PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] na Wawelu

adik70m
30-08-2010, 19:50
Witam i zapraszam do oceniania. Przyjmuję tylko UZASADNIONĄ krytykę. Proszę też o porady, żebym wiedział, czego unikać w przyszłości..

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www13.speedyshare.com/files/24041350/download/DSC%207392%203%2041małe.jpg)

arturmsi
30-08-2010, 20:10
obróbka ciekawa, jak na moje to leci w lewo zbytnio ;)

251kris
30-08-2010, 20:41
jak na moje to leci w lewo zbytnio ;)
i wyleciało całkiem..

BSKraków
30-08-2010, 21:10
Fajny kadr, zmasakrowany jakimś pseudo HDR-em , obróbka rodem z Photomatixa

mOOnlight78
31-08-2010, 19:55
Ale co ze zdjęciem? Czy ktoś je widzi?
Bo ja tu wchodzę już drugi dzień chcąc zobaczyć foto i ciągle go nie ma :(

adik70m
31-08-2010, 20:16
wiele razy już słyszałem, że robie jakieś pseudo HDR'y, ale nikt jakoś nie podrzuci, jaki powinien być poprawny HDR... Jeśli ktoś wie, gdzie na tym forum jest może jakiś odpowiedni wątek odnośnie HDR to proszę o linka, bo ja przekopałem i nic nie znalazłem.. tylko jakieś odnośniki do książek.

Odnosnie otwierania zdjęcia, to otwiera się prawidłowo.

punky
31-08-2010, 20:49
Myślę że kolegom chodzi o tą dziwną obróbkę która wygląda jak grafika zamiast zdjęcia.

IriV3r
31-08-2010, 20:51
Również przyłączam się do ponownego wrzucenia zdjęcia bo nic nie widać...

malasana
31-08-2010, 20:58
Obrobka masakruje to zdjecie. A jak byc powinno? Naturalnie, tak zeby sie nie rzucalo w oczy, ze ingerowales programem graficznym. Tak jest nie do przyjecia.

darko
01-09-2010, 13:22
Obrobka masakruje to zdjecie. A jak byc powinno? Naturalnie, tak zeby sie nie rzucalo w oczy, ze ingerowales programem graficznym. Tak jest nie do przyjecia.
ja się pod tym podpiszę, zbyt odrealniona jest dla mnie ta fota

woda
01-09-2010, 19:05
Obróbka jest w tym akurat wypadku kwestia gustu. Jednym się będzie podobać, innym zupełnie nie. Zatem byłbym ostrożny z mówieniem, że to masakra. Inna sprawa, że obróbka jest mocna. Nawet bardzo mocna. Zahacza mocno o digart. Ale na pocieszenie powiem, że z tego się wyrasta :)
Moim zdaniem bardziej dyskusyjna sprawą jest kadrowanie. Mało szczęśliwie cięte. Zarówno u góry jak i u dołu. Mam też wrażenie, że oryginalny kadr był bardzo krzywy (zatem oględnie mówiąc niestaranny) i próbowałeś to później ratować softem. Nie wiem czy nie wyszło jeszcze gorzej bo nie dość, że nie wyprostowałeś to jeszcze dodałeś różne "skoszenia". Pod tym względem poległeś całkiem.
Powiem banał. Spróbuj spojrzeć na to z pewnym dystansem. Bez emocji związanych z autorstwem pracy. Pomaga w tym choćby odczekanie paru dni od obrobienia zdjęcia do jego upublicznienia. To naprawdę całkiem dobry filtr.
Próbuj dalej, nie oburzaj się na krytykę i absolutnie niepoddawaj się. Powodzenia!

Duder
02-09-2010, 00:21
To rzeczywiście jest już bardziej grafika.Mnie się podoba,ale może powinieneś zamieszczać takie rzeczy w innym dziale,coby nie drażnić ortodoksyjnych miłośników "czystej" fotografii.Czystej w cudzysłowie,bo jak tu ktoś zamieści zdjęcie nieobrobione,to go zaraz ochrzaniają.Taka już widać hipokryzja panuje nam miłościwie.Obróbka - koniecznie,byle nie za bardzo.

FajaR
04-09-2010, 19:58
Krzywe i tak sobie skadrowane. Obróbka MZ to tym razem inna para kaloszy, w dziale Architektura - pomyłka. W Digart - do przyjęcia, jak nie cierpię takiej obróbki to na tej konkretnej fotografii dało to MZ klimat jak z Diablo 2 co mi zdecydowanie podpasowało.

Dobre HDR? Kilka tematów na forum było ale rzeczywiście "szukajka" zdechła i od jakiegoś czasu gdy się czegoś konkretnego szuka to albo nie wypluwa nic albo bzdury. Więc jeden krótki link -> http://www.lonelywolf.pl/

Frodo
04-09-2010, 21:56
nie widzę zdjęć :-(

adik70m
05-09-2010, 23:06
dzięki wszystkim za te wypowiedzi :) szczerze mówie, że dotąd lubiałem takie efekciarskie HDR'y, ale od niedawna ucze się robić takie naturalne i musze stwierdzić, że jest to ciężka robota, ale zobaczymy, co z tego będzie.. Z efektami napewno będę się zwracał do Was o opinie!! Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

pgi
08-09-2010, 11:53
podoba się mieszkańcowi Krakowa ;-) acz, jak zauważyli inni, leci ciut w lewo