Zobacz pełną wersję : Monitor ASUS VW225N , CANON IP4600 KALIBRACJA
Witam
od jakiegoś czasu przeglądam tematy odnośnie kalibracji monitorów czy drukarek, chciałbym przeprowadzić taką kalibracje u siebie a że do tej pory nie miałem możliwości przeprowadzić takowej czynności mam kilka pytań.
Sporo tematów o kalibracji opiera się o monitory Eizo czy Nec dlatego moje pytanie czy da się również i mój monitor odpowiednio skalibrować jeśli tak to jaki rodzaj kalibratora wybrać kolorymetr czy spektrofotometr pytam gdyż chciałbym również skalibrować drukarkę szukałem urządzenia którym mógłbym zrobić te dwie rzeczy naraz, znalazłem jedno :
Color Munki ale od razu zrodziło mi się kilka pytań odnośnie tego urządzenia pierwsze są 2 rodzaje Color Munki Design oraz Color Munki Photo czy są to dwa takie same urządzenia różniące się tylko kolorem obudowy ? czy są różnice w zastosowaniu. Przeglądając posty poruszony był temat iż CM bardziej opłaca się zastosować do kalibracji drukarek niż do kalibracji monitorów czy to prawda? Jeśli tak to jaki kalibrator za przystępne pieniądze nadał by się do skalibrowani mojego monitora i jeszcze jedno pytanie odnośnie CM jak oceniacie owo urządzenie w zastosowaniach do kalibracji, tworzenia profili drukarki. CZy za te pieniądze jest to już urządzenie które dostarcza wiarygodnych pomiarów czy w dalszym ciągu jest to tylko pewnego rodzaju zabawka ?
Od strony formalnej: Drukarek się nie kalibruje tylko profiluje.
Do skalibrowania monitora i oprofilowania drukarki jest Panu potrzebny spektrofotometr X-Rite ColorMunki Photo + profiler ArgyllCMS. Zestaw niestety będzie dość skomplikowany w obsłudze i efekt jaki Pan osiągnie nie musi być satysfakcjonujący. Słabym (bardzo słabym) ogniwem jest monitor. Moim zdaniem, znacznie sensowniejszym wyjściem od kupna spektrofotometru za 1800 zł do kiepskiego monitora, jest wystawienie Asusa na Allegro za powiedzmy 300 zł, pójdzie od ręki, i mniej więcej za sumę obu powyższych kwot zakupi Pan NEC'a P221W lub trochę droższe EIZO S2233W. Kalibrację wówczas trzeba zlecić usługowo aby budżet na całość wyszedł podobny. Ręczę, że przy takim scenariuszu efekt finalny będzie faktycznie warty zachodu.
Czyli jednym słowem nie ma sensu profilować drukarki jeśli nie ma się przyzwoitego monitora. Więc zakładając że wymienię monitor na jeden z powyższych w przyszłości jeśli chciałbym kupić narzędzie do kalibracji monitoria do zrobienia profilu drukarce czy inwestycja w CM jest dobrym krokiem czy CM ogólnie nada się do skalibrowania NEC-a lub EIZO i jak poradzi sobie z wykonaniem profilu dla drukarki, i ostatnie pytanie czy różnica cenowa pomiędzy monitorem NEC a EIZO jest proporcjonalna do jakości i parametrów tych monitorów (czy płace za jakość czy tylko za nazwę)
Czyli jednym słowem nie ma sensu profilować drukarki jeśli nie ma się przyzwoitego monitora.
Dokładnie tak. Nawet teraz, jeśli użyje Pan profili fabrycznych Canona, oryginalnych atramentów i papierów powinien Pan mieć dobrej jakości zdjęcia, różnice mogą wynikać w większej części z zniekształceń monitora i korekcji koloru na ślepo.
Więc zakładając że wymienię monitor na jeden z powyższych w przyszłości jeśli chciałbym kupić narzędzie do kalibracji monitoria do zrobienia profilu drukarce czy inwestycja w CM jest dobrym krokiem
ColorMunki jako czujnik, "poradzi sobie" z każdym monitorem, problemem jest jednak oprogramowanie. ColorMunki powstał jako urządzenie do profilowania drukarek. Obsługa monitorów w fabrycznym profilerze została potraktowana po macoszemu i więcej się nim narobi biedy niż pożytku. Wykorzystanie czujnika jest uwarunkowane posiadaniem odpowiedniego oprogramowania. Pozycje które działają z ColorMunki i zastosowanie:
1. ArgyllCMS - programowa kalibracja wszystkiego co się rusza. Obsługa trudna.
2. NEC Spectraview II - sprzętowa kalibracja NEC'ów serii 90 i P/PA. Obsługa średnio skomplikowana.
3. EIZO ColorNavigator - sprzętowa kalibracja EIZO serii CG. Obsługa prosta.
Czyli reasumując CM byłby dobra inwestycją w przypadku profilowania drukarki na zamiennikach (tusze, papier) natomiast do kalibracji monitora tylko z alternatywnym softem. Mam pytanko jaki ewentualnie inny sprzęt poleciłbyś do kalibracji monitora NEC, czy EIZO czy jest coś w przystępnych pieniądzach co faktycznie zrobiło by swoją robotę a nie namieszało by .
Mam pytanko jaki ewentualnie inny sprzęt poleciłbyś do kalibracji monitora NEC, czy EIZO czy jest coś w przystępnych pieniądzach co faktycznie zrobiło by swoją robotę a nie namieszało by .
Następny krok to X-Rite Basic. Coś kole 5 tys zł.
No no to już konkretna kasa , czyli gdybym przymierzał się do wymiany monitora i ewentualnie zakupu kalibratora który mogę kopic w realnie przystępnych pieniądza (około 2000) to CM + alternatywny soft :i tak w przypadku tak jak Pan powiedział do monitora:
2. NEC Spectraview II - sprzętowa kalibracja NEC'ów serii 90 i P/PA. Obsługa średnio skomplikowana.
3. EIZO ColorNavigator - sprzętowa kalibracja EIZO serii CG. Obsługa prosta
Pytanie czy w takim zestawie istnieja realne szanse poprawnego skalibrowania :
Pytanie czy w takim zestawie istnieja realne szanse poprawnego skalibrowania :
Nie specjalnie rozumiem pytania. Jeśli chodzi Panu o monitor w okolicach 2 tys zł, to może Pan przyjąć że po kalibracji będzie Pan z dobrą wiernością widział to samo zdjęcie na ekranie i papierze.
Może nie precyzyjnie się określiłem, rozumie ze w tych 2 modelach monitora przeprowadzam kalibrację (fizycznie) sprzętowa przy użyciu oprogramowania dołączonego do monitora, natomiast gdybym dodatkowo chciał przeprowadzić taką kalibracje przy pomocy np CM no chyba że ta kalibracja pierwsza fizyczna daje wystarczające efekty ze nie potrzeba już kalibracji przy pomocy zewnętrznego urządzenia. Pytanie drugie odnośnie drukarki często używam zamienników jeśli chodzi o tusze czy papier co w przypadku wykonania profilu drukarki , chciałbym by po zmianie np papieru czy atramentu zdjęcia po wydruku były porównywalne z tym co widzę na monitorze . Czy do takiego zadania CM będzie dobrym wyborem.
Dj_Direct
03-09-2010, 14:37
o ile dobrze rozumiem to co masz na mysli, to nie da sie wykonac kalibracji (fizycznie - cokolwiek to znaczy w tym kontekscie) bez czujnika. Chyba ze ma sie kolorymetr badz spektrofotometr w oczach :D Zmiana wartosci wyswietlanych kolorow czy jasnosci w sposob "na oko" to nie kalibracja, tylko kompletne rozregulowanie. Odnosnie drukarki, zamiennikow itd. - zgodnosc bedzie zachowana jesli dla tych zamiennikow tuszu i papieru, rowniez zostanie stworzony odpowiedni profil. Jesli cos skrotami myslowymi napisalem, to pewnie doswiadczeni bardziej koledzy poprawia :)
Może nie precyzyjnie się określiłem, rozumie ze w tych 2 modelach monitora przeprowadzam kalibrację (fizycznie) sprzętowa przy użyciu oprogramowania dołączonego do monitora
Nie, z tymi monitorami nie ma dołączonego oprogramowania i nie jest możliwa kalibracja sprzętowa (ingerencja wewnątrz monitora). Producenci dostarczają takie rozwiązania gotowe w klasie monitorów ok 7 tys i więcej. W przypadku niektórych monitorów NEC'a, jest to możliwe pomimo braku oprogramowania, ale wymaga dodatkowego zakupu profilera w USA.
natomiast gdybym dodatkowo chciał przeprowadzić taką kalibracje przy pomocy np CM no chyba że ta kalibracja pierwsza fizyczna daje wystarczające efekty ze nie potrzeba już kalibracji przy pomocy zewnętrznego urządzenia.
Monitor nie jest z kamienia, zmienia parametry w czasie i kalibrację trzeba ponawiać, więc trzeba będzie jakoś rozwiązać dostęp do czujnika.
Pytanie drugie odnośnie drukarki często używam zamienników jeśli chodzi o tusze czy papier co w przypadku wykonania profilu drukarki , chciałbym by po zmianie np papieru czy atramentu zdjęcia po wydruku były porównywalne z tym co widzę na monitorze . Czy do takiego zadania CM będzie dobrym wyborem.
Pomijając fakt, że nie zaleca się zmian atramentu to tak. Profil trzeba zrobić ponownie i ColorMunki jest to tego dobrym rozwiązaniem.
Kurcze czyli z jednej strony zakup monitora NEC lub EIZO to rozwiązanie kwestii monitora do pracy przy grafice ale żeby wszystko było OK należy go skalibrować i tu pojawia się problem w urządzeniu przeznaczonym do tego celu
ColorMunki odpada bo oryginalne oprogramowanie się nie nadaje no chyba że zastosować jakieś oprogramowanie zastępcze a innego urządzenia w granicach do 1000 zł które mogło by to wykonać poprawnie to chyba nie znajdę szkoda myślałem że ewentualna inwestycja w ColorMunki będzie dobrym krokiem by załatwić dwie rzeczy (skalibrować monitor i wykonać profil drukarki).
ale żeby wszystko było OK należy go skalibrować
Nic z tym dziwnego. Kalibracja to pierwsza czynność w przygotowaniu stanowiska do pracy z kolorem.
ColorMunki odpada bo oryginalne oprogramowanie się nie nadaje no chyba że zastosować jakieś oprogramowanie zastępcze a innego urządzenia w granicach do 1000 zł które mogło by to wykonać poprawnie to chyba nie znajdę szkoda myślałem że ewentualna inwestycja w ColorMunki będzie dobrym krokiem by załatwić dwie rzeczy (skalibrować monitor i wykonać profil drukarki).
Sformułowanie "oprogramowanie zastępcze" ma negatywny wydźwięk i wydaje mi się, że źle Pan to rozumie. Generalnie czujniki i oprogramowanie to osobne rzeczy. Z reguły w komplecie załączane jest "cokolwiek", a dopasowanie możliwości do potrzeb odbywa się właśnie przez dokompletowanie oprogramowania potrzebnego na konkretnym stanowisku. Często też koszt oprogramowania przekracza wielokrotnie koszt czujnika.
Czyli gdybym dokonał zakupu np ColorMunki głównym problemem było by znalezienie odpowiedniego programu którym mógłbym przeprowadzić kalibracje jeśli tak to jaki konkretnie program współpracował by z CM a jednocześnie nadawał się do kalibracji np:
NEC'a P221W
EIZO S2233W
lub jaki inny czujnik należało by zakupić i z jakim oprogramowaniem by dokonać poprawnej kalibracji i oczywiście czy istnieje taki czujni w granicach do 2000 zł .
Trochę mieszam z tym wszystkim ale wole się zapytać żeby mieć pewność że czegoś nie poknocę.
Czyli gdybym dokonał zakupu np ColorMunki głównym problemem było by znalezienie odpowiedniego programu którym mógłbym przeprowadzić kalibracje jeśli tak to jaki konkretnie program współpracował by z CM a jednocześnie nadawał się do kalibracji np: NEC'a P221W, EIZO S2233W
Przecież wszystkie te informacje podałem wcześniej. :)
NEC P221W - NEC Spectraview II (dostępny tylko w USA koszt ok 100USD)
EIZO S2233W - ArgyllCMS (licencja typu GPL czyli darmowy)
Hehehehe trochę się zamotałem, więc reasumując jedynym dobrym wyborem byłby tylko monitor EIZO S2233W + oprogramowanie ArgyllCMS oraz MC gdyż do NEC-a potrzeba oprogramowanie które jest dostępne tylko w USA natomiast odbiegając od tematu czy jest gdzieś udostępniona instrukcja krok po kroku w jaki sposób skonfigurować monitor EIZO przy użyciu MC oraz ArgyllCMS.
Hehehehe trochę się zamotałem, więc reasumując jedynym dobrym wyborem byłby tylko monitor EIZO S2233W + oprogramowanie ArgyllCMS
Na pewno prostszym.
natomiast odbiegając od tematu czy jest gdzieś udostępniona instrukcja krok po kroku w jaki sposób skonfigurować monitor EIZO przy użyciu MC oraz ArgyllCMS.
Jest dokumentacja Argyll'a, jest mnóstwo publikacji papierowych no i w końcu mamy forum. :)
Mam jeszcze pytanko odnośnie kalibratora czy X-Rite i1Display LT lub X-Rite i1Display2 byłby dobrym wyborem jako urządzenie do kalibracji monitora EIZO jeśli tak to czy oprogramowanie oryginale o ile jest takowe dołączone wystarczyło by do poprawnej kalibracji czy należało by znowu zastosować inne oprogramowanie .
Mam jeszcze pytanko odnośnie kalibratora czy X-Rite i1Display LT lub X-Rite i1Display2 byłby dobrym wyborem jako urządzenie do kalibracji monitora EIZO
Nie.
czyli lepiej obchodzić z daleka ten kalibrator
czyli lepiej obchodzić z daleka ten kalibrator
W przypadku monitorów szerokoamutowych kalibratory z grupy kolorymetrów nie mają zastosowania.
Czyli jednym słowem posiadając taki monitor trzeba przygotować większą sumkę pieniędzy na odpowiedni kalibrator , wspinał Pan jeszcze o ewentualnie zastosowaniu X-Rite Basic znalazłem coś takiego coś takiego (http://fotoklik.pl/monitory/kalibracja/kalibrator-x-rite-i1basic.html) w granicy 3800 czy jest to ten sam produkt o którym Pan wspominał i czy w tym przedziale cenowym oprogramowanie dołączone do niego wystarczy by poprawnie skalibrować monitor.
Czyli jednym słowem posiadając taki monitor trzeba przygotować większą sumkę pieniędzy na odpowiedni kalibrator , wspinał Pan jeszcze o ewentualnie zastosowaniu X-Rite Basic znalazłem coś takiego w granicy 3800 czy jest to ten sam produkt o którym Pan wspominał i czy w tym przedziale cenowym oprogramowanie dołączone do niego wystarczy by poprawnie skalibrować monitor.
Tak, o to chodzi, przy czym zestaw X-Rite Basic w celu profilowania drukarek wymaga dokupienia modułu OutputRGB, który kosztuje ok 1 tys zł.
Czyli przy tym zestawie można polegać na oprogramowaniu dołączonym do urządzenia , rozwiązanie sporo droższe no ale za wygodę i jakość trzeba płacić .
Czyli przy tym zestawie można polegać na oprogramowaniu dołączonym do urządzenia , rozwiązanie sporo droższe no ale za wygodę i jakość trzeba płacić .
Polegać? Absolutnie nie. Kiepski malarz namaluje bohomazy nawet najlepszymi pędzlami i farbami a dobry stworzy dzieło byle czym. Zestaw X-Rite Basic da Panu mniej skomplikowana obsługę od Argyll'a, ale oprogramowanie nie zrobi wszystkiego samo. Ogromnym plusem zestawu jest wchodzący w jego skład ultrauniwersalny czujnik I1 Pro, obsługiwany przez każde oprogramowanie kalibracyjne na świecie w tym wszystkie dołączane do monitorów.
Kurcze chyba źle sformułowałem zdanie mówią polegać miałem namyśli jakość oprogramowania dołączonego do urządzenia w przypadku CM wspomniał Pan że oprogramowanie dołączone do urządzenia nie nadaje się do poprawnej kalibracji i aby wykorzystać CM musiał bym użyć programu ArgyllCMS natomiast jak jest w przypadku tego urządzenia czy to oryginale oprogramowanie które jest dołączone jest na tyle dopracowane by przeprowadzić kalibrację z jego użyciem czy dalej należało by korzysta z ArgyllCMS lub innego programu . Zdaje sobie sprawę że proces kalibracji nie odbywa się na zasadzie np: instalacji oprogramowani gdzie w większości przypadków klikamy dalej, dalej itp. tylko wymaga na pewno wybrania odpowiednich parametrów, konfiguracji.
Kurcze chyba źle sformułowałem zdanie mówią polegać miałem namyśli jakość oprogramowania dołączonego do urządzenia w przypadku CM wspomniał Pan że oprogramowanie dołączone do urządzenia nie nadaje się do poprawnej kalibracji i aby wykorzystać CM musiał bym użyć programu ArgyllCMS natomiast jak jest w przypadku tego urządzenia czy to oryginale oprogramowanie które jest dołączone jest na tyle dopracowane by przeprowadzić kalibrację z jego użyciem czy dalej należało by korzysta z ArgyllCMS lub innego programu .
Nic nie pisałem o jakości oprogramowania. Fakt, że nie nadaje się do monitorów ale dlatego, że ColorMunki, w zamyśle producenta, nie jest urządzeniem do kalibracji monitorów tylko profilowania drukarek i to akurat robi bardzo dobrze. Kalibrację monitorów można nim wykonać i również na dobrym poziomie, ale za pomocą Argyll'a.
Oprogramowanie w komplecie Basic ma dość proste możliwości, ale w odróżnieniu od ColorMunki jest specjalnie do monitorów.