Zobacz pełną wersję : AF w D90
Po przeczytaniu postu "D90 - mechaniczna kalibracja AF" postanowiłem sprawdzić swojego D90 pod względem AF
i oto wyniki
D90 + 35 1.8 Nikon
ISO 200; f 1.8
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img441.imageshack.us/img441/9424/dsc14232.jpg)
źródło (http://img517.imageshack.us/img517/7951/dsc14713.jpg)
D90 + 18-105 Nikon
ISO 200; f 3,5
\n[IMG]http://img839.imageshack.us/img839/4410/dsc13992.jpg]źródło (http://img824.imageshack.us/img824/7084/dsc13921.jpg/[IMG)
źródło (http://img205.imageshack.us/img205/9431/dsc14363.jpg)
I teraz przydało by sie to jakoś naprawić, bo chyba ten BF jest zbyt duży, co? Jak myślicie?
Proszę o opinie i jakieś podpowiedzi.
Z góry dzieki.
Dać na postępu czy samemu to zrobić tak jak jest to opisane w wątku "D90 - mechaniczna kalibracja AF", a może już ktoś ma wprawę w Kalibracji AF to mi pomoże.?
Jeżeli aparat na gwarancji, to nic nie rób, tylko śmigaj na Postępu.
Mój BF (zdecydowanie mniejszy niż u Ciebie i występował tylko z 16-85) został zlikwidowany od ręki (prawda, że prawie 2 m-ce musiałem się umawiać na ich wolny termin, ale jak już się umówiłem, to korekta autofocusa plus wymiana gum na puszce i gripie trwała niewiele ponad godzinę... w tym czasie odwiedziłem galerię Mokotów... Przy okazji, podziękowania dla pani Anny z serwisu Nikona:):):)
burz - co mam oddać na Postepu : puszkę + te dwa szkiełka?
Tak puszka na gwarancji jeszcze.
Przypuszczam, że tylko puszkę, ale najlepiej się skontaktuj i dopytaj:
[email protected]
velaskez
05-09-2010, 15:58
a aparat był na pewno pod kątem 45 stopni do karty? bo taki test łatwo spier****ć ;) i dostać głupie wyniki
chyba 40 czy 50 stopni to tutaj nie ma aż takiej różnicy chyba?
velaskez
05-09-2010, 20:43
W sumie to nie wiem...chyba najlepiej zrobić zdjęcie komuś/czemuś i popatrzeć czy jest na oczku, ustach etc. czy gdzieś bliżej/dalej;)
Ggrzesiek
05-09-2010, 21:44
Witam
Pozwolę sobie podłączyć się pod wątek.
Mój D90 już kilka dni po zakupie wydał mi się lekko podejrzany ale jakoś nigdy nie miałem czasu, żeby zgłębić problem. Podejrzenie to Back Focus. I tutaj mam pytanie do mądrzejszych ode mnie, jeśli w trybie Live View ostrość ustawiana jest perfekcyjnie, a w trybie, nazwijmy to tradycyjnym, ostrząc na ten sam element, punktem położonym identycznie jak w przypadku Live View, w tych samych warunkach, już tak perfekcyjnie nie jest to winowajcą na 100% jest...
a) obiektyw
b) korpus
?
Pozdrawiam
Mi sie wydaje ze korpus w koncu w liveview dziala inny af niz "tradycyjnie" a skoro przy LV obiektyw ostrzy perfekcyjnie a normalnie nie chce to jest to wina korpusu ktory nei wyciaga wszystkiego z obiektywu - moze porob jeszcze kilka prób aby sie przekonac ze problem wystepuje - moze wtedy np LV mial latwiej lub cos ( ramka w innym miejscu niz pkty AF)
Jak napisał velasqez te testy bywają bardzo mylące.Sam się mordowałem robiąc ich kilkadziesiąt i wyniki były bardzo różne,tzn.często prawidłowe,ale nie zawsze.Koniecznie trzeba pamiętać o zmianie punktu ostrzenia,pomiędzy kolejnymi próbami,o dobrym oświetleniu i o próbach na różnych odległościach i przysłonach.W D90 AF nie jest chyba superdokładny i wyniki często zależą od fotografowanego obiektu.Mnie np. bardzo duży rozrzut dawały zdjęcia tekstu z książki,gazety itp.Test bateryjek też powodował dziwne wyniki.Doszedłem do wniosku,że czujnik często łapie nie to co jest dokładnie w środku,ale to co jest obok lub nieco bliżej/dalej,jeśli te obiekty są bardzo blisko siebie.
pioter m
06-09-2010, 06:38
Dalbym tez komus wprawnemu zrobic kilka fot. Czasem jest tak, ze aparat nie do konca pozostaje nieruchomy podczas focenia. Sam widzialem kolesia, ktory przyniosl swoj do reklamacji, a kiedy sprawdzal go sprzedawca, to ani jedno nie bylo nietrafione. Inna sprawa, ze takie proby powinno sie jednak robic ze statywem, zeby wyeliminowac czynnik ludzki.
Ggrzesiek
06-09-2010, 07:13
Witam
w moim przypadku warunki testowe wyglądają mniej więcej tak:
- przedmiot ustawiony na białym tle, AF nie może próbować złapać ostrości gdzie indziej
- aparat na statywie, czas naświetlania 1/200s, ogniskowa 18-70mm, przedmiot oświetlony 2x100W żarówkami (przed wyzwoleniem błysku)
żaden z punktów AF, nawet centralny nie ostrzy idealnie. Chyba serwis mnie nie minie.
Jak napisał velasqez te testy bywają bardzo mylące.Sam się mordowałem robiąc ich kilkadziesiąt i wyniki były bardzo różne,tzn.często prawidłowe,ale nie zawsze.Koniecznie trzeba pamiętać o zmianie punktu ostrzenia,pomiędzy kolejnymi próbami,o dobrym oświetleniu i o próbach na różnych odległościach i przysłonach.W D90 AF nie jest chyba superdokładny i wyniki często zależą od fotografowanego obiektu.Mnie np. bardzo duży rozrzut dawały zdjęcia tekstu z książki,gazety itp.Test bateryjek też powodował dziwne wyniki.Doszedłem do wniosku,że czujnik często łapie nie to co jest dokładnie w środku,ale to co jest obok lub nieco bliżej/dalej,jeśli te obiekty są bardzo blisko siebie.
to chyba nie powinno być tak jak piszesz, nie po to wydaje grubą kase żeby mieć problem z ostrością na zdjęciu, Fokus powinien być tam gdzie ustawiamy i trzeba to zgłaszać, łazić do serwisu.
Ja wybieram się we czwartek
wczoraj jeszcze zrobiłem kilka zdjęć z paluszkami i na 10 zdjęć złapał tylko raz a 9 BF.
Kargulo wydaje mi się, że twoj aparat nie jest pod kątem 45 tylko okolo 30. Ja robiłem testy i też miałem BF pod mniejszymi kątami. Jak ustawiłem aparat tak jak należy wynik był zadowalający.
ale to już nawet nie chodzi o te testy, ja to widzę na zdjęciach np 35-ką robiłem zdjęcie kwiatom z odległości 40 cm i nie ma AF tam gdzie powinien być , na żadnym
pioter m
06-09-2010, 11:01
Nie wiem, jak ty te foty robisz. Na odleglosc nikt ci nie doradzi. Wrozkami nie jestesmy. Umow sie z kims niech przetestuje ci ten aparat.
Po drugie - pole AF to pole, jak sugeruje nazwa, a nie punkt. Jest zawsze jakiej odchylenie. Po to masz wizjer, zeby ewentualnie skorygowac, ale tak, czy inaczej, niech ktos jeszcze ci go sprawdzi.
A to faktycznie lipa.
Ja zauważyłem na przykładzie własnie kwiatów/liści, że czasami nie złapie mi tego liścia na, którego caluje tylko przestrzeli na tył, ale to też zależy od kąta.
wasilewk
06-09-2010, 11:12
Nie wiem, jak ty te foty robisz. Na odleglosc nikt ci nie doradzi. Wrozkami nie jestesmy. Umow sie z kims niech przetestuje ci ten aparat.
Po drugie - pole AF to pole, jak sugeruje nazwa, a nie punkt. Jest zawsze jakiej odchylenie. Po to masz wizjer, zeby ewentualnie skorygowac, ale tak, czy inaczej, niech ktos jeszcze ci go sprawdzi.
Popieram.
Swojego czasu walczyłem z serwisem na temat AF jeszcze z D80. Pokazali mi sposób regulacji (elektronicznie) i tablicę do sprawdzania. Wygląda na to, że tam liczy się przede wszystkim właściwy kontrast, by ustawić dobrze AF. Tablica składa sie z kilku mniejszych tablic, umieszczonych w różnej odległości. Te mniejsze tabliczki składają się z czarnych prostokątów różnej wielkości, umieszczonych na białym tle, lub odwrotnie. Do regulacji AF służy odpowiedni program w komputerze (aparat podłączony do komputera).
Pzdr.
P.S.
W tym czasie N50/1.4 był wzorcowym obiektywem do ustawiania AF.
ale chłopaki ja tego nie łaapie o jakich kątach wy mówicie jeżeli mam ochodę zrobić liścia pod kontem 30 stopni czy 90 to powinno Fokusować tam gdzie chcę , co?
wasilewk to może pomożesz mi go sprawdzić ?
wasilewk
06-09-2010, 11:30
wasilewk to może pomożesz mi go sprawdzić ?
A co ja mogę...
Napisałem, że serwis inaczej sprawdza AF.
Na Twoim miejscu ustawiłbym kąt ok. 45 stopni, ale przede wszystkim dodatkowo poustawiałbym bateryjki w różnej odległości na tę Twoją tablicę ostrości. Aparat będzie ostrzył na złapaną bateryjkę, a Ty odczytasz czy ostry tekst znajduje się po dnią czy gdzie indziej.
Moje boje z AF i tak wiele nie dały, musiałem przywyknąć, że nie jest to rzecz doskonała, jakiej oczekiwałem. W tej chwili mam już D700 i z obiektywem N24-70 jest malina, ale i tak (głównie przez moją nieuwagę) zdarzy się, że ostrość nie zostanie właściwie ustawiona (wtedy nie ma czerwonego kwadracika w ogóle na zdjęciu). Ale idzie z tym żyć, bo to i tak sto razy lepiej i szybciej niż w Canonie, czy Pentaxie.
Pzdr.
Ja po zakupie D90 od razu zauważyłem że AF nie jest dokładny. Czasami głupieje i zdaża mu sie przestrzelić jeżeli obiekt jest zbyt mały lub mało wyraźny/kontrastowy, niedoświetlony w stosunku do tła. Tak samo kąt lub odległość pomiędzy obiektem a tym co jest za nim przy złym świetle też mają wpływ.
pioter m
06-09-2010, 11:51
Kat faktycznie nie ma wiekszego znaczenia. Wazne, zeby trafic w AF w 'zero'. Ta karta do testowania ostrosci jest troche do bani, bo czujnik lapie ostrosc na jakims obszarze i nigdy nie masz pewnosci, gdzie dokladnie. Dlatego do testu dobrze miec cos takiego http://optyczne.pl/200.10-Test_obiektywu-Sigma_70-200_mm_f_2.8_EX_DG_APO_OS_HSM_Autofokus.html
Zauwaz, ze ostrosc jest lapana na to 'sloneczko' po lewej. Ono jest ustawione prostopadle do obiektywu, a skala jest pod katem, zeby bylo widac rozklad GO. Celujac w to 'sloneczko' napewno celujesz w 'zero' na skali i przez to pomiar jest bardziej pewny.
Jesli mozesz sie umowic z kolega na testy, zrob to. Potem zawsze mozna napic sie piwka.
Ale skąd wziąć takie ustrojstwo?
Kąt ma bardzo duże znaczenie,bo brzeg pola AF-u łapie sąsiednie linie na tej karcie-raz z przodu raz z tyłu,a wraz ze zmniejszaniem kąta odległości między liniami maleją.Tak jak pisze wasilewk trzeba się pogodzić z pewną niedoskonałością,oczywiście nie mówię o wyraźnych błędach.
wasilewk
06-09-2010, 18:26
Teraz już w domu, więc zdjęcie tablicy testowej serwisu Nikona (http://www.wasilewb.neostrada.pl/DSC_0011.JPG).
ok oba moje szkiełka zostały sprawdzone na D300 i jest OK, czyli wina puszki.
Boje się tego ale we czwartek będę witał sie z serwisem NIkona na postepu i zobaczymy co s tego wyniknie:)
pioter m
07-09-2010, 13:01
Rozumie, ze wlasciciel d300 przestrzelal takze twojego nikosia.
Pozostaje wyslac do NP.
A tak z ciekawosci - jak spisuja sie pozostale szkla z tym nikonem? Bo widze, ze masz jeszcze inne.
Niestety u siebie też zauważyłem,że autofocus nie trafia w punkt (testowałem z N50 1.8 jak i z N35 1.8).
Aparat kupiłem w zestawie z Nikkorem 18-105 (duże pudło). Tak się składa, że jutro moja żona będzie w Warszawie i nie chciałbym jej kazać dźwigać tego wielkiego pudła. Czy jest konieczne dostarczenie kompletu, czy można donieść tylko samo body (bez oryginalnego opakowania) ?
Jeśli nie trafia ze wszystkimi szkłami (w ten sam sposób-np.BF) to chyba nie ma potrzeby dostarczania obiektywów.Jeśli z każdym inaczej to może być wina szkieł,a nie puszki.Ale najlepiej zapytać w serwisie przez telefon.
I oczywiście nie musisz dostarczać kompletu tylko dlatego,że kupiłeś taki zestaw,obiektyw mogłeś już np.sprzedać.
Kundzior
08-09-2010, 19:26
Samo body do kalibracji wysyłaj i nie marudź kalibrują w ciągu tygodnia, kalibracja polega na wprowadzeniu korekty AFu do softu aparatu. Mój tez kalibrowany, po kalibracji nawet AF jakiś taki szywniejszy, pewniejszy.
Body bez akcesorii (paska, akumulatora tylko z deklem) Oryginalne pudełko, karta gwarancyjna polska jak i nie polska + czytelny paragon lub faktóra, najlepiej kopia paragonu lub faktury. I ślesz.....po tygodniu cieszysz się jak dziecko :P
Aparat był dzisiaj dostarczony do serwisu. Czas trwania kalibracji ... 20min. Aparat testowałem dopiero w domu przy dość słabym oświetleniu. Wydaje się, że z AF wszystko w porządku. Kontakt z serwisem na duży plus :)
Mówicie o serwisie w Wawie na Podstępu?
Wymienili załogę czy co?
Tak na Postępu.
Po tym co wyczytałem na różnych forach spodziewałem się, że będzie to trwało ze 2 tygodnie.
A tu miła niespodzianka. AF skalibrowany od ręki bez wcześniejszego umawiania się.
Aparat podobno ustawiany był pod "serwisową" 50 i pod moje 35 i 50. Tak jak pisałem wcześniej jakoś specjalnie go nie testowałem. Sprawdzę "w praniu". W aptekarza raczej bawić się nie zamierzam.