Zobacz pełną wersję : System czyszczenia matrycy
ciekaw jestem czy ktos juz tego uzywal http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5228 jak sie sprawdza
Też o tym czytałem, i też jestem bardzo ciekaw.
Sam się nad tym zastanawiałem, ale taki zestaw jest trochę drogi (250 zł).
Jeśli ktoś miał już do czynienia z tym zestawem, proszę o recenzje!
Chyba musimy poczekac na rescenzje z fotopolis :(.Chyba ze ktos ich ubiegnie.
Ciekawi mnie co to za gaz tam jest, czy tylko sprężone powietrze.
Valdek_Tychy
26-12-2006, 12:26
275 zł. to jest mniej więcej równe 4 czyszczeniom w servisie czyli ok. 3 lata używania,jak dla mnie zbyt drogo.Ja stosuję inną i tańszą metodę.
1- grucha wielkości średniej ok.5-7 zl.
2- paczka patyczków z wacikami do uszu 100 szt. ok.2 zł.
3- alkohol izopropylowy 1 L - ok.20zł.
4- cierpliwość,dokładność i ostrożność - za darmo
filtr na matrycy czyściutki za grosze.
Oczywiście jeśli ktoś się boi lub nie ma zdolności manualnych to polecam servis bo zestaw czyszczący też nie pomoże
Oczywiście jeśli ktoś się boi lub nie ma zdolności manualnych to...
...zawsze można sobie pomóc tym alkoholem :twisted:
ten alkohol izopropylowy nanosisz na wacik i smarujesz po matrycy?? czy jak?
ten alkohol izopropylowy nanosisz na wacik i smarujesz po matrycy?? czy jak?
Valdkowi chyba o to chodziło, ale ja mówiłem o radzeniu sobie za jego pomocą z trzęsącymi się rękami :mrgreen:
Valdek_Tychy
26-12-2006, 21:19
Valdkowi chyba o to chodziło, ale ja mówiłem o radzeniu sobie za jego pomocą z trzęsącymi się rękami :mrgreen:
Nie radzę bo skutki dla rąk mogą być fatalne.
Przed czyszczeniem bardzo dokladnie wydmuchać gruszką wszelkie pyłki z filtra.
Alkohol izopropylowy nanosze na wacik na patyczku trochę trzeba odczekać żeby nieco odparował,tak żeby wacik nie był mokry a wilgotny i delikatnie przesuwać po filtrze szczególnie zwracać uwagę należy na kąty, dość często zmieniać patyczki.ostatni patyczek powinien być praktycznie suchy bo sluży do przepolerowania filtra.
Czynnośc tą czasami trzeba powtórzyć ,poprostu sprawdzam gdzie są jeszcze zabrudzenia i w tych miejscach czyszczę,poprostu trzeba trochę nabrać wprawy i można sobie wypucować b.dokładnie filtr na matrycy.
sprocket
26-12-2006, 23:56
Dokladnie tak samo czyszcze jak Waldek - :)