Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Przypadkowa modelka
goralikus
31-08-2010, 06:47
Nie wiem czy to sie nadaje tutaj ale wstawie, komentarze mile widziane.
1.
Nikt jej nie zapraszał a ona się pojawiła.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.telewizjadetroit.com/ih/images/mucha9169.jpg)
2.
Nie było jej w głowie odlatywać, taka okazja fotki robią a co mi tam pomyślała przynajmniej raz nie siedzę na g.....
źródło (http://www.telewizjadetroit.com/ih/images/mucha9177.jpg)
3.
Kiedy grzecznie prosiłem o opuszczenie studia, powaliła się na skrzydła i mnie wyśmiała.
źródło (http://www.telewizjadetroit.com/ih/images/mucha9178.jpg)
goralikus
01-09-2010, 00:27
Co sie dzieje 119 wejsc i zadnego komentarza, bo niby nie jest na zielonym listku i nie jest zrobiona przez forumowego wyjadacza tylko zwyklego pstrykacza. Panowie i Panie ja nie oczekuje pochwal od Was raczej krytyki tej konstruktywnej, iebie ze ja osobiscie lubie te ohydne fotki moim zdaniem wyszly fajnie, a Wasze zdanie liczy sie dla mnie ale nie bede blagal o nie. Widze ze to co kilk aosob pisalo w innych watkach jest prawda, musisz byc w szczelnej grupce zeby ci cos napisali. Pozdrawiam i zycze milego wieczoru.
Aleś się zajeżył.Może szczęki zbierają z podłogi dlatego nie piszą.Dla mnie bomba.
goralikus
01-09-2010, 03:59
Duder dziekuje bardzo. Zajezylem sie bo widze ze jak celowo wstawie gniota to panie i panowie pisza az milo a jak mi sie wydaje ze cos mi wyszlo to cisza. Ale co to za forum ktore tak dziwnie dziala.
Karbulot
01-09-2010, 07:38
Mucha niezła, widzę gatunek zwany przeze mnie "złocistozielony" ;) .
Pod tą "kodową nazwą" uktrywają się muchy, które przesiadują na... powiem grzecznie - kupach :) .
goralikus
01-09-2010, 07:40
Karbulot wszystko sie zgadza to wlasnie ta paskudnica :)
dla mnie drugie fajne bo kolorki z głębi ostrości ładnie wyglądają :). a propo nie wymagaj zbyt wiele od forum często jest tak, że dużo ludzi wchodzi a są to jacyś tam amatorzy i nie chcą się wypowiadać poza tym właśnie to tylko forum ;) dobre pod paroma względami ale posiadające swoje wady. Konstruktywną krytykę jak i opinie o zdjęciu otrzymasz jak zapiszesz się do klubu fotografii przyrody w swoim mieście bynajmniej u mnie jest coś takiego przy PTTK-u i tam pokazują swoje prace jak i wieszają robiąc wystawy. Pomyśl o tym ;) Pozdrawiam.
Same zdiecia w sobie dosc dobre jezeli chodzi o kadr,kolorki i ostrosc.Jak dla mnie to nie sa zdiecia przyrodnicze tylko padlina.Przepraszam za słownictwo ale inaczej nie potrafie tego nazwac.
A to bardzo interesujące.Może sprecyzuj bliżej,bo jakoś mgliście to brzmi.Ja widzę padlinę tylko na 3.(w sensie dosłownym).
Może jakiś wykładzik pt."Co nazywamy zdjęciem przyrodniczym"?Prosimy,prosimy!
Dla mnie, dwojeczka bardzo pozytywna.
Swiatlo moze niespecjalnie artystyczne, ale kolorki zywe i fajne... ostrosc tez w porzadku.
P.s. jeszcze 2 lata temu sam mialem manie robienia zdjec owadom na bialym tle. Obecnie mi przeszlo, dlatego mam neutralne odczucia, co do jedynki ;).
A to bardzo interesujące.Może sprecyzuj bliżej,bo jakoś mgliście to brzmi.Ja widzę padlinę tylko na 3.(w sensie dosłownym).
Może jakiś wykładzik pt."Co nazywamy zdjęciem przyrodniczym"?Prosimy,prosimy!
A ja widze na 2 co do jednej nie jestem pewien.
Tu nie ma co robic wykładu co jest a co nie jest fotografią przyrodniczą.Nie ładnie wyglada w tym dziale jak cos jest martwe owad czy zwierz.
goralikus
01-09-2010, 19:19
Ja moze dodam od siebie ze ta mucha wcale nie byla martwa byla ogluszona prze strzal lapka w locie i tyle ale caly czas sie ruszala jak ja skropilem woda to sie wywalil na plery i tyle, tak ze nekroman nie jestem :)
przepraszam za caps lock
mucha wcale nie byla martwa byla ogluszona prze strzal lapka w locie i tyle ale caly czas sie ruszala
rotfl :)
goralikus
01-09-2010, 21:27
Kewlas dziekuje - do mistrza mi daleko ale dziekuje :)
Nie ładnie wyglada w tym dziale jak cos jest martwe owad czy zwierz.
A jest specjalny dział do takich rzeczy?Jeśli nie ma to nie mamy wyboru.Kwestia gustu czy się jakieś zdjęcie akceptuje pod względem tzw. moralnym.Ja nie przepadam z kolei za ortodoksyjnymi obrońcami życia.Śmierć jest częścią przyrody i dopóki nią się nie epatuje mnie nie razi.Czyżbyś nie widział nigdy fotografii wojennych?Czyżby żyjątka były ważniejsze niż ludzie?Sorry za ten może niepotrzebny OT,ale MZ przesadziłeś.
goralikus
02-09-2010, 01:34
Moim zdaniem jezeli ktos juz sie dopatrzy tutaj zgonu to niech to nazwie przyroda nieozywiona.
Czy jest jakis dział,ja bym dał do makro.W niczym nie przesadziłem.
"strzal lapka w locie i tyle" Co sie nie robi dla dobrego ujecia...
Karbulot
02-09-2010, 09:44
Bo makro owada to jest swojego rodzaju sport ;) . Co za sztuka obfocić martwą muchę. Żywą jest sztuka :) .
Ja bym kwestie moralnosci odsunal tutaj na bok, bo ktoz nie zatlukl muchy radosnie paradujacej po czole w trakcie slonecznego dnia.
Z robieniem fotek kadawerom to jest tak, ze z jednej strony nie traktuje ich powaznie, ale kilka miesiecy temu kupilem Sigme 150, a ze bylem ostro zapracowany, nie mialem czasu na plenerek. Znalazlem na parapecie zdechlego motyla, wiec przykleilem go do galazki, galazke umocowalem w butelce po zywcu, poczekalem na odpowiednie swiatlo i jazda. Tak wiec z drugiej strony, to doskonaly material na np. test obiektywu lub szkolenie warsztatu zima (np. pierwsze proby stackingu). W kazdym razie jednak wydaje mi sie fair zaznaczenie, czy owad - przed zrobieniem zdjecia - zostal najpierw spacyfikowany :)
Niby powinien sie liczyc ostateczny efekt, ale jak slysze, ze ktos wstaje o 5 rano, czeka na ten idealny promien slonca rozswietlajacy rose, kladzie sie na cycach w trawie i robi to jedno, wymarzone, perfekcyjne zdjecie, to zdecydowanie polepsza mi sie odbior takiej fotki... to jak dobry film :)
W tym wypadku chyba nie ma co dramatyzowac, bo przynajmniej w owadzie tli sie zycie. Zdarzalo sie jednak, ze ludzie wrzucali zdjecia obkurczonych trupow, z Sahara w trzewiach i poskrecanymi konczynami - wyglada to zwykle glupio i niepowaznie.
A teraz ostatnia kwestia... czy sztuka jest zrobic zdjecie martwego owada?
Okazuje sie, ze czasem tak - zdjecie z galerii Arka:
http://arachiusz.pl/makro/index.php?gallery=makro..&image=35.jpg
Moim zdaniem mistrzostwo swiata. Jak napisal Duder, smierc jest czescia przyrody i uchwycenie jej w taki sposob, jak tutaj jest godne podziwu.
Mnie się dwójka podoba. Jedynka trochę mniej, bo za sterylna i laboratoryjna MZ trochę, chociaż jedynka i tak lepsza, niźli modelka w swoim naturalnym środowisku (mogli by Ci zarzucić, że pokazujesz zdjęcia g... kupy ;) ) A to, że nie na zielonym listku, cóż... dla mnie to żółte na dwójce to może być żółta cerata na stole w sieni, a zielone to wychodek widziany przez okno, a i tak mi się będzie podobało :)
Trójka natomiast widzi mi się mniej. A to dlatego, że tutaj już widać brak ożywienia, tudzież znudzenie modelki, bądź nawet jej agonię po potraktowaniu łapką i dodatkowo podtopieniu.
Jeśli chodzi o kategorię, wydaje mi się, że dział makro byłby bardziej odpowiedni. Wprawdzie mucha to też przyroda, ale to tak jakby większość zdjęć kolegi yanoosha czy fafniaka umieścić w dziale "Ludzie - fotografia okolicznościowa i albumowa" - w końcu przedstawiają ludzi, zrobione też na jakąś okoliczność, choćby spotkania modelki i fotografa, a i do albumu się przecież "od biedy" nadadzą ;)
Co do dyskusji na temat żywe, czy martwe obiekty pokazywać, wydaje mi się, że i takie i takie mogą się tutaj znaleźć, byle by coś sobą reprezentowały. A swoją drogą, już abstrahująć, to forum nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać - jakiś czas temu ktoś zamieścił tutaj zdjęcia ze świniobicia. Pomyślałem - ocho, zaraz się zacznie, już współczuję autorowi - a tutaj co... większość opinii, że świetny reportaż i w ogóle :)
Karbulot
02-09-2010, 13:48
Ale taką zdechłą muchę zawsze można podpasować pod dział "Martwa natura" ;) .
goralikus
02-09-2010, 16:25
Panowie bylo cicho kiedy wstawilem te fotki jak sie zajezylem to sie troszke ruszylo. Moja zona jak patrzyla na te fotki mowila "fuj, ochyda, wstretne" ale wlasnie takie zyjatka nas otaczaja. W tym dniu mialem focic jakies przedmioty w nowym namiocle weny nie bylo, pojawila sie owa mucha i sie zaczelo. Czy ona zdawala sobie sprawe ze ludzie beda sie tak rozpisywac na jej temat. Fajnie ze potoczyla sie ta dyskusja, bo przeciez wszystko co zywe zmierza do smierci, nie ma odwrotnie nawet ta mucha ktora w lancuchu pokarmowym zjada wiecie co. Pozdrawiam i zachecam doi dalszej dyskusji. Dodam moze ze fotka zrobiona D300s N105 f2.8 + Sb body i dwie Sb900 po bokach namiotu.
Karbulot
02-09-2010, 19:01
ale wlasnie takie zyjatka nas otaczaja.
Ja sobie wypraszam. Mnie złocisto-zielone muchy nie otaczają, bo ja się myję :-P .
goralikus
04-09-2010, 17:18
Karbulot e watpie w Twoje poczucie higieny, jednak czasami taki okaz sie dostanie do mieszkania - czyz nie tak?
Karbulot
04-09-2010, 17:44
No, akurat taki (złocistozielony) nie dostal sie nigdy do mieszkania :) .
mkrupowies
05-09-2010, 11:26
Trójka najfajniejsza. Albo się z Ciebie śmieje albo potraktowałeś ją muchozolem :D
goralikus
07-09-2010, 06:11
Mysle ze sie ze mnie smieje bo wiedziala jakie beda reakcje na forum ;) Przyleciala od karbulota, miala jego wizytowke :)