PDA

Zobacz pełną wersję : view nx2

Robert D.
28-08-2010, 21:53
Czy można w tym programie ustawić jakość zapisywanych jpg-ów? Pozdrawiam Robert.

jabu66
28-08-2010, 22:05
Można.
Po wybraniu polecenia "Convert Files" (Converts selected image files) otwiera się okno "ustawień". Jeżeli w pierwszym okienku wybierzesz JPEG to wyświetli się "linijka" do ustawienia jakości obrazu JPEG.

motyl
28-08-2010, 22:22
Tak z grubsza przyjrzałem się programowi i przeoczyłem albo nie widzę gdzie zapisać ustawienia wywoływanego NEF-a aby zastosować identyczne do kolejnego NEF-a.

Robert D.
28-08-2010, 23:21
Można.
Po wybraniu polecenia "Convert Files" (Converts selected image files) otwiera się okno "ustawień". Jeżeli w pierwszym okienku wybierzesz JPEG to wyświetli się "linijka" do ustawienia jakości obrazu JPEG.
Dzięki, ale to jest temat przy konwertowaniu zdjęcia, mi chodzi o otwarciu jpg-a, jego obróbce i zapisaniu go jako jpg; gdy tak robię wielkość zapisanego jpg-a zmniejsza się 4-rokrotnie.

Michaelgsxr
10-04-2011, 13:36
Mam ten sam problem, mógłby ktoś podpowiedzieć jak wie ;) Odkad zainstalowalem nową wersje ViewNX2 to obrabiajac zwyklego jpg po zapisaniu wielkosc zdjecia mam w kb, a robie duze zdjecia (ustawienia w korpusie). Nie wiem czym to jest spowodowane, pewnie da sie to zmienic, ale nie wiem jak...

marcinez
16-04-2011, 14:27
Dołączam się do pytania. Zainstalowałem NX2 i niestety są duże różnice w wielkości wynikowych plików jpg w zależności od ustawienia. NX1 było proporcjonalniej:(

maciey75
16-04-2011, 21:09
Ostanio konwertowalem RAW->JPG. JPG mial cos ponad 5 mega. Pozniej ciut wyostrzalem JPG i zmiejszal sie do 1 mega. Mniejszy JPG wydawal sie "ladniejszy"

Michaelgsxr
17-04-2011, 12:34
Ale czemu tak zmniejsza przy konwertowaniu jpg/jpg ? W starej wersji jpg po obróbce były w granicach przynajmniej 4 mega ...

marcinez
17-04-2011, 15:31
W porównaniu do wersji 1.X w ustawieniu jakości "high" wielkość pliku jest o połowę mniejsza :( Mógłby nikon zrobić, aby można było ustawiać w dowolnym zakresie stopień kompresji pliku jpg

rotor
03-05-2011, 17:46
Tak z grubsza przyjrzałem się programowi i przeoczyłem albo nie widzę gdzie zapisać ustawienia wywoływanego NEF-a aby zastosować identyczne do kolejnego NEF-a.

ponawiam pytanie kolegi, gdzieś jest jakieś ustawienie, gdyż zdarzyło mi się obrabiać NEFy i póżniej po przejściu do kolejnego zaczęło mi kopiować nastawy, ale nie wiem, jaka moja czynność to zdarzenie spowodowała ??

wasilewk
03-05-2011, 18:38
Może tu:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/8059/26618389.jpg)

rotor
03-05-2011, 19:08
wasilewk, ale co tu?? nie widzę tu możliwości kopiowania nastawów NEFa jednego obrazka do drugiego?? czy ja źle widzę ??

wasilewk
03-05-2011, 19:55
póżniej po przejściu do kolejnego zaczęło mi kopiować nastawy
Zaczęło kopiować poprawiony obrazek, bo miałeś tak zaznaczone jak pokazałem.

Pzdr.

rotor
03-05-2011, 20:01
oj tam nie o to chodzi.. :(
chcę skopiować WB, ekspozycję i np.wyostrzanie z jednego NEFa do drugiego i nie wiem, jak to zrobić

wasilewk
03-05-2011, 20:04
Sorry, nie zrozumiałem.

czar_ro
14-08-2011, 20:48
witam...chciałem zapytać szanownych kolegów czy istnieje spolszczenie jakaś nakładka PL na NX2..

tyszek
22-01-2013, 22:31
Odgrzebuję temat konkretnie :D
Ale szukałem takiej opcji w ViewNX2 i na forum i u wujka ale niestety nie znalazłem.
Jak skopiować ustawienia?? A najlepiej jak je zapisać do pliku??

rotor
22-01-2013, 23:45
nie da się kopiować ustawień NEFa, można tylko zaznaczając np.15NEFów (ctr, albo shiftem, jak Win) obrabiać z tymi samymi ustawieniami te zaznaczone obrazki,
po skończonej "obróbce", klika się dowolne zdjęcie i wtedy zaczyna sie przetwarzanie zaznaczonych plików. Wadą programu jest to, że jak np. dasz za duże wyostrzanie w tych 15 zdjęciach, to żeby poprawić tę wartość należy całą operację wykonac od początku (nie da się zmienić tylko wybiórczo tego parametru, a pozostałe żeby były nie ruszone)

tyszek
22-01-2013, 23:52
To nie dobrze ;/
A nie orientujesz się może czy w programie Capture NX2 jest taka funkcja?? Tzn przenoszenie ustawień NEFów??

rotor
22-01-2013, 23:55
oczywiście, że jest, to już jest profi program

superfejmus
26-12-2016, 21:19
Próbuję coś zdziałać z Raw w View nx2 (wcześniej capture nx2 używałem):
1. gdzie mogę zmienić parametry warmth/saturation - często nie zmieniam balansu bieli a posługuję się tymi suwakami, tutaj tego nie widzę czy color booster = saturation, a ciepło suwakiem temperatury w WB?
2. czy da się gdzieś sprawdzić efekt dokonanych zmian tj zawsze kręcąc suwakami w wielu miejscach finalnie lub po każdej z osobna modyfikacji chcę podejrzeć czy wyszło ok - zanim zdjęcie zapiszę oczywiscie w jpg'u, da się resetować jedno ustawienie zamiast wszystkich na raz np balansu bieli?
3. nie widzę nigdzie kontroli nad winietą, tego chyba nie ma bo gdzieś wyczytałem kiedyś

mam możliwość modyfikacji w PS'ie ale po wywołaniu pierze bardzo kolory..., poza tym nie potrzebuję poza tymi powyższymi tematami nic więcej do takiei obróbki jakiej dokonuję

Nie widzę najmniejszej różnicy po kliknięciu w napis RAW (wtedy się podświetla) w lewym górnym rogu żadnej zmiany w wyświetlanym obrazie, czy to do czegoś ma służyć? (shows raw image/preview)

nikoniarz
27-12-2016, 18:02
Próbuję coś zdziałać z Raw w View nx2 (wcześniej capture nx2 używałem):
1. gdzie mogę zmienić parametry warmth/saturation - często nie zmieniam balansu bieli a posługuję się tymi suwakami, tutaj tego nie widzę czy color booster = saturation, a ciepło suwakiem temperatury w WB?
2. czy da się gdzieś sprawdzić efekt dokonanych zmian tj zawsze kręcąc suwakami w wielu miejscach finalnie lub po każdej z osobna modyfikacji chcę podejrzeć czy wyszło ok - zanim zdjęcie zapiszę oczywiscie w jpg'u, da się resetować jedno ustawienie zamiast wszystkich na raz np balansu bieli?
3. nie widzę nigdzie kontroli nad winietą, tego chyba nie ma bo gdzieś wyczytałem kiedyś

mam możliwość modyfikacji w PS'ie ale po wywołaniu pierze bardzo kolory..., poza tym nie potrzebuję poza tymi powyższymi tematami nic więcej do takiei obróbki jakiej dokonuję

Nie widzę najmniejszej różnicy po kliknięciu w napis RAW (wtedy się podświetla) w lewym górnym rogu żadnej zmiany w wyświetlanym obrazie, czy to do czegoś ma służyć? (shows raw image/preview)

1. Sam sobie odpowiedziałeś.
2. Nie da się. Można jedynie zresetować wprowadzone i niezapisane zmiany ("reset" na dole listy), lub cofnąć już zapisane ("revert to orginal", prawy górny róg listy).
3. Nie ma.

superfejmus
27-12-2016, 22:23
masakra jakaś, nawet w porównaniu do cnx2, wracam do starego programu

nikoniarz
27-12-2016, 22:24
masakra jakaś, nawet w porównaniu do cnx2, wracam do starego programu

To prosta wywoływarko-przeglądarka więc nie ma co się dziwić... Ale jak masz PS'a to chyba nie ma się nad czym zastanawiać.

superfejmus
28-12-2016, 14:32
właśnie z ps'em mam o tyle kłopot, że przy wywołaniu pierze kolor tj tak jakby obniża saturację samoczynnie