i ogólnie to najbardziej podoba mi się fota z byczym ogonem

a jak kogoś bulwersuje wtrążalanie mięcha to niech się od razu zabije - bo też kiedyś żarł mięso
ja mam cholerne uczulenie na wege- i eko-świrów

prz3mo
29-10-2011, 00:44
Ale rozwolnienie umysłowe panujące w głowach widzów tego programu jest tak duże że na 100% będą o tym gadali a tylko o to chodzi przecież :)

Dokładnie! Nieważne jak gadają, ważne że gadają. Czekam aż jakaś stacja zorganizuje taki teleturniej, że wygrywa ten który więcej zje własnego gówna i popije moczem... Dla urozmaicenia - cudzym moczem...

diana6echo
29-10-2011, 01:57
Czekam aż jakaś stacja zorganizuje taki teleturniej, że wygrywa ten który więcej zje własnego gówna i popije moczem... Dla urozmaicenia - cudzym moczem...

chłopaki z Jackassu już takie rzeczy robili :]

marszull
29-10-2011, 04:20
Wierzysz w to? Wygra ta, która ma wygrać. Być może jakieś tam badania odnośnie sympatii widzów zostaną przeprowadzone, ale SMSy (4.22PLN + VAT) to tylko skromne, poboczne źródło dochodu dla TVN bądź Rochstar.

po pierwszej edycji, majac jako taka wiedze z zakresu socjologii jestem sklonny uwierzyc ze ludzie glosowali w wiekszosci wlasnie na wygrana
inna sprawa to manipulacja zeby glosy wlasnie na nia zostaly oddane ;)
a ze smsy to poboczne zrodlo dochodu to sie zgadzam ;)
ps jeszce nie ogladalem ostatniego odcinka, ale jutro bedzie wodeczka to i tapmadel zagosci ;)

nickt
29-10-2011, 10:11
Nie no marszull daj spokój jak do wódeczki to najlepszy odcinek łap szpadel już był (oczywiście ten rozbierany :) )
Co do rzucania mięsem to dla mnie akurat nie jest to jakaś obraza, sprawdźcie ile w Polsce wyrzuca się żywności.... a przecież to tak jak głowa kurczaka tylko w innej postaci. Mięso to mięso a jeść trzeba ;)
Co do samych zdjęć, to owszem są beznadziejnie zrobione, są dobrze obrobione i tak naprawdę przypominają zdjęcia z czasopism więc jest ok, a jeżeli chodzi o "znanie się" jury to dla mnie osobiście ten cały Tyszka to jest taki sam artysta jak Skiba z Big Cyca :)

marszull
29-10-2011, 11:13
tylko roznica miedzy nim a Skiba jest taka ze Tyszka zrobil kilka okladek do Vogue, a Skiba wydal plyty tylko i wylacznie w Polsce
W fotografii mody akurat praca z tymi a nie innymi klientami jest wyznacznikiem poziomu fotografa.
Oczywiscie dochodza jeszcze inne, ze tak powiem "niefotograficzne" elementy pomagajace w karierze, ale to tak jak w kazdej innej dziedzinie ;)
A co do ogladania przy wodeczce, to ja ten program traktuje podobnie jak rozne glupawe komedie, i proponuje wlasnie przyjac taka strategie i raczej nie opierac swojej opinii ani o fotografach, ani o swiecie mody na tym co sie zobaczy w TP, bo to jest po prostu "szol" i kazdy ma tam jakas role do zagrania

Piotrek 77
29-10-2011, 16:10
a może coś powiecie na temat oświetlenia w ostaniej sesji. Chodzi mi głównie o te z mięsem. Oprócz tego palnika na body nie widziałem innych lampek

mini21
29-10-2011, 17:26
Pozwolę sobie "odesłać" do innego wątku, w którym trochę na temat tego "nowatorskiego i wyjątkowego" sposobu oświetlenia trochę napisano:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2584792#post2584792

swider
29-10-2011, 17:27
a może coś powiecie na temat oświetlenia w ostaniej sesji. Chodzi mi głównie o te z mięsem. Oprócz tego palnika na body nie widziałem innych lampek
No nie gadajcie, że nie znacie najnowszego (przesadziłem z tym najnowszym bo jednak Terry już kilka lat jest na rynku ;)) terryendu w fotografii? ;)

Piotrek 77
29-10-2011, 17:37
No nie gadajcie, że nie znacie najnowszego (no przesadziłem bo Terry już kilka lat jest na rynku ;)) terryendu w fotografii? ;)

no to kontynuuj - ja daleko za murzynami

swider
29-10-2011, 17:39
Co tu gadać, wystarczy pooglądać -- http://www.terrysdiary.com/

Jacek_Z
31-10-2011, 01:27
Wyciąłem 2 strony o oświetleniu w trakcie sesji foto. Wróćmy do tematu.

Władca Pixeli
31-10-2011, 01:39
Wyciąłem 2 strony o oświetleniu w trakcie sesji foto. Wróćmy do tematu.
W takim razie poproszę o wyjaśnienie dlaczego tutaj w Cafe gdzie licznik i tak nie liczy, wycina się posty jak najbardziej na temat, natomiast np. w temacie "analogowi ortodoksi !!" gdzie licznik zlicza posty a 90% wypowiedzi to totalne "pierdoły" nie na temat fotograficzny, jakoś nie wzbudzają zainteresowania moderatorów.

Jacek_Z
31-10-2011, 01:51
Co do analogowych ortodoksow - masz rację, to jest jak shout. Ten wątek to wyjątek i nie mamy jak tam wyłączyć licznika.
Cafe jest "niefotograficzne" i dlatego nie liczymy tutejszych postów. Tak się da ustawić skrypt.
Liczba postów jest wazna tylko do giełdy. Ale nie widac by analogowi ortodoksi nabijali sobie licznik w tym celu - mają dawno ponad 75.
Osoba mająca w okolicach 75 postów i wystawiająca coś na giełdzie i tak jest sprawdzana na czym polegały jej ostatnie wpisy i w jakim tempie były płodzone. Gdy były masowe i bez sensu - są usuwane i licznik spada. Niezaleznie od tego gdzie je napisano.

Władca Pixeli
31-10-2011, 02:00
Co do analogowych ortodoksow - masz rację, to jest jak shout. Ten wątek to wyjątek i nie mamy jak tam wyłączyć licznika.
Cafe jest "niefotograficzne" i dlatego nie liczymy tutejszych postów. Tak się da ustawić skrypt.
Liczba postów jest wazna tylko do giełdy. Ale nie widac by analogowi ortodoksi nabijali sobie licznik w tym celu - mają dawno ponad 75.
Osoba mająca w okolicach 75 postów i wystawiająca coś na giełdzie i tak jest sprawdzana na czym polegały jej ostatnie wpisy i w jakim tempie były płodzone. Gdy były masowe i bez sensu - są usuwane i licznik spada. Niezaleznie od tego gdzie je napisano.
Ale mnie nie chodzi tylko o nabijanie licznika ale o pisanie na temat. We wspomnianych ortodoksach na temat foto nie ma zbyt wiele.
Tutaj zaczęła się dyskusja jak to często "miernoty" w taki czy inny sposób stają się znanymi postaciami.
Jednym z takich przykładów był sposób fotografowania lampą na wprost między innymi we wspomnianym programie jako nowy "trend" w fotografii.

spiritwood
31-10-2011, 02:23
Wbrew pozorom w AO jest bardzo wiele na temat fotografii analogowej. Wystarczy wejść i znaleźć. To, że zdarzają się momenty tzw. bezsensowne - cóż, ułómność forum. Uważam jednak, że AO to sól ziemi tego forum i jeżeli widzisz to inaczej, to trudno....

Władca Pixeli
31-10-2011, 02:29
Wbrew pozorom w AO jest bardzo wiele na temat fotografii analogowej. Wystarczy wejść i znaleźć. To, że zdarzają się momenty tzw. bezsensowne - cóż, ułómność forum. Uważam jednak, że AO to sól ziemi tego forum i jeżeli widzisz to inaczej, to trudno....
Czy mam przytoczyć cytaty z ostatnich dni które nie są na temat?

Hertha
31-10-2011, 12:40
Która wygra to nie wiem (co ładnie wyjaśnił kolega wyżej), ale wiem na którym etapie odpadnie dziewczyna z mojego miasta :)

Edytuje moją wypowiedź :) Grudziądzanka będzie w finale :)

JK
31-10-2011, 13:06
...... Ten wątek to wyjątek i nie mamy jak tam wyłączyć licznika. .....
Ten wątek to nie wyjątek. :wink: Tu jest jeszcze lepszy: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127512. Głupoty totalne, ale licznik działa. :wink:

RobertMiernik
31-10-2011, 13:48
Proponuję wyłączyć wyświetlanie ilości postów i będzie problem z głowy, przerabiałem to kilka razy na różnych forach, spam spada o 30% minimum.

marszull
31-10-2011, 17:07
Jacek_Z te przyklady z oswietleniem trzeba bylo przeniesc do lamp blyskowych albo studia
bo roznice byly fajnie pokazane i komus moze by sie przydalo

wer
31-10-2011, 19:17
Szykuje większy materiał o różnicach. Ogólnie o błyskaniu. To będzie spory kawałek testu. Prosiłem jednego moderatora, żeby zerknął ogólnie wstępnie na tekst, ale niestety zapomniał. A wyjdzie z tego broszurka.

Hertha
03-11-2011, 09:29
Podstępna Entity z Mad Maxa, Ginewra z Króla Artura, waleczna Luna z Hero, Alice z Resident Evil oraz tancerka Cherry z Planet Terror - te bohaterki filmowe były pierwowzorami postaci wykreowanych przez uczestniczki Top Model. Zdjęcia wykonał Emil Biliński. Zobaczcie i oceńcie efekty.

1. Michalina:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-19.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/4588e674d3f0faf985047d4c3f13ed0d/6b92ed02-0584-11e1-8c57-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

2. Viktoria:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-20.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/4588e674d3f0faf985047d4c3f13ed0d/ea6049d6-0584-11e1-b924-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

3. Asia:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-21.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/4588e674d3f0faf985047d4c3f13ed0d/4c94cdb2-0584-11e1-81bd-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

4. Vera (ODPADŁA)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-22.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/4588e674d3f0faf985047d4c3f13ed0d/cbe71b7e-0584-11e1-ab56-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

5. Ania:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-23.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/4588e674d3f0faf985047d4c3f13ed0d/efb1c488-0583-11e1-abda-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

6. Oliwia:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-24.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/4588e674d3f0faf985047d4c3f13ed0d/ad36b13a-0584-11e1-870d-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

7. Honorata:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-25.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/4588e674d3f0faf985047d4c3f13ed0d/2b28e24e-0584-11e1-84d9-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

8. Olga:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-26.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/4588e674d3f0faf985047d4c3f13ed0d/8daa37d8-0584-11e1-affc-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

9. Dorota:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-27.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/4588e674d3f0faf985047d4c3f13ed0d/086f4de2-0584-11e1-ac5a-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

Zdjęcia pochodzą ze strony: http://topmodel.tvn.pl/foto,galeria,wojowniczki-top-model,632,1.html

amirez
03-11-2011, 11:35
Gdyby pojedyncze fotki wstawić na forum pod nic nie mówiącym nickiem - wkrótce byłaby cała lista uwag, zastrzeżeń, sugestii, wątpliwości...
I najgorsze, że MZ byłaby to czysta prawda ;)
A tak na marginesie, to cały program zaczyna zionąć zbyt widocznymi ustawkami.

robin102
03-11-2011, 11:36
Wyleli chyba najlepiej rokującą modelkę :(

stock
03-11-2011, 11:48
fotograficznie to niestety szału nie ma. Pomimo ze Makata to robi.

marszull
03-11-2011, 13:44
zdjecia z busem sa calkiem ok
reszta taka sobie
tak z ciekawosci, to ktora wylali? ;)

Hertha
03-11-2011, 13:51
zdjecia z busem sa calkiem ok
reszta taka sobie
tak z ciekawosci, to ktora wylali? ;)

Przy imieniu napisałem. Czwóreczka odpadła, ale nie za kiepskie zdjęcie tylko za złamanie regulaminu.

marszull
03-11-2011, 14:19
Przy imieniu napisałem. Czwóreczka odpadła, ale nie za kiepskie zdjęcie tylko za złamanie regulaminu.

dzieki, nie zauwazylem
sciagne sobie na dysk (jelsi juz gdzies sie pojawilo na torrentach) to obejrze w samolocie ;)

mateo912
03-11-2011, 15:44

A który punkt regulaminu złamała?:)

lukiii
03-11-2011, 17:17
A który punkt regulaminu złamała?:)

Ne wiem dokładnie który punkt ;) ale dzwoniła do chłopaka z przemyconego telefonu komórkowego.

qualin
03-11-2011, 17:51
Punkt nie tyle regulaminu co podpisanej przez nia umowy z tvn, gdzie byla wzmianka o zakazie posiadania telefonow komorkowych i innych mediow sluzacych do komunikacji ze swiatem zewnetrznym. Nie dosc, ze posiadala telefon to jeszcze wydzwaniala z niego do chlopaka.

mateo912
03-11-2011, 19:11
Ne wiem dokładnie który punkt ;) ale dzwoniła do chłopaka z przemyconego telefonu komórkowego.

Punkt nie tyle regulaminu co podpisanej przez nia umowy z tvn, gdzie byla wzmianka o zakazie posiadania telefonow komorkowych i innych mediow sluzacych do komunikacji ze swiatem zewnetrznym. Nie dosc, ze posiadala telefon to jeszcze wydzwaniala z niego do chlopaka.

bardzo duża afera była w związku z tym?:)
krzyki płacze wyrywanie włosów?:D
bo nie wiem czy szukać żeby obejrzeć ;)

kichu
03-11-2011, 19:14
wlasnie nie - bardzo spokojnie :)

qualin
03-11-2011, 20:23
Afery nie bylo, laska sie spodziewala, ze ja wywala. Zeby nie to odpadlaby dziewczna, ktora wg mnie ma najwieksza proznie w glowie i co odcinek placze z byle powodu. Nie pamietam jak tam sie ona zwie. Generalnie malo smieszny odcinek byl, wrecz nudny :P

ekonet
03-11-2011, 21:23
Nie szkoda Wam życia na oglądanie takich bzdetów...? ;)

Hertha
03-11-2011, 21:26
Ja oglądam, bo występuje tam moja sąsiadka z Grudziądza :) Ale czemu inni to oglądają - to nie wiem :) :) :)

ekonet
03-11-2011, 21:33
Szykuje większy materiał o różnicach. Ogólnie o błyskaniu. To będzie spory kawałek testu. Prosiłem jednego moderatora, żeby zerknął ogólnie wstępnie na tekst, ale niestety zapomniał. A wyjdzie z tego broszurka.
Nie zapomniał, ale cierpi z nawału pracy i obowiązków. ;)
Chociaż pogłoski o mojej śmierci są mocno przesadzone. ;)

marszull
03-11-2011, 21:41
Zeby nie to odpadlaby dziewczna, ktora wg mnie ma najwieksza proznie w glowie i co odcinek placze z byle powodu. Nie pamietam jak tam sie ona zwie.

Ja nazywam ja placzka ;)

linkil
03-11-2011, 21:58
wgxgr3A0tBk&feature=player_embedded

mateo912
03-11-2011, 21:59
pomogę :)

wgxgr3A0tBk

velaskez
03-11-2011, 22:29
Cała Polska z niej łacha drze. Szkoda mi jej.

ekonet
03-11-2011, 22:48
Cała Polska z niej łacha drze. Szkoda mi jej.
Wystarczy, że zdasz sobie sprawę, że przebieg takich programów jest co najmniej zaplanowany, a od razu napięcie Ci zelżeje. ;)

qualin
03-11-2011, 23:36
Nie szkoda Wam życia na oglądanie takich bzdetów...? ;)

W srode zawsze lipa w tv, a top model to dobra komedia do piwka i chipsow :) z zona lubimy sie posmiac przy tym :)

matys
03-11-2011, 23:50
a co się stało szanownej pani Minge (http://www.smog.pl/wideo/39527/projektantka_ewa_minge_nie_zna_angielskiego/)???? solidarność, solidarity, natural ekolodżi, kolors, koton, silk, natural

tak trochę jak napompowana...

Władca Pixeli
04-11-2011, 01:15
To już jest dno :shock:
http://gala.onet.pl/1,1651544,1,1,dawid_wolinski,gwiazdy.html
"Wyrafinowany i subtelny w tym, co projektuje. Ostry i brutalny, gdy występuje w roli jurora „Top Model. Zostań Modelką”. Wokół Dawida Wolińskiego zrobiło się gorąco po tym, jak sprawdzał, czy jedna z uczestniczek programu ma sztuczny biust. „To niedopuszczalne” – pisali na forach zbulwersowani widzowie"

RobertMiernik
04-11-2011, 01:25
Pomacać ludzka rzecz. ;]
To dopiero jest dno:
"Ale mogę tak wyglądać, bo wiem o stylu więcej niż inni. Mam na to przyzwolenie."

Władca Pixeli
04-11-2011, 02:27
"Ale mogę tak wyglądać, bo wiem o stylu więcej niż inni. Mam na to przyzwolenie."
A u mężczyzn, jak się przejawia seksapil?

Zegarek, skarpetki, buty – to jest supersexy. Widzisz superfaceta. Ma zegarek za 200 tys. złotych, a skarpety z supełkami... I co? Działa na ciebie?

Jakbym nasze forum czytał :mrgreen:

Bartek - NinoVeron
04-11-2011, 04:26
po co jest ten temat????

tak czytam i czytam ... i mam wrażenie, że 80% procent z wypowiadających jest z innej planety :D :D

są tu praktycznie tylko krytyczne uwagi odnośnie modelek, fotografów, jury i całego programu

a czego oczekujecie???????????????????????????
Fotografowie, którzy robię sesję w tym programie miażdżą swoim portfolio, wiedzą i doświadczeniem praktycznie każdego, kto jest tutaj "forumowym" napinaczem!!!
modelki są jakie są ... ale czyż większość z nich nie ma praktycznie żadnego większego doświadczenia? czego od nich oczekujecie???
jury jest słabe??? tak??? a kto z Was ma więcej osiągnięć w tych dziedzinach z których wywodzą się jurorzy?
Pozowaliście więcej od Dżoany? projektowaliście więcej niż Wolański? zrobiliście więcej (liczących się) okładek niż Tyszka? macie swoje programy w TV????

Tapmadl to tylko program telewizyjny ... szoł ... z nastawieniem na zrobienie programu TV i zarobieniem na tym
Tu naprawdę modelka, zdjęcia itp... mają drugo-rzędne znaczenie!
widz ma oglądać, obejrzeć reklamy, pasjonować się, obejrzeć reklamy, wzruszyć się, obejrzeć reklamy, po czym ma z niecierpliwością czekać na następny odcinek, obejrzeć reklamy i jeszcze wejść na stronę www ... gdzie ma obejrzeć reklamy :)
ma też dużo komentować dzięki czemu zachęci innych do rozmowy i obejrzenia reklam :D :D

jury ma być kontrowersyjne jak "wojewódzki", ma obrażać, macać, dogadywać, karać i nagradzać i dzięki temu wciągać do oglądania i komentowania w necie...
qźwa - czyż to nie jest proste???
a czytam powyższe komentarze i czuję się jak na obcej planecie

Jakie znaczenie ma użyte oświetlenie? kto z Was lepiej oświetli taki plan???
przecież ci fotografowie robią przeważnie tylko 50 zdjęć z jedną modelką - a Wy ile potrzebujecie zdjęć, aby uzyskać dobrą fotę z początkującą modelką?
a jaką macie pewność, że fotoedytor (fotograf lub jury) wybrał to najlepsze zdjęcie z daną dziewczyną?
a może mają wiele więcej i to lepszych zdjęć, ale nie zostały one pokazane?

RobertMiernik
04-11-2011, 10:47
Nie rozumiesz tematu i jesteśmy z innej planety dlatego, że traktujesz ten wątek jak

"forumowy" napinacz!!!
a my z luzem komentujemy kolejny głupi program, mając pełną świadomość poziomu programu oraz swoich ograniczeń.

Peace Brother :)

matys
04-11-2011, 10:51
po co jest ten temat????

...i dzięki temu wciągać do oglądania i komentowania w necie...

qźwa - czyż to nie jest proste???

qźwa - czyż to nie proste, że właśnie to robimy?

My gadamy o zdjęciach, a małolaci o modelkach, itd, itp...

Grimes
04-11-2011, 10:51
Bartos- to o czym piszesz ma też drugie dno.
Fotografowie, którzy robią tam zdjęcia mają profesjonalną ekipę- oświetleniowców, grafików, charakteryzatorów itp. Na zdjęcie pracuje pewnie najmniej 10 osób. Kto z Nas ma takie zaplecze i może sobie na to pozwolić? Jak modelka przyjdzie ładnie pomalowana, to już jest nieźle.
Większość tych pro fotografów wybiła się dzięki znajomościom. Tyszkę wkręcił tata do programu 5-10-15 no i tak się zaczęła jego kariera. Myślę, że by się tak nie wypromował startując jak my od zera i zakupu entry level, kombinowania z lampkami biurkowymi i umieszczając zdjęcia na stronkach internetowych. Inny znany fotograf- Lidia Popiel, żona Bogusia Lindy. Potrzeba czegoś więcej, czyli znajomości. Druga sprawa- modelka. Jak masz do dyspozycji profesjonalną modelkę, która sama się ustawia to zdjęcia robi się jednak trochę inaczej i wtedy nie potrzeba setek zdjęć. Sprzęt- jak masz Hassela i w pełni wyposażone studio, to chyba jednak możliwości są większa jak w przypadku D90 i 50tki i doświetlania lampą błyskową przez parasolkę.

Marek Urbanowski
04-11-2011, 11:17
Fotografowie, którzy robią tam zdjęcia mają profesjonalną ekipę- oświetleniowców, grafików, charakteryzatorów itp. Na zdjęcie pracuje pewnie najmniej 10 osób. Kto z Nas ma takie zaplecze i może sobie na to pozwolić? Jak modelka przyjdzie ładnie pomalowana, to już jest nieźle.
Większość tych pro fotografów wybiła się dzięki znajomościom. Tyszkę wkręcił tata do programu 5-10-15 no i tak się zaczęła jego kariera. Myślę, że by się tak nie wypromował startując jak my od zera i zakupu entry level, kombinowania z lampkami biurkowymi i umieszczając zdjęcia na stronkach internetowych. Inny znany fotograf- Lidia Popiel, żona Bogusia Lindy. Potrzeba czegoś więcej, czyli znajomości. Druga sprawa- modelka. Jak masz do dyspozycji profesjonalną modelkę, która sama się ustawia to zdjęcia robi się jednak trochę inaczej i wtedy nie potrzeba setek zdjęć. Sprzęt- jak masz Hassela i w pełni wyposażone studio, to chyba jednak możliwości są większa jak w przypadku D90 i 50tki i doświetlania lampą błyskową przez parasolkę.

Zapomniałeś dodać grupę profesjonalnych grafików.

Grimes
04-11-2011, 11:29
Nie zapomniałem ;)
"Fotografowie, którzy robią tam zdjęcia mają profesjonalną ekipę- oświetleniowców, grafików, charakteryzatorów itp."
Gdyby dać takie możliwości jak mają tamci, to wiele osób z tego czy innego forum fotograficznego poradziło by sobie równie dobrze a pewnie część nawet lepiej.
Ciekawe jak by sobie tacy znani fotografowie poradzili bez całego zaplecza, gdyby modelka (darmowa) miała im się sama pomalować, by nie mieli kasy na urządzenie planu, modelka by miała na sobie swoje prywatne ciuchy, by poszli do parku i mieli focić sprzętem za 3-4 tysiące, obrabiać na zwykłym kompie ze zwykłym monitorem i w dodatku Gimpem bo darmowy ;)

ThomasVoland
04-11-2011, 11:37

Ale pierdoły. I co byś tym hasselem więcej zdziałał? Oświetlenie to ok, można więcej ale jak się zajrzy do działu strobingowego na forum to ludzie tutaj nie ogarniają nawet jednej lampy z nielicznymi wyjątkami. I nikt mi nie powie że z jedną lampą i parasolką nie da się zrobić mega zdjęć. Jak modelka przyjdzie pomalowana to już dobrze? Z takim podejściem do tematu to chyba nie ma sensu żebyś brnął w ten typ fotografii... Wystarczy ugadać się z wizażystką, fryzjerką, stylistą czy kim tam jeszcze chcesz na tfp i w czym wtedy masz gorzej od tych którzy się wybili? Gorsze stroje/stylizacje - pewnie tak, wizaż fryzura - niekoniecznie. Zdjęcia się zrobią przez to same? Nie.

Grimes
04-11-2011, 12:00
No i właśnie o to chodzi. Kogo z przeciętnych osób stać na opłacenie wizażystki, scenografa, fryzjera, kosmetyczki, kto ma profesjonalnie wyposażone studio, rekwizyty, oświetleniowców, grafików. W przypadku profesjonalnego robienia zdjęć fotografowi przypisuje się wszelkie zasługi, podczas gdy jego praca opiera się w zasadzie na pomiarze światła (co zazwyczaj robi asystent), doborze szkła i kadrowaniu. Modelka jak jest dobra, to wie w jakich pozach najlepiej wygląda, więc nawet wiele fotograf nie musi jej ustawiać. Zdjęcia same się nie zrobią, ale amator czy nawet zaawansowany fotograf nie mający takiego zaplecza musi się martwić dodatkowo o te wszystkie rzeczy. Taka jest różnica. Jeśli każdy jest odpowiedzialny za jedną rzecz na której się zna, to uzyska się lepszy efekt niż jak jedna osoba musi pilnować wszystkiego.
Portfolio masz zacne, nie wiem jednak jakie masz zaplecze. Jeśli wszystko robisz sam, to sam pewnie wiesz ile to pracy. Do jednego masz rację- to nie mój typ fotografii i raczej nie planuję iść w zawodowstwo w żadnej dziedzinie. Dla mnie fotografia to po prostu hobby.

ThomasVoland
04-11-2011, 12:08
No i właśnie o to chodzi. Kogo z przeciętnych osób stać na opłacenie wizażystki, scenografa, fryzjera, kosmetyczki, kto ma profesjonalnie wyposażone studio, rekwizyty, oświetleniowców, grafików. W przypadku profesjonalnego robienia zdjęć fotografowi przypisuje się wszelkie zasługi, podczas gdy jego praca opiera się w zasadzie na pomiarze światła (co zazwyczaj robi asystent), doborze szkła i kadrowaniu. Modelka jak jest dobra, to wie w jakich pozach najlepiej wygląda, więc nawet wiele fotograf nie musi jej ustawiać. Zdjęcia same się nie zrobią, ale amator czy nawet zaawansowany fotograf nie mający takiego zaplecza musi się martwić dodatkowo o te wszystkie rzeczy. Taka jest różnica. Jeśli każdy jest odpowiedzialny za jedną rzecz na której się zna, to uzyska się lepszy efekt niż jak jedna osoba musi pilnować wszystkiego.
Jak to takie proste to czemu tak mało dobrych zdjęć jest? Przecież wystarczy ekipa - fotograf nic nie robi jak się okazuje. I przeczytaj jeszcze raz co ja napisałem, bo napisałem wyraźnie o TFP. No bo jak ktoś robi komercje to sobie zatrudnia ludzi, czy też się dowiem, że żeby zatrudnić wizażystkę to trzeba mieć znajomości?:|

Jeśli wszystko robisz sam, to sam pewnie wiesz ile to pracy. Do jednego masz rację- to nie mój typ fotografii i raczej nie planuję iść w zawodowstwo w żadnej dziedzinie. Dla mnie fotografia to po prostu hobby.
Nie maluje modelek ani nic z tych rzeczy, nie mam nic przeciwko tfp jak to niektórzy. Wystarczy się ugadać z osobami do pomocy i tyle. Nie wiem jak 20 osobowa ekipa miała by sprawić, że moja rola w powstaniu zdjęcia by się zmniejszyła. Miałbym mniej biegania i tyle.

dlugas1982
04-11-2011, 12:29
a jaką macie pewność, że fotoedytor (fotograf lub jury) wybrał to najlepsze zdjęcie z daną dziewczyną?
a może mają wiele więcej i to lepszych zdjęć, ale nie zostały one pokazane?
mnie to zawsze ciekawiło, czy faktycznie wybierają jedno najlepsze foto z sesji (pomijam rzecz gustu) czy kombinują i dają niby najlepsze, ale faktycznie marne żeby upupić kandydatkę ?:]
Jak zwykle szukam teorii spiskowych w takich programach, bo uważam że oni już w połowie wiedzą (zakładają i do tego dążą) mniej więcej, która z 2-3 modelek ma wygrać.

Ania Bałon jest jaka jest, mi przy niej też ręce cały czas opadają, ale zaraz sobie zdaję sprawę, że ona taka jest już genowo zaprogramowana i przynajmniej nie zgrywa idiotkę,czy mega twardzielkę żeby coś osiągnąć, co nie zmienia faktu, że mentalnie zatrzymała się w pierwszych klasach gimnazjum.

Oglądam z nudów (co jest też smutne że się nudzę po 20 w środę i oglądam tv w tym czasie) a że ramówka marna w tv to przynajmniej gęba kilka razy mi się uśmiechnie jak to oglądam. Mój czas i ja go sobie tracę jak mi się podoba :p

pozdrawiam

Jacek_Z
04-11-2011, 12:47
.. No bo jak ktoś robi komercje to sobie zatrudnia ludzi, czy też się dowiem, że żeby zatrudnić wizażystkę to trzeba mieć znajomości?:|1. By zatrudnić ludzi trzeba mieć na to pieniądze. czyli musi być ciekawy budżet na robotę.
2. W miastach innych niż Warszawa sa całkem duże problemy ze stylizacją itd. Z ekipą. Dlaczego? Nie ma dyspozycyjnych i z praktyką make-upistek, fryzjerek itd. Są panie pracujące w salonach i mające zapełnione kalendarzyki. Nie daja sie umówić na sesje foto tak niemal z dnia na dzień. A i makijaż fotograficzny a normalny to dwie różne sprawy.
Dochodza sprawy stylizacji, rekwizytów. To tragedia, bo żaden sklep nie chce niczego pożyczać na sesje. W Warszawie pytania o wypożyczenie na sesje sa normą, a tu sprzedawcy się strasznie w ogóle dziwią o co chodzi i oczywiście nie zgadzają się na udostepnianie ciuchów, butów, dodatków. Pomijam to, że w innych miastach salony topowych marek mozna policzyć na palcach jednej ręki. A w Warszawie jednak trochę ich jest.
W efekcie w Warszawie da się coś zrobić, ale poza Warszawą jest gorzej. Bo nie dośc tego, że pracując w innych miastach trzeba ponieśc większe koszty (ściąganie czegoś, np cyfrowego MF z Warszawy), to za zlecenia dostaje się mniej kasy.

Otoczenie jest bardzo ważne. Ekipa itd. Fotograf to mały trybik. Nie najważniejszy. No chyba, że fotograf jest jednocześnie "producentem" sesji i może decydować o wielu sprawach, a budżet ma wielki.

ThomasVoland
04-11-2011, 12:57
No ja z warszawy nie jestem, mieszkam na zadupiu ale nie widzę tych problemów, o których piszesz (mówię cały czas o tfp, na komercji się nie znam). Tylko w zeszłym tygodniu 3 wizażystki pisały, że są chętne malować za free. I nikt mi nie wmówi, że to miejsce to akurat taki raj i tylko tutaj ludzie są chętni na zdjęcia. Ciuchy też załatwić się da, chociaż i tak najlepiej wysłać dziewczynę, która ma pozować do lumpeksu i niech za 10 zł kupi reklamówkę ciuchów. Że fotograf to mały trybik mi nikt nie wmówi.Chyba że w sesji typowo komercyjnej gdzie wszystko jest ustalone od A-Z, ale nie o tym mowa, tylko o tym że bez znajomości się zrobić zdjęcia dobrego nie da, a ze znajomościami i ekipą zdjęcia robią się same.

Grimes
04-11-2011, 12:58
Jacek chyba klarowniej napisał to co mam na myśli. Jak ktoś ma kasę, wypromował się, to robi poważne zlecenia dla firm, które płacą kupę kasy za zdjęcia. Jest wielu dobrych fotografów, którzy niczym nie ustępują gwiazdom, wielokrotnie są nawet od nich lepsi, ale nie mają na tyle mocnych znajomości, żeby się wypromować.
Nie przeszkadza to w robieniu dobrych zdjęć, tylko trzeba się więcej napocić. W przypadku np sesji dla Aparta w wykonaniu Tyszki nikt nie mówi o zasługach całego sztabu ludzi, tylko jak to genialne zdjęcia fotograf zrobił. Na planie Top Madl ilu ludzi pracuje?
Weźmy np zdjęcie Michaliny skaczącej z autobusu. Zdjęcie dla mnie świetne, ale...
1. Znajdź autobus
2. Zatrudnij straż
3. Zdobądź strój, pistolety itp
4. Wizaż
5. Oświetlenie
6. Dym i inne efekty
7. Miejsce na stworzenie planu
To tylko składowe planu do zrobienia zdjęcia. Koszty niemiłosierne i za 100 czy 500 zł tego nie zrobisz
Do tego grafik i ludzie do obsługi wszystkiego- oświetlenie, dym, pomocnicy, grafik.
Modelkę pomijam, bo to modelki z programu. Od razu nie znajdziesz modelki, która będzie skakać za free z autobusu ;)

Jacek_Z
04-11-2011, 13:07
No ja z warszawy nie jestem, mieszkam na zadupiu ale nie widzę tych problemów, o których piszesz (mówię cały czas o tfp, na komercji się nie znam).

Oczywiście, że mówię o komercji za grubą kasę, to chyba jasno z tego co napisałem. Nie rozmawiamy o TFP, bo w TOP MODEL jednak są to sesje profi, a nie TFP.

Spróbuj zrobić sesję za sporą kasę u siebie w mieście. Może się okazać, że kasę masz, ale sesji nie ma jak zrobić! Ja pisze o profi. Nie pisz mi o tym,że z MM zgłaszają się ludzie robiący za darmo. Odpowiedz sam sobie na pytanie - dlaczego robią za darmo?

ThomasVoland
04-11-2011, 13:18
Oczywiście, że mówię o komercji za grubą kasę, to chyba jasno z tego co napisałem. Nie rozmawiamy o TFP, bo w TOP MODEL jednak są to sesje profi, a nie TFP.
Jeśli o komercji za grubą kasę, to zatrudnia się ekipę. Dla przypomnienia dyskusja zaczęła się od:

Gdyby dać takie możliwości jak mają tamci, to wiele osób z tego czy innego forum fotograficznego poradziło by sobie równie dobrze a pewnie część nawet lepiej.

Po czym było:

Kogo z przeciętnych osób stać na opłacenie wizażystki, scenografa, fryzjera, kosmetyczki, kto ma profesjonalnie wyposażone studio, rekwizyty, oświetleniowców, grafików.
A żeby robić takie zdjęcia nie trzeba ich robić komercyjnie. TFP można załatwić wizażystkę, fryzjera, kosmetyczkę czy kogo się chce to nie problem. Ciuchy to też nie problem, no chyba że muszą być jakiejś konkretnej marki to gorzej. I ciągle uważam że to co tu jest wypisywane o tym, że wystarczy ekipa żeby były dobre zdjęcia to peirdoły. Tak samo jak to, że Tyszka bez asystentów, oświetleniowców itp. nie zrobiłby takich samych zdjęć. Takich samych pewnie nie, ale na pewno równie dobre, tyle że większym nakładem czasu.

Spróbuj zrobić sesję za sporą kasę u siebie w mieście. Może się okazać, że kasę masz, ale sesji nie ma jak zrobić! Ja pisze o profi. Nie pisz mi o tym,że z MM zgłaszają się ludzie robiący za darmo. Odpowiedz sam sobie na pytanie - dlaczego robią za darmo?
Ale o co chodzi z tym, że kasę mam, ale sesji nie ma jak zrobić bo nie rozumiem? Czemu robią za darmo nie wiem, zapewne powody są różne. Są tacy co lubią to co robią. Chcą realizować też swoje wizje, a nie tylko klientów. Biorąc pod uwagę, że na co dzień robią komercję, to chyba im odpowiada to tfp również skoro sami chcą.

kronos28
04-11-2011, 13:30
Fotografowie, którzy robię sesję w tym programie miażdżą swoim portfolio, wiedzą i doświadczeniem praktycznie każdego, kto jest tutaj "forumowym" napinaczem!!!

ja jeszcze odniosę się do tej części twojej wypowiedzi Bartku. Z nią bym ostro polemizował. Większość tych "fotografów" z Top Model (nie wszyscy) wcale nie miażdży, moim skromnym zdaniem, swoim portfolio - powiem więcej znam wielu o niebo lepszych technicznie, "pomysłowo" itd. i nie chodzi mi o fotograficzne legendy pokroju Avedona tylko o takich szaraków jak tutaj na forum. Zdjęcia są z pomysłem, świetnie wykonane technicznie i imho często dobrze zapozowane (modelka) a nakład na uzyskanie takiego efektu niewspółmiernie mniejszy niż w w przypadku sesji komercyjnych dla Vogue czy innych. Serio serio.

Nigdy nie gustowałem w tzw. main-stremie fotograficznym z magazynów modowych/dla pań pokroju Vogue czy nasze polskie Gale, Vivy czy inne. Imho fotografia tam uprawiana to... tragedia i wypaczanie rzeczywistości już po bandzie. Kilka lat temu tak nie było a zdjęcia były znośne ale teraz to zakrawa na tragi-komedie. Wypacykowana maska prosto z pod kursora fotoedytora, spoglądająca na mnie z półki stojaczka z gazetami w Empiku naprawdę odrzuca (mam nadzieję, że nie tylko mnie). Próbowano z tym JAKOŚ walczyć swego czasu (każdy pamięta słynna kampanie Dove) ale z miernym skutkiem. To zjawisko przybiera na sile i zaczyna wyglądać wręcz groteskowo.

Pamiętajmy - zapamiętani są tylko ci co znają umiar i zasłyną swoim oryginalnym stylem, czymś nowym, świeżym z polotem i gustem a nie ci, którzy powielają utarty schemat wyszopowanej laski ponętnie spoglądającej z okładki modnego pisemka. Zmienia się tylko ubiór i jego marka a plastikowa otoczka zostaje, bądź gorzej - pogłębia się.

Nigdy mi nie imponowały takie bzdety typu "milion pińcet sto-dziwińcet okładek w Gali czy innym" - kasa z tego jest - fakt! ALE ile nagród i wystaw np. taki pan Tyszka (abstrahując od jego osiągnieć rzemieślniczych - bo te ma spore) zrobił? Ile wyróżnień w świecie fotografii (tej prawdziwej a nie komercyjnej otoczki modowego TWA) otrzymał. W ilu renomowanych biuletynach o nim chociaż wspomniano?

Jak staram się być na bieżąco z prasą fotograficzną (tą mainstream i tą niszową) ani razu przez ostatnie kilka lat nie widziałem jego nazwiska... Ani też paru innych. Znani mi są jedynie z mediów plotkarskich i tych pokroju TVN. Na TVP kulturze (pomijając jej jakość, która też ostatnimi czasy leci) nie wspominali.

Ci ludzie (nie wszyscy!) mają kasę, sławę bardziej w pojęciu celebryty i dobrego rzemieślnika lecz nie w sensie rozwijania i wzbogacania świata kultury - tutaj nie istnieją. Chyba (bo kultura to twór żywy i zmieniający się) ktoś porwie się i postanowi wprowadzić toto, tą fotografię jako cząść kultury (nie tylko tej pop, bo tylko w sensie tej pop-kultury tego typu zdjęcia istnieją - przez ułamek nanosekundy kiedy wertujemy kolorowe pisemko w kolejce do dentysty).

To komercja - czysta, często wręcz ohydna komercja - nic więcej - fotografii tu się nie dopatruje. Wole sobie popatrzeć na fajne foty użytkowników tego jak i innych forów (np twoje Bartku - git ostatnie z bloga), otworzyć dobry album, skoczyć na jakąś wystawę (jakbym miał czas) niż napawać się koszmarkami z Gali...

Ciekawy temat do dyskusji zresztą...

Jacek_Z
04-11-2011, 13:58
A żeby robić takie zdjęcia nie trzeba ich robić komercyjnie. TFP można załatwić wizażystkę, fryzjera, kosmetyczkę czy kogo się chce to nie problem. Ciuchy to też nie problem, ..I tak masz zamiar wyprodukować sesję dla Vivy, Gali (o Vogu nie wspomnę) ???? Ja nie mówię o półśrodkach, o zabawie w fotografię. Profesjonalista musi zrobić sesję na odpowiednim poziomie. W każdych warunkach. Musi mieć sprawdzoną ekipę, bo inaczej może nawalić.

Czemu robią za darmo nie wiem, zapewne powody są różne. Są tacy co lubią to co robią. Chcą realizować też swoje wizje, a nie tylko klientów. Biorąc pod uwagę, że na co dzień robią komercję, to chyba im odpowiada to tfp również skoro sami chcą.Jaką komercję oni robią? Co ty określasz jako komercję?

Chyba jednak mówimy o innych półkach tego profesjonalizmu. Tzn to o czym mówisz ja jeszcze wcale bym jako profesjonalizm nie okreslił. Mniejsza o to.

Nigdy nie gustowałem w tzw. main-stremie fotograficznym z magazynów modowych/dla pań pokroju Vogue czy nasze polskie Gale, Vivy czy inne. Imho fotografia tam uprawiana to... tragedia i wypaczanie rzeczywistości już po bandzie. Kilka lat temu tak nie było a zdjęcia były znośne ale teraz to zakrawa na tragi-komedie. Wypacykowana maska prosto z pod kursora fotoedytora, spoglądająca na mnie z półki stojaczka z gazetami w Empiku naprawdę odrzuca (mam nadzieję, że nie tylko mnie). Próbowano z tym JAKOŚ walczyć swego czasu (każdy pamięta słynna kampanie Dove) ale z miernym skutkiem. To zjawisko przybiera na sile i zaczyna wyglądać wręcz groteskowo.

Ciekawy temat do dyskusji zresztą...Ale komercja się nie przeplata z artyzmem, nie wiem dlaczgo tego oczekujesz.

ThomasVoland
04-11-2011, 14:04
I tak masz zamiar wyprodukować sesję dla Vivy, Gali (o Vogu nie wspomnę) ???? Ja nie mówię o półśrodkach, o zabawie w fotografię. Profesjonalista musi zrobić sesję na odpowiednim poziomie. W każdych warunkach. Musi mieć sprawdzoną ekipę, bo inaczej może nawalić.

No to przecież napisałem już któryś raz. Do komercji się ekipę ZATRUDNIA. Cała reszta jest o tfp, czemu - to też już napisałem. Nie wiem czemu zupełnie schodzisz z tego o czym toczyła się dyskusja, czyli: 'zdjęcia robią się same wystarczy ekipa', jak już jest chyba wyjaśnione że ekipa to nie problem w tfp, a mimo to jakoś te zdjęcia same nie powstają. Ty piszesz o sesjach komercyjnych, tam ekipa jest po to żeby wszystko szło sprawnie, a nie po to bo fotograf jest tylko od naciskania spustu i nie ma wpływu na nic i bez ekipy nic nie potrafi.

Jaką komercję oni robią? Co ty określasz jako komercję?
Jak to jaką? A jaką komercję może robić wizażystka, chyba oczywiste że make upy dla klientek w swoim lokalu, na wyjazdach czy sesjach komercyjnych. To samo z fryzjerem.

Bartek - NinoVeron
04-11-2011, 14:15
ja jeszcze odniosę się do tej części twojej wypowiedzi Bartku. Z nią bym ostro polemizował. Większość tych "fotografów" z Top Model (nie wszyscy) wcale nie miażdży, moim skromnym zdaniem, swoim portfolio - powiem więcej znam wielu o niebo lepszych technicznie, "pomysłowo" itd. i nie chodzi mi o fotograficzne legendy pokroju Avedona tylko o takich szaraków jak tutaj na forum. Zdjęcia są z pomysłem, świetnie wykonane technicznie i imho często dobrze zapozowane (modelka) a nakład na uzyskanie takiego efektu niewspółmiernie mniejszy niż w w przypadku sesji komercyjnych dla Vogue czy innych. Serio serio.

Pamiętajmy - zapamiętani są tylko ci co znają umiar i zasłyną swoim oryginalnym stylem, czymś nowym, świeżym z polotem i gustem a nie ci, którzy powielają utarty schemat wyszopowanej laski ponętnie spoglądającej z okładki modnego pisemka. Zmienia się tylko ubiór i jego marka a plastikowa otoczka zostaje, bądź gorzej - pogłębia się.

Nigdy mi nie imponowały takie bzdety typu "milion pińcet sto-dziwińcet okładek w Gali czy innym" - kasa z tego jest - fakt! ALE ile nagród i wystaw np. taki pan Tyszka (abstrahując od jego osiągnieć rzemieślniczych - bo te ma spore) zrobił? Ile wyróżnień w świecie fotografii (tej prawdziwej a nie komercyjnej otoczki modowego TWA) otrzymał. W ilu renomowanych biuletynach o nim chociaż wspomniano?

Jak staram się być na bieżąco z prasą fotograficzną (tą mainstream i tą niszową) ani razu przez ostatnie kilka lat nie widziałem jego nazwiska... Ani też paru innych. Znani mi są jedynie z mediów plotkarskich i tych pokroju TVN. Na TVP kulturze (pomijając jej jakość, która też ostatnimi czasy leci) nie wspominali.

Ci ludzie (nie wszyscy!) mają kasę, sławę bardziej w pojęciu celebryty i dobrego rzemieślnika lecz nie w sensie rozwijania i wzbogacania świata kultury - tutaj nie istnieją. Chyba (bo kultura to twór żywy i zmieniający się) ktoś porwie się i postanowi wprowadzić toto, tą fotografię jako cząść kultury (nie tylko tej pop, bo tylko w sensie tej pop-kultury tego typu zdjęcia istnieją - przez ułamek nanosekundy kiedy wertujemy kolorowe pisemko w kolejce do dentysty).

To komercja - czysta, często wręcz ohydna komercja - nic więcej - fotografii tu się nie dopatruje....
Ciekawy temat do dyskusji zresztą...

Tomku - tylko jest wielka różnica między prawdziwą sztuką i artyzmem a gazetową komercją
bardzo rzadko udaje się połączyć jedno z drugim
Jako, że cały ten temat dotyczy telewizyjnego szoł to trzeba otwarcie napisać... Twórcy TapMadl są nastawieni na komercje a nie na sztukę :)
dlatego nie można teraz wymagać od nich wielkiej sztuki - bo to nie jest ich cel...
Jakby chcieli robić "sztukę", pokazać wielki "artyzm" oraz nieszablonowe podejście do fotografii to na 100% wybrali by innych fotografów a mają na to taki budżet, że stać ich na każdego.

Oczywiście My... na forum fotograficznym mamy troszkę inne podejście do tego co jest tworzone w tapmadl... ale jaki procent widzów stanowią fotografowie?

Jacek_Z
04-11-2011, 14:17
..Ty piszesz o sesjach komercyjnych, tam ekipa jest po to żeby wszystko szło sprawnie, a nie po to bo fotograf jest tylko od naciskania spustu i nie ma wpływu na nic.Jedno nie wyklucza drugiego. Naprawdę są różne przypadki. Ale to nie o tym mówimy.

.. A jaką komercję może robić wizażystka, chyba oczywiste że make upy dla klientek w swoim lokalu, na wyjazdach czy sesjach komercyjnych. To samo z fryzjerem.No właśnie. Tak sądziłem, że tak myslisz.
Pani robiąca makijaże w lokalu
1. nie specjalizuje się w makijażu fotograficznym
2. bierze udział w sesji wtedy, gdy w kalendarzyku ma wolny termin/godzinę. Bo nie zrezygnuje z klientki w lokalu. Klientki która jej zapląci 100 zł.

Naprawdę o innym profesjonaliźmie mówimy. Czasami żałuję, że niema tu sailora, napisał by dosadniej to o czym ja piszę delikatnie.
Nie ciągnijmy tematu.

ThomasVoland
04-11-2011, 14:22
Jedno nie wyklucza drugiego. Naprawdę są różne przypadki. Ale to nie o tym mówimy.

No właśnie. Tak sądziłem, że tak myslisz.
Pani robiąca makijaże w lokalu
1. nie specjalizuje się w makijażu fotograficznym
2. bierze udział w sesji wtedy, gdy w kalendarzyku ma wolny termin/godzinę. Bo nie zrezygnuje z klientki w lokalu. Klientki która jej zapląci 100 zł.

Naprawdę o innym profesjonaliźmie mówimy. Czasami żałuję, że niema tu sailora, napisał by dosadniej to o czym ja piszę delikatnie.
Nie ciągnijmy tematu.
Pominąłeś wszystko co napisałem po przecinku. Jedna będzie sobie robiła w lokalu, inna sesje, jeszcze inna to i to (że mniej profesjonalnie to nie przeczę, chociaż nie wiem czemu miała by to być reguła). No ale faktycznie ciągnąć tego nie ma sensu. Ja dalej będę uważał, że bez opłacania wszystkich da się zorganizować ekipę i zrobić dobre zdjęcia i ograniczeniem są tu tylko umiejętności fotografa, a nie jak tutaj ludzie sugerują - pieniądze, znajomości itd.

Grimes
04-11-2011, 14:37
Nie nie.
Znajomości to promocja, nie umiejętności. Łatwiej stać się znanym mimo, że reprezentuje się taki sobie poziom.
Jak masz profesjonalną ekipę, to umiejętności fotografa mogą być mniejsze. Oświetleniowiec rozstawi lampy, wizażysta/scenograf zaaranżują plan i przygotują modelkę, grafik obrobi zdjęcia...
Rola fotografa jest wtedy znacznie mniejsza ;)

Jacek_Z
04-11-2011, 14:47
.. Ja dalej będę uważał, że bez opłacania wszystkich da się zorganizować ekipę i zrobić dobre zdjęcia i ograniczeniem są tu tylko umiejętności fotografa, a nie jak tutaj ludzie sugerują - pieniądze, znajomości itd.
Da się dojść do pewnego poziomu. I na tym poziomie fotograf ma najwięcej jeszcze do powiedzenia i wykazania się swoim talentem. Wyżej będzie bardziej pro, ale rola fotografa będzie coraz mniejsza. By uprzedzić polemikę - nie napisałem, że jego rola będzie nieistotna!

ThomasVoland
04-11-2011, 14:58
I to jest bardzo dobre podsumowanie, a nie stwierdzenie, że z taką ekipą każdy by zrobił zdjęcia takie same albo lepsze i że samemu się nie da.

kronos28
04-11-2011, 21:05
Ale komercja się nie przeplata z artyzmem, nie wiem dlaczgo tego oczekujesz.

może troszkę niejasno to opisałem - nie interesuje mnie artyzm, nie o o to lotto i nawet tego nie oczekuje. Chodzi o coś zupełnie innego. W komercji oczekuje czegoś innego - dobrego warsztatu, fajnego zdjęcia. Jak pisałem część z tych, tutaj omawianych ma to ale część jak to zauważono - jedzie na znajomościach a fotograficznie nawet w sensie owej komercji są... marni. Dlatego też zauważyłem, że chociażby na naszym forum są osoby, które fotograficznie przewyższają co poniektóre "gwiazdy" fotograficznego "szoł-biznesu". Mają tylko jeden problem - nie mają taty prezesa TV, mamy piosenkarki czy wujka CEO potentata wydawniczego... Wiem - life. Ale denerwujące.

Może i nawet o te znajomości tu nie chodzi. Chodzi o jakiś utarty schemat wyglądu zdjęcia okładkowego. Ma być IDEALNE - pal licho, że w rzeczywistości model/modelka wygląda jak po przemarszu wojsk radzieckich. Na zdjęciu ma być gładka jak pupcia niemowlaczka. Fajnie - wiem, że brzydkie się nie sprzeda i łatwiej objechać takiego PSem po całości ale imho sztuką jest tak zrobić zdjęcie aby wyszło wyczesanie bez przesadnego lizania go w PS. Dlatego stwierdzam, że w sieci jest masa ludzi, którzy swoimi umiejętnościami i przy niewspółmiernie mniejszym nakładzie kasy i pracy jakiegoś sztabu ludzi, osiąga o niebo lepsze efekty i mają portfolia zdecydowanie lepsze niż ci z TapModl. Problemem jest to, że nie liżą fot do gładkości i nie nakładają fafnyliona masek aby modelka wyglądała jak manekin, dlatego nie trafiają w wypaczony, bezsensowny mainstream fotografii okładkowej.

Sami zresztą to często zauważamy. CO kto u nas, na forum, nie wrzuci foty wylizanej jak do CKM, z toną blura itp. momentalnie dostanie zjebkę za owy karygodny czyn. Zastanawia mnie czemu nikt o tym nie dyskutuje w tych mediach - nie próbuje naprostować tego wypaczonego obrazu "pikna". Wiem - kasa...

Nadmienię, że nie jestem wrogiem PS - ale ci co chociaż raz mieli w ręku owe pisemka łapią o co chodzi.

Tomku - tylko jest wielka różnica między prawdziwą sztuką i artyzmem a gazetową komercją
bardzo rzadko udaje się połączyć jedno z drugim

ALE zdarzyli się tacy co tego dokonali i o nich mi chodzi. TO są prawdziwe gwiazdy - ci co z fotografii (tej prawdziwej wysmakowanej) potrafią zrobić dobrą komercję i na odwrót. Takich coraz bardziej brak - wymierający gatunek. Pałeczkę przejęli marketingowcy i księgowi.

Oczywiście My... na forum fotograficznym mamy troszkę inne podejście do tego co jest tworzone w tapmadl... ale jaki procent widzów stanowią fotografowie?

marny :D

Chodzi też o ideał. I nie chodzi tu o ten ideał zdjęcia. Włos mi się na głowie jeży jak słyszę p. Tyszkę gadającego jak to się cień od nosa ułożył źle i to wina bidnego dziewczęcia. No kiryje elejson. Co prawda nam to kiedyś ułatwi pracę - zamiast dokonać harakiri za skopanie oświetlenia podczas sesji to weźmiemy telefon i zadzwonimy do modelek z opr... za złe machanie głową :D ;) i zniszczenie całego efektu... Dziewczyna ma myśli samobójcze, bo gość jej powiedział, że źle się do lampy odwróciła i nie poczuła jak podczas błysku cień jej się na polik rzuca...

wer
04-11-2011, 21:13
Po pierwsze przy komercyjnych sesjach fotograf często ma mało do powiedzenia. Jest producent, który decyduje o wielu rzeczach. Jak ma być ubrana modelka, jakie pozy, jaki makijaż, jakie tło. Fotograf musi to dobrze oświetlić i sfotografować. Potem przychodzi fotoedytor i robi swoje. Wspomniana tu sesja dla Dove, o ostatecznym wyglądzie zdjęć fotograf nie decydował. Oddał zdjęcia i fotoedytor dopracował. Rolę fotografa można porównać tu do roli operatora w trakcie kręcenia filmu. Bez niego film nie powstanie, ale o tym jak będzie ostatecznie wyglądał decyduje kto inny.
Są oczywiście prestiżowe sesje, gdzie fotograf decyduje o wszystkim, ale zwykle fotograf musi mieć już mocno wyrobioną markę (niekoniecznie fotograficznie). Są to skrajności, jest duża przestrzeń między tym. Ale przy komercyjnej fotografii dział marketingu, specjaliści o sprzedaży chcą decydować o tym co dostaną, tym bardziej, że ma się to np wpisywać w styl firmy, styl reklamy prowadzonej od dawna.

rlat
04-11-2011, 23:56
;...

Nie ciągnijmy tematu.

Może ktoś zaprosi ponownie sailora na forum. Zawsze było ciekawie w wątkach w których brał udział.

Hertha
10-11-2011, 11:15
Chociaż nie są jeszcze top modelkami, musiały się w nie wczuć. Olga, Oliwia, Ania, Honorata, Dorota, Michalina, Asia, i Viktoria udowodniły, że potrafią zagrać przed obiektywem. Tematy były trudne: bulimia, uzależnienie od narkotyków, operacje plastyczne... Zobaczcie efekty:

1. Asia Kudzbalska:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-28.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/feab05aa91085b7a8012516bc3533958/3cc1a216-0926-11e1-8347-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

2. Michailina i Dorota:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-29.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/feab05aa91085b7a8012516bc3533958/432216cc-0926-11e1-ab7c-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

3. Ania Bałoń:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-30.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/feab05aa91085b7a8012516bc3533958/39e28934-0926-11e1-a78c-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

4. Honorata Wojtkowska:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-31.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/feab05aa91085b7a8012516bc3533958/40f64166-0926-11e1-9fb6-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

6. Victoria Driuk

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-32.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/feab05aa91085b7a8012516bc3533958/481406ae-0926-11e1-833e-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

7. Oliwia Downar-Dukowicz:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-33.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/feab05aa91085b7a8012516bc3533958/469daa0a-0926-11e1-8da1-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

8. Olga Kaczyńska

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-34.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/feab05aa91085b7a8012516bc3533958/44f84fd4-0926-11e1-826a-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

Zdjęcia pochodzą ze strony: http://topmodel.tvn.pl

camilos
12-11-2011, 13:39
Jedyne zdjęcie z tej sesji, które mi się podoba to zdjęcie numer 3 (Ania Bałoń). Ewentualnie ostatnie 2 (7 i 8).
Reszta to moim zdaniem bałagan w tle, poucinane zdjęcia, które nie powalają porównując je do wydanych na taką sesję pieniędzy.

Nie jestem znawcą tematu, może się mylę.

National
14-11-2011, 09:12
Mnie tam ogólnie ta sesja nie przypadła do gustu :(

Kacper82
15-11-2011, 08:50
Ja mam identyczne zdanie jak Camilos, z tym że myślę, że spokojnie znaleźlibyśmy na forum kilkunastu fotografów którzy zrobiliby podobne zdjęcia w studiu :)

marszull
15-11-2011, 14:04
Na pewo bysmy sie znalezli, tylko co z tego? Znalezlibysmy tez niejednego, ktory zrobilby takie same lub rownie dobre zdjecia, jak kalendarzu pewnej kawy, albo producenta opon. Bez problemu by sie znalazla osoba, ktora zrobi nawet lepsze zdjecia niz ostatnie okladki v, vf i wielu innych pism
Tylko te kalendarze czy okladki pism robi zupelkie ktos inny.

rlat
17-11-2011, 09:17
Jakie wrażenia po ostatnim odcinku ?

marekb
17-11-2011, 09:32
dla mnie kiepsko i nie ważne kto robił te zdjęcia, kto stylizował... przypadkowość detali, elementów brak harmonii - chyba że to własnie celowo lecz czy na kazdym zdjęciu?? Światło takie se, winieta, i same kadry jakby trochę przypadkowe - ale ja się nie znam.

Hertha
17-11-2011, 10:02
Sesja beauty? Tylko w wykonaniu Marcina Tyszki! Tym razem fotograf postanowił odsłonić naturalne piękno swoich muz...

1. Oliwia

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-35.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/cd4abc9e-0eb4-11e1-9d82-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

2. Honorata

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-36.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/c38f3d42-0eb4-11e1-a7ac-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

3. Asia

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-37.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/bddd29f4-0eb4-11e1-b50a-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

4. Dorota

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-38.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/c0f75ac4-0eb4-11e1-a7a3-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

5. Olga

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-39.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/c9d5ad12-0eb4-11e1-acac-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

6. Michalina

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-40.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/c7044a76-0eb4-11e1-bdcf-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

7. Ania

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-41.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/ba9bf4fa-0eb4-11e1-a1a2-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

Tym razem modelki wcieliły się w role ponadczasowych gwiazd kina. Wyglądały jak Marlena Dietrich. Ich zadaniem było oddanie przedwojennej klasy, szyku i wdzięku przed obiektywem aparatu. Zdjęcia wykonał juror programu, Marcin Tyszka. Zobaczcie efekty tej współpracy.

1. Oliwia

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-42.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/e1c736ac-0eb4-11e1-a8e1-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

2. Asia

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-43.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/d3525a98-0eb4-11e1-b9cc-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

3. Olga

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-44.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/de3f2a62-0eb4-11e1-acb5-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

4. Michalina

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-45.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/dbe8c8ae-0eb4-11e1-b450-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

5. Honorata

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-46.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/d895f9b0-0eb4-11e1-bfcb-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

6. Dorota

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-47.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/d5eb267c-0eb4-11e1-a12f-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

7. Ania

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-48.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/d028ab88-0eb4-11e1-96a3-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

Zdjęcia pochodzą ze strony: http://topmodel.tvn.pl/foto,galeria,naturalne-i-seksowne,661,1.html

credka
17-11-2011, 11:09
2. Honorata naturalnie - zjawisko! Ona jest po prostu nieziemsko piękna! Niepospolita, wiecznie zaskakująca... Jak wszystkie pozostałe jej koleżanki rozpoznaję z filmów video, kojarzę która to która, tak jej na zdjęciach nie mogę skojarzyć - jakby wcielała się w nowe ciała... Wspaniała!
Jak do tej pory uwielbiałam Oliwię, tak teraz rozumiem, czemu nie wygrała.

njght_84
17-11-2011, 19:29
wyleciała laska, która wygrała pokaz to pokazuje ze te konkurecje są dla picu niestety wyszło im to na jaw,
a tak naprawdę wyleciała za za "duże cycki już nie modne"..

marekb
17-11-2011, 19:43
a gdzie Olga straciła biodra..??

prz3mo
17-11-2011, 19:49
Ja tam lubię duże biusty, wybieram 4 z pierwszego setu :)

Bonzo
18-11-2011, 00:44
no i wyleciały moje modelki, wstyd i hańba :) jak nie lubie tego człowieka ot tak po prostu to uważam że sesja z gwiazdami kina jest genialna i chylę czoła za własnie światło :)

Kacper82
18-11-2011, 08:19
O ile brak Doroty przeżyję, o tyle kompletnie nie rozumiem decyzji o pozbyciu się Oliwii.

A Honorata rzeczywiście jest zjawiskiem i mam nadzieję że daleko zajdzie w tym programie.

microbot
18-11-2011, 09:46
A moim zdaniem, przydal by sie taki program ale z modlami. Dyskryminacja!

sote
18-11-2011, 09:49
a gdzie Olga straciła biodra..??

na cień się przeniosły ;)

arecki
18-11-2011, 10:08
już mi się nie chce tego oglądać, najciekawsze wyleciały :-P

lukiii
18-11-2011, 12:01
Ona jeszcze wygra program :) klik (http://uroda.onet.pl/fotogalerie/anna-balon-na-wybiegu-w-paryzu,4881079,10529703,galeria-duzy.html)

A tu na filmiku:
xA54Wu8P1ZU

Grzybu
18-11-2011, 12:24
A na filmiku, w 3 sekundzie, po lewej stronie to Tyszka?? ;)
Pojęcie wielkiego formatu nabiera chyba innego znaczenia ;)

credka
18-11-2011, 12:53
Dziwnie to wygląda kiedy modelka idąc, stawia kroki w iksa - prawa noga na lewo, lewa na prawo, wygląda jakby się połamać miała... A Ance chyba siku się chciało, bo taka sztywna cosik :D (01:50)

dlugas1982
18-11-2011, 14:31
Czy wszystkie modelki na tym filmiku oprócz Ani były "pro"? bo mających gabaryty znacznie większe od Doroty, to w oczy rzuciło mi się kilka.
Czy była to zbiorówka z różnych edycji z innych krajów tego programu przeplatana z "zawodowymi-modelkami" ?

Ona jeszcze wygra programczy wygra to nie wiem ale będzie w I trójce
Na wygraną stawiam Aśkę bo jeśli chodzi o urodę to jest bardzo nietypowa a często chyba takich szukają w modelingu. Ale potrzeby rynku modowego nie zawsze pokrywają się z zapotrzebowaniem na tą która ma wygrać polską edycję :)

KS
18-11-2011, 14:35
Aśce na tych zdjęciach usunęli 'dziurkę' w brodzie. ;)

marszull
18-11-2011, 19:19
dlugas1982, ale wiesz z finalowej 3 wybieraja widzowie, tak wiec na pewno nie zadecyduja tu potrzeby rynku modowego,
tylko sympatie szarej masy ;)

dlugas1982
18-11-2011, 20:21
Czy decydują widzowie czy im się tylko wydaje że decydują to już inna inszość :)

marszull
18-11-2011, 21:25
tu juz wszystko zalezy od umow licencyjnych, i sa one bardzo dokladnie przestrzegane, bo za duza kasa nad tym wisi zeby ktos ryzykowal
ale czesto naprawde tak jest ze decyduja widzowie (wiem przynajmniej o paru programach ze tak jest)
o TM nie moge nic powiedziec bo nie wiem
ale tak czy inaczej patrzac na wyniki I edycji to z wybor z rynkiem modowym nic nie mial wspolnego ;)

Robson_87
18-11-2011, 23:41
nie zdziwilbym sie jakbym Ania wygrala. szkoda ze Oliwia odeszla...

credka
19-11-2011, 00:37
Aj, no szkoda Oliwki, magnetyzuje urodą.

bognik
19-11-2011, 00:44
Wygra Ania, bo ma tylko trzy pary butów :mrgreen:

Bartek - NinoVeron
19-11-2011, 01:11
Wygra Ania, bo ma tylko trzy pary butów :mrgreen:

Wygra bo wszyscy tylko o niej mówią :)

a jak to mawiają amerykanie:
"Nie ważne co - ważne by dużo mówili i nazwiska nie przekręcali" :)

Anie Bałoń wszyscy już znają i kojarzą ...
króluje na fejsie, króluje w prasie .... i na różnych forach
a gdyby na ulicy pokazano zdjęcia pozostałych uczestniczek to być może ktoś by kojarzył, że to dziewczyna z "Top Model" ale tylko niektórzy by je znali z imienia a z nazwiska to już baaaaaardzo nieliczni :)

rlat
19-11-2011, 23:43
http://www.maxmodels.pl/honorkaaa,1.html#zdjecia_dol

hostman22
20-11-2011, 11:17
przecież od dawna wiadomo jakie będą finalistki. Ania ma szansę patrząc na Papierską szkoda tylko, że jak wygrała program to zapadła się pod ziemie, może "inglisz" kuje ;), w sumie u Ani chyba też z tym problem wielki.
Mnie druga seria rozczarowuje, w pierwszej chyba było więcej backstage :roll:. To mnie ciekawi bardziej niż 5 min monologi o życiu Ani i Michaliny.

Kacper82
20-11-2011, 12:11
Dziś rano Ania oficjalnie w DDTVN potwierdziła że będzie w finale ;)

Hertha
24-11-2011, 15:39
Same w europejskiej stolicy mody... W tym odcinku uczestniczki programu pozowały w paryskich zaułkach. Zobaczcie, która najlepiej opanowała wielkie miasto!

1. Olga

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-49.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/61969836-1104-11e1-aa68-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

2. Asia

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-50.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/5f403fc4-1104-11e1-adfb-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

3. Honorata

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-51.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/5e329438-1104-11e1-92a1-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

4. Ania

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-52.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/5d0e6208-1104-11e1-98f0-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

5. Michalina

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/11/1srcw580srch580dstw580dsth580-53.jpg
źródło (http://redir.atmcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/i/8a3363abe792db2d8761d6403605aeb7/6099ab26-1104-11e1-b5aa-0025b511229e.jpg?type=1&quality=90&srcmode=4&srcx=0/1&srcy=0/1&srcw=580&srch=580&dstw=580&dsth=580)

Zdjęcia pochodzą ze strony: http://topmodel.tvn.pl/foto,galeria,paris-paris,675,1.html

qualin
24-11-2011, 16:03
U nas w dziale portretu zaraz by sie autorowi oberwalo za kolor skory jak u "topielca" :P

robin102
24-11-2011, 16:35
Zdjęcia robił jakś były fotograf, dziś pewnie alkoholik ;) skopał robotę na 102, kadry prawie z perspektywy żaby robione bo facet na krzesełku siedział. Pewnie to kiedyś był znany i rozchwytywany fotograf, ale za te najlepsze ;) foty przy takim zaangażowaniu ludzi i środków kijami bym go gonił przez miasto. A tu pretensje do modelek, że mają kiepskie zdjęcia, no nie mogę.

amirez
24-11-2011, 18:29
No, co jak co - ale nie chciałbym aby mój ślub ten pan fotografował. Mimo wszystko ;)
Mina psa na 2 - bezcenne.

robin102
24-11-2011, 18:31
No, co jak co - ale nie chciałbym aby mój ślub ten pan fotografował. Mimo wszystko ;)
Mina psa na 2 - bezcenne.
Ale on bidak o kulach chodził więc przemyśl sprawę. Mógłby nie nadążyć za akcją ślubną :(

dlugas1982
24-11-2011, 18:35
Jak na mega znanego foto, sknocił wszystkie pokazane tu ujęcia. Chyba najgorsza sesja łącznie z I edycją.
Zdaniem oczywiście mnie laika.

njght_84
24-11-2011, 18:37
nom fotograf ma już swoje najlepsze lata za sobą.. Anka wygra

lukiii
25-11-2011, 14:46
To był najgorszy odcinek pod każdym względem :D Nie pisząc już o prymitywnym product placement pewnego napoju (te teksty o zmęczeniu po jeździe na rowerze i najazdy kamery :D) czy dżuri, które złego słowa na fotografa nie powiedziało, a wyżywało się na modelkach :D (jak się fotografuje z poziomu pół metra nad ziemią obiektywem szerokokątnym to nic dziwnego że głowa wychodzi mala a korpus wielki)

dlugas1982
25-11-2011, 17:42
coś tam Tyszką baknął, ze to znany fotograf i coś tam, ale nie mieli odwagi zjechać marnej pracy dziadziusia.
Odpadła ta, która była do wyałtowania przez producentów na tej tej fazie programu, bo za "gruba", bo za mało się starała w tym odcinku. Było po prostu widać, że jest na celowniku i odcinek był tak zmontowany tak, że widz "musiał "się zgodzić z decyzją "żiri".

lukiii
25-11-2011, 18:15
W tym również odcinku bardzo pozytywnie wypowiadali się o Ani, nawet Tyszka. W kolejnych odcinkach spodziewam się że i on będzie piał z zachwytu i ostatecznie tak jak już pisałem wygra Ania :D

robin102
25-11-2011, 18:29
Ania i Michał...lina będą w finale.
Zobaczycie :)

lukiii
25-11-2011, 18:42
Pytanie tylko która będzie jako trzecia, Asia czy Olga :)

Jacek_Z
25-11-2011, 18:47
Ania Asia Olga. Tak ja obstawiam. Bez Michaliny. Choć jury może chcieć z powodów pozamodelingowych dać te Michalinę.

lukiii
02-12-2011, 12:32
Ania, Olga i Michalina w finale, jakoś nie jestem zaskoczony :D

Bartek - NinoVeron
02-12-2011, 13:02
szkoda, że Asia nie umie chodzić była by lepsza od Olgi i Michaliny

Madlenne
02-12-2011, 14:33
Już na początku programu był wyciek do sieci kto będzie w finale.

lukiii
02-12-2011, 14:40
Już na początku programu był wyciek do sieci kto będzie w finale.

A gdzie?

dlugas1982
08-12-2011, 00:02
Wygrała OLGA

no i dobrze

qualin
08-12-2011, 00:08
Bardzo dobrze. Ania byla taka sztywna, chodzila jak jakies zombi i ciagle miala glupi wyraz twarzy, ale jury tylko chwalilo, ehhh te programy telewizyjne :P

Jacek_Z
08-12-2011, 00:10
Też tak sądzę.
Myślałem, że wygra Ania, ale dziś była strasznie spięta. Olga miała więcej luzu. Widać faworytka się spięła, a "przegrana" była swobodna. No i wyszło jak wyszło. OK.

Ciekawe co by było gdyby wygrała Ania. Piróg po odpadnięciu Michaliny podał by na Olge wysyłać SMS z nr 2. No i by bła afera.

Coof
08-12-2011, 00:45
Na tym etapie gdy liczyły się głosy ludzi a nie zdanie tych "speców" byłem przekonany, że wygra Olga. Jest zwyczajniej najładniejsza spośród nich. Ania może wypada na fotkach dobrze ale cóż z tego jeśli Olga także a do tego dysponuje znacznie ładniejszą buzią : p

A Michalina? Dajcie spokój, ten głos i klata...

amirez
08-12-2011, 11:28
No, tylko wyszło tak jakoś siermiężnie.
Prowadzących rola przerosła. Janiak pogubiony, "Dżoana" w kreacji a'la "Dama z wielkim cycem", czołowa nasza top model - Anjia - lepiej żeby nic nie mówiła.
Szpak w piosence bez linii melodycznej, w takt której nijak nie idzie wdzięcznie poruszać się na wybiegu. Co modelki wyszły -to plan ogólny. Nie widać ubrania, ani modelki. Popisy po angielsku - jakby to był drugi urzędowy język w kraju. Po ogłoszeniu werdyktu nie było nawet garści kwiatków dla laureatek. Anię zostawili samą, Olga nie za bardzo wiedziała co ma robić. Itp, itp...
A może wydziwiam, bo obejrzałem wcześniej Victoria's Secret Fashion Show 2011 ;)

Grzybu
08-12-2011, 11:40
No, tylko wyszło tak jakoś siermiężnie.
Prowadzących rola przerosła. Janiak pogubiony, "Dżoana" w kreacji a'la "Dama z wielkim cycem", czołowa nasza top model - Anjia - lepiej żeby nic nie mówiła.
Szpak w piosence bez linii melodycznej, w takt której nijak nie idzie wdzięcznie poruszać się na wybiegu. Co modelki wyszły -to plan ogólny. Nie widać ubrania, ani modelki. Popisy po angielsku - jakby to był drugi urzędowy język w kraju. Po ogłoszeniu werdyktu nie było nawet garści kwiatków dla laureatek. Anię zostawili samą, Olga nie za bardzo wiedziała co ma robić. Itp, itp...
A może wydziwiam, bo obejrzałem wcześniej Victoria's Secret Fashion Show 2011 ;)
Nie wydziwiasz...
Ja miałem wrażenie ogólnego, ogromnego, wszędzie "wylewającego się" mega kiczu.
Pomijam fakt, że sama konstrukcja programu jest MZ zdecydowanie nie trafiona, to chociaż na tą jedną noc na żywo ludzie mogli się postarać i uniknąć wpadek. A propos Victoria's Secret to miałem wrażenie, że pierwszy pokaz bielizny właśnie miał chyba przypominać to show, ale wyszło bardzo komicznie.
Ogólnie to mega wydłużanie programu było miejscami komiczne. Dziewczyny stały bezczynnie a reszta próbowała "podkręcać" atmosferę.
Szpaka to już w ogóle nie ma co komentować bo to podchodzi już pod ten kicz co to wcześniej wspomniałem ;)
Ogólne moje wrażenie to komedia z nutką żenady ;)

njght_84
08-12-2011, 11:58
nie zauważyliście czasem że michalina była bardzo niekorzystnie pokazana na zdjęciu/moja mama by w tym dobrze wyglądała 65+../ nie wspomnę już nawet o fotografii na wprost białego pogrubiacza.. Anka była fatalnie wymalowana oraz fryzura nie dla niej - stała się nagle gruba i jakaś niekształtna. Do tego na oczach było chyba uczulenie.. Jej zdjęcie biło na głowę Olgi. Widać było w tym odcinku chamskie manipulowanie, w każdym było widać, ale tu przegięli.

kichu
08-12-2011, 13:47
o ile pamietam pierwszy final - bo tego nie ogladalem - to tez wyszlo to jakos sztucznie i niefortunnie - takie flaki z olejem

normalne odcinki zdecydowanie lepiej sie oglada(ło)

ALF
08-12-2011, 14:00
normalne odcinki zdecydowanie lepiej sie oglada(ło)

Co trzeba pić lub ćpać żeby to dało się oglądać? ;)

kichu
08-12-2011, 14:16
wystarczy troche zdrowego dystansu :) do wszystkiego :P

ALF
08-12-2011, 15:06
Właśnie ten zdrowy dystans powoduje u mnie o odpowiedniej porze naciśnięcie przełącznika power off :D

kichu
08-12-2011, 15:14
:)) A poważnie to po prostu nagrywam i oglądam tylko to co mnie interesuje np. bs sesji foto etc. a głupoty przewijam.

qualin
08-12-2011, 16:22
nie zauważyliście czasem że michalina była bardzo niekorzystnie pokazana na zdjęciu/moja mama by w tym dobrze wyglądała 65+../ nie wspomnę już nawet o fotografii na wprost białego pogrubiacza.. Anka była fatalnie wymalowana oraz fryzura nie dla niej - stała się nagle gruba i jakaś niekształtna. Do tego na oczach było chyba uczulenie.. Jej zdjęcie biło na głowę Olgi. Widać było w tym odcinku chamskie manipulowanie, w każdym było widać, ale tu przegięli.

Z zona zauwazylismy tez, ze Ania zawsze miala gorsze kreacje na sobie.
Pozatym kto wymyslil, zeby pokazywac fotki z ukosa na nie na wprost ?!

dlugas1982
08-12-2011, 18:46
Organizacja poniżej średniej.
Pokazy oglądaliśmy z 50metró, prawie nie było widać twarzy która modelka gdzie idzie.
Prowadzący Janiak, lekko chyba zamyślony.
Joaśka mi się podobała, ale dlaczego to chyba wiadomo :]
"Żiri" byli tylko potrzebni chyba jako przyciski do fotelów.
Rubikowa powinna zastrzelić fryzjera i utopić makijażistkę
Wszystkie modelki powinni pomóc Rubikowej w topieniu stylistów, umalowane były przepaskudnie, choć jako chłop, który się kompletnie na tym nie zna, ale dla mnie wcale to nie wyglądało dobrze.

Zdjęcie Michaliny porażka, jak w worku na kartofle. Ania miała nonstop marne kreacje.
Głosowanie i po reklamach miało już być wiadomo kto wygra a tu ZONK, głosowanie numer 2 i kolejne reklamy, ale nabijali tych biednych esemowiczów w butelkę.
Rok temu też było kiczowato i plastikowo, ale chyba odrobinkę lepiej, bo modelki były pokazywane z bliższa.

Ogólnie finał tragedia a to w sumie dziwne bo odcinki były robione na dość wysokim poziomie( nie mówię tu o treści tylko technicznie)

3 edycji chyba nie pooglądam

KS
08-12-2011, 21:25
Tak się zastanawiam... polską edycję 'Tap madl' można obejrzeć na tvnplayer.pl.

Czy może wiecie, gdzie można obejrzeć edycję np. amerykańską, czy z innego kraju?
Ciekaw jestem, czy tam pooglądam sobie, jak pracują fotograficy.

credka
08-12-2011, 23:39
Właśnie oglądaliśmy to z towarzystwem i ... niezłą mieliśmy polewkę :D
Oliwier to chyba mocno wczorajszy albo jutrzejszy jakiś... (mówiąc delikatnie) niezbyt profesjonalnie jak na prowadzącego.

Rubikowa powinna zastrzelić fryzjera i utopić makijażistkę
Pełna zgodność - aż raziło.

Chyba tylko dla Pierożka i Asi obejrzałam ten program, bo to bardzo pocieszne ludziki są :) Nie wiem jak wyglądał ten program w tv, ale na necie kiepsko poszło klejenie, wstawki przerywają zdania prowadzących, kamerzystę w pewnym momencie ktoś chyba potrącił, kamerą zachwiało, ogólnie mieliśmy wrażenie, że program jest dopiero próbą,a niektóre stanowiska operatorów zajmują stażyści uczący się podstaw... i jak już powiedziałam, niezła polewka z tego wyszła.